за сайтаза рекламаза контактотговорности  
Виното - Vinoto.com - Vivat Vinum
  И историята
  Античност
  Средновековие
  Модерното вино

  Фактори
  Лозата
  Климат
  Концепция за тероара

  Гроздето
Тема на
месеца

  Как става?
  Общи процеси
  Бяло
  Червено
  Розе
  Шампанско
  Шери
  Портвайн

  По света

 В България
  Райони
  Сортове
  Винопроизводители
  В избата
  Как да съхраняваме
  виното
  Как старее виното
  На масата
  Сервиране
  Винени аксесоари

  Виното
  и храната
  Готвя с вино
  Дегустацията
  Речник
  Нашето мнение
  Вино и литература

  Книги
  по темата


  Нашите
  вина


Дегустацията
Дегустацията - някои общи положения


Да се пие вино е лесно: накланяш чашата и отпиваш една глътка. Предизвикателството се крие в това да дегустираш вино.

Необходими са специални техники, подходяща околна среда, концентрация, добра памет и ярко въображение.

“След няколко чаши ефектът е един и същ и без да дегустираме. Тогава защо да се мъчим?” – питат скептиците. Нека с един пример да ви обясня защо ценителите на виното си причиняват тези понякога буквални главоболия с виното.

Дълги години усилено и страстно тренирах фехтовка. Когато заведа някой приятел с мен на състезание той ще се порадва на тълпата и на това как викат състезателите, но през по-голямата част от времето ще ме пита, къде толкова му е очарованието на това нещо, единият да гони и да се опитва да мушне другия. За него е така, но за мен всяко “подгонване” е драматична атака, всяко уж некоординирано размахване на оръжието е брилянтна защита. Накрая и двамата знаем кой е победил, но докато приятелят ми е прекарал просто един приятен следобед, аз съм била напълно завладяна от играта.
Сами решаваме дали елегантно да се пързаляме по повърхността на живота или да се гмурнем в дълбините му. Сами решаваме къде да насочим и за какво да “пожертваме” скъпоценната си енергия и внимание – можем да играем шах, да сме страстни любители-готвачи, да събираме марки. Тези неща може и да не са жизненоважни, но правят живота ни по-пъстър и по-богат и ни карат да изпитваме страст. А една страст никога не е губене на време.
Ето защо аз обичам да дегустирам вино. Не просто да го пия, а да се наслаждавам и да си давам ясна сметка за чувството, което изпитвам при всяка глътка. Готова съм дори да поема риска да го превърна в професия и се надявам времето за това у нас скоро да настъпи.

За какво става въпрос при дегустацията?
Както всяко умение дегустирането на вино изисква комбиниране на известен набор от техники и опит или както беше отбелязано от един от учителите ми във Винената академия- “трябва да си “изпием” опита”. Упражнението ражда майстора.

Макар и малко на брой има такива експерти, които при сляпа дегустация, използвайки само сетивата и паметта си, могат да познаят сорта, годината, произхода и понякога дори и производителя на дадено вино.

Това е митът.

А сега истината: в действителност, ако виното се сервира на стайна температура и дегустаторите са със завързани очи, повечето от тях дори не могат да кажат дали виното е бяло или червено. Англичанинът Хари Во - един от доайените в бранша, дегустиращ вино в продължение на почти 80 години, бил запитан дали някога е бъркал бургундско с вино от Бордо. “Не и от обяд насам” гласял отговорът.

Сляпата дегустация, при която не никого не се завързват очите, но етикетите на бутилките са скрити, е рискована игра. Но все пак истинската цел е да разберем, а не да разобличим виното. Чрез концентрирано използване на всичките си сетива и чрез сравнение на сетивните впечатления с базата данни от опитвани досега вина сериозният дегустатор е в състояние да дешифрира биографията на виното в изумителни подробности, като година, почеркът на винаря, който го е създал и връзката на виното с други вина от подобен сорт или регион. Всяка една бутилка вино представлява физическото въплъщение на конкретно място и време, уловено за наслада на пиещите го.

Нещо повече, виното е катализатор. Усилието да го разберем чрез дегустация и да споделим впечатленията си с други дегустиращи създава общи изживявания, които са добра основа за приятелства.
Големият френски енолог Емил Пейно подчертава този аспект на винената дегустация в забележителната си книга “Вкусът на виното”:
“Голямото вино притежава невероятното качество веднага да създава основа за оживен разговор между пиещите го. Дегустацията не трябва да се превръща в самотно занимание и прекрасното вино не трябва да бъде пито без коментар. Малко са удоволствията, които “развързват” езика повече от споделената наслада от едно вино. В същината си описването на това, което усещаме е лесно, стига да си дадем труда да забележим какво усещаме. Това, което се усеща ясно, може и да бъде описано ясно.”

Дегустаторските техники подпомагат правилното възприемане на виното. Те са прости и следват логиката на определен алгоритъм. Някои от процедурите може да се струват неестествени или претенциозни на непосветените, но те са развивани в продължение на десетилетия, за да придобият сегашния си форма. След известно време тези действия се автоматизират. Въртенето на виното из чашата изглежда малко непохватно отначало, но в последствие ще се уловите, че въртите дори чашата си за вода.

Ето някои по-общи указания за провеждане на една дегустация:

- Най-напред, съобразете се обстоятелствата. Не всяко вино заслужава подробен анализ. Ако пиете вино от картонена опаковка на поляната по време на пикник, всеки опит за сериозна дегустация е загуба на време и усилия и по всяка вероятност ще бъде възприет като снобизъм.

- Както вече сме споменавали в други статии, професионалните дегустатори предпочитат дневната светлина и добре проветрена стая с бели стени и маси, които да представят виното във възможно най-обективна светлина – среда, която подпомага анализа за сметка на удоволствието. За извличане на максимално удоволствие и разбиране на виното най-подходяща би била вечеря с приятели – удобни столове, топла светлина и вкусна храна създават атмосфера, в която гостите и виното могат да “се изразяват” без притеснение.

- Дегустацията не е изпит – вашата субективна реакция е по-важна от коректните отговори. Много важно правило е , че няма лошо вино. Добро е всяко вино, което ви се услажда!

Без оглед на това колко рафинирана е техниката ви, дегустирането не е точна наука. Възприятията варират значително, когато става дума за вкус и аромат. За това може да има физиологично или културно обяснение. Пример: тестови групи от Германия и Франция получават вино за дегустация със съдържание на захар 8 гр./л. 92% от германците го определят като “сухо”. Само 7% от французите са на същото мнение. Отправните точки за сравнение на двете тестови групи са различни: обикновено немските бели вина са направо сладки в сравнение с френските, оттам и сравнително ниската чувствителност към наличие на захар във виното от страна на немските дегустатори.

- Целта при дегустирането на вино не е да се опитвате да намерите същите аромати или вкусове, които е описал някой друг дегустатор. Не е необходимо също така да се придържате към официалния език за описание на виното. Използваният у нас речник например е често неразбираем за потребителите, сух, скован и скучен. Това се дължи до някаква степен на прохождането ни в областта на винената дегустация и неудачния превод на терминологията от други езици. Хубавото е, че имаме достатъчно време да създадем собствен, български винен език.
Ако упражнявате собствените си сетивни способности и развиете личен речник за изразяване на това, което усещате, не само ще извлечете повече удоволствие от виното, но и ще постигнете по-добра комуникация с тези, с които споделяте бутилката.Прочетете още
 
Непосилното бреме на субективния вкус

При виното, както и при човека, характерът е изява на някакво приемливо отклонение от нормата ... прочети


 
HYPERTASTING - Имаме ли нужда и от това?

Един от термините, които се подмятат из световната винена преса и из т.нар. професионални винени кръгове напоследък е super- или hypertaster. Когато за първи път го прочетох, неволно си помислих, че ... прочети

 
Езикът на дегустатора - между науката и поезията

Или: Как описваме впечатленията си от виното, което дегустираме? ... прочети


 
Евкалипт или боровинка; шоколад или ванилия?

Кратки дегустационни характеристики на най-популярните винени сортове ... прочети

 
Vin de Garde и Vin Ordinaire

В днешно време, когато виното, което пием, обикновено отлежава приблизително толкова, колкото е необходимо да стигне от магазина до вкъщи, тези две френски понятия – vin de garde и vin ordinair... прочети


 
Дегустационна схема

В началото на дегустационната си "кариера" често можете да изпаднете в ситуация, в която виното има какво да ви каже и вие дори имате уши да го чуете, но не и думи, за да споделите. Дегустационните ... прочети

 
Компоненти на дегустацията III: Вкусът

Вкусът - нашият и този на виното ... прочети

 
Компоненти на дегустацията II: Носът

или ... прочети

 
Компоненти на дегустацията I: Окото

или ... прочети

 
10 следващи >>>
  нагореначало
 Новини
23-03-2013
Вторият Балкански винен конкурс и фестивал (BIWC 2013) ще се проведе на 16-19 май 2013 в Гранд Хотел София, България
18-06-2012
БИН 41, Мерло 2008 на САНТА САРА е НАЙ-ДОБРОТО БАЛКАНСКО ВИНО за 2012 г.
25-05-2012
За пети пореден път София се превръща в столица на австрийското вино


  Клуб "Винен  наблюдател"

Винен индекс


 Любопитно
 • Вещество от състава на червеното вино помага в борбата срещу затлъстяването
 • КИТАЙСКИ АРХЕОЛОЗИ НАМЕРИХА ВИНО ОТ ПРЕДИ 2400 ГОДИНИ
 • Парфюмът и виното

 •  Абонамент
  Абонирай се за новото в сайта
  име

  e-mail

    Чуй вината

    10 въпроса
    за виното

   Търсене
   
   Препоръчай
  Препоръчай на приятел
  e-mail на приятел

  твоя e-mail


    за сайтаза рекламаза контактотговорности  
    (C) 2004-2022, Vinoto.com Created by ABC Design & Communication 

   
  counter