Какво трябва да знаем за съхранението на виното?

Замисляли ли сте се, че виното освен философия е и един от малкото продукти, които могат да подобрят формата и финансовата си стойност с напредване на възрастта, ако бъдат съхранявани подходящо? Но дори и да не сте инвестиционен факир е хубаво да полагате адекватни грижи за виното, за да може то да ви достави удоволствие в момента, в който решите да му се насладите.

При съхранението на вино няма нищо сложно или мистериозно: то просто иска да бъде оставено на спокойствие на тъмно, студено, влажно и сравнително добре изолирано срещу вибрации и миризми място. Имайте предвид, че това важи както за червените вина, така и за белите, които противно на масовото възприятие, също се развиват и подобряват с времето.

Photocredit: villavitaparc.com

Ето няколко прости правила, които трябва да спазите, за да изпитате оптимално удоволствие от консумацията на вино:

Съхранявайте го на хладно, но не твърде студено място: топлината е враг номер 1 на виното. Ако му осигурите постоянен температурен диапазон от 10 до 15ºC то ще ви се отблагодари с по-комплексен ароматен и вкусов профил след време. Прекалено високата температура може да го развали, придавайки му аромати на варено, сготвено и на гума, а прекалено ниската температура ще предизвика замръзване и разширяване обема на течността, което води често до счупване на бутилката.

Спрете светлините, осигурете му тъмнина: особено слънчевата светлина може да повлияе неблагоприятно върху сетивните характеристики, цвета и общата стабилност на виното и е неприемлива при дългосрочно съхранение на виното. Тя и по-специално вредните UV-лъчи са фактори, които могат да нарушат структурата му и да го накарат да се развие много преди да му е дошло времето за това. Поради тази причина често бутилките за виното са цветни, което играе ролята на слънчеви очила.

Осигурете му оптимална среда, в която влажността е от 70 до 80%: това е важно, за да се предотврати изсушаването на корковите тапи. Когато това стане, те се свиват и започват да пропускат кислород в бутилката, оксидирайки ценната течност.

Не го стресирайте с транспорт и вибрации: въпреки, че не е доказано със 100% сигурност, клатушкането на течността може да довее до по-бързото остаряване на виното и загубата на някои от качествата му. Осигурете му оптимално спокойствие. Виното трябва да медитира.

Поставете го в правилната позиция: винената бутилка трябва да е “легнала“: хоризонталното положние е оптимално за правилното съхранение на виното, така че течността да няма допир с корка. Но дори и то да е затворено с капачка или стъклена тапа, легналото положение е най-добрият вариант, защото така се осигурява място за повече бутилки.

Избягвайте места с миризми: не поставяйте виното в гаража например, където има силни миризми на бои, препарати, автомобилни гуми. Дългосрочно те могат да повлияят на ароматния профил на виното, правейки го негодно за консумация.

Photocredit: Cristies.com

Тъй като не се намираме във времената, в които можем да си позволим да имаме собствена винена изба, трябва да бъдем доста изобретателни, особено в градски условия. И тъй като в България все още не е разпространено наемането на помещения от някои от търговците на вино, където да съхранявате виното си при идеални условия, пригодете някои от наличните си помещения без прозорци като килер или мазе, за да съхраните бутилките си. Купете си хладилник за вино или специален шкаф, а ако бутилките ви станат твърде много просто се замислете дали наистина не е по-добре да си купите собствена изба.

Photocredit: finewineconcierge.com

А какво се случва, след като сме отворили бутилката?

Понякога (не твърде често ) отваряме бутилка вино, но нямаме настроение, или компания, за повече от чаша вино или две. Как най-добре да съхраним виното през следващите няколко дни?

Фаворит за подобен случай са бутилките с винтова капачка и именно съхранението на ароматите и свежестта на виното до 3-4 дни след отварянето му, са едно от безценните предимства на този начин на затваряне на бутилката.

Винаги прибирайте виното в хладилника, незасисимо дали е бяло, червено или розе. При бутилките с коркова тапа не е добър вариант повторно да ги затворим с корковата тапа, тъй като коркът диша и ароматите на виното почти ще изчезнат само за една нощ, да не говорим, че във виното ще проникнат други аромати от хладилника.

Варианти са:

тапи за затваряне на бутилка – направени от различни материали, с или без корково уплътнение

тапи за шампанско и пенливо вино – особено добри в запазването на характеристиките на виното;

обезвъздушители – системи за обезвъздушаване с помпа и две тапи, които изтеглят въздуха от бутилката;

системи за консумиране и съхранение на вино, като например американската Coravin, която чрез игли от неръждаема стомана перфорира корковата тапа и след наливането на виното, пренася в него 99,99% чист аргон от специална капсула, така че да предпази от оксидация оставащото в бутилката вино. Тази система не само позволява да запазим почти непокътната отворената бутилка вино, но и да имаме свободата да предложим повече от един вид вино на компания с различни вкусове и потребности.

Всички гореспоменати средства, включително и системата Коравин, могат да бъдат намерени в България, така, че нямаме оправдание да пием развалено вино.

Сподели:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Related Posts

За подправките и виното

Случвало ли ви се е да четете описание на вино и да не вярвате на очите си? Роза и сушени подправки в едното вино, черен