за сайтаза рекламаза контактотговорности  
Виното - Vinoto.com - Vivat Vinum
  И историята
  Античност
  Средновековие
  Модерното вино

  Фактори
  Лозата
  Климат
  Концепция за тероара

  Гроздето
Тема на
месеца

  Как става?
  Общи процеси
  Бяло
  Червено
  Розе
  Шампанско
  Шери
  Портвайн

  По света

 В България
  Райони
  Сортове
  Винопроизводители
  В избата
  Как да съхраняваме
  виното
  Как старее виното
  На масата
  Сервиране
  Винени аксесоари

  Виното
  и храната
  Готвя с вино
  Дегустацията
  Речник
  Нашето мнение
  Вино и литература

  Книги
  по темата


  Нашите
  вина


Тема на месеца
Юли 2009: Розово вино, розово бъдеще?
Яна Петкова

Преди няколко лета розето изведнъж стана модерно и от спяща красавица за една нощ се превърна в любимец на часа. Малинови розета, лучени розета, розета с цвят на сьомга, розова кава, розово шампанско ... розово небето?

Стигматизирано досега като вино за лековати хора и несериозни поводи, като леко вулгарна кръстоска между бяло и червено вино, нямаща нищо общо с виненото ценителство, преди няколко години розето изведнъж се изпречи пред носовете на производители, журналисти и консуматори и смело поиска своя дял от вниманието им. Не навсякъде, разбира се - докато някои от винените пазари отчитат невероятен скок в продажбите на розе, за други то си остава незначителна част от пейзажа. Това кара анализаторите във винения бизнес да си задават въпроса дали интересът към розето е сериозна тенденция или краткотраен летен флирт.

Освен обемите на продажба новото при розето е и вниманието, което му обръщат досега игнорирали го пазари и производители. За традиционни, и към момента силно стагниращи, винени пазари като френския например то се явява спасителната сламка в тежки времена. Пазарът е толкова примамлив, че някои изтъкнати шата от Бордо пускат розови вина на пазара, а в Прованс се появи първото луксозно розе с цена 100 долара за бутилка.

Именно поради така наречената “несериозност” на розето нарасналият интерес към него може да се използва умело в борбата за пазарен дял. Налагането на по-сериозните, сухи и качествени розета с потенциал е задача за чисто винените целеви групи, докато по-леките и сладки розета, окачествявани пренебрежително от сериозните ценители като alcopops, могат да се превърнат в алтернатива на бирата и на т. нар. flavored alcoholic beverage като Smirnoff Ice или Bacardi Breezer.

От къде идва розето на света?

Не е лесно да се отговори съвсем точно на този въпрос – дълги години митническата номенклатура води под един код червеното вино и розето. Актуалната статистика показва, че продукцията на розе възлиза на 18 милиона хектолитра или на 7 процента от световната. Водещ производител на розе е Европа (75 процента), следвана от Америка (20 процента) и Северна Африка (2 процента).

Най-важните страни-производителки на розе в Европа са Франция, Испания и Италия, като първите две са и сериозен потребител на розе – консумацията му заема повече от 10 процента от общата за страната.

Франция е световен лидер в производството на розе с 4,5 милиона хектолитра или 25 процента от световната продукция. Само от Прованс в Южна Франция годишно излизат 1 милион хектолитра розе. На фона на непрекъснато спадащата консумация на вино във Франция розето е една от надеждите за съживяване на пазара – всяка пета продадена бутилка вино е розе, с което то измества бялото вино, а потреблението на розе е скочило с около 80 процента за последните десет години.

Испания и Италия произвеждат по около 4 милиона хектолитра розе годишно. Освен значителен износител испанците са и активен потребител, докато италианците се явяват почти нетен износител – розето заема едва 1 процент от общото потребление на вътрешния им пазар.

Най-важните играчи в розовата игра от Новия Свят са САЩ, Аржентина и Австралия.

По отношение на виното, когато се говори за САЩ обикновено се има предвид Калифорния. От там идват 90 процента от американските вина, които се изнасят в над 125 страни от цял свят.

Rosе, blanc de noir, vin gris или просто blush – в Калифорния се произвеждат всевъзможни стилове розе от всевъзможни сортове. Ако все пак има стил, който по най-точен начин да въплъщава духа на Калифорния в себе си, това със сигурност е blush-виното, родено, както често става, от щастливо стечение на обстоятелства. През 70-те години на 20 век търсенето на бели вина в Калифорния превишава значително предлагането, възможно при наличното бяло грозде. Това кара много изби да започнат да правят бяло вино от червени сортове по метода saignee с минимален контакт на ципите с мъстта. През 1975 година в избата Sutter Home в процеса на производство на техния “White Zinfandel” се стига до спонтанно спиране на ферментацията (дрождите измират преди да са ферментирали наличната захар в алкохол). С надежда за промяна технологът Боб Тринкеро оставя виното настрана за две седмици и когато след повторна дегустация установява, че такава не е настъпила, той решава да пусне в продажба това розово, сладко вино.

До днес лекият, свеж, сладникав и ниско алкохолен Бял Зинфандел доминира американския пазар на розе (58 процента от продажбите в супермаркети през 2007 година), респективно портфолиото на избите. През последните няколко години се забелязва промяна в американския винен вкус, изразяваща се в повишен интерес към другия стил розе – абсолютно сухо, с висока свежест и комплексни аромати.

Аржентина е петият по големина производител на вино в света с годишна продукция от 15 милиона хектолитра вино. Около 10,6 милиона се консумират в страната, останалите 4,4 се изнасят.

Австралия – след две изключително успешни десетилетия за австралийското вино идват трудни времена. 2007 и 2008 година донесоха на австралийската винена индустрия постоянен спад в продажбите, свръхпроизводство и установяването на притеснителния факт, че австралийците все по-често насочват вниманието си към вносни вина. С 9,6 милиона хектолитра годишно Австралия се нарежда в Топ-10 на винопроизвеждащите страни. Розето не е хит на местния пазар (австралийците са почитатели на бялото и пенливото вино), но като неизменна част от портфолиото на активно изнасящите изби то е надежден източник на доходи. Австралия е най-големият вносител на вино на британския пазар и при т. нар. оff-trade (продажби в магазини) бележи нарастване от 296 процента за периода 2005-2007.

Кой пие розето - някои от по-интересните пазари на розе.

Една от най-активните в това отношение е Великобритания.

Британският пазар на вино е труден и претенциозен. Състоящ се на 99.8 процента от вносно вино, идващо от 43 страни-вносителки той е един от най-горещо ухажваните на света. След дълги години стоене в ъгъла с лице към стената днес розето във Великобритания е легитимна и доста ярка знаменитост. Клиентелата не може да му се насити и го въздига до значителния пазарен дял от 9 процента само в рамките на изминалите три години. По много въпроси британци и американци имат значителни разногласия, но що касае вкуса им по отношение на розето са на едно мнение: американските сладички и слабо алкохолни вина държат 52 процента от британския пазар на розе, реализирайки оборот от 3 милиона 9-литрови кашона.

Актуалната дискусия сред експертите от бранша във Великобритания е дали модата на розето наистина допринася за увеличаване на винената култура или е просто временно отвличане на вниманието на младата и не особено претенциозна публика от джина, водката и уискито.

Съединени Американски Щати

Американският пазар на вино е не само третият по големина, но и един от най-динамично развиващите се и бързо увеличаващи обема си пазари на света. Въпреки икономическата криза все повече американци прегръщат виното като здравословен и изискан партньор на храната. Възможностите на американския винен пазар са почти толкова безкрайни, колкото и прериите на Запада: потреблението на глава от населението възлиза на скромните 11 литра на година, като 85 милиона (!) американци заявяват, че изобщо не консумират алкохол.

Американският пазар на розе е вторият по големина в света след този на Франция и възлиза на около 4 милиона хектолитра годишно. Продажбите на тихи и пенливи розови вина с цена от и над 6.50 долара нарастват стремглаво и отбелязват покачване от 39 процента в рамките само на една година (2007).

За идващите 3-4 години анализаторите на пазара предвиждат интересът към розето да се запази заради все по-осъзнатото отношение на американското общество към храната, което напоследък подменя класическата френска диета със средиземноморската. Пазарният дял на вината от Франция и Испания ще се увеличава и ще се изравни с този на позалязващия Бял Зинфандел.

Швеция

Шведският пазар на вино, и алкохол изобщо, е интересен с динамиката си на държавно регулиран пазар. Държавната институция, която държи монопола върху търговията на дребно с напитки с алкохолен градус над 3,5 процента се нарича Systembolaget и нейните магазини са единственото място, където това може да бъде направено в Швеция. Обслужвайки пазар от 9 милиона шведи Системболагет се явява един от най-големите купувачи на вино и спиртни напитки в световен мащаб. През 2007 година продажбите му на вино възлизат на 159, 5 милиона литра вино или на 39.4 процента от общите продажби.

Като монопол Системболагет няма да ви продаде вино ако реши, че сте пияни или че го купувате за някой малолетен, както и никога няма да ви организира промоция от типа “Плати 1, вземи 2”. Понеже е цивилизован монопол все пак, той иска да знае какво ви се пие и организира годишна анкета наречена Customer in Focus. За 2007 година допитването показва ясно, че на шведите им се пие все повече вино и особено пенливо вино и розе, като последното бележи увеличение на продажбите с 32 процента за 2007.

“Да ви имаме грижите” биха казали шведите за притесненията на британците, че сладките американски розета могат да са само временно отслабване на любовта към спиртните напитки. Поради спецификата на пазара те биха повече от щастливи, ако това се случи в Швеция.

И в края на краищата ...?

Очаква се глобалният винен пазар да продължи да увеличава обема си до 2010 година с 1,8 процента годишно. За съжаление, темпът на нарастване е значително по-малък, отколкото този на бирата (3 процента годишно), сайдерът (4,2 процента годишно) или ароматизираните алкохолни напитки (4,9 процента).

Макар и не просто напитка, а културно благо, за каквото обичат да го смятат правещите го, виното е изключително чувствително към влиянието на конкретни моди. Такава е и розовата мода, която властва в момента и за която има доста прозаични обяснения като почти невъзможното за овладяване свръхпроизводство на вино в световен мащаб например. Със сигурност броят на марките и избите, посветили се на розето ще намалее през следващите десет години. Хубаво ще е ако дотогава то успее да се наложи като константна и заслужаваща внимание и уважение категория в навиците на пиещите вино.

Използвана е статистика на Nielcen AC, Euromonitor, IWSR, OIV, Systembolaget, Wine Inteligence, Wine Australia и др.Прочетете още
 
Декември 2011: За винената култура или как се сбогувахме с нещо, което не видяхме

Материалът е публикуван в блога на Divino.bg и се публикува тук с любезното съгласие на авторите на сайта. ... прочети


 
Март 2011: Биодинамиката - мода, рекламен трик или философия на живота?

Представете си лозов масив, който не е много голям и който граничи с грижливо засадени дървета и храсти, където гнездят и се подслоняват птици, принципно обичащи да похапват грозде. По земята межд... прочети


 
Февруари 2011: На следващия ден - истини и митове за махмурлука

Коледа и Нова Година са празниците, по време на които голяма част от нас се забавляват така, сякаш “утре “ не съществува. Особено ако се получава такова радващо душата съвпадение на празници и дни... прочети


 
Декември 2010: Теорията ХХ

"Историята на всяка велика галактическа цивилизация преминава през три различни и ясно очертани периода: Оцеляване, Любознателност и Изтънченост, известни също... прочети

 
Август 2010: Какво всъщност е gourmet? И защо у нас става дума за реплика. В най-добрия случай.

Михаела Петрова е журналист в lifestyle издания; работила е за EVA, Егоист, Жената Днес. Автор е и на книгата "Секс, любов и други глаголи". Един от основателите на клуб “Винен Наблюдател”. ... прочети

 
Януари 2010: Българските винари не искат национален конкурс

В "Тема на месеца" за януари 2010 "Виното.ком" предоставя трибуна на енолога Стойчо Стоев. Изразеното в статията мнение е на автора. ... прочети


 
Март 2009: Жените и виното (... да живее феминизмът?)

Материалът, с малки изменения, е публикуван за първи път в сп. “Wine & Dine” от месец март 2009 г. ... прочети

 
Януари 2009: Quo vadis – Куо Вадис – Кво вадиш

Обичам да чета от прекалено малка. На седем години вече хвърлях по едно око на забранената за мен секция за възрастни в библиотеката и един ден попаднах на книга с доста странно име. Занесох я ... прочети


 
Февруари 2008: България вече няма шанс като световен фактор ....

от е-vestnik.bg ... прочети

 
10 20 30 40 следващи >>>
  нагореначало
 Новини
23-03-2013
Вторият Балкански винен конкурс и фестивал (BIWC 2013) ще се проведе на 16-19 май 2013 в Гранд Хотел София, България
18-06-2012
БИН 41, Мерло 2008 на САНТА САРА е НАЙ-ДОБРОТО БАЛКАНСКО ВИНО за 2012 г.
25-05-2012
За пети пореден път София се превръща в столица на австрийското вино


  Клуб "Винен  наблюдател"

Винен индекс


 Любопитно
 • Вещество от състава на червеното вино помага в борбата срещу затлъстяването
 • КИТАЙСКИ АРХЕОЛОЗИ НАМЕРИХА ВИНО ОТ ПРЕДИ 2400 ГОДИНИ
 • Парфюмът и виното

 •  Абонамент
  Абонирай се за новото в сайта
  име

  e-mail

    Чуй вината

    10 въпроса
    за виното

   Търсене
   
   Препоръчай
  Препоръчай на приятел
  e-mail на приятел

  твоя e-mail


    за сайтаза рекламаза контактотговорности  
    (C) 2004-2022, Vinoto.com Created by ABC Design & Communication 

   
  counter