Оранжево вино

Навярно сте забелязали, че тенденциите в света на хранителните продукти – чисто, био, натурално – не подминават и винения свят. Но при вината, това съвсем не е мода, а традиция. Грузия от векове произвежда натурални вина, без да има нужда да го изразява толкова показно. От години, без да го изтъкват или дори да пишат на етикетите и други от най-големите нации в бранша отглеждат лозята си на органичен или биодинамичен принцип. В България първата изба, произвеждаща био вина, се появява едва преди няколко години, а днес те вече са повече от 10.

Изясняването на основните разлики в категориите „органик”, „био” и „натурално” вино е в интерес на всички, ангажирани в правенето, продаването или консумирането на вино.

БИО / ОРГАНИК

Tакива вина трябва да са произведени от грозде, отглеждано на принципите на биологичното земеделие, което изключва използването на химични торове, пестициди, фунгициди, хербициди. В това какво е разрешено в избата като техники и добавки обаче настъпват различията: САЩ казват, че органик виното е „вино, произведено от био грозде без добавка на сулфити”, докато Канада и Европейския съюз го дефинират като: „вино, произведено от био грозде, което може да съдържа добавка на сулфити”.

Всъщност сулфитите не са опасни за човешкото здраве: това са серни съединения, които играят роля на консервиращ агент за виното. Те се използват още от древни времена. По времето на Римската империя винарите са палели серни свещи в амфорите с вина, за да ги предпазят от това да се превърнат в оцет. Максимално допустимите нива на сулфитите в органик вината са 150-200 милиграма на литър, в зависимост от различните видове вина (бяло, розе, червено или десертно).

Само за сравнение сушените плодове и готовите и вакуумирани храни съдържат в пъти повече сулфити!

НАТУРАЛНИ или ОРАНЖЕВИ ВИНА

Гроздето за натуралните вина е задължително от био, по-често от биодинамично земеделие, беритбата е ръчна, а при винификационния процес се спазва принципа за абсолютна ненамеса. Не добавяте и не премахвате нищо от виното, а избата е просто място, което подслонява извършването на абсолютно естествен процес, а не лаборатория. Натуралните вина са неподправено изражение на естествена ферментация на гроздов сок – така както го прави природата, а не техниката.

Още наричани оранжеви, тези вина са правени само с естествени дрожди и без никоя от 50-те добавки, които например ЕС разрешава да съдържа едно вино. Възможна е само щипка сяра при бутилирането.

Обща характеристика на оранжевите вина е кехлибарения им цвят, получен от контакта с гроздовата ципа. В носа обикновено се долавят аромати на ядки, подправки, портокалови кори, билки и сушени плодове. Телата на оранжевите вина се отличават с наличието на танини, очаквани по-скоро от едно червено вино, а не от оранжево вино, киселини не липсват и често се наблюдава на пръв поглед странна, но силно пристрастяваща минералност

Оранжево вино по традиция се прави от класически бели сортове, ферментирали по технологията за червено вино: тоест в контакт с ципите. Приликата им с червените, позволява тези вина да се консумират една идея по-топли от “нормалните” бели от същия сорт грозде. Тъй като натуралните вина са по-комплексни и наситени, те могат да се комбинират с повече храни, дори такива със силни подправки и ядки. Идеални партньори са към кавказката, азиатската и балканската кухня.

Селекцията на Avinissima за майсторския клас “The Big Orange. Кехлибарената страна на Европа”

Сподели:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Related Posts

Оранжево вино

Навярно сте забелязали, че тенденциите в света на хранителните продукти – чисто, био, натурално – не подминават и винения свят. Но при вината, това съвсем

Трябва ли да познаваме виното?

Виното съпровожда живота на хората от векове, преминавайки от алтернатива на водата, храна, през религиозен атрибут, за да достигне до ултимативното хедонистично изражение на разбирането