за сайтаза рекламаза контактотговорности  
Виното - Vinoto.com - Vivat Vinum
  И историята
  Античност
  Средновековие
  Модерното вино

  Фактори
  Лозата
  Климат
  Концепция за тероара

  Гроздето
Тема на
месеца

  Как става?
  Общи процеси
  Бяло
  Червено
  Розе
  Шампанско
  Шери
  Портвайн

  По света

 В България
  Райони
  Сортове
  Винопроизводители
  В избата
  Как да съхраняваме
  виното
  Как старее виното
  На масата
  Сервиране
  Винени аксесоари

  Виното
  и храната
  Готвя с вино
  Дегустацията
  Речник
  Нашето мнение
  Вино и литература

  Книги
  по темата


  Нашите
  вина


Дегустацията
Компоненти на дегустацията II: Носът


или
Ароматите

Втората важна стъпка от дегустацията е помирисването или вдишването на ароматите.

Концентрирайте се възможно най-добре и помиришете виното, разклатете чашата и помиришете още веднъж.

Колкото по-силни са ароматите толкова по-силно е впечатлението. Много от вината, особено по-деликатните и по-стари вина разгръщат ароматите си едва след като бъдат “разходени” из чашата. Именно чрез това разхождане летливите вещества във виното се изпаряват и ароматите се интензифицират. Ако чашата се стеснява в горната си част, това допълнително концентрира ароматите.
Така, че буквално казано, напъхайте си носа в тази .... чаша и вдишайте с цялата си душа или концентрация.

Няма консенсус по въпроса за точната техника на помирисване. Някои са за две или три бързи вдишвания, други предпочитат едно дълбоко и остро вдишване. Има всякакви случаи – някои дегустатори запушват едната си ноздра и помирисват с другата, после обратно.

Целта е ароматите да бъдат “притеглени” колкото е възможно по-навътре в ноздрите и да влязат в контакт с обонятелния нерв и с тази част от мозъка ни, която регистрира, складира и дешифрира усещанията. Мястото, където това се случва, е доста чувствително; настинка или алергия напълно блокират дори и най-интензивните аромати.
С практика и нужната концентрация ще се научите как да извличате максимума от възприятието си за аромати и как най-правилно да го тълкувате.

Светът на ароматите е необятен и доста озадачаващ. На първо място обонятелният ни инструментариум е невероятно чувствителен. В състояние сме да доловим аромати в толкова малки количества, каквито дори и лабораторни уреди почти не могат да ги измерят. Второ, аналитичните ни способности са забележителни – в състояние сме да идентифицираме почти 10 000 различни аромата! Трето, виното има изумително много на брой елементи, които могат да бъдат помирисани.
В изчерпателното си и доста трудоемко изследване “Виното и сетивната му оценка” професорите от Университета на Калифорния Мейнард Америн и Едуард Рьослер пишат, че “идентифицираните във виното аромати са най-малко 181 вида естери, 52 вида алкохоли, 75 вида алдехиди и кетони, 22 различни ацетата, 6 вторични ацетамида, 29 съединения, съдържащи азот, 18 съединения, съдържащи сяра, 2 етера, 18 епоксидни съединения, както и 30 други разнородни съединения”.
Много от тези съединения търпят частични промени и взаимодействат помежду си в процеса на отлежаване и стареене на виното.

Запалените дегустатори обожават да търсят и да намират различни аромати. “Тъмен шоколад!” казва единия, докато другият настоява, че това е “По-скоро пипер”, а третият е на мнение, че това са “Чаени листа, тютюн, гъби и отчасти мирис на стара плевня”. Шегуват ли се тези хора?

Трябва да сме наясно, че съвременният ни начин на живот твърдо е обърнал гръб на силните миризми. Ние дезодорираме телата, къщите и колите си. Всеки продукт, от лосион за тяло до веро, ни се представя като “цитрусово свеж”само за да ни внуши чувство за чистота и неутралност. Нищо чудно, че трудно намираме думи да опишем комплексните и ефирни аромати, с които понякога ни изненадва една чаша с вино.

Факт е, че виното притежава по-силен аромат от гроздето. При анализи на летливите му компоненти са идентифицирани същите молекули, които формират аромата на добре познати неща от заобикалящата ни среда, като роза, перуника, праскова, мед, ванилия. Кой тогава със сигурност би могъл да твърди, че за другите, малко “по-творчески”, дескриптори на винените аромати като асфалт, котешка урина (и такъв съществува), пушен бекон или стари гуменки също не съществува реална химическа основа?

Подобно на цвета, и ароматите на едно вино ни казват толкова много за характера, произхода и историята му. Тъй като реално усещането ни за вкус е ограничено до 4 прости категории (добре познатите сладко, кисело, горчиво и солено) ароматът е най-информативната част от нашето изследване. Все пак не свеждайте вдишването до простото търсене на указания или следи. Отдайте се на усещането! Учените казват, че ароматите имат директна връзка с мозъка и са непосредствено свързани с паметта и чувствата.

Както парфюмът на любимото същество или уханието на прясно изпечен хляб, така и ароматите на виното могат по тайнствен начин да извикат в паметта ни определено място или време.Прочетете още
 
Непосилното бреме на субективния вкус

При виното, както и при човека, характерът е изява на някакво приемливо отклонение от нормата ... прочети


 
HYPERTASTING - Имаме ли нужда и от това?

Един от термините, които се подмятат из световната винена преса и из т.нар. професионални винени кръгове напоследък е super- или hypertaster. Когато за първи път го прочетох, неволно си помислих, че ... прочети

 
Езикът на дегустатора - между науката и поезията

Или: Как описваме впечатленията си от виното, което дегустираме? ... прочети


 
Евкалипт или боровинка; шоколад или ванилия?

Кратки дегустационни характеристики на най-популярните винени сортове ... прочети

 
Vin de Garde и Vin Ordinaire

В днешно време, когато виното, което пием, обикновено отлежава приблизително толкова, колкото е необходимо да стигне от магазина до вкъщи, тези две френски понятия – vin de garde и vin ordinair... прочети


 
Дегустационна схема

В началото на дегустационната си "кариера" често можете да изпаднете в ситуация, в която виното има какво да ви каже и вие дори имате уши да го чуете, но не и думи, за да споделите. Дегустационните ... прочети

 
Компоненти на дегустацията III: Вкусът

Вкусът - нашият и този на виното ... прочети

 
Компоненти на дегустацията I: Окото

или ... прочети

 
Дегустацията - някои общи положения

Да се пие вино е лесно: накланяш чашата и отпиваш една глътка. Предизвикателството се крие в това да дегустираш вино. ... прочети


 
10 следващи >>>
  нагореначало
 Новини
23-03-2013
Вторият Балкански винен конкурс и фестивал (BIWC 2013) ще се проведе на 16-19 май 2013 в Гранд Хотел София, България
18-06-2012
БИН 41, Мерло 2008 на САНТА САРА е НАЙ-ДОБРОТО БАЛКАНСКО ВИНО за 2012 г.
25-05-2012
За пети пореден път София се превръща в столица на австрийското вино


  Клуб "Винен  наблюдател"

Винен индекс


 Любопитно
 • Вещество от състава на червеното вино помага в борбата срещу затлъстяването
 • КИТАЙСКИ АРХЕОЛОЗИ НАМЕРИХА ВИНО ОТ ПРЕДИ 2400 ГОДИНИ
 • Парфюмът и виното

 •  Абонамент
  Абонирай се за новото в сайта
  име

  e-mail

    Чуй вината

    10 въпроса
    за виното

   Търсене
   
   Препоръчай
  Препоръчай на приятел
  e-mail на приятел

  твоя e-mail


    за сайтаза рекламаза контактотговорности  
    (C) 2004-2021, Vinoto.com Created by ABC Design & Communication 

   
  counter