за сайтаза рекламаза контактотговорности  
Виното - Vinoto.com - Vivat Vinum
  И историята
  Античност
  Средновековие
  Модерното вино

  Фактори
  Лозата
  Климат
  Концепция за тероара

  Гроздето
Тема на
месеца

  Как става?
  Общи процеси
  Бяло
  Червено
  Розе
  Шампанско
  Шери
  Портвайн

  По света

 В България
  Райони
  Сортове
  Винопроизводители
  В избата
  Как да съхраняваме
  виното
  Как старее виното
  На масата
  Сервиране
  Винени аксесоари

  Виното
  и храната
  Готвя с вино
  Дегустацията
  Речник
  Нашето мнение
  Вино и литература

  Книги
  по темата


  Нашите
  вина


Дегустацията
Компоненти на дегустацията I: Окото


или
Как да гледаме (на) виното?

Първата стъпка,, която предприемате при една дегустация е визуална.

1. Напълнете чашата до 1/3 от обема й; никога на повече от половината (между впрочем винаги я пълнете така!);

2. Хванете чашата за столчето. Отначало това може да ви се струва непривично и претенциозно, но за това си има основателни причини:
а) ако хванете чашата за горната й част няма да можете да наблюдавате течността в нея;
б) отпечатъците ви замъгляват цвета на виното;
в) топлината от ръката ви променя температурата на виното.

Един от най-великите френски енолози Емил Пейно казва: “Предложете на някого чаша вино и по начина, по който държи чашата веднага можете да кажете дали той е познавач.” В оригиналния текст е използвана прекрасно звучащата френска дума connoisseur. Дори и не всички ние да можем или да искаме да бъдем connoisseurs, не би било зле да знаем как правят любителите на вино по цял свят.

3. Фокусирайте се върху нюансите и интензивността на цвета и прозрачността на течността. Всяко едно от тях изисква различна “гледна точка”:
а) цветът на виното, и по-точно нюансите му, се наблюдават най-добре като наклоните чашата срещу бял фон. Наблюдавайте както центъра на течността, който представлява точката с най-дълбок и наситен цвят, така и краищата й. Отсенките на цвета ви дават важна информация за виното.
б) интензивността, или плътността на цвета, се преценява най-добре като държите чашата без да я накланяте и гледате течността в нея отгоре;
в) чистотата или прозрачността на цвета, т.е. дали виното е блестящо или не съвсем, се наблюдава най-добре, като вдигнете чашата на нивото на очите си и я държите така, че странично през нея да струи светлина.

Всеки един от тези елементи разкрива различни аспекти от характера и качеството на виното, на които ще се спрем по-късно. Просто не забравяйте да се наслаждавате на цвета! Виното е невероятно ярко, живо и богато на толкова много нюанси; никоя друга течност не отразява светлината с такава жизненост и финес. Не без основание цветът на виното се сравнява с рубин, гранат, топаз и злато.

4. Идва ред на въртенето на чашата. Това също може да ви се стори неестествено, дори и опасно, ако чашата ви е прекалено пълна или сте с бяла риза. Движението е важно, защото ви подготвя за следващата стъпка от дегустацията – обонятелната. Най-лесният начин за въртене на чашата е да я поставите върху масата или друга подложна плоскост, да хванете столчето между пръстите си и внимателно да завъртите китката си. Вероятно на десничарите ще е по-лесно да въртят по посока на часовниковата стрелка, а на левичарите – обратно. Но само вероятно; няма правило в каква посока да се върти виното. Движете чашата докато не разходите виното из нея както трябва, почти докосвайки ръба й. След това спрете. При отдръпването си на дъното на чашата, виното оставя след себе си следи с неправилна форма по вътрешността на чашата, наричани по различен начин на различните езици – сълзи, бедра, църковни прозорци и т. н. Някои “експерти” ги тълкуват с почти такава ясновидска драматика, колкото и гледачите на кафе, но истината е, че те просто са индикация за количеството алкохол във виното: колкото повече алкохол, толкова повече сълзи се образуват. Съобразете и този факт, преди да отворите втора бутилка от същото вино.

Освен това, възможно е чашата да е измита със силен препарат или да не е изплакната добре, така изобщо да не се образуват сълзи, т.е. не се вторачвайте прекалено в това дали виното прави сълзи или не.

Какво ни казва цветът на виното?

Цветът на виното ни разкрива много подробности за характера му.

Първо, цветът отразява конкретния сорт грозде (или сортове), от който е направено виното. Нека да вземем за пример два често срещани сорта – каберне совиньон и пино ноар. Зърната на каберне совиньон са по-малки, с по-дебела и по-тъмна ципа, отколкото тези на пино ноар. В резултат на това, цветът на вина от или базирани на каберне совиньон клони към виолетово до черно, докато цветът на вината от пино ноар се асоциира с рубин.

Второ, цветът е повлиян от климатичните условия през годината. Топло лято и суха есен резултират в зряло грозде; съотношението на ципата към месестата част - в тъмен, интензивен цвят. Студено лято и дъждовна есен ще произведат неузряло и разводнено грозде, оттам и по-светъл и не особено интензивен цвят на виното.

Винификационните практики също влияят върху цвета. При червеното вино ципата на гроздето се оставя да ферментира с гроздовия сок. Багрилните вещества – антоцианите - се намират в ципата, а не в гроздовия сок (гроздовият сок на повечето сортове, дори и на червените, е безцветен), така, че колкото по-дълга е мацерацията, т.е. колкото по-дълго ципата остане с гроздовия сок, толкова по-тъмен ще бъде цветът. Дори след приключване на ферментацията и отделянето на ципите, известно количество твърди частици остават във виното под формата на суспензия. Някои винари го отстраняват чрез филтриране или бистрене, други са на мнение, че виното печели от известно количество утайка.

Неизбежното стареене на виното в бутилката също оказва своето значение върху цвета. Младите червени вина са богати на багрилни вещества и цветът им е по-наситен и по-плътен. С времето тези вещества реагират помежду си и с другите вещества във виното и се отделят под формата на утайка на дъното на бутилката. От червен цветът изсветлява до такъв, описван като керемиден или кехлибарен.

Пример: наливате си чаша червено вино и при внимателно разглеждане констатирате плътен гранатов цвят, добра наситеност, но не абсолютно прозрачност.

Какви изводи можем да направим от това?

Спокойно можем да предположим, че виното е:
- от каберне совиньон;
- от южен регион;
- от скорошна, добра реколта;
- че винарят е предпочел дълга мацерация и съвсем леко филтриране.

Ако дегустацията не е сляпа и знаете кое е виното, сравнете това, което знаете с това, което виждате: може би е с прекалено наситен цвят, а годината е била лоша – това говори за добра лозарска или винарска техника; може виното да е прекалено бледо за възрастта си – което предполага неузряло грозде или невъзможност на технолозите да извлекат максималното количество багрилни вещества.Прочетете още
 
Непосилното бреме на субективния вкус

При виното, както и при човека, характерът е изява на някакво приемливо отклонение от нормата ... прочети


 
HYPERTASTING - Имаме ли нужда и от това?

Един от термините, които се подмятат из световната винена преса и из т.нар. професионални винени кръгове напоследък е super- или hypertaster. Когато за първи път го прочетох, неволно си помислих, че ... прочети

 
Езикът на дегустатора - между науката и поезията

Или: Как описваме впечатленията си от виното, което дегустираме? ... прочети


 
Евкалипт или боровинка; шоколад или ванилия?

Кратки дегустационни характеристики на най-популярните винени сортове ... прочети

 
Vin de Garde и Vin Ordinaire

В днешно време, когато виното, което пием, обикновено отлежава приблизително толкова, колкото е необходимо да стигне от магазина до вкъщи, тези две френски понятия – vin de garde и vin ordinair... прочети


 
Дегустационна схема

В началото на дегустационната си "кариера" често можете да изпаднете в ситуация, в която виното има какво да ви каже и вие дори имате уши да го чуете, но не и думи, за да споделите. Дегустационните ... прочети

 
Компоненти на дегустацията III: Вкусът

Вкусът - нашият и този на виното ... прочети

 
Компоненти на дегустацията II: Носът

или ... прочети

 
Дегустацията - някои общи положения

Да се пие вино е лесно: накланяш чашата и отпиваш една глътка. Предизвикателството се крие в това да дегустираш вино. ... прочети


 
10 следващи >>>
  нагореначало
 Новини
23-03-2013
Вторият Балкански винен конкурс и фестивал (BIWC 2013) ще се проведе на 16-19 май 2013 в Гранд Хотел София, България
18-06-2012
БИН 41, Мерло 2008 на САНТА САРА е НАЙ-ДОБРОТО БАЛКАНСКО ВИНО за 2012 г.
25-05-2012
За пети пореден път София се превръща в столица на австрийското вино


  Клуб "Винен  наблюдател"

Винен индекс


 Любопитно
 • Вещество от състава на червеното вино помага в борбата срещу затлъстяването
 • КИТАЙСКИ АРХЕОЛОЗИ НАМЕРИХА ВИНО ОТ ПРЕДИ 2400 ГОДИНИ
 • Парфюмът и виното

 •  Абонамент
  Абонирай се за новото в сайта
  име

  e-mail

    Чуй вината

    10 въпроса
    за виното

   Търсене
   
   Препоръчай
  Препоръчай на приятел
  e-mail на приятел

  твоя e-mail


    за сайтаза рекламаза контактотговорности  
    (C) 2004-2022, Vinoto.com Created by ABC Design & Communication 

   
  counter