Винените места в София или как да се ориентираме в градска ситуация?

Всеки път, когато някой пита къде може да намери еди-кое си вино, осъзнаваме факта, че ако бяхме в Париж или Лондон отговорът щеше да е: „Иди при винения търговец зад ъгъла“, но тъй като се намирамe в София, обикновено отговорът не е толкова лесен.

Пазарът на вино е труден, но докато не можем да купим виното, което искаме на път за вкъщи, ситуацията си остава сложна. Кръгът леко се отваря обаче и за щастие в София вече могат да се намерят доста магазини, винени барове и ресторанти, стига да знаем за тях.

Ексклузивни бутикови винени магазини

Освен от българските изби директно (доста от тях предлагат и безплатна доставка) има няколко малки специализирани магазина в центъра София: Wine Generator, който същевременно е и винен бар, Вино Оренда на „Руски паметник“ и Купаж на ул. „Солунска“ 42, които предлагат интересни селекции само от български вина на съвсем интелигентно-формирани и user-friendly цени.

Други малки и симпатични магазинчета за вино, които предлагат освен локални и доста интересни интернационални изби са Темпус Вини, и Le Petit Quche на ул. „Оборище“ 6.

Малко по-малко “бутикови” в смисъла на крафт-концепцията и старателната селекция на световни вина са веригата Vinellо и Vinopoly, като безспорно в тях могат да се открият големите имена от света на виното.

Големи винени магазини

Неъмнено най-широк спектър от вино и алкохолни напитки могат да се намерят на сайта на един от първите винени търговци на пазара: Meik 98. Друг пионер е CASAVINO, който има верига от магазини, предимно в София, но и във Варна.

Онлайн магазини

От няоколко години се появи и интересна, понякога доста ексклузивна, селекция на интернационални вина в Seewines и Vida, които освен това имат и офлайн магазини на бул. България. Много добре е структуриран сайтът за онлайн пазаруване на един от големите вносители – Winebox, който предлага селекция от едни от най-големите имена във виното. Vinoto.com пък се фокусира само върху вина с ненамеса, натурални или оранжеви.

Винени барове и ресторанти

Софийските улици се пълнят буквално месечно с по едно-две нови винени местенца. Най-новото от тях е Vineria, където наред със седмични тематични дегустации може да се насладите на селектирани тапаси и чаша пенливо, тихо или натурално вино. Други подобни локации по софийското трасе са Apollowine, Bewiner, Mini Bar, Още Вино, Cellar 52. Други интересни локации, които са по-скоро котейлни, но предлагат качествени вина на чаша в барова обстановка са The Steps, Public и ултимативния Rooftop59, в който освен да се насладите на панорамна гледка на София, докато пиете коктейл, кафе или вино, можете да посетите и някой от елегантните събития, които все по-често се случват там.

Два от пионерите сред винените ресторанти в София, които заслужават вниманието ви са Cava и Grape Central.

Хранителни вериги магазини с добра винена селекция

Софийските магазини на Metro могат да се похвалят с много добра винена селекция и добри цени. Понякога в Лидл и Фантастико, но главно когато има някаква интересна тематична промоция, можете да попаднете на добри вина.

Да не забравяме и редица дистрибутори, когато стане дума за съвсем специфични вина като такива от Сицилия, Сардиния, Австрия, Грузия, Южна Африка. Те са твърде лични и малки, но с удоволствие ще ви свържем с тях, ако ни напишете съобщение с конкретен интерес към някои от тях. Hedonist и Negociant са само малка част от тях.

Сподели:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Related Posts

За подправките и виното

Случвало ли ви се е да четете описание на вино и да не вярвате на очите си? Роза и сушени подправки в едното вино, черен