за сайтаза рекламаза контактотговорности  
Виното - Vinoto.com - Vivat Vinum
  И историята
  Античност
  Средновековие
  Модерното вино

  Фактори
  Лозата
  Климат
  Концепция за тероара

  Гроздето
Тема на
месеца

  Как става?
  Общи процеси
  Бяло
  Червено
  Розе
  Шампанско
  Шери
  Портвайн

  По света

 В България
  Райони
  Сортове
  Винопроизводители
  В избата
  Как да съхраняваме
  виното
  Как старее виното
  На масата
  Сервиране
  Винени аксесоари

  Виното
  и храната
  Готвя с вино
  Дегустацията
  Речник
  Нашето мнение
  Вино и литература

  Книги
  по темата


  Нашите
  вина


Дегустацията
Компоненти на дегустацията III: Вкусът


Вкусът - нашият и този на виното

Най-добрата част от дегустацията. Може да сте омагьосани от искрящия цвят на виното или да сте изпаднали в почти хипнотична замечтаност от ароматите му, но всъщност пиенето е действието, което въплъщава истинската цел на виното и което “развързва” езиците и разтваря обятията ни.

Може би си мислите, че е и най-лесната част - в края на краищата всички ние пием от чаша от крехка детска възраст и цял живот прилежно се упражняваме. Има съществена разлика обаче между простото поглъщане на течност и осъзнатото дегустиране, както има разлика и между изразите “гледам те” и “виждам те”. И тук, както при почти всички важни неща в живота, разликата е в правилната техника. Правилната техника ни гарантира най-пълноценното възприятие.

1. Все още под влиянието на ароматите, които сте вдишали при стъпка II от дегустацията, отпийте глътка от виното. Колко голяма глътка? Зависи от размера на устата ви:-) Прекалено малка е също толкова неефективно, колкото и прекалено голяма. Трябва ви достатъчно количество, което да поразходите из устата си, но не и толкова много, че да трябва веднага да го преглътнете. Защото целта не е да преглъщате или поне не още. Необходимо ви е известно време, за да накарате виното да разкрие тайните си. Спокойно можете да задържите глътка добро вино в устата си 10 – 15 секунди, че и повече.

2. Разходете много добре виното из устата си, осигурявайки пълен контакт с всяка част от нея. Важно е защото нашите език, небце, вътрешна част на устата и гърло декодират различни аспекти от виното.

Виното предизвиква усещания - основните 4 – сладко, кисело, солено и горчиво – и 1 допълнително, наричано с японското му име – умами (приятен вкус). Вкусовите рецептори се намират в папилите на езика. Дълги години се изхожда от тезата, че езикът е строго разпределен на зони, всяка една от които е отговорна за усещането на един вид вкус: с върха на езика – сладко; със страничните фаланги – кисело; със задната част – горчиво; с целия език – солено. Днес е известно, че в една или друга степен, основните вкусове могат да се усещат с целия език, само в центъра му се намира едно “сляпо” петно, което е нечувствително към вкусови дразнители.

Тези усещания могат да бъдат засилени чрез определени техники, които ще ви спечелят насмешка от съседите по маса в ресторанта, но спокойно можете да ги упражнявате в къщи:

а) Задържайки виното в устата си, свийте устните си и ги издайте леко напред и вдишайте внимателно въздух през тях. Получава се интересен сърбащ звук, а нерядко и накапване на дрехите или покривката, но действието само по себе си е логично, тъй като засилва изпарението на виното и интензифицира ароматите му.

б) “Дъвчете” виното енергично, прекарвайки го навсякъде из устата си, за да извлечете и последния възможен аромат от виното или дори намек за такъв.

в) Не забравяйте да завършите по подходящ начин. След като преглътнете виното, издишайте внимателно и бавно едновременно през носа и устата си. Носоглътката ни е пътека, по която ароматите на виното могат да се разхождат още дълго време след като сме преглътнали.

Това означава и думата “послевкус” – невероятното чувство, когато при дегустацията на някое вино откривате, че 20 минути след като сте преглътнали, на небцето си все още усещате ароматите му. Пожелавам ви да изпитате това подобно на медитация чувство и когато това ви се случи, виното няма да е просто някое вино, а такова, което ще помните дълго време.

Следващата важна стъпка е изразяването и формулирането в разбираема реч на сетивните ни впечатления от виното. “Тръпчиво”, “елегантно”, “плодово”, “свежо”, “елегантно”, “плоско” са само много малка част от думите от винения речник, ползван все по-често от всички нас. Създаването на собствен или използването на унифициран “винен” език, както и самата терминология при дегустация на вино са интересни и доста дискутирани теми, на които ще бъдат посветени отделни материали.Прочетете още
 
Непосилното бреме на субективния вкус

При виното, както и при човека, характерът е изява на някакво приемливо отклонение от нормата ... прочети


 
HYPERTASTING - Имаме ли нужда и от това?

Един от термините, които се подмятат из световната винена преса и из т.нар. професионални винени кръгове напоследък е super- или hypertaster. Когато за първи път го прочетох, неволно си помислих, че ... прочети

 
Езикът на дегустатора - между науката и поезията

Или: Как описваме впечатленията си от виното, което дегустираме? ... прочети


 
Евкалипт или боровинка; шоколад или ванилия?

Кратки дегустационни характеристики на най-популярните винени сортове ... прочети

 
Vin de Garde и Vin Ordinaire

В днешно време, когато виното, което пием, обикновено отлежава приблизително толкова, колкото е необходимо да стигне от магазина до вкъщи, тези две френски понятия – vin de garde и vin ordinair... прочети


 
Дегустационна схема

В началото на дегустационната си "кариера" често можете да изпаднете в ситуация, в която виното има какво да ви каже и вие дори имате уши да го чуете, но не и думи, за да споделите. Дегустационните ... прочети

 
Компоненти на дегустацията II: Носът

или ... прочети

 
Компоненти на дегустацията I: Окото

или ... прочети

 
Дегустацията - някои общи положения

Да се пие вино е лесно: накланяш чашата и отпиваш една глътка. Предизвикателството се крие в това да дегустираш вино. ... прочети


 
10 следващи >>>
  нагореначало
 Новини
23-03-2013
Вторият Балкански винен конкурс и фестивал (BIWC 2013) ще се проведе на 16-19 май 2013 в Гранд Хотел София, България
18-06-2012
БИН 41, Мерло 2008 на САНТА САРА е НАЙ-ДОБРОТО БАЛКАНСКО ВИНО за 2012 г.
25-05-2012
За пети пореден път София се превръща в столица на австрийското вино


  Клуб "Винен  наблюдател"

Винен индекс


 Любопитно
 • Вещество от състава на червеното вино помага в борбата срещу затлъстяването
 • КИТАЙСКИ АРХЕОЛОЗИ НАМЕРИХА ВИНО ОТ ПРЕДИ 2400 ГОДИНИ
 • Парфюмът и виното

 •  Абонамент
  Абонирай се за новото в сайта
  име

  e-mail

    Чуй вината

    10 въпроса
    за виното

   Търсене
   
   Препоръчай
  Препоръчай на приятел
  e-mail на приятел

  твоя e-mail


    за сайтаза рекламаза контактотговорности  
    (C) 2004-2022, Vinoto.com Created by ABC Design & Communication 

   
  counter