за сайтаза рекламаза контактотговорности  
Виното - Vinoto.com - Vivat Vinum
  И историята
  Античност
  Средновековие
  Модерното вино

  Фактори
  Лозата
  Климат
  Концепция за тероара

  Гроздето
Тема на
месеца

  Как става?
  Общи процеси
  Бяло
  Червено
  Розе
  Шампанско
  Шери
  Портвайн

  По света

 В България
  Райони
  Сортове
  Винопроизводители
  В избата
  Как да съхраняваме
  виното
  Как старее виното
  На масата
  Сервиране
  Винени аксесоари

  Виното
  и храната
  Готвя с вино
  Дегустацията
  Речник
  Нашето мнение
  Вино и литература

  Книги
  по темата


  Нашите
  вина


Клуб Винен наблюдател
Национален клуб "Винен наблюдател" е сдружение с нестопанска цел, учредено на 2 февруари 2006г. в София.

Основатели са група винени ентусиасти от различни медии.

Главните цели на клуба са:

 • да насърчава обществен интерес и вкус към хубавото вино;
 • да оптимизира комуникациите между производители и търговци на вина и винолюбивата общественост;
 • да работи за утвърждаването на виното като постоянна тема в българските медии;
 • да създаде и да прилага собствена система за оценяване на качествата на вината, продавани на вътрешния пазар.
 • да издига и поддържа нивото на компетенции относно виното сред своите членове.
Учредители:
 1. Ефросия Благоева
 2. Жюстин Томс
 3. Иван Бакалов
 4. Мира Баджева
 5. Михаела Петрова
 6. Яна Петкова
 7. Ясен Бориславов
 8. д-р Ясен Захариев


ВИНЕН ИНДЕКС ФИНАЛИ 2007 - II част


Винен Индекс Финален Кръг Червени вина

Завърши финалният кръг на конкурса „Винен индекс”, който се провежда в Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки (НИИВСН) с партньорството на списание „Мениджър” и сайтът vinoto.com. В него участват най-добрите български и вносни вина предлагани на българският пазар и получили в месечните кръгове оценка над 82т. По-долу са публикувани резултатите и отличията на вината.

Дегустационната комисия оценява вината по 100-бална точкова система, като се изчислява средноаритметична стойност от оценката на отделните дегустатори: Според присъдените точки вината получават следните награди – вино на годината (за бели и червени), голям златен медал, златен, сребърен и бронзов медал.

Това заседание, дегустационна комисия бе в състав: председател д-р Наум Симов НИИВСН - София, зам. председател инж. Стоян Геров гл. експерт в НИИВСН - София и членове: доц. Христо Спасов, Университет по Хранителни технологии - Пловдив , д-р Димитър Гайдарски – зам. директор в Агенция па лозата и виното, инж. Стефан Пирев - гл. технолог „Винекс Преслав”, инж. Снежана Мутафчийска – гл. технолог Домейн Менада, инж. Наталия Гаджева – председател на съюза на енолозите, инж. Екатерина Гаргова – технолог „Вила Любимец”, Яна Петкова – винен Наблюдател, Ефросия Благоева – винен наблюдател, Ясен Захариев - винен наблюдател, преподавател в НБУ, Ясен Бориславов - винен наблюдател,

1. „ЧЕРВЕНО ВИНО НА ГОДИНАТА” и отличие „ГОЛЯМ ЗЛАТЕН МЕДАЛ” получи едно вино

Question mark 2006, КАТАРЖИНА ЕСТЕЙТ
Характеристика: Плътен интензивен тъмно червен цвят. Ароматът е силен, дълбок и изключително богат. Зрели черни плодове (къпина, боровинка, касис) се допълват от сушени смокини и сливи, а подправковите тонове (черен пипер) му придават още повече емоция и чар. Като фон и допълнителна окраска се вплетени тонове на ванилия и дъбова дървесина, които дооформят аромата на това вино. Тялото е плътно, сочно и много добре структурирано. Танините са меки и създават топлина и финес. Едно сладко кадифено усещане ни съпровожда дълго в устата и ни подтиква към нова глътка. Комплексно вино за вълнуващи преживявания.
Отличие: Голям Златен Медал
Препоръчителна цена: 36.00

2. Отличие „ЗЛАТЕН МЕДАЛ” получиха 5 вина:

Вила Любимец Мерло 2005, “ВЕРТИКАЛ” АД
Характеристика: Наситен тъмночервен цвят с кафеникави оттенъци. Ароматът е интензивен, топъл, богат и завладяващ. Усещат се тонове на много добре изсушени плодове, листа, конфи, месо и печена чушка. Вкусово виното е меко, балансирано с кадифени танини и приятна сладост. Във финала има нежни и приятни киселини. Много добре направено вино за романтични вечери.
Отличие: Златен Медал
Препоръчителна цена: 14,00

Contemplations 2005 Домейн Менада
Характеристика: Това елегантно червено вино ни предлага жив и наситен червен цвят, експлозивен и атрактивен аромат на подправки, сушени листа , зрели плодове, кафе и ванилия. Във вкуса се усеща приятна сладост комбинирана с кадифени и меки танини. В послевкуса остават нотки на препечен хляб. Това вино закупено сега може да се консумира след три години и тогава то ще ви достави още по-голямо удоволствие.
Отличие: Златен Медал
Препоръчителна цена: 19,20

First vintage 2006 КАТАРЖИНА ЕСТЕЙТ
Характеристика: Жив, наситен цвят, с керемиден оттенък. Много събран аромат, богат и комплексен. Добра хармония между ароматите от гроздето и тези, придадени от дъбовата дървесина. На фона от печени и пушени тонове на дъба, изпъква богата палитра от червени и черни горски плодове, вишна, череша, подправки, костилка, конфи и зрели сушени плодове. Аромата навява сладост. Вкусово виното е с добра структура и хармония. Тялото е дълго и елегантно.
Отличие: Златен Медал
Препоръчителна цена: 21,00

JACOB’S CREEK Shiraz 2005, Australia
Характеристика: Виното е с топъл червен цвят и керемидени нюанси. Букета е добре развит, интензивен и завладяващ - на сушени плодове, подправки и сладък карамел съчетани с много приятна дъбова дървесина. Долавя се и шоколад. Виното е със средно тяло, много добре балансирано, дълго и хармонично с меки и фини танини. Финалът е топъл и приятен. Едно комплексно вино за изискана вечеря с леки месни деликатеси.
Отличие: Златен Медал
Препоръчителна цена: 18,50

Chateau de la Gardine Chateauneuf-du-Pape 2000
Характеристика: Хубав плътен цвят на старо вино с отличен интензитет и нюанс. Ароматът е много фин, многопластов и загадъчен. Долавят се шоколад, ванилия и бадеми. Вкусът е много балансиран с кадифени и нежни танини, оставящи приятно впечатление за топлина и финес. Виното е структурирано много добре с хармонични киселини, дълго, сочно и елегантно тяло. Постигната е отлична кореспонденция между цвят, аромат и вкус. Оставаме с впечатление за едно комплексно вино. Вино от класа!
Отличие: Златен Медал
Препоръчителна цена: 60,00

3. Отличие „СРЕБЪРЕН МЕДАЛ” получиха 12 вина:

Вила Любимец Сира 2005, „ВЕРТИКАЛ” АД
Характеристика: Цветът е интензивен с кафеникав оттенък. Ароматът е плътен, събран и богат. Усеща се доминиращ аромат на шоколад, обогатен с тонове на синя слива, кедър, капина, пушек и смолисти нотки. Това е едно сочно вино с много добра структура и потенциал за развитие. Вкусово оставя впечатление за мекота, топлина и кадифе. Със времето виното ще се развие още по-добре и се очаква да стане още по-впечатляващо.
Отличие: Сребърен медал
Препоръчителна цена: 28,00

Каберне совиньон Бургус” – В Резерва 2001, „Винком” АД, Бургас
Характеристика: Това е едно впечатляващо червено вино с много добре запазен цвят. В него е концентриран букет от зряла слива, стафида и подправки. Вкуса се характеризира с гладко и заоблено аристократично тяло, а зрелите и благородни танини му предават топлина.
Отличие: Сребърен медал
Препоръчителна цена: 12,60

Каберне Совиньон 2006, „Винком” АД, Бургас
Характеристика: Цветът е много наситен и плътен. Съхранен е много добре с приятни кафеникави оттенъци. В началото е малко затворено, но като се завърти в чашата се отваря и на преден план излизат много приятни аромати на подправки, кожа, червен пипер и дори нотка на трюфел. Препоръчваме Ви използване на декантер и отваряне на бутилката 1 час преди консумация.
Отличие: Сребърен медал
Препоръчителна цена: 7,70

Мерло Персона Резерва 2003, Винпром Ямбол
Характеристика: Рубинен цвят, с видим потенциал. Виното има букет от аромати на папрат, табак и дим. Средно тяло и стопени танини хармонират с лека, пикантна горчивина в края на един добър вкус.
Отличие: Сребърен медал
Препоръчителна цена: 4,60

Мерло Персона Специална Резерва 2003, Винпром Ямбол
Характеристика: Много добре развит керемидено червен цвят с жълтеникави нотки. Виното е развило богат комплекс от аромати на сушени плодове, есенни листа, карамел и конфи. Тялото е елегантно и добре структурирано. Послевкуса е дълъг и приятен.
Отличие: Сребърен медал
Препоръчителна цена: 7,80

Каберне совиньон Персона Специална Резерва 2003, Винпром Ямбол
Характеристика: Това е едно добре структурирано вино с карамелени нотки в цвета. Във вкуса доминират тонове на благороден дъб придаващи му красива хармония.
Отличие: Сребърен медал
Препоръчителна цена: 7,80

Талисман Каберне Совиньон & Мерло 2006, ВИНЕКС ПРЕСЛАВ
Характеристика: Интензивен и плътен червен цвят, с керемиден оттенък. Интензивен плодов аромат на черен плод (касис, къпина, череша) и сушени сливи. Вкусът е дълъг, хармоничен и сочен, с приятни танини.
Отличие: Сребърен медал
Препоръчителна цена: 5,50

Шато Карнобат Премиум Сира 2006, ВИНПРОМ КАРНОБАТ
Характеристика: Виното има много хубав червен цвят с виолетови оттенъци, приятен за окото. Ароматът е подчертано плодов на зряла череша, горски плодове и слива. В допълнение се долавят и нотки на кора, подправки и костилка. Вкусът е елегантен с приятна свежест на финала.
Отличие: Сребърен медал
Препоръчителна цена: 6,96

Оряховица Каберне Совиньон Резерва 2004, ДОМЕЙН МЕНАДА
Характеристика: Червен цвят с кафяв оттенък. Превъзходен аромат на зряла черна череша, черен пипер, кожа и сладки сушени смокини. Постигната е много добра комбинация от плодови аромати, подправки и дъбова дървесина. Вкусът е добре структориран с вкусов аромат на бадем и какао, с траен после вкус, оставащ спомен за карамфил и канела. Едно вино, което заслужава вашето внимание.
Отличие: Сребърен медал
Препоръчителна цена: 7,00

Merlot Grand Selection Levent 2006, ВИНАРСКА КЪЩА РУСЕ
Характеристика: Плътен и наситен тъмно червен цвят. Аромата е много добре развит, комплексен и богат. Отлична интеграция между тоновете на дървесина, подправки и дим, дължащи се на отлежаването в малки дъбови бъчви, и ароматите на сочни плодове, вишна, къпина, череша с костилка, дължащи са на гроздето и ферментацията. Вкусът е изключително хармоничен, с много приятна сладост, много меки и топли танини, с развитие на акценти от черен шоколад и кафе във вкусовият аромат. Послевкусът е очарователен.
Отличие: Сребърен медал
Препоръчителна цена: 25,00

JACOB’S CREEK Shiraz & Cabernet Sauvignon 2005, Australia
Характеристика: Гранатово червен цвят, много жив и искрящ, с перфектно развитие. Аромата е експлозивен и многопластов. Грабва веднага и те владее дълго. Доминират сладки сушени плодове, тютюн, печена дъбова дървесина и подправки. В богатия букет от аромати се долавя и приятна закачка от мента, евкалипт и сушени листа. Вкусово се усеща пълнота и мазнота, които дълго поддържат сетивата ни, а във финала ни докосва една закачлива и пикантна горчивина. Едно впечатляващо вино за бизнес приеми и вечери с изискани ястия от червено месо и дивеч.
Отличие: Сребърен медал
Препоръчителна цена: 16,50

Halla Merlot 2006, КАТАРЖИНА ЕСТЕЙТ
Характеристика: Красив и наситен червен цвят. Аромата е интензивен, богат и завладяващ. Могат да се усетят различни компоненти, като сушени плодове, зрели горски и черни плодове, сухи листа, конфи, тъмен шоколад. Тялото е със средна пълнота, добре структурирано и хармонично. Танините са меки и топли. Виното е сочно и вкусът остава дълго в устата.
Отличие: Сребърен медал
Препоръчителна цена: 11,90

4. Отличие „БРОНЗОВ МЕДАЛ” получиха 5 вина

Мерло Кюве Престиж 2004, ЛВК-Винпром Търговище
Характеристика: Цветът е наситен, искрящ с кафеникави оттенъци. Ароматът е интензивен, съставен предимно от тонове на сухи листа, мъх и подправки. Има много добре интегрирана дъбова дървесина и конфи характер. Виното е със средно тяло и стопени танини.
Отличие: Бронзов медал
Препоръчителна цена: 9,30 лв.

Каберне Совиньон Кюве Престиж 2004, ЛВК-Винпром Търговище
Характеристика: Приятен и плътен цвят с кафеникави оттенъци. Ароматът е богат и комплексен. Долавят се кора от канела, мъх, сухи листа и карамел. Тоновете на пушена дървесина приятно допълват букета от аромат. Във чашата виното се развива и се долавят нотки на червени плодове и подправки. Вкусово е балансирано със средно тяло, но добра дължина и хармония.
Отличие: Бронзов медал
Препоръчителна цена: 9,30 лв.

Мерло 2003, Черноморско Злато, Поморие
Характеристика: Виното е с добро развитие, гранитов цвят с богат букет от аромати – сушени билки, трева и чай. Вкусът е елегантен с хармонично и балансирано тяло. Това вино е класическо старо вино, отлежало в големи бъчви и е подходящо за хора обичащи вина с развитие.
Отличие: Бронзов медал
Препоръчителна цена: 3,93 лв.

Montana Pinot noir 2006 New Zealand
Характеристика: Цветът е рубинен с леко развитие. Ароматът е интензивен и богат. Долавят се тонове на трюфел, череша и вишна, а също така и на бутилково развитие. Тялото е леко, нежно и много приятно с вкусов аромат на костилка. На финала се долавя лека фенолна горчивина. Едно закачливо вино с богат и красив аромат и характерни киселини.
Отличие: Бронзов медал
Препоръчителна цена: 16,90 лв

Рандеву Кюве дьо Нор 2003, Магура
Характеристика: Добре съзряло вино с гранитов цвят. Ароматът е сложен и комплексен. В следствие на отлежаването се е развил букет от аромати, които изискват време за да се отворят. Във вкуса се долавят ванилия, подправки и минерали. Финалът е нежен и продължителен. Едно много деликатно вино
Отличие: Бронзов медал
Препоръчителна цена: 15 лв.Прочетете още
 
комюнике 40: Нови български надежди или продукцията на някои от по-новите български изби

Присъствали /по реда на оценяването/: Яна Петкова, Ясен Захариев, Ефросия Благоева, Ясен Бориславов, Иван Бакалов, Марина Караконова ... прочети


 
Комюнике 39: Вина, в които сме се влюбвали

12.03.2013г. ... прочети

 
Комюнике 38: Ценови диапазон 10-20 лева и как се представят в него българските вина.

Темата за февруари 2013 беше провокирана от анализите, които обикновено се правят в края на една година, прогнозите за следващата и наблюденията на клуб „Винен наблюдател”, че през 2012 година в т... прочети


 
Комюнике 37: Декември 2012: Вина, с които да зарадваме себе си и другите

Темата за декември 2012, когато „Винен наблюдател” се събра след малко по-дълго прекъсване беше формулирана като „нека всеки донесе вино, с което да иска да зарадва другите”. Получи се доста интер... прочети


 
Комюнике 36: Пино гриджо = пино гри = граубургундер = сив монах

Пино гри е член на семейство „Пино” и най-популярната мутация на пино ноар. Гроздовете му се отличават с цветове, вариращи между почти всички отсенки на сиво-синьото и червеникаво-кафявото, много ... прочети


 
Комюнике 35: Мавруд - преглед на пазара

На две сбирки през месец февруари клуб „Винен наблюдател” направи преглед на пазара на вината от мавруд. Вината са подредени по ред на дегустация на двете дегустационни сесии, а не по точки. ... прочети


 
Комюнике 34: Вина за празник

На 29 декември 2011 се проведе поредната сбирка на клуб „Винен наблюдател” на апетитно-празнична тема: „Вина за празник”. Всеки наблюдател трябваше да донесе вино/а, които счита за подходящи за пр... прочети


 
Комюнике 33: Вина, които ни впечатлиха през 2011

За ноемврийската си сбирка клуб „Винен наблюдател” беше гост на ресторант „Преди 10” (http://www.before10.eu/), а темата касаеше вината, които ни впечатлиха през 2011 година. ... прочети


 
Комюнике 32 Септември: През лятото не пия червено или защо червеното вино не е сезонно?

Въпреки, че с темата на поредната ни сбирка искахме да покажем, че червеното вино е идеално за лятото също толкова, колкото и бялото за зимата, се оказа, че се събрахме на 23-ти семптември или на ... прочети


 
Комюнике 31 Юли 2011: Закуска на тревата

Виното е неразделна част от безгрижното удоволствие да похапнеш на поляна - с проста храна и добра компания. Австралия извади на пазара вино в кенове, само и само да окуражи отиващите на пикник да... прочети


 
10 20 30 40 50 следващи >>>
  нагореначало
 Новини
23-03-2013
Вторият Балкански винен конкурс и фестивал (BIWC 2013) ще се проведе на 16-19 май 2013 в Гранд Хотел София, България
18-06-2012
БИН 41, Мерло 2008 на САНТА САРА е НАЙ-ДОБРОТО БАЛКАНСКО ВИНО за 2012 г.
25-05-2012
За пети пореден път София се превръща в столица на австрийското вино


  Клуб "Винен  наблюдател"

Винен индекс


 Любопитно
 • Вещество от състава на червеното вино помага в борбата срещу затлъстяването
 • КИТАЙСКИ АРХЕОЛОЗИ НАМЕРИХА ВИНО ОТ ПРЕДИ 2400 ГОДИНИ
 • Парфюмът и виното

 •  Абонамент
  Абонирай се за новото в сайта
  име

  e-mail

    Чуй вината

    10 въпроса
    за виното

   Търсене
   
   Препоръчай
  Препоръчай на приятел
  e-mail на приятел

  твоя e-mail


    за сайтаза рекламаза контактотговорности  
    (C) 2004-2021, Vinoto.com Created by ABC Design & Communication 

   
  counter