Северозападна България: оранжеви залези и още нещо

Северозапад и вино

Северозападна България е слабо позната на винолюбителите и малкото, което се знае за нейната природа, вината и хората й е по-скоро лаконично и не особено позитивно. Истина е, че в Северозапада има много овце и производните им: кисело мляко, сирене, извара… Истина е, обаче, и че регионът предлага поредица от други природни блага, които очакват дегустаторите си. Прекрасни вина, исторически и културни забележителности, гостоприемни и добронамерени жители, уникални условия за алтернативен туризъм и забележителна, девствена природа. Няколко пъти сме посещавали региона и всеки път си тръгваме една идея по-добри, позитивно заредени и някак пречистени. Тук като че ли хората са добри по рождение. Душата на региона е чиста и възвишена. Тук се диша с пълни гърди.

Боровица

Изба Боровица

Изба Боровица ни посрещна без фанфари, когато за пръв път я посетихме, в далечната 2015 година. Запознахме се с едната част от тандема зад проекта  – Огнян Цветанов: човек с алтернативно мислене, посветил живота си на виното. Той ни разходи из историята на винопроизводството, разказа ни за собствената си визия по отношение на виноправенето и ни предложи едни от най-прекрасните безсулфитни, оранжеви и нестандартни вина, които бяхме опитвали. Без да ги представя подробно. Те просто говореха сами. Боровица е една от съкровищниците в българския винен свят. Автентична, без излишни емоции. Жизнеутвърждаващо е, когато видиш хора, които следват призванието си и изживяват мечтата си. Които създават културни и социални ценности и които ти показват, че дори и в забравена от бога България всичко е възможно. Възможното се случва в село Боровица, разположено сред  Белоградчишките скали в Северозападна България. Фантастичните форми на скалите окриляват местното въображение и карат хората да им дават имена и да им приписват истории. Прекрасното за нас, винените хора от Avinissima и DiVino, е, че рядко срещана, но много истинска винена фантастика се случва именно тук, в изба Боровица.

Стилът на изба Боровица

Адриана Сребринова

Надали в България има по-обсъждани и дискутирани вина от тези на изба Боровица. Реално, място за дискусия няма – или разбирате тези вина и ставате техен заклет фен, или с дълбоко недоумение благодарите и не повтаряте. Структурата, спойката, идеята и изпълнението на вината търси равни у нас безспорно и поради неповторимия тероар, но особено поради вижданията за виното на основателите на проекта. Това са Огнян Цветанов и Адриана Сребринова – хора, за които могат да се изпълнят страници, но тъй като нямаме толкова място в този материал, ще споменем само някои основни (за целта на поста) факти. След като приема консултантска работа в региона, Огнян Цветанов открива нещо невиждано дотогава в България – свежи, елегантни и ароматни вина; живи и скокливи. Не само бели, но и червени. След процес на убеждаване от негова страна и проби, занесени ù на крака, колежката му Адриана склонява да отиде на място и както се казва на английски – The rest is history. Адриана остава в Боровица и двамата започват борбата – за земя, за изба, за грозде, за стил, за признание, за разбиране. Както често става с българските изби, които са встрани от масовия поток, признанието идва отвън, където сетивата на дегустаторите са преуморени от стандартни вина и винаги са нащрек за нещо ново и наистина добро. Петнайсет години по-късно и след трудности, които каляват човешката воля до почти медитационно ниво (разбирай няма какво повече да ми се случи), изба Боровица днес разполага с 8,7 хектара собствени лозя върху тероар, който идват да изучават учени от университета Харвард. Малко уточнение: Белоградчишките скали са изградени от пъстри триаски пясъчници и конгломерати, богати са на хематитов пигмент, със спойка от глина и кварц. Хематитът е железен оксид и скалообразуващ минерал, но по-интересното е, че е познат от древни времена като камък на магьосниците. Считало се е, че камъкът защитава от магии и дава неуязвимост, поради което се е използвал като защитен амулет срещу нападение и раняване, а американските индианци дори са разкрасявали телата си с хематитен прах преди битка.

Занаятчийски вина

Вината на Боровица са олицетворение на занаятчийския подход във виното – гроздето от всеки малък парцел се винифицира отделно, като сериите се движат между 280 и 380 бутилки, а върху етикета е дадена информация не само за сорт и отлежаване, но и за вид почва, добив от декар, възраст на лозите, ниво на сулфити или липсата им, кой номер бутилка от серията държите в ръцете си или от кой съд като номер идва виното. Етикетите на избата са около 35, а сортовото огледало – впечатляващо: гаме ноар, пино ноар, гъмза, шардоне, совиньон блан, совиньон гри, марсан, русан, вионие, пино ноар, каберне фран, каберне совиньон и мерло. Комбинациите, в които можете да ги срещнете са невероятно разнообразни и ще ви е трудно да изберете само едно любимо вино. Боровица е впечатляващо място. За вината да не говорим. Но и всичко наоколо – от внушителните вековни дъбове и грамадни стари орехи пред избата, през смайващата хубост на голямото лозе, разстелено по хълма под причудливи червени скали и пълно с богато разнообразие от билки в междуредията, до жизнената енергия и тоталната компетентност и безкомпромисност, които струят от Адриана Сребринова. Това лято тя беше и домакин – за пореден път – на Фестивала на ферментационните продукти, защото макар и Северозападът да не е родният ù край, тя вече му принадлежи и активно се бори тук да идват хора, да се случват интересни събития и да има повече светлина в тунела.

Снимки: DiVino.bg

Сподели:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Related Posts

Оранжево вино

Навярно сте забелязали, че тенденциите в света на хранителните продукти – чисто, био, натурално – не подминават и винения свят. Но при вината, това съвсем

Трябва ли да познаваме виното?

Виното съпровожда живота на хората от векове, преминавайки от алтернатива на водата, храна, през религиозен атрибут, за да достигне до ултимативното хедонистично изражение на разбирането