Оранжево вино

Навярно сте забелязали, че тенденциите в света на хранителните продукти – чисто, био, натурално – не подминават и винения свят. Но при вината, това съвсем не е мода, а традиция. Грузия от векове произвежда натурални вина, без да има нужда да го изразява толкова показно. От години, без да го изтъкват или дори да пишат на етикетите и други от най-големите нации в бранша отглеждат лозята си на органичен или биодинамичен принцип. В България първата изба, произвеждаща био вина, се появява едва преди няколко години, а днес те вече са повече от 10.

Изясняването на основните разлики в категориите „органик”, „био” и „натурално” вино е в интерес на всички, ангажирани в правенето, продаването или консумирането на вино.

БИО / ОРГАНИК

Tакива вина трябва да са произведени от грозде, отглеждано на принципите на биологичното земеделие, което изключва използването на химични торове, пестициди, фунгициди, хербициди. В това какво е разрешено в избата като техники и добавки обаче настъпват различията: САЩ казват, че органик виното е „вино, произведено от био грозде без добавка на сулфити”, докато Канада и Европейския съюз го дефинират като: „вино, произведено от био грозде, което може да съдържа добавка на сулфити”.

Всъщност сулфитите не са опасни за човешкото здраве: това са серни съединения, които играят роля на консервиращ агент за виното. Те се използват още от древни времена. По времето на Римската империя винарите са палели серни свещи в амфорите с вина, за да ги предпазят от това да се превърнат в оцет. Максимално допустимите нива на сулфитите в органик вината са 150-200 милиграма на литър, в зависимост от различните видове вина (бяло, розе, червено или десертно).

Само за сравнение сушените плодове и готовите и вакуумирани храни съдържат в пъти повече сулфити!

НАТУРАЛНИ или ОРАНЖЕВИ ВИНА

Гроздето за натуралните вина е задължително от био, по-често от биодинамично земеделие, беритбата е ръчна, а при винификационния процес се спазва принципа за абсолютна ненамеса. Не добавяте и не премахвате нищо от виното, а избата е просто място, което подслонява извършването на абсолютно естествен процес, а не лаборатория. Натуралните вина са неподправено изражение на естествена ферментация на гроздов сок – така както го прави природата, а не техниката.

Още наричани оранжеви, тези вина са правени само с естествени дрожди и без никоя от 50-те добавки, които например ЕС разрешава да съдържа едно вино. Възможна е само щипка сяра при бутилирането.

Обща характеристика на оранжевите вина е кехлибарения им цвят, получен от контакта с гроздовата ципа. В носа обикновено се долавят аромати на ядки, подправки, портокалови кори, билки и сушени плодове. Телата на оранжевите вина се отличават с наличието на танини, очаквани по-скоро от едно червено вино, а не от оранжево вино, киселини не липсват и често се наблюдава на пръв поглед странна, но силно пристрастяваща минералност

Оранжево вино по традиция се прави от класически бели сортове, ферментирали по технологията за червено вино: тоест в контакт с ципите. Приликата им с червените, позволява тези вина да се консумират една идея по-топли от “нормалните” бели от същия сорт грозде. Тъй като натуралните вина са по-комплексни и наситени, те могат да се комбинират с повече храни, дори такива със силни подправки и ядки. Идеални партньори са към кавказката, азиатската и балканската кухня.

Селекцията на Avinissima за майсторския клас „The Big Orange. Кехлибарената страна на Европа“

Сподели:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Related Posts

За подправките и виното

Случвало ли ви се е да четете описание на вино и да не вярвате на очите си? Роза и сушени подправки в едното вино, черен