Винените събития: къде и как можем да научим повече за виното

Винените събития са един от най-активните и интерактивни начини, по които можете да научите нещо повече за виното.

Началото на винените изложения (виж повече за предстоящото ни събитие Bubbles in the sky vol. 3) се поставя в средата на 90-те години на 20 век. Замислени като професионално ориентирани и строго специализирани събития, през последните десетилетия те променят формата, обема, тематиките си и не на последно място, те излизат от строго експертното и се обръщат директно към своите клиенти.

Винените изложения могат да обхванат от 10 до десетки хиляди изложители и това е така, защото интересът на техните посетители става все по-голям. Но нека оставим търговските събирания, на които цената има по-голямо значение от стила и качеството и да се спрем на по-малките и интимни събирания на съмишленици.

След като сте разбрали, че обичате вино (открийте нашата селекция натурални вина и вина с минимална намеса в онлайн магазина), преминали сте през първоначален курс на обучение по дегустация, посетили сте винарни, дегустирали сте директно в избата и сте разходили сте се в лозовите масиви, можем да смятаме, че сте запален винен фен. Подобно на почти всяка област от живота и виното е динамично променящо се и многолико. Винената ни съвременност е толкова забързана, че през месец научаваме за нови вина, изби, региони и стилове. Следенето им е трудно и често ненужно за крайния потребител,  но пък винените хора често страдат от модерната за 21 век болест FOMO – Fear of missing out – или страхът да не пропуснем нещо, което си струва да се преживее или опита.

Изложенията са прекрасен начин да не изпитваме този страх, както и да приложим икономическия инструмент „икономия от мащаба“ и отделяйки си само един или два дни да съберем информация и впечатления поне за половин година напред. Не на последно място посещението на такова изложение е споделено, автентично преживяване, на което освен със съмишленици се запознаваме и с професионалисти. 

Ако не знаете какво точно харесвате или харесвате различни стилове, то тогава вариант за вас са годишните изложения като българското DiVino.Taste или международния ProWein, на които се събират изби от цели държави или няколко региона. Те обаче могат да са толкова големи, че да окажат обратното въздействие върху посетителя – объркващо и леко плашещо. Тоест, откъдето и да го погледнем, е добре да знаем какво искаме и харесваме и да го търсим целенасочено, с предварително подготвен план. За формирането на винен вкус се грижат, както многократно сме споменавали, курсовете по дегустация на вино, както и малките дегустационни събирания, за които ще стане дума по-долу.

Градският живот не само в Лондон, Париж, Ню Йорк и Виена, но и у нас вече изобилства от винени събития. Ако погледнете в интернет, шансът е да попаднете поне на три такива за днес. На кое да отидем?

Винени дегустации

Винените барове и магазини имат пъстра програма от дегустации на различни теми, покриващи различни изби, държави, региони, сортове, стилове, селекции на вносители и търговци или признаци на класифициране, като например пенливи вина, вина правени от жени, натурални вина и т.н. Дегустираните вина са обикновено от 5 до 8 вида и целят не само запознаване с новото, но и улесняване на покупката.

Винени дегустационни събития

Обикновено винените дегустационни събития са целодневни събития на различна тематика, които са идеалният вариант за прекарване на интересен винен ден:

– насочени са главно към крайния клиент, или към всички вас, така че няма да срещнете отегчени погледи, че задавате неправилните въпроси или дегустирате „не както е прието“;

– посетителите са достатъчно на брой, но не прекалено много – няма тълпи, можете да се наслаждавате на виното си, както и да попитате хората зад масата каквото ви хрумне (за вината). Получавате тяхното внимание и лично отношение, а често и създавате нови винени приятелства. На такива събития сме научили най-ценните неща за виното, живота, себе си и другите.

– можете да си купите вина на специална цена. Финансовият аспект на виното става все по-важен през последните няколко години и такива сделки на са за изпускане.

– обикновено се провеждат на модерни и свежи градски локации и са повод да съберете приятели и познати и просто да се веселите, докато все пак предизвиквате и обогатявате сетивата си.

Снимки: Bubbles in the sky

Сподели:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Related Posts

За подправките и виното

Случвало ли ви се е да четете описание на вино и да не вярвате на очите си? Роза и сушени подправки в едното вино, черен