Пътуване в Токай: кралската винена дестинация

Има такива дестинации, които всеки уважаващ себе си винен любител трябва да посети поне веднъж в живота си. Не само като част от моя автобиографичен пътепис за всички винени места по света и не само като елемент от обширната книга на Яна, но най-вече от любов към интересното и автентичното вино, винената цел през март е унгарският Токай. За него знаем, че е най-старият винен регион в света и че няма само десертно, а и прекрасни сухи вина, а Юнеско го признава за културно и природно наследство. Регионът на Токай е един от 22-та унгарски винени дестинации и се намира в Североизточна Унгария по хълмовете на (колкото и да е странно за равнинната държава!) планина с вулканичен произход. Това именно прави виното интересно, минерално и уникално.

Photo Credit: www.hungarianwines.eu

„C’est le roi des vins, et le vin des rois“ („Това е кралят на вината и вино за крале“) е реплика, приписвана на Луи XIV по повод токайското вино. Кралят-Слънце се влюбва във виното, представено му от унгарския благородник Ференц Ракоци, който е чест гост във Версай в опитите си да спечели съюзник в борбата си за независимост от Хабсбургите. По интересно стечение на обстоятелствата, семейството на унгарския благородник е и собственик на значителна част от лозятав Токай.

Photo Credit: www.hungarianwines.eu

Малката винена област в Североизточна Унгария е една от първите, чийто лозя за класифицирани в качествено отношение (1772 г.) и на чието вино страстни почитатели са не само френските крале, но и руските и австрийски императори и саксонски принцове, които са притежавали отделни изби за токайско, а руските императори стигат до там, че основават търговска агенция в Токай, която да им осигурява най-доброто вино. Аптекари го препоръчват като лекарство за преумора и лабилни нерви, а Йозеф Хайдн предпочита да получава част от заплатата си (5 литра дневно) под формата на токайско вино. Бетовен, Лист, Шуберт, Гьоте, Хайне, Шилер, Йохан Щраус и Волтер са известни почитатели на токайското вино, а Папа Пий IV го провъзгласява достойно за папската трапеза.

Една от екзотиките на комунистическия режим у нас беше, че в някои магазини за хранителни стоки можеше да се намери токайско вино, поради щастливия факт, че Унгария попадаше в „приятелския“ лагер (подобна беше ситуацията и с кубинския ром, и арменския коняк). Въпрос на спекулация би било да кажем, че потребителитеса знаели нещо повече за токайското от това, че е в подозрително малки бутилки (500 ml) и че е сладко.

Photo Credit: www.hungarianwines.eu

Унгария, най-вече Токай е ексклузивна дестинация. По-кралска, по-интересна и по-достъпна е от Бордо. А е и по-близка като винен стил и винопроизводствен манталитет до България. Като добавим към този факт и приятната компания винени експерти, предложението определено не може да ви остави безучастни. Ако наистина държите да опознаете винения свят, Токай е задължителна спирка.

Photo Credit: www.hungarianwines.eu

А като бонус ще отидем и до съседния, не по-малко атрактивен Егер, който изобилства от локални червени вина със световна слава, далеч извън рамките на познататото червено “бича кръв”. А и ще се потопим в единствения термален комплекс, които е вграден в естествена пещера.

Photo Credit: www.hungarianwines.eu

Сподели:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Related Posts

Оранжево вино

Навярно сте забелязали, че тенденциите в света на хранителните продукти – чисто, био, натурално – не подминават и винения свят. Но при вината, това съвсем

Трябва ли да познаваме виното?

Виното съпровожда живота на хората от векове, преминавайки от алтернатива на водата, храна, през религиозен атрибут, за да достигне до ултимативното хедонистично изражение на разбирането