Кратък наръчник за избор на вино… или как да се ориентираме не само по визията на етикета

Няма смисъл да се заблуждаваме: за да изберем вино по вкуса си, трябва да знаем първо какво харесваме и какво ни доставя удоволствие. Универсални правила не съществуват. Няма как да сме експерти, без да инвестираме време в учене. Както, когато пазаруваме всичко останало за себе си, с което си доставяме наслада за душата или тялото – храна, дрехи, техника – трябва преди това да разполагаме с достатъчно информация: какво се предлага на пазара, какви характеристики отговарят на изискванията ни, какви са цените, които можем и искаме да си позволим.

Няма как да си спестим обаче “виненото знание”. А то се набавя с четене, питане, пътуване, дегустиране, любопитство. Не трябва да се чувстваме неудобно от това, че сме начинаещи. Все някога всички започваме от нулата. А вие, след като четете този текст, със сигурност вече сте направили първата крачка.

Преди всички препоръки, обаче, следвайте ако не друго то поне едно универсално, не само винено, но и житейско правило: никога не правете като другите, бъдете себе си! Не поръчвайте вино, който някой до вас предпочита, не слушайте сервитьора, който казва: „това е най-харесваното вино“ и никога не грабвайте първата бутилка от рафта в магазина само защото виждате, че то е най-купуваното от всички. Причините за това са, че просто никой не се замисля за вкуса, а следва масовите тенденции: щом е модерно и щом всички го консумират, значи е добро. Не, не е! Совиньон блан и мерло са интересни, но определено не са най-добрите вина на света, а още по-малко единствените. Открийте вашия вкус и напавете личен избор!

За да се случи това, трябва обаче да имате поне основно понятие за различните сортове. Трябва да сте наясно, че совиньон бланът е експресивен, мускатът е твърде ароматен, ризлингът е високо киселинен, шардонето е кремообразно, мерлото е плодово, каберне совиньонът: силен и с много танини. Прочетете повече за сортовете. Останалата информация ще дойде с времето. 

Всички сме го изживявали: да стоим в магазина за вино или пред винената листа в ресторант и да се чувстваме затрупани с информация за вина, региони и реколти, които не ни говорят нищо. Първата стъпка е да знаем вкусовете, които ни харесват и да можем да ги опишем: сладко, сухо, ароматно, киселинно, плодово, флорално… С тази информация винаги можем да зададем въпрос на сомелиера или винения консултант, който да ни ориентира за посоката на търсене. Не е необходимо да използваме сложна терминология, просто трябва да опишем предпочитанията си. И ако някое вино ни е впечатлило преди време, просто да го цитираме за сравнение. 

Ето все пак няколко полезни съвета, които да ни ориентират в търсенето на “нашето” вино в необятния свят от сортове, стилове, реколти, държави. 

1. Научете се да дегустирате и да описвате вкусове

Това умение не е по-различно от това да се научим да слушаме и разбираме музиката, която слушаме. Повярвайте ми: колкото повече време инвестирате в опознаване собствените си сетива, толкова повече се наслаждавате на това, което консумирате. Усилието определено си струва.

Умението да различаваме вкусове идва с практиката. Но това означава, държейки чашата в ръка, да спрем разговорите, да си отделим достатъчно време, да се концентрираме върху вкусовете и мириса и да си изготвим методика за запомнянето им. Опитвайте много и различни вина и си записвайте какво ви харесва и какво не. Всеки професионален дегустатор е започнал оттам. И не забраявяйте: няма верни и грешни изказвания. Ако се наслаждавате, значи разбирате от вино, или поне познавате сетивата си. И внимавайте за грешки във виното, особено „тапа“. Ако усетите нещо нетипично в ароматите или вкуса, като мокра козина на куче например, значи виното определено не е добро. В такъв случай не се колебайте да го върнете, или просто да не го консумирате, ако вече сте купили бутилката.

 2. Поинтересувайте се от регионите 

Вино се произвежда в доста държави по света. Най-общо те се разделят на Стар и Нов свят. Първите са страните на Стария Континент: Европа, вторите: всички останали с подходящ климат за винопроизводство (САЩ, Чили, Аржентина, Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка…). Информацията за това, от къде идва дадено вино автоматично ви помага: старият свят е по-класически и сдържан, новият: експресивен, плодов, наситен. 

3. Четете етикетите

Обикновено, всичко, което ни дава информация за вкуса на дадено вино е изписано на етикета под формата на реколта, сорт, държава, алкохолен градус. Колкото повече знаете, толкова повече може да усетите вкуса само от текста на етикета. Например ризлинг 2015, произведен в Германия ще бъде комплексно вино, с медено-прасковени нюанси, висока киселинност и лек мирис на петрол.

Ако познавате добре вкусовете си, правете асоциации с вече опитвани или дегустирани продукти: Ако обичате кафе, означава, че сте фенове на землисти и леко горчиви аромати: тогава не се колебайте да опитате каберне совиньон, санджовезе или небиоло. Ако предпочитате червени плодове, избете пино ноар или мерло. Любителите на цитрусовите плодове ще се насладят на гръцкото асиртико или немски ризлинг. Ако харесвате мерло, ще харесате и гренаш. Ако се наслаждавате на пино гриджо, ще се влюбите в албариньо. Примерите могат да бъдат безброй. Както и вкусовете и вината по света.

Ако не ви се учи самостоятелно, просто посетете някои курсове за вино. Такива в момента в България има доста: винени академии, кулинарни училища, винени магазини. Поинтересувайте се и учете. И не забравяйте да го правите с удоволствие.

Сподели:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Related Posts

За подправките и виното

Случвало ли ви се е да четете описание на вино и да не вярвате на очите си? Роза и сушени подправки в едното вино, черен