за сайтаза рекламаза контактотговорности  
Виното - Vinoto.com - Vivat Vinum
  И историята
  Античност
  Средновековие
  Модерното вино

  Фактори
  Лозата
  Климат
  Концепция за тероара

  Гроздето
Тема на
месеца

  Как става?
  Общи процеси
  Бяло
  Червено
  Розе
  Шампанско
  Шери
  Портвайн

  По света

 В България
  Райони
  Сортове
  Винопроизводители
  В избата
  Как да съхраняваме
  виното
  Как старее виното
  На масата
  Сервиране
  Винени аксесоари

  Виното
  и храната
  Готвя с вино
  Дегустацията
  Речник
  Нашето мнение
  Вино и литература

  Книги
  по темата


  Нашите
  вина


Винени аксесоари
По-важни видове винени чаши


Предлагаме на вашето внимание някои от по-важните видове чаши за вино. Практиката, както и дългогодишни тестове и дегустации са ги наложили като най-подходящи за конкретно вино.
Това в никакъв случай не би трябвало да възпира експериментаторския ви дух. Още повече, че когато става въпрос за местни сортове като мавруд например, официални предписания почти не съществуват.

NB! Не забравяйте, че:
- чашата се хваща за столчето и никога за горната й част;
- чашите се пълнят на една трета от обема им; изключение правят чашите за младо бяло вино, шампанско и някои чаши за подсилени вина (портвайн).

1. Чаша за младо бяло вино (чаша за ризлинг)

Тази форма е най-подходяща за млади, сухи бели вина, отличаващи се с плодовост и свежест. Чашата има форма на лале, т.е. горният й ръб леко се отваря навън. При отпиването от нея езика се издава леко напред, като при това виното попада върху върха му; с върха на езика си ние усещаме сладостта и въглеродния двуокис (свежестта) на виното. Момент по-късно виното попада върху страничните части на езика ни, където са рецепторите ни за солено и кисело.
Макар и с отваряща се навън форма, чашата е издължена, с цел ограничаване прекалено бързото изпаряване на ароматите.
Подходящи вина за тази чаша са повечето млади, сухи бели вина и розета.

2. Универсална чаша (чаша за шардоне)

Тази чаша позволява оптимално разгръщане както на по-стари, така и на по-тежки и плътни бели вина. Чашата има форма на ябълка, която се стеснява в горната си част. За разлика от чашата за ризлинг, отпиването на малки глътки няма да ни се отдаде много лесно от тази чаша, тук трябва буквално да засмукваме виното. При това то попада върху гърба на езика (средата), краищата и задната част на езика, т.е. солените, киселите и горчивите нотки биват възприемани една степен по-рано от сладките и киселите. Дизайнът на чашата позволява на ароматните вещества да се концентрират непосредствено над повърхността на виното.
Подходящи вина за тази чаша са: шардоне, совиньон блан, пино блан, траминер, мускат.

3. Класическа чаша за червено вино

Идеята на тази форма, както и на по-горната, е едновременното усещане на горчивите, таниновите и киселите нотки и леко забавеното във времето усещане на сладостта във виното.
Това би могла да стане ежедневната ви чаша за червено вино, в която бихте могли да пиете добрите, не особено претенциозни червени вина.

4. Чаша тип “Бордо”

Стройна и строга чаша, в никакъв случай малка. Подходящите за тази чаша вина обикновено са на възраст и могат да имат утайка, което изисква внимателното им декантиране преди консумация. Чашата се разширява леко в долната си част, нагоре се стеснява. При тази форма концентрацията на ароматите не е толкова силна колкото при чашата за бургундско вино. Ароматите се носят плавно нагоре, което позволява по-доброто възприемане на комплексния букет.
Освен вината от Бордо, подходящи за тази чаша са и отлежалите каберне совиньон, мерло, мавруд, както и повечето италиански и испански вина.

5. Чаша за бургундско вино

Червените бургундски, както и други, по-взискателни вина имат нужда от голяма, тумбеста чаша, в която ароматът им да се развие възможно най-бързо и в последствие да се концентрира над виното в горната, стесняваща се част на чашата. Преди да отпиете, се насладете на великолепния аромат, като и при тази чаша не трябва да забравяте, че тя се пълни само на 1/3 от обема й.
В тази чаша можете да се наслаждавате не само на бургундските вина, но и на такива от сорта “Пино ноар” от цял свят. Вече дори и ние имаме такова вино – пино ноар “Rose Creek” на Славянци.

6. Чаша за шампанско

Тази класическа форма на чашата показва по най-добрия начин играта на малките мехурчета въглероден двуокис в шампанското. Възможно е по вътрешната повърхност на чашата да се изработят по-грапави места, т. нар. Mousseux-точки (от фр. mousse – пяна), които гарантират изкачването на мехурчетата от едно и също място, както и тяхната равномерност. Структурата на мехурчетата е важен показател за качеството на шампанското – колкото по-фини и колкото по-дълго време се образуват мехурчета, толкова по-качествено е то. Формата на чашата подчертава плода и свежестта на пенливите вина.
Тази чаша се пълни почти до ръба, тъй като няма нужда от разклащане на виното за развитие на аромата му. Перлите от въглероден двуокис, които се разпадат на повърхността, транспортират ароматните вещества до носа ни.

7. Чаша за десертни и естествено сладки вина

Поради значителната сладост на десертното или естествено сладкото вино не се очаква от него да се консумират особено големи количества. Затова и чашата за такива вина е по-малка от нормалните чаши за бяло или червено вино. Тук отпиването на виното се осъществява под формата на малки глътки и под формата на засмукване. Целта е още първата глътка да подчертае максимално аромата на виното.
Тази чаша може да се използва и за много стари, сухи бели вина, при някои от които се забелязва т. нар. петролен тон.
Подходящи вина за тази чаша са всички степени и разновидности на десертните и естествено сладките вина.

8. Чаша за портвайн

В търсенето на оптималната чаша за портвайн, международните експерти са се спрели на тази форма, която гарантира оптималното съотношение плод- свежест – послевкус.

Чашата има огромно значение за това как усещаме, възприемаме и в крайна сметка дали харесваме или не харесваме дадено вино. Направете опит, пиейки едно и също вино от различни чаши и сами ще установите, че то има различен вкус от различните чаши. Никой не може да ви спре да пиете червеното си вино, независимо какво е то, от чаша за бургундско; може просто да харесвате формата на чашата. И в това няма нищо лошо, важното е чашите да бъдат за вино, а не водни или каквито ви се намират в момента, и да са от хубаво, гладко стъкло или кристал. На пазара у нас вече има достатъчно голямо разнообразие от качествени и не особено скъпи чаши. Не е необходимо да си купувате десет вида чаши. Спокойно можете да започнете с универсалната чаша за вино, в която можете да пиете както каберне совиньон, така и шардоне. И когато отпивайки от нея, установите разликата с чашата от Метро, която поставят пред вас в ресторантите, тогава сте на правилния път да се превърнете в ценител.Прочетете още
 
IN VINO VERITAS - Икономия за ресторантьорите

Латинският израз “NOTA VITRUM” (стъклото - символ на признание) е израз, който австрийската фирма Glass&co. залага като мото и следва в създаването на ... прочети


 
BORDEX – най-добрите стелажни системи за вино вече и в България

... прочети


 
Аксесоари за вино METROKANE

Водещата световна линия във вино аксесоарите ... прочети

 
МАГАЗИН ЗА ВИНО АКСЕСОАРИ VINART

Създаден от страстни почитатели на виното, новият бутик за аксесоари VinArt на бул. Хр. Смирненски 22 в София отвори врати за ценители на Бакхусовата напитка. Предлаганите тирбушони, стойки, чаши,... прочети


 
Чашите за шампанско: имаме ли наистина нужда от тях?

Простият, научно проверен и със сигурност за много хора еретично звучащ отговор на този въпрос гласи: не. ... прочети


 
CLEANING GUIDE

или Как правилно да почистим чашата за вино? ... прочети

 
Правилната чаша

.... e очевидно едно от най-важните “оръдия на труда”, с които трябва да разполагаме, когато става въпрос за вино. ... прочети


 
  нагореначало
 Новини
23-03-2013
Вторият Балкански винен конкурс и фестивал (BIWC 2013) ще се проведе на 16-19 май 2013 в Гранд Хотел София, България
18-06-2012
БИН 41, Мерло 2008 на САНТА САРА е НАЙ-ДОБРОТО БАЛКАНСКО ВИНО за 2012 г.
25-05-2012
За пети пореден път София се превръща в столица на австрийското вино


  Клуб "Винен  наблюдател"

Винен индекс


 Любопитно
 • Вещество от състава на червеното вино помага в борбата срещу затлъстяването
 • КИТАЙСКИ АРХЕОЛОЗИ НАМЕРИХА ВИНО ОТ ПРЕДИ 2400 ГОДИНИ
 • Парфюмът и виното

 •  Абонамент
  Абонирай се за новото в сайта
  име

  e-mail

    Чуй вината

    10 въпроса
    за виното

   Търсене
   
   Препоръчай
  Препоръчай на приятел
  e-mail на приятел

  твоя e-mail


    за сайтаза рекламаза контактотговорности  
    (C) 2004-2022, Vinoto.com Created by ABC Design & Communication 

   
  counter