Трябва ли да познаваме виното?

Виното съпровожда живота на хората от векове, преминавайки от алтернатива на водата, храна, през религиозен атрибут, за да достигне до ултимативното хедонистично изражение на разбирането ни за добър живот.

Трябва ли да разбираме виното и да знаем повече за него, след като се твърди, че за сетивата няма единствено вярно решение и това, което харесва на един, не се харесва на друг? Ако бъдем откровени, не е задължително, ако гледате на виното като на течност в чаша, която придружава храна или компанията. Но ако усещате дори една идея повече интерес към него и неговите история, философия, вкусове и аромати, то тогава сте длъжни пред самите себе си да не оставяте темата в небитието. Виното е културно наследство и цивилизационен инструмент, а това да знаем нещо за него е като да знаем нещо за Чайковски или Сикстинската капела – не е жизненоважно, но повишава значително удоволствието от съществуването ни.

Как се учи за вино?

• С чаша в ръка? Да, но освен това с лист хартия и молив. Тези три условия полагат основите на виненото знание – под формата на забавни дегустационни занимания, тийм билдинги или няколкочасови курсове. След това можете да задълбочите с по-сериозни курсове, като темите са почти безгранични: за сортове, за стилове, за отделни региони, за комбинация с храни и какво ли още не.

• Посещаване на модерирани дегустации, майсторски класове и събития. Виното трябва да бъде споделяно и често разказвано по увлекателен начин. Освен с приятелска група, това става най-добре на различните винени събития: дегустации и изложения. Обикновено веднъж годишно се провеждат по-мащабни събития и форуми, за които е добре да си отделите поне един ден.

Правилото е, че на тези винени мероприятия, освен, че можете да дегустирате безброй вина, имате възможност да посетите майсторски класове, които разглеждат интересни теми в детайл, предлагайки редки и специално подбрани вина.

В България се радваме на все повече събития, свързани с вино: малки и големи, интернационални и локални. Но едно от тях определено е задължително за всички българи. DiVino.Taste е изложение на българските винопроизводители с дегустация на качествените български вина, което се провежда всяка година през ноември и е може би най-удачното място за обмяна на опит на виненото общество в България, с присъствието и на експерти от цял свят.

През 2022 изложението ще се проведе в Интер Експо Център, през цели три дни: 11, 12 и 13 ноември. 80 от най-успешните български производители, ще представят над 500 избрани вина, а паралелно с това има обширна програма с майсторски класове на най-разнообразни теми. От зехтин, оранжеви и натурални вина, през грузински и български до пенливи от Шампан и Испания. Подробна програма може да бъде намерена тук, а за някои от класовете още има места.

Учете и бъдете любопитни.

Снимки: DiVino, Google

Сподели:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Related Posts