за сайтаза рекламаза контактотговорности  
Виното - Vinoto.com - Vivat Vinum
  И историята
  Античност
  Средновековие
  Модерното вино

  Фактори
  Лозата
  Климат
  Концепция за тероара

  Гроздето
Тема на
месеца

  Как става?
  Общи процеси
  Бяло
  Червено
  Розе
  Шампанско
  Шери
  Портвайн

  По света

 В България
  Райони
  Сортове
  Винопроизводители
  В избата
  Как да съхраняваме
  виното
  Как старее виното
  На масата
  Сервиране
  Винени аксесоари

  Виното
  и храната
  Готвя с вино
  Дегустацията
  Речник
  Нашето мнение
  Вино и литература

  Книги
  по темата


  Нашите
  вина


Дегустацията
HYPERTASTING - Имаме ли нужда и от това?
Яна Петкова

Един от термините, които се подмятат из световната винена преса и из т.нар. професионални винени кръгове напоследък е super- или hypertaster. Когато за първи път го прочетох, неволно си помислих, че световната винена журналистика просто не може да стои мирна и все трябва да измисля нови и много странни за публиката думи и явления, просто за да оправдае съществуването си ....или космическите хонорари, които изисква. Но не, терминът “свръх-дегустатор” е въведен много по-рано; просто винената критика го забелязва едва сега.

За първи път терминът се споменава през 90-те години на 20 век от професора от Университета в Йейл Линда Бартошук, която в своето изследване разделя хората на: supertasters или свръх-дегустатори, normal tasters (нормални дегустатори) и non-tasters. С колегите си тя открива, че с веществото PROP (6-n-пропилтиурацил – използвано при заболявания на щитовидната жлеза) може да се установи кои от нас имат ненормално голям или малък брой вкусови луковици, които се съдържат в гъбовидните папили на езика ни. Приблизително една четвърт от изследваните имат генетично заложен подчертано голям брой вкусови луковици, около половината са средностатистическите бройки и останалата четвърт разполага със сравнително малък брой вкусови луковици. Неудобството на пропилтиурацила е, че е лекарство с рецепта и съответно не съвсем подходящо всеки от нас да си направи теста просто ей така. Но за особено заинтригуваните няма граници, това е ясно. Притискайки напоената с пропилтиурацил хартийка към езика си трябва да усетите а) почти непоносима горчивина; б) мека горчивина или в) нищо. В зависимост от това вие би трябвало да попаднете или в елитната дегустаторска лига, или в средата, или в нищото.

Дори и тестът да има своето научно основание за съществуване, въпросът е до какво ни води това ново откритие? До нищо хубаво за професионалните дегустатори и може би най-накрая до нещо хубаво за обикновения потребител.

Ако попаднат в групата на hypertasters (често срещан термин е и supertaster, но той е по-емоционално оцветен, съответно по-неприемлив за всеобщо ползване), дегустаторите би трябвало да са особено чувствителни не само към горчивина, но и към стипчивост, киселинност, силно затоплящото присъствие на прекалено висок алкохол и особено към люти храни. Изключителната им чувствителност ще ги доведе до изводи за конкретни вина, до които огромна част от потребителите няма да могат да стигнат, като например, че дадено вино е прекалено горчиво и таниново и прекалено алкохолно. Отначало винената публика ще се съгласява, на принципа, че никой не смее да каже, че царят е гол, но рано или късно ще стане ясно, че статиите и оценките на този критик не съответстват на реалността.

Ако се окаже, че са от т. нар. non-taster, никога не биха го признали, тъй като това би означавало тяхната професионална смърт.

Излиза, че е най-добре да сме нормални дегустатори, защото така ще можем да препоръчваме вина и да говорим за тях по начин, по който огромна част от потребителите на вино ще ни разбере и по всяка вероятност ще реши да купи конкретно вино. А в края на краищата най-важно е виното да се купува и пие, а не самовлюбени свръх-дегустатори да доказват на затворени сбирки колко са добри. Ако някой от вас познава професионален дегустатор обаче, ще знае, че последното нещо, с което иска да бъде наречен е среден, нормален и обикновен.

На своя сайт известната британска дегустаторка и авторка Джансис Робинсън (която според направения тест е, разбира се, свръх-дегустатор) приканва своите колеги критици и Masters of Wine да си направят теста и да публикуват резултатите. Според нея публиката трябва да знае дали критиците, на които хората се доверяват, имат същите възприятия за вината, които препоръчват, като хората, на които ги препоръчват.

Истината за дегустирането на вината е, че професионалните дегустатори, критици или технолози не са надарени от бог със свръх-сетива, а че дегустират много по-често и в по-големи количества от нормалния потребител на вино. А когато усилено упражняваш някакво занимание, шансовете ти да ставаш все по-добър в него са големи. Всеки от вас, с изключение на наказаните от природата с липсата на обоняние, а това е рядко срещано явление, може да стане дегустатор с достатъчно подготовка и упражнение. Лично аз бих предпочела да съм нормално надарен, а не свръх-дегустатор. Не би ми се искало да преминавам през живота си на ценител на виното и дегустатор като една вечно недоволна, претенциозна и мрънкаща фурия (аз и без това го правя често, но България през 2007 година предоставя достатъчно поводи за това).

Темата за винените критици и тяхното влияние отдавна е узряла за обществена дискусия и може би темата за свръх-дегустаторите е добър повод за започването й.Прочетете още
 
Непосилното бреме на субективния вкус

При виното, както и при човека, характерът е изява на някакво приемливо отклонение от нормата ... прочети


 
Езикът на дегустатора - между науката и поезията

Или: Как описваме впечатленията си от виното, което дегустираме? ... прочети


 
Евкалипт или боровинка; шоколад или ванилия?

Кратки дегустационни характеристики на най-популярните винени сортове ... прочети

 
Vin de Garde и Vin Ordinaire

В днешно време, когато виното, което пием, обикновено отлежава приблизително толкова, колкото е необходимо да стигне от магазина до вкъщи, тези две френски понятия – vin de garde и vin ordinair... прочети


 
Дегустационна схема

В началото на дегустационната си "кариера" често можете да изпаднете в ситуация, в която виното има какво да ви каже и вие дори имате уши да го чуете, но не и думи, за да споделите. Дегустационните ... прочети

 
Компоненти на дегустацията III: Вкусът

Вкусът - нашият и този на виното ... прочети

 
Компоненти на дегустацията II: Носът

или ... прочети

 
Компоненти на дегустацията I: Окото

или ... прочети

 
Дегустацията - някои общи положения

Да се пие вино е лесно: накланяш чашата и отпиваш една глътка. Предизвикателството се крие в това да дегустираш вино. ... прочети


 
10 следващи >>>
  нагореначало
 Новини
23-03-2013
Вторият Балкански винен конкурс и фестивал (BIWC 2013) ще се проведе на 16-19 май 2013 в Гранд Хотел София, България
18-06-2012
БИН 41, Мерло 2008 на САНТА САРА е НАЙ-ДОБРОТО БАЛКАНСКО ВИНО за 2012 г.
25-05-2012
За пети пореден път София се превръща в столица на австрийското вино


  Клуб "Винен  наблюдател"

Винен индекс


 Любопитно
 • Вещество от състава на червеното вино помага в борбата срещу затлъстяването
 • КИТАЙСКИ АРХЕОЛОЗИ НАМЕРИХА ВИНО ОТ ПРЕДИ 2400 ГОДИНИ
 • Парфюмът и виното

 •  Абонамент
  Абонирай се за новото в сайта
  име

  e-mail

    Чуй вината

    10 въпроса
    за виното

   Търсене
   
   Препоръчай
  Препоръчай на приятел
  e-mail на приятел

  твоя e-mail


    за сайтаза рекламаза контактотговорности  
    (C) 2004-2022, Vinoto.com Created by ABC Design & Communication 

   
  counter