ORANGE HEAVEN или чистата природа на натуралните бели вина

За едно вино се казва, че е интересно, когато провокира: размисли, дебати и реакции от целия спектър на сетивното. За „интересното“ често няма дефиниция, тъй като то не се подчинява на канони и метрики, интересното почти никога не е всеобщ любимец. 

Натуралните вина са неизбежната стъпка, която предприемаме в търсенето на автентичност в един глобализиран, химизиран и технизиран свят.  Те се явяват като противовес на hi-tech вината, при които се цели контрол във всеки един аспект и почти нищо не е оставено на природата. Особено внимание привличат белите натурални вина, известни като кехлибарени в Грузия и като оранжеви в целия останал свят и в тази статия ще се опитаме да обясним какво са и какво НЕ са те, тъй като официална дефиниция за тях няма. 

Гроздето за натуралните вина е задължително от био, по-често от биодинамично земеделие, беритбата, естествено, е ръчна, а при винификационния процес се спазва принципа за ненамеса. Не добавяте и не премахване нищо, избата е просто място, което подслонява извършването на абсолютно естествен процес, а не лаборатория. Натуралните вина са неподправено изражение на естествена ферментация на гроздов сок (официалната дефиниция за вино) – така както го прави природата, а не техниката. Натуралните вина не познават неща като културни дрожди или пък някоя от 50-те добавки, които например ЕС разрешава да съдържа едно вино. Възможна е щипка сяра при бутилирането, защото дори тези пуристи признават, че много малко са тези от тях, които съумяват да направят големи вина без каквато и да било сяра.

Общите характеристики на натуралните бели вина са: 

  • оранжевият или по-скоро кехлибарен цвят, получен от контакта с гроздовата ципа;
  • в носа се развиват комбинации от ядки, подправки, портокалови кори, билки и сушени плодове;
  • телата им се отличават със здравата хватка на танини, очаквани по-скоро от едно червено вино, киселини не липсват и често се наблюдава соленоватост.

Критиците на тези вина, между които сериозни имена в енологията и журналистиката, казват, че „натурално” е оправдание за пробутване на замърсени и дефектни вина на лековерни жертви на модата. Каква е дефиницията за дефект във виното и кой я дава, питат на свой ред защитниците им и добавят, че мътният цвят и оксидативният нос не са неизменни характеристики на едно натурално вино. Към 2022 година не съществува официална дефиниция, нито законодателство на регионално, държавно или наддържавно ниво, нито сертифициращи организации за натурално вино. Магазините и ресторантите, които предлагат натурални вина работят на доверие с подбрани от тях производители, а те от своя страна са обединени в съюзи, които се опитват да гарантират качеството чрез своите „Харти за качество“. Най-известните са: L´Association des Vins Naturels, Les Vins S.A.I.N.S, La Renaissance des Appellations, Vini Veri, Vinnatur, Zadruga Simbiosa Ekolosko Kmetijstvo Z.B.O., Asociación de Productores de Vinos Naturales de España, Philipp Wittmann (Verband Deutscher Prädikatsweingüter). 

Сигурно е, че предстои още много работа за валидирането на тези вина, както и че те винаги ще бъдат нишов продукт. Също така обаче е сигурно, че само защото не познаваме или не харесваме вината, нямаме право да заклеймяваме правещите ги като измамници или да ги обявяваме за шантави аустсайдери. Те са много повече смели опълченци срещу системата, хора с респект към и дълбоки познания за природата и вината им са като огледало, което държи пред очите ни нашия уеднаквен и понякога сериозно лишен от въображение вкус. Абсолютно нормално е чистата проява на природното да не ви хареса, или поне не на пръв поглед, в края на краищата живеем в свят с общовалидни идеали за правилно и красиво, които като че ли бягат от природата и се стремят към изкуственото. Дори и живеете по природосъобразен начин и да споделяте идеята за завръщане към началото, не е задължително и вкусът ви да е такъв. Но на повече толерантност сме длъжни като човешки същества, а пък на любопитство и авантюризъм – като винени любители.

Имаме щастието да предложим на Вашето внимание забележителен майсторски клас с оранжеви вина от Австрия. Местата ни са само 12, запазете своето! Очакваме ви!

Повече информация за събитието „Голяма Оранжева Австрия“, можете да откриете тук.

Снимки: Google

Сподели:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Related Posts

За подправките и виното

Случвало ли ви се е да четете описание на вино и да не вярвате на очите си? Роза и сушени подправки в едното вино, черен