Свети Валентин или Трифон Зарезан – има ли правилен избор?

На 14 февруари ще чуете и прочетете какво ли не, най-вече пожелания да обичате или да ви обичат. Ще видите много шоколад, цветя и розови неща. В България има вариант да избягате, ако желаете, разбира се, от всичко това или пък да го съчетаете с нещо прекрасно: една от датите, на които отбелязваме любовта и уважението си към лозата и виното.

Ето малко интересни подробности за двата празника и как да изберем правилното вино за тях, защото на един празник вино не трябва да липсва!

Свети Валентин е един от многото християнски мъченици, живял през 3 век. Първоначално стар римокатолически празник, денят в чест на светеца започва да се свързва с романтичната любов през Средновековието. Още през 14 век в Англия става традиция на този ден да се разменят любовни послания под формата на т. нар. валентинки. През 19 век ръчно написаните послания биват заменени от готови картички. Асоциацията за поздравителни картички е изчислила, че всяка година се изпращат 1 милиард картички, като повече са само коледните. Статистиката също така показва, че жените купуват около 85% от всички валентинки. През втората половина на 20 век в САЩ и други места се въвежда и раздаването на подаръци – обикновено от мъжа на жената. Най-популярните са рози и шоколади в червена лъскава опаковка с форма на сърце. През 80-те години диамантената индустрия започва да рекламира и подаряването на бижута по случай Св. Валентин.

Първата напечатана валентинка

Tрифон Зарезан – както се казва в една особено популярна през 2023 година песен, жените могат да си купят сами цветя и само българските мъже имат шанса да бъдат по-интересни и не толкова клиширани, колкото събратята си по света. Едва ли има много региони, които могат да се похвалят с ден на виното. На 14 февруари българите празнуваме Трифон Зарезан, закрилник на винарите, лозарите, градинарите и…кръчмарите. Обичаите са свързани с древни вярвания, че ако на този ден се подрежат младите лози, годината ще бъде благодатна и ще ни радва с изобилна реколта. Според обичая, на този ден мъжете отиват в лозята и всеки зарязва по три пръчки, а корените се поливат с вино. След молитва за здраве и берекет всички сядат на обща трапеза, задължително с прясна пита, тутманик, печена или пълнена кокошка, пържени яйца и много вино.

За по-любопитните, Свети Трифон, чийто празник е на 1 февруари, няма нищо общо с онзи Трифон, който народът почита като светец-закрилник на лозарите. В народните представи Трифон Зарезан не е мъченик, а кисел махмурлия, пострадал чрез собствената си ръка, поради лошо възпитание и самонадеяност. Според една широко разпространена по всички български краища легенда, на 40-тия ден след Рождество Богородица тръгнала с младенеца към храма за молитва. По пътя срещнала Трифон, който отивал да си реже лозето. Тя го поздравила любезно, а той вместо да отговори възпитано, й се подиграл. Богородица си продължила по пътя и малко по-късно срещнала жената на Трифон. Казала й бързо да тича към лозето, защото мъжът й си е порязал носа. Поръчала й също да носи парцали, вълна, яйца и други материали за лепене и превързване. Когато пристигнала на лозето, Трифоница видяла, че мъжът й си е жив и здрав. Тя му разказала за срещата си с Богородица, а Трифон сърдито и отговорил: “Аз да не съм пиян, че да си отрежа носа, аз режа така, а не така.” И в този миг наистина си го отрязал.

Имаме достатъчно причини да изберем единия или другия повод, но независимо от това на кой от двата се спрем е важно да обичаме виното, природата, ближния. И не само днес.

Снимки: Google, Adobe

Сподели:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Related Posts

За подправките и виното

Случвало ли ви се е да четете описание на вино и да не вярвате на очите си? Роза и сушени подправки в едното вино, черен