5 Вина от лимитираната серия на Via Vinera “Winemaker’s choice”

За избора на енолога или малко повече за серията “Winemaker’s choice

В развитието си, всеки един енолог трупа опит и познания, експериментира, изразява себе си чрез виното, учи и споделя. В един момент от този процес обаче идва желанието за нещо по-специално. Всяка уважаваща себе си изба има лимитирани селекции: малки винени бижута, направени с опит и вдъхновение, след старателни селекции и тестове и най-вече след добри реколти. Надежда Дюлгерска, която е главният енолог на „Виа Винера“ има впечатляващите 20 реколти зад гърба си и носи титла „Енолог на годината“ на България за 2013. През 2016 решава, че моментът за серията Winemaker`s choice е дошъл, внимателно подбира гроздето и създава лимитиран  брой бутилки с енотечна стойност, които старателно отлежаваха до днес. Вече можем да ги споделим с вас, открийте ги в нашият онлайн магазин .

Философията на Via Vinera: “В живота има по-важни неща от виното. Но не и за нас“ намира своя най-добър израз в тази специална селекция, а вината, които включва говорят сами за себе си. Както самата Надя казва: “Всеки ден е предизвикателство – светът се променя, климатът се трансформира, което влияе на зреенето и на качеството на гроздето. Променят се и възприятията на хората за света, а оттам и за виното. Променяме се и самите ние. Но пък именно това движи всичко напред и ни учи да посрещаме всяко ново предизвикателство заедно.”

Via Vinera Winemakers Choice

Pinot Noir Reserve 2016

Пино ноар представлява своеобразен зрелостен изпит както за винарите, така и за лозарите. Капризен и трудно достъпен, той се разкрива само на тези, които са готови да научат нещо ново за себе си. Сортът се появява в най-високата серия от нашето портфолио и изгражда мост между класическия бургундски стил и този на Новия свят. Горска ягода и череша се преплитат с нотки на кафе, ванилия и кардамом. Виното отлежава 18 месеца в нови френски бъчви, което му придава заобленост и мекота.

Cabernet Sauvignon Reserve 2016

Карабунарските земи са известни като едни от най-добрите за Каберне Совиньон в България. Тук сортът разкрива максимално потенциала си и разбираме, защо някои специалисти го наричат „аристократът на червените сортове“. В продължение на цели четири години виното отлежава, за да ви се представи в най-добрата си светлина: 2 години в бъчви и 2 години в бутилка. Сортовите му аромати на касис, кедър и кожа са подкрепени от сериозни, но фини танини и тяло, което се отличава едновременно със сила и гъвкавост.

 Evolution (Merlot, Cab Sauvignon, Cab Franc) 2016

Нашата „еволюция“ на стила „Бордо“, пречупена през призмата на местните климат, почви и собствения ни винен мироглед. За да постигнем желания баланс тук заложихме на по-дълго отлежаване в бутилка – цели 36 месеца, защото именно то придава финалните щрихи при оформянето на истински добрите вина. Сложна и благородна игра на сортовете, които си партнират по прекрасен начин.

Mavrud Reserve 2016

Считан за флагман на българските червени сортове, маврудът е не по-малко капризен от пино ноара и при него също се иска много познание и търпение, за получаване на желания резултат. Той е многолик и може да бъде както лек и плодов, така и със сериозен потенциал за развитие. Търпеливо изчакан да отлежи елегантно, Мавруд Резерва се отличава с комплексен нос с нотки на черни горски плодове, потопени в тъмен шоколад и лек привкус на пипер, с нюанси на сушени билки и сладки подправки. Реколта 2016 отлежава 18 месеца в нови френски дъбови бъчви.

Late Harvest 2016

Десертните вина се считат за кулминационна точка на сетивните преживявания. С невероятната си палитра от аромати и вкусове, те обикновено са изискан финал на всяка вечеря, а създаването им изисква специална нагласа. Търпението е ключов фактор тук – както на лозето, така и в избата. Нашата късна реколта е отлежавала три години в дъбови бъчви, които не се доливат (по този начин се постига допълнително концентриране на ароматите), и след това – още една година в бутилка.

Вината от серията могат да бъдат идеалният подарък за всеки уважаващ себе си винолюбител. Забележителното в случая е, че те имат сериозен потенциал за отлежаване и биха могли да носят удовлетворение още дълги години. Какво по-хубаво от това да се почувстваме специални, наслаждавайки се на вино с история и традиции, създадено с любов и отдаденост?

Сподели:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Related Posts

Оранжево вино

Навярно сте забелязали, че тенденциите в света на хранителните продукти – чисто, био, натурално – не подминават и винения свят. Но при вината, това съвсем

Трябва ли да познаваме виното?

Виното съпровожда живота на хората от векове, преминавайки от алтернатива на водата, храна, през религиозен атрибут, за да достигне до ултимативното хедонистично изражение на разбирането