за сайтаза рекламаза контактотговорности  
Виното - Vinoto.com - Vivat Vinum
  И историята
  Античност
  Средновековие
  Модерното вино

  Фактори
  Лозата
  Климат
  Концепция за тероара

  Гроздето
Тема на
месеца

  Как става?
  Общи процеси
  Бяло
  Червено
  Розе
  Шампанско
  Шери
  Портвайн

  По света

 В България
  Райони
  Сортове
  Винопроизводители
  В избата
  Как да съхраняваме
  виното
  Как старее виното
  На масата
  Сервиране
  Винени аксесоари

  Виното
  и храната
  Готвя с вино
  Дегустацията
  Речник
  Нашето мнение
  Вино и литература

  Книги
  по темата


  Нашите
  вина


Тема на месеца
Февруари 2011: На следващия ден - истини и митове за махмурлука
Яна Петкова

Коледа и Нова Година са празниците, по време на които голяма част от нас се забавляват така, сякаш “утре “ не съществува. Особено ако се получава такова радващо душата съвпадение на празници и дни от седмицата, което нежно нашепва в ухото ни, че започналата още в петък веселба може да продължи чак до вторник. За което, по вероятност, ще се разкайваме още в съботната сутрин.

Преди хиляди години човекът открил алкохола, а на следващия ден - махмурлука. От тогава насам сме научили много за нещата, които го причиняват, но малко за ефикасното му лечение. Безспорно най-добрият начин да избегнем махмурлука е като пием в по-малки количества. Силата на този аргумент обаче е равна почти на нула, когато мислим по въпроса, ако изобщо мислим, „преди това”.

Физиология:
При приемането на алкохол, той преминава от стомаха в тънкото ни черво. Малка част от него се абсорбира там, по-голямата част се отправя към черния дроб. Черният дроб може да усвоява чрез метаболизъм само по една напитка на час, останалото количество се придвижва с голяма скорост из системата ни, засягайки и други органи. Когато черният ни дроб работи на високи обороти, той не усвоява гликозата много добре. Това снижава кръвната ни захар, правейки трудно концентрирането ни и подбужда панкреасът да произвежда повече от нормалното количество инсулин, който от своя страна може да предизвика треска и повишено изпотяване. Сърцето също работи с ускорен темп, което увеличава и кръвното ни налягане – вероятна причина толкова много закоравели пиячи да получават пристъпи на сърдечна недостатъчност на следващата сутрин. Бъбреците ни реагират на диуретичните свойства на алкохола и отделят урина повече от нормалното, което не само, че дехидратира тялото ни, но и намалява количеството на електролити в кръвта ни – натрий, калий, калций и магнезий.

Митология - някои истини и митове за махмурлука
- хората в добро физическо състояние се справят по-добре с махмурлука, защото кръвообращението им е по-добро;
- по същата причина движението (танците) по време на приемане на алкохол спомагат за по-доброто му усвояване от организма, но спортуването на другия ден не се препоръчва;
- някои учени вярват, че щастливите пиячи имат по-лек махмурлук от тези, които пият от мъка или лоши чувства;
- употребяващите редовно алкохол усвояват по-бързо алкохола от инцидентните консуматори, но само до известна граница; пиячите с увреден черен дроб имат много по-лош метаболизъм и се справят по-бавно с усвояването на алкохола;
- мит е, че смесването на алкохола ще ви докара по-лош махмурлук. Сменянето на напитките по-скоро ще ви изкуши да пиете повече, защото с всяко ново питие и вкусът е различен и нов, особено важи за сладки коктейли, които прикриват вкуса на алкохола, като пина колади и плодови дайкирита. Затова и се казва, че с коктейли напиването е много неприятно.
- мехурчетата на пенливите вина действително вкарват алкохола по-бързо в кръвообращението ни, но това не означава, че от шампанско ще се напием по-бързо или по-лошо. Важен е не източникът на алкохол, а нетния алкохолен процент, който приемаме и всеки ще се съгласи, че има съществена разлика между 8%-ов ризлинг и 15%-ен шираз;
- друг често срещан съвет е приемането на храна преди и по време на консумирането на алкохол, което ще забави навлизането на алкохола в кръвоносната ни система.

Някои пуритани са на мнение, че не трябва да правим опити да избегнем или смекчим махмурлука и че той е цената, която трябва да платим за ексцесиите си. Без да обръща внимание на такива идеи, неуморният човешки дух от векове търси лек против страданията на следващата сутрин. При това той забърква едни от най-невероятните отвари, които често причиняват по-големи страдания от самия махмурлук и при вида на които неволно се изтрезнява:
- Принципът “клин клин избива” или пийването на още малко алкохол на следващата сутрин е популярен по целия свят. Едно от най-известните му проявления е “Кървавата Мери”, приготвена от водка, доматен сок, сос “Уорчестър”, сос “Табаско”, морска сол, целинова сол, черен пипер, захар, лимон или лайм. Пригодността й за такава ситуация се дължи на факта, че доматеният сок съдържа витамин С и тонизиращи антиоксиданти и микроелементи. Коктейлът “The Corpse Reviver” (Възкресителят на тела), създаден през 1934 година от легендарния барман Хари Крадок от лондонския хотел “Савой” е съдържал лимонов сок, френския вермут “Lillet Blanc”, коантро, джин и капка абсент. Крадок казвал, че коктейлът съживява живи трупове, въпреки, че след четири такива питиета процесът отново се обръщал. Въпреки всичко, подобни коктейли са само отлагаща тактика и макар и малкото количество алкохол да ви кара да се чувствате по-добре за известно време, методът не е препоръчителен за окончателната ви детоксикация.
- Традиционният народен лек във Франция е смърдящият Schoum, който някога е бил използван за лечение на скорбут: посипано с черен пипер ментово масло, амилацетат и екстракт от росопас.
- Японците взимали Hapalyse, приготвен от черен дроб от рогат добитък и витамините B15, B2 и E .
- Монголците пиели чаша доматен сок с мариновано овче око в него.
- В Пуерто Рико си натривали половин лимон от долната страна на ръката, с която пиели.
- Руснаците изкупват греховете си, налагайки се с клонки в обществената парна баня, а тези от тях, които се разкайвали по-малко просто продължават да пият.
- През 16 век в Англия се консумирали сурови змиорки и стрити на паста бадеми.
- Античният римски писател Плиний Стари игнорирал популярната рецепта за справяне с махмурлука от пържени канарчета, като вместо нея препоръчвал сурови яйца от сова.
Относно храната, водата и кафето и дали и в каква степен да се приемат на следващия ден мненията се различават значително. Повечето храни ни набавят хранителни вещества, които ускоряват метаболизма и дори изобщо да не ви е до ядене, гладуването може да влоши ситуацията, особено ако стомахът ви е раздразнен. Упокояващи в този случай са киселото и прясно мляко. Пиенето на вода след и по време на приемане на алкохол спомага за отделянето на токсините от бъбреците и черния дроб и предотвратява дехидратацията. Действието на кафето и чая не е едностранно: от една страна кофеинът стеснява кръвоносните съдове и така помага срещу главоболие; от друга страна той има и диуретично действие и може да влоши дехидратацията.

Ако решите да взимате хапчета, които да ви помогнат да се преборите с махмурлука, има голям избор, но както и при гореизброените лекове е по-добре първо да си поприказвате с лекар. Не е зле да се знае, че всеизвестната и възхвалявана Alka-Seltzer съдържа натриев бикарбонат. Той може да промени pH на кръвта, което да е опасно за хора с високо кръвно налягане или сърдечни заболявания.

Само махмурлук?

Специално за виното - когато на сутринта след много сериозна винена вечер се чувстваме наистина зле, не винаги става дума за махмурлук. Възможно е да проявявате алергична реакция. Виното съдържа около 800 компонента, действието на по-голямата част от които върху човешкия организъм все още не е напълно известно. Почти всеки месец се появяват нови научни статии, разкриващи поредната, непозната досега, страна на виното.

Ето някои от възможните алергизиращи съставки на виното:

1. Честа причина за непоносимост към определен тип вина са сулфитите, съдържащи се във виното и предпазващи го от нежелани бактерии и оксидация. Серният двуокис е естествен вторичен продукт на ферментацията и се съдържа дори във вина, към които не са добавяни сулфити, включително и в био-вината. Вината с повече сулфити са:
- десертните - добавя им се най-голямо количество сулфити от всички вина. Целта е да се предотврати възможна реакция на дрождите с остатъчната захар, което би предизвикало вторична ферментация в бутилката.
- белите – повече от червените, при които танините играят ролята на естествени консерванти.

От 2006 година европейските винопроизводители са задължени да изписват на етикета, че виното съдържа сулфити (в САЩ това е факт от десетилетия). Истината е, че тези съединения биват третирани абсолютно несправедливо и с индикацията им на етикета “изпират пешкира” за всички останали 799 елемента, които биха могли да бъдат по-алергизиращи. Изследвания показват, че сулфитите предизвикват слаба алергична реакция само сред 1% от нормалните потребители; процентът на ясно изразена алергия е още по-малък. Повечето от нас поглъщат средно по 160 милиграма сулфити дневно – при консумацията на бира, сушени плодове, скариди и дресингите на повечето салати, които приемаме под формата на здравословна храна! В бутилка вино се съдържа 1 милиграм или чаша портокалов сок съдържа повече сулфити от бутилка вино!

2. Добра новина за любителите на бялото вино - друг компонент на виното, към който хората проявяват алергична реакция са танините, съдържащи се почти изцяло в червеното вино. Главен източник на танини са флавоноидите в гроздовата ципа, а понякога и дъбовата бъчва. В повечето случаи, най-лошото, което могат да ни причинят танините е да обложат езика или да подращят гърлото ни, но при някои хора те взаимодействат със серотонина (медиатор с успокояващ ефект върху нервната система) и предизвикват главоболие, особено при жени в предменструална фаза и хора, страдащи от мигрена. Ако реагирате по подобен начин и на чай, соя или шоколад, които също съдържат танини, може би сте алергични. Ако при медицински преглед това се потвърди, не се отказвайте от виното, просто пийте бяло, което съдържа само 4% от танините на червеното.

3. Трети виновник за проблемите ви могат да бъдат хистамините, които отново се съдържат предимно в червеното вино и особено в плътни, тежки вина с ниска киселинност, идващи от горещи региони. Хистамините разширяват кръвоносните съдове, което също може да е причина за главоболие. Те се съдържат и в пушени меса, цитрусови плодове, кисело зеле, шоколад, маринована херинга, наденички, зрели сирена и др. Но и тук отново само малка част от пиещите вино е засегната.

А ето я и най-добрата новина: дали махмурлук или алергия в бъдеще може изобщо да не ни се налага да се занимаваме с тези проблеми. Учени експериментират с генетично модифицирани лози, от които ще се прави вино, не причиняващо махмурлук или алергии.Прочетете още
 
Декември 2011: За винената култура или как се сбогувахме с нещо, което не видяхме

Материалът е публикуван в блога на Divino.bg и се публикува тук с любезното съгласие на авторите на сайта. ... прочети


 
Март 2011: Биодинамиката - мода, рекламен трик или философия на живота?

Представете си лозов масив, който не е много голям и който граничи с грижливо засадени дървета и храсти, където гнездят и се подслоняват птици, принципно обичащи да похапват грозде. По земята межд... прочети


 
Декември 2010: Теорията ХХ

"Историята на всяка велика галактическа цивилизация преминава през три различни и ясно очертани периода: Оцеляване, Любознателност и Изтънченост, известни също... прочети

 
Август 2010: Какво всъщност е gourmet? И защо у нас става дума за реплика. В най-добрия случай.

Михаела Петрова е журналист в lifestyle издания; работила е за EVA, Егоист, Жената Днес. Автор е и на книгата "Секс, любов и други глаголи". Един от основателите на клуб “Винен Наблюдател”. ... прочети

 
Януари 2010: Българските винари не искат национален конкурс

В "Тема на месеца" за януари 2010 "Виното.ком" предоставя трибуна на енолога Стойчо Стоев. Изразеното в статията мнение е на автора. ... прочети


 
Юли 2009: Розово вино, розово бъдеще?

Преди няколко лета розето изведнъж стана модерно и от спяща красавица за една нощ се превърна в любимец на часа. Малинови розета, лучени розета, розета с цвят на сьомга, розова кава, розово шампан... прочети


 
Март 2009: Жените и виното (... да живее феминизмът?)

Материалът, с малки изменения, е публикуван за първи път в сп. “Wine & Dine” от месец март 2009 г. ... прочети

 
Януари 2009: Quo vadis – Куо Вадис – Кво вадиш

Обичам да чета от прекалено малка. На седем години вече хвърлях по едно око на забранената за мен секция за възрастни в библиотеката и един ден попаднах на книга с доста странно име. Занесох я ... прочети


 
Февруари 2008: България вече няма шанс като световен фактор ....

от е-vestnik.bg ... прочети

 
10 20 30 40 следващи >>>
  нагореначало
 Новини
23-03-2013
Вторият Балкански винен конкурс и фестивал (BIWC 2013) ще се проведе на 16-19 май 2013 в Гранд Хотел София, България
18-06-2012
БИН 41, Мерло 2008 на САНТА САРА е НАЙ-ДОБРОТО БАЛКАНСКО ВИНО за 2012 г.
25-05-2012
За пети пореден път София се превръща в столица на австрийското вино


  Клуб "Винен  наблюдател"

Винен индекс


 Любопитно
 • Вещество от състава на червеното вино помага в борбата срещу затлъстяването
 • КИТАЙСКИ АРХЕОЛОЗИ НАМЕРИХА ВИНО ОТ ПРЕДИ 2400 ГОДИНИ
 • Парфюмът и виното

 •  Абонамент
  Абонирай се за новото в сайта
  име

  e-mail

    Чуй вината

    10 въпроса
    за виното

   Търсене
   
   Препоръчай
  Препоръчай на приятел
  e-mail на приятел

  твоя e-mail


    за сайтаза рекламаза контактотговорности  
    (C) 2004-2022, Vinoto.com Created by ABC Design & Communication 

   
  counter