за сайтаза рекламаза контактотговорности  
Виното - Vinoto.com - Vivat Vinum
  И историята
  Античност
  Средновековие
  Модерното вино

  Фактори
  Лозата
  Климат
  Концепция за тероара

  Гроздето
Тема на
месеца

  Как става?
  Общи процеси
  Бяло
  Червено
  Розе
  Шампанско
  Шери
  Портвайн

  По света

 В България
  Райони
  Сортове
  Винопроизводители
  В избата
  Как да съхраняваме
  виното
  Как старее виното
  На масата
  Сервиране
  Винени аксесоари

  Виното
  и храната
  Готвя с вино
  Дегустацията
  Речник
  Нашето мнение
  Вино и литература

  Книги
  по темата


  Нашите
  вина


Чили
Чили


Един от най-значителните износители на сортови вина в световен мащаб, най-дългата и тясна страна на света, приютила в себе си най-сухата пустиня; страната, останала пощадена от най-голямото зло във винената история на света ... тези и още много други суперлативи описват Чили.

Причудливите й размери я очертават като дълга 4 500 км и тясна едва 240 км, или 18 пъти по-дълга, отколкото широка страна. Отличава се с рядко срещано географско и климатично разнообразие.

История

Лозата vitis vinifera е донесена преди около 450 години в Южна и Северна Америка от испанските конквистадори. Не е доказано еднозначно кои точно са предците на чилийските лози: мексикански лозя, засадени от Кортес или директен внос от Испания или Португалия. За основател на лозарството в Чили се счита монахът Франсиско де Карабантес, внесъл първите лози от сорта Pais в страната през пристанището Консепсион през 1548 г. Католическата църква има нужда от вино за литургиите си и за целта първите лозя се засаждат в плодородната Valle Central. Освен Паис са засадени и Moscatel, Torontel, Albilho и Mollar (виж Alonso Ovalle).

След извоюването на независимостта на страната от Испания през 1818 година, любопитната и жадна за знания местна буржоазия се отправя на пътешествия към Европа, които в последствие ще оставят сериозен отпечатък върху чилийската икономика, култура и особено върху винопроизводството. Франция е любима дестинация и за кратко време освен френските мода, гувернантки и архитектура и френската винена култура пристига в Чили. В покрайнините на Сантяго изникват многобройни изби, строени по френски образец.

През 1830 г. енергичният фрeнски естественик Claudio Gay успява да убеди чилийското правителство в ползата от опитна станция за растения от всякакви видове, включително и европейски лозички. Създава се Quinta Normal – селскостопанският факултет на Университета на Чили - за чиято колекция френският ботаник-пионер донася 30 различни сорта от лозата vitis vinifera. С това той изиграва решаваща роля в осигуряването на страната със здрав посадъчен лозарски материал, който не може да бъде намерен в Европа след нападенията на листната въшка. Изолираното в географско отношение Чили е предпазено от трагедията, засегнала европейските лозя, тъй като практически не може да бъде достигнато от филоксерата, но благодарение на опитната си станция то е единствената държава, в която и до ден-днешен лозята стоят на собствените си корени.

Дон Силвестре Очагавия – богат индустриалец – основава избата си през 1851 г. и е първият, който засажда френски сортове за търговски цели в Майпо Вали. Други бързо последват примера му, основавайки познатите днес по цял свят изби Carmen, Concha y Toro, Cousino Macul, Santa Carolina, Santa Rita, Errazuriz, San Pedro и Undurraga. Каберне совиньон, мерло, малбек, карменер, пино ноар, совиньон блан, шардоне, семийон и ризлинг се справят много добре при местните условия и бързо изместват вездесъщия дотогава Паис. При значително потребление на глава от населението и сериозни инвестиции в бранша, чилийското винопроизводство процъфтява през 19 век, но двете световни войни и десетилетията държавен протекционизъм през следващия век го обезличават напълно.

След възстановяването на демокрацията през 80-те години на 20 век наново са засадени над 10 000 хектара с лозя, направени са огромни инвестиции в техника и know-how. Акцентът се премества от количество за вътрешно потребление върху качество за износ.

Климат и география

Дългото 5000 километра крайбрежие на запад, достигащите до 7000 метра височина Анди на изток, пустинята Атакама на север и антарктическата Патагония на юг, в качеството си на непробиваеми природни бариери, превръщат Чили в селскостопански остров и лозарски рай. Болести и вредители по лозята са истинска рядкост, а вариращите климатични зони формират разнообразни винарски райони. Голямата част от лозята се намира между 32 и 38 градуса географска ширина. В Северното полукълбо това би съответствало на Южна Испания или Северна Африка, но Тихият океан и студеното Хумболтово течение регулират температурите, в резултат на което в лозаро-винарско отношение Чили се намира между Напа Вали в Калифорния и Бордо във Франция.

Лятото е топло и сухо, зимата студена и дъждовна. Климатичните влияния на океана и Андите се припокриват така, че ясните и топли дни са последвани от студени нощи. Температурните амплитуди спомагат за формирането на плодови аромати, хрускава свежест при белите и зрели танини и искрящи, дълбоки цветове при червените вина.

Чили предлага на лозите си оптимални условия и в географско отношение. Крайбрежните планински вериги поемат част от студения океански въздух, но останалата прониква във вътрешността на страната по многобройните речни долини. Всяка нощ студен въздух от Андите се спуска върху лозята, които са разположени в Централната Долина и по планинските склонове.

Почвите са също толкова разнообразни, колкото климатът и топографията: алувиални, наносни, глинени, пясъчни, варовикови, вулканични. Относително сухият климат не е проблем за лозите, тъй като постоянно заснежените Анди са непрекъснат източник на вода за напояване.

Сортове

Осъзнавайки уникалния си статут на пощадена от най-голямата лозарска катастрофа в човешката история страна, Чили е въведена строга карантина върху внасяния в страната лозарски материал. Негативната страна на тази естествена и в последствие съзнателно избрана изолация е идентичността на някои сортове в Чили. Общата площ на лозята към 2009 година възлиза на 117 559 хектара, 75 процента от които са заети от червени сортове.

Основните червени сортове и заеманите от тях площи в хектари:
- каберне совиньон - 38 806
- паис (mission) – 15 000
- мерло – 9 656
- карменер - 8 249
- сира - 5 391
- пино ноар – 2 598
- каберне фран – 1 226
- малбек/ кот – 1 148

Основните бели сортове:
- совиньон блан – 11 244
- шардоне – 12 739
- александрийски мускат – 6 035
- ризлинг – 333
- вионие – 685
- гевюрцтраминер – 287

Водещият червен сорт в Чили – каберне совиньон – варира от некомплицирани и плодови вина за ежедневна употреба през мощни, плътни и концентрирани до екземпляри с аристократичен финес и сериозен потенциал.

Сортовият коз на Чили в световната надпревара за винена идентичност се нарича карменер – изчезнал от лозята в Бордо и изненадващо появил се след много години на хиляди километра оттам. През 1991 година чилийците идентифицират част от насажденията си от мерло като карменер, като идентификацията на лозичките в различните масиви продължава и до днес. От средата на 90-те години на 20 век Чили акцентира сериозно върху сортовите вина от карменер и петнайсет години по-късно страната и сорта са тясно свързани в съзнанието на потребителите от цял свят. Отличаващият се с дълбок и интензивен цвят карменер има нужда от дълъг вегетационен период, за да достигне пълния си потенциал. Характерни за него са аромати на боровинки и пипер и гладки и закръглени танини, които правят сорта любимец на стотици хора по света.

Принципно чилийският совиньон се отличава с по-различна натура от новозеландския си колега: аромати на зелена ябълка, круша, ананас, пикантност, тяло с по-умерена свежест.

Важно е да се знае, че това, което чилийците наричат совиньон в някои случаи е сортът Sauvignon vert или Sauvignonasse, нямащ нищо общо със совиньон блан; в други – Sauvignon gris, който е мутация на совиньон блан и само в трети става въпрос за истински совиньон блан.

След дълги години на ниско технологично ниво на избите, днес Чили може да се похвали със сериозен напредък в това отношение.

Винарски региони

Винарските региони на страната са класифицирани в система за географски произход (D. O. - Denominacion de Origen). От север на юг те са разположени както следва:

Регион: Coquimbo
Под-регион: Elqui
Разположеният в южния край на пустинята Атакама под-регион се отличава с много слънце и студени, ясни нощи. Експериментира се с високопланински лозя (до 2000 метра), както и с резултатите, които дава сира на по-хладен климат.
Под-регион: Limari
Под-регион: Choapa

Регион: Aconcagua
Под-регион: Aconcagua
Под-регион: Casablanca
Казабланка е първият винарски под-регион на Чили с хладен климат. Засаден е в средата на 80-те години на 20 век.
Под-регион: San Antonio
Зони: Leyda, Lo Abarca

Регион: Central Valley –най-големият по площ.
Под-регион: Maipo
Един от най-старите в страната, известен със своите каберне совиньони.
Под-регион: Rapel
Зона: Cachapoal
Зона: Colchagua
Може би най-известният винарски регион на Чили. Предлага добри условия за плътни и мощни червени вина от каберне совиньон, карменер, мерло и сира.
Под-регион: Curicо
Под-регион: Maule

Регион: Southern Regions
Под-регион: Itata
Водещ сорт е александрийският мускат.
Под-регион: Bio Bio
Силните ветрове и високите количества на валежите правят Био-Био по-труден за работа от северните региони. Отглеждат се предимно студенолюбиви сортове като совиньон блан, шардоне и пино ноар. Вината са с висока естествена свежест.
Под-регион: Malleco
Експериментален регион за шардоне и пино ноар. Поради високите количества на валежите и по-краткият вегетационен период го правят неподходящ за други сортове.

Чилийските вина не са просто плодови и изгодни вина за ежедневна употреба. Вярно е, че са особено подходящи за натрупване на първоначални винени впечатления, защото не притесняват пиещите ги с излишна сложност. За съжаление, повечето потребители спират на това ниво и забравят, че Чили може да предложи много повече от това. Уникалните природни условия, подкрепени от значителни местни и европейски инвестиции през последните 15 години са разширили спектъра на винените стилове така, че днес Чили може да предложи по нещо за всеки вкус: пенливи вина, минерални и стегнати бели, от ароматни сортове, червени от по-хладни и от по-топли региони, розета и биодинамични вина.

Използваните статистики и снимки са от www.winesofchile.orgПрочетете още
 
  нагореначало
 Новини
23-03-2013
Вторият Балкански винен конкурс и фестивал (BIWC 2013) ще се проведе на 16-19 май 2013 в Гранд Хотел София, България
18-06-2012
БИН 41, Мерло 2008 на САНТА САРА е НАЙ-ДОБРОТО БАЛКАНСКО ВИНО за 2012 г.
25-05-2012
За пети пореден път София се превръща в столица на австрийското вино


  Клуб "Винен  наблюдател"

Винен индекс


 Любопитно
 • Вещество от състава на червеното вино помага в борбата срещу затлъстяването
 • КИТАЙСКИ АРХЕОЛОЗИ НАМЕРИХА ВИНО ОТ ПРЕДИ 2400 ГОДИНИ
 • Парфюмът и виното

 •  Абонамент
  Абонирай се за новото в сайта
  име

  e-mail

    Чуй вината

    10 въпроса
    за виното

   Търсене
   
   Препоръчай
  Препоръчай на приятел
  e-mail на приятел

  твоя e-mail


    за сайтаза рекламаза контактотговорности  
    (C) 2004-2022, Vinoto.com Created by ABC Design & Communication 

   
  counter