Откъде да си купуваме вино в София?

Доста често ни питат за винените магазини и дистрибутори с добро портфолио в София. Решихме да се отзовем с нашите лични преференции, за да ви улесним в търсенето. Не претендираме за всеобхватност, а по-скоро за избрана селекция от места за покупка на вино, които наистина си заслужават. Със сигурност има и други, които може да откриете сами.

Ексклузивни бутикови винени магазини

Освен от избите директно (доста от тях предлагат и безплатна доставка) има няколко малки специализирани магазина в центъра София: Вино Оренда на “Руски паметник” и Купаж на ул. “Солунска” 42, които предлагат интересни селекции само от български вина на съвсем интелигентно-формирани и user-friendly цени.

Други малки и симпатични магазинчета за вино, които предлагат освен локални и доста интересни интернационални изби са Темпус Вини, Le Petit Quche на ул. “Оборище” 6, „Wine&Co“, намиращ се на ъгъла с “Ангел Кънчев” и “Солунска”, и новооткритият Cellar52 на ул. “Оборище”52. “1000 км около София” или шоурум Ибеко пък е концептуално винено място, което, както подсказва името, предлага вина от дестинации, намиращи се на 1000 километра от София: Словения, Унгария, Румъния, Сърбия, в Хърватска, Гърция, Турция и Македония, а също и Италия, и Австрия. Тук можем да причислим и виненият бар Grape Central: селекцията му от редки и занаятчийски вина от цял свят се предлага и на цени за вкъщи (-20% от цените в листата).

Малко по-скъпи и по-малко “бутикови” в смисъла на крафт-концепцията са веригата Vinellо и новооткритият Vinopoly в Драгалевци и The Mall, като безспорно в тях могат да се открият големите имена от света на виното.

Големи винени магазини

Неъмнено най-широк спектър от вино и алкохолни напитки могат да се намерят на сайта на един от първите винени търговци на пазара: Meik 98. Друг пионер е CASAVINO, който има верига от магазини, предимно в София, но и във Варна.

Онлайн магазини

Apollowine е единственият български изцяло онлайн магазин, който е и един от първите на пазара, а от скоро се появи и интересна, понякога доста ексклузивна, селекция на интернационални вина в Seewines, който освен това отвори и офлайн магазин на бул. България. Много добре е структуриран сайтът за онлайн пазаруване на един от големите вносители – Winebox, който предлага селекция от едни от най-големите имена във виното.

Хранителни вериги магазини с добра винена селекция

Софийските магазини на Metro могат да се похвалят с много добра винена селекция и добри цени. Понякога в Лидл и Фантастико, но главно когато има някаква интересна тематична промоция, можете да попаднете на добри вина.

Да не забравяме и редица дистрибутори, когато стане дума за съвсем специфични вина като такива от Сицилия, Сардиния, Австрия, Грузия, Южна Африка. Те са твърде лични и малки, но с удоволствие ще ви свържем с тях, ако ни напишете съобщение с конкретен интерес към някои от тях. Кино и вино, “Рали Уайн и “Negociant са само малка част от тях.

Сподели:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Related Posts

Оранжево вино

Навярно сте забелязали, че тенденциите в света на хранителните продукти – чисто, био, натурално – не подминават и винения свят. Но при вината, това съвсем

Трябва ли да познаваме виното?

Виното съпровожда живота на хората от векове, преминавайки от алтернатива на водата, храна, през религиозен атрибут, за да достигне до ултимативното хедонистично изражение на разбирането