за сайтаза рекламаза контактотговорности  
Виното - Vinoto.com - Vivat Vinum
  И историята
  Античност
  Средновековие
  Модерното вино

  Фактори
  Лозата
  Климат
  Концепция за тероара

  Гроздето
Тема на
месеца

  Как става?
  Общи процеси
  Бяло
  Червено
  Розе
  Шампанско
  Шери
  Портвайн

  По света

 В България
  Райони
  Сортове
  Винопроизводители
  В избата
  Как да съхраняваме
  виното
  Как старее виното
  На масата
  Сервиране
  Винени аксесоари

  Виното
  и храната
  Готвя с вино
  Дегустацията
  Речник
  Нашето мнение
  Вино и литература

  Книги
  по темата


  Нашите
  вина


Винени аксесоари
Аксесоари за вино METROKANE
Vinoto.com представя

Водещата световна линия във вино аксесоарите

Паралелно с ръста на културата в консумацията на вино разцъфтява и културата на аксесоарите, които не само допълват този приятен процес, но и придобиват статут на истинско украшение на масата.

Търсенето на красиви и функционални винени аксесоари активизира в продължение на десетилетия творческите усилия на производителите, които от "обикновен инструмент", ги превръщат в прекрасно решение при избор на подарък и любим предмет, гордост за притежателите му.

Това, което се случва през последните години с основния аксесоар – тирбушона, може без излишна скромност да се нарече революция. От момента, в който през 1795 година, британският министър Самюел Хеншъл патентова първия тирбушон, опитите да се усъвършенства това изобретение не спират. Както не е трудно да се досетим, еволюцията на тирбушоните е насочена в преодоляването на най-големият им недостатък – сериозните физически усилия, съпровождащи "битката" за изваждането на тапата. Така, през 19 век само в Америка са издадени стотици патенти на различни видове тирбушони, без да се подценява и активното търсене, което се води паралелно и в Европа.

Днес, броят на различните видове и модели тирбушони е огромен. Най-простият остава този, състоящ се от спирала и дръжка, който по конструкция не се отличава изобщо от изобретения от Самюел Хеншъл. Неговата по-практична разновидност е "тирбушонът – сомелие", при който благодарение на допълнителното рамо, поставено на гърлото на бутилката и служещо за опора, физическото усилие е значително намалено.

Заедно с тези видове, за които са необходими здрави ръце и голямо желание, не от скоро съществува и още една група тирбушони. Това са т.нар. "самоизваждащи" или още "връщащи", тъй като след като спиралата влезе изцяло в тапата и въртенето продължи, тя вече се издига "сама" нагоре до цялостното й изваждане. Те се появяват в средата на 20 век, но дълго не оправдават възложените им надежди – триенето на металната спирала в корка затруднява процеса, като в най-добрия случай тапата се изкривява, а в най-лошия се разрушава. Този проблем е разрешен през 1978, когато американският експерт Хърбърт Алън се досеща да покрие спиралата с "новия материал" тефлон, чиито коефициент на триене е значително по-нисък от този на метала. Така тези тирбушони стават най-ефективните, най-лесните за употреба и най-надеждните.

Правейки това откритие, Х. Алън започва да сътрудничи на американската фирма Мetrokane. В резултат от това сътрудничество, на бял свят се появяват много различни модели. Сред тях е класическият самоизваждащ тирбушон Velvet и неговата компактна джобна разновидност Velvet Pocket.

По-"хитрият" и весел техен аналог са моделите "Faucet". С вградената фолиорезачка в основата, с гъвкавото си отверстие, позволяващо да се отварят бутилки от всякакъв размер, с висококачествените материали от които е изработен, този тирбушон спечелва комплимента на авторитетния Wine Spectator:
"Наистина върши работа! Знаем, защото опитахме."

Придобилата най-широка популярност разработка на Metrokane обаче е усъвършенстваната версия на "самоизваждащия" тирбушон The Rabbit Corkscrew, която се появява през 2000 година.

Със своите 41 съставни части от метал, този тирбушон представлява един здрав high-tech инструмент, гарантиращ отварянето на хиляди бутилки с минимум усилие. Целият процес отнема не повече от три секунди, а всеки продукт преминава през 50 технически теста преди да излезе на пазара.

Надеждността му е допълнена и от изключителен дизайн, отличен от двата най-престижни авторитета в тази област – Industrial Designers Society of America /награда, спонсорирана от Business Week/ и Chicago Athenaeum Museum /Good Design Award/.

Наред с голямото внимание към тирбушона, Metrokane не пренебрегва и другите аксесоари, съпътстващи ритуала на сервиране и консумация на вино. Вакуумните помпи и тапи, така важни за съхраняването на вече отворените бутилки, са с патентован система за изтегляне на въздуха, а ергономичният им дизайн осигурява плътен вакуум без усилие. Изработени в стила на тирбушоните, помпите представляват необходим "инструмент" за запазване вкусовите качества на виното в продължение на дни след отваряне.

По-семпли от техническа гледна точка, но не и по-маловажни са "дребните" допълнения като охладители за бутилки, херметично затварящи тапи за вино и шампанско, фунии, стопери, пръстени, "улавящи" капките, фолиорезачки, ножчета за отстраняване на восък и т.н. Компанията не е пропуснала нито един малък детайл, допринасящ за пълната наслада от сервирането на вино.

За да улесни изборът сред толкова голям асортимент, Metrokane предлага на своите клиенти разнообразни готови комплекти.

Моделът "The Wine Bar", съчетаващ олекотена стойка за вино, тирбушон Velvet Pocket , херметично затваряща тапа и фолиорезачка, е удобно и практично решение за дома и за градината.

Комплектите, към които може да се добави бутилка избрано вино, вариантите на "Rabbit wine tool kit" в модерна"кутия-стойка", както и луксозните модели в кожени кутии са перфектния подарък за всеки ценител на виното.

За контакти:
ВинАрт ЕООД - официален представител на Metrokane за България
1164 София
бул. Хр. Смирненски 22
тел: 02/ 866 48 16; 0886 42 11 87; 0888 743 286
e-mail: vinart@abv.bgПрочетете още
 
IN VINO VERITAS - Икономия за ресторантьорите

Латинският израз “NOTA VITRUM” (стъклото - символ на признание) е израз, който австрийската фирма Glass&co. залага като мото и следва в създаването на ... прочети


 
BORDEX – най-добрите стелажни системи за вино вече и в България

... прочети


 
МАГАЗИН ЗА ВИНО АКСЕСОАРИ VINART

Създаден от страстни почитатели на виното, новият бутик за аксесоари VinArt на бул. Хр. Смирненски 22 в София отвори врати за ценители на Бакхусовата напитка. Предлаганите тирбушони, стойки, чаши,... прочети


 
Чашите за шампанско: имаме ли наистина нужда от тях?

Простият, научно проверен и със сигурност за много хора еретично звучащ отговор на този въпрос гласи: не. ... прочети


 
CLEANING GUIDE

или Как правилно да почистим чашата за вино? ... прочети

 
По-важни видове винени чаши

Предлагаме на вашето внимание някои от по-важните видове чаши за вино. Практиката, както и дългогодишни тестове и дегустации са ги наложили като най-подходящи за конкретно вино. ... прочети


 
Правилната чаша

.... e очевидно едно от най-важните “оръдия на труда”, с които трябва да разполагаме, когато става въпрос за вино. ... прочети


 
  нагореначало
 Новини
23-03-2013
Вторият Балкански винен конкурс и фестивал (BIWC 2013) ще се проведе на 16-19 май 2013 в Гранд Хотел София, България
18-06-2012
БИН 41, Мерло 2008 на САНТА САРА е НАЙ-ДОБРОТО БАЛКАНСКО ВИНО за 2012 г.
25-05-2012
За пети пореден път София се превръща в столица на австрийското вино


  Клуб "Винен  наблюдател"

Винен индекс


 Любопитно
 • Вещество от състава на червеното вино помага в борбата срещу затлъстяването
 • КИТАЙСКИ АРХЕОЛОЗИ НАМЕРИХА ВИНО ОТ ПРЕДИ 2400 ГОДИНИ
 • Парфюмът и виното

 •  Абонамент
  Абонирай се за новото в сайта
  име

  e-mail

    Чуй вината

    10 въпроса
    за виното

   Търсене
   
   Препоръчай
  Препоръчай на приятел
  e-mail на приятел

  твоя e-mail


    за сайтаза рекламаза контактотговорности  
    (C) 2004-2022, Vinoto.com Created by ABC Design & Communication 

   
  counter