за сайтаза рекламаза контактотговорности  
Виното - Vinoto.com - Vivat Vinum
  И историята
  Античност
  Средновековие
  Модерното вино

  Фактори
  Лозата
  Климат
  Концепция за тероара

  Гроздето
Тема на
месеца

  Как става?
  Общи процеси
  Бяло
  Червено
  Розе
  Шампанско
  Шери
  Портвайн

  По света

 В България
  Райони
  Сортове
  Винопроизводители
  В избата
  Как да съхраняваме
  виното
  Как старее виното
  На масата
  Сервиране
  Винени аксесоари

  Виното
  и храната
  Готвя с вино
  Дегустацията
  Речник
  Нашето мнение
  Вино и литература

  Книги
  по темата


  Нашите
  вина


Италия
Кианти


Кианти е невралгичната точка на Тоскана, в която се събират вековна история, мъдра умисъл, посредствено изпълнение, спираща дъха природна красота и бутилка, наречена „фиаско”.

Разположен по хълмовете между Флоренция и Сиена, регионът се счита от мнозина за едно от най-красивите места за живот в Европа. Лозя, маслинови дръвчета и кипариси прегръщат погледа отвсякъде, а духът на Медичите е почти осезаем. Животът тече като че ли по други правила и с друг ритъм в Тоскана и ренесансовата й красота подтиква мнозина да я превърнат в свой втори дом.

Преди да кажем какво е едно Кианти, нека кажем какво със сигурност не е: Кианти не е име на сорт, нито на изба, нито пък на човек. Колкото и да са забавни историите за чудния сорт кианти или за виното, правено от госпожа Кианти, те са доста далеч от истината. Кианти е област и контролирано и гарантирано наименование за произход в Тоскана за червено вино.

Известно количество история

Вино в Кианти се прави отдавна и по-точно от 7 века насам, от когато датира първото му писмено споменаване. Както много известни вина, то започва живота си като бяло, преди да стане червено вино.

Изконните винени центрове на Кианти са градчетата Castellina, Gaiole и Radda, на север от Сиена. Именно техните лозя и тези на градчето Греве са обявени за единствените официални производители на Кианти от Великият херцог на Тоскана - Козимо III Медичи - през 1716 година. Днес тези градчета оформят зоната Кианти Класико, от която идват едни от най-добрите вина на региона, а самото Кианти бива разширено значително от властите през 1930 година.

Една от знаменитите личности в историята на Тоскана - барон Бетино Рикасоли - дефинира през 1872 година първата модерна рецепта за Кианти, в която участват два червени и един бял сорт: 70% санджовезе, 15% канайоло и 15% малвазия бианка. Той пише, че малвазията може и да не се използва във вина предназначени за отлежаване, от друга страна пък подсилва вкуса и прави виното по-леко и съответно подходящо за ежедневна консумация.

През 1967 година италианското правителство потвърждава „Формулата Рикасоли” определяйки едно Chianti DOC (Denominazione di origine controllata или Контролирано наименование за произход) като бленд от 70% санджовезе и 10 до 30% малвазия и требиано. Високият процент бели сортове, и особено вездесъщото требиано, не правят добра услуга на качеството на Кианти и годините след Втората световна война виждат океан от остри, кисели и непретензиозни вина, бутилирани в закръглени бутилки, обхванати плътно от сламена кошничка. Любимият аксесоар на многобройните немски туристи, който след изпиването на виното бързо и удобно се превръща в свещник, се нарича фиаско (fiasco) и по латинската поговорка Nomen est Omen няма как да вещае добро бъдеще за виното в този му вид.

С появата на супер-тосканските вина през 70-те години на 20 век, в които участват интернационални сортове като каберне совиньон и мерло, както и заради наистина посредственото качество на огромна част от вината, става ясно, че е необходима промяна ако Кианти желае за себе си достойно бъдеще. През 1996 година се разрешава използването на мерло и каберне совиньон (до 20% от бленда), а от реколта 2006 нататък белите сортове не се допускат в състава на едно Кианти. С използването на по-качествени клонове санджовезе, съвременно оборудване, повишена хигиена в избата и засилен ангажимент на енолозите Кианти е спасено от злочеста съдба.

Известно количество факти

Днес Кианти покрива огромна площ от Тоскана (около 70 000 хектара) и се разделя на седем подрегиона, всеки от които има право да използва името Кианти: Chianti Classico, Chianti Montalbano, Chianti Colli Fiorentini, Chianti Rufina, Chianti Colli Senesi, Chianti Colline Pisane и Chianti Colli Aretini. Има зони в периферията на региона, които могат да носят само името „Кианти”, без допълнение.

Климатът в Тоскана е умерено континентален, вариращ в зависимост от микрорегиона. Лятото е горещо с дневни температури около 35°С през юли и август, а зимата - сравнително мека. Сериозно климатично предимство за винопроизводството е фактът, че иначе високите дневни температури падат значително през летните нощи и така лозята не са подложени на топлинен стрес. Подобно на други европейски региони и Тоскана търпи промени в климата през последните няколко години, изразяващи се в редуването на силно дъждовни и много сухи години.

Както може да се предположи за толкова голям регион, почвите са изключително разнообразни. Основните типове са: пясъчен мергел с включвания от варовик и глина (наричан Galestro); синьо-сив пясъчник (Macigno) и варовикова глина (Alberese).

Sanguis Jovis

Сортът санджовезе е великият тоскански херцог на виното и е познат под много псевдоними - Brunello, Montepulciano, Morellino, Pignolo, Sangioveto и Prugnolo Gentile - всеки от които има огромно количество клонове - общо 239 на брой. През 2000 година интерпрофесоналният комитет на Кианти Класико (Consorzio Vino Chianti Classico) стартира програма за въвеждане на ред в творческия хаос на Тоскана и започва да каталогизира и да провежда опити в избата, за да заключи след пет години усилен труд, че само седем клона се одобряват като подходящи за климатичните и почвени условия на региона.

Името на сорта санджовезе (Sangiovese) означава в превод „Кръвта на Юпитер” и се предполага, че е древен сорт, познат още на етруските. По всяка вероятност родината му е Тоскана, но твърди доказателства за това няма. Санджовезе се напасва лесно на различни видове почви, като варовиковите подчертават като че ли най-добре ароматния му профил. Плодовитостта на сорта трябва да бъде държана под око, защото прекалено високите добиви задълбочават проблемите на и без това високите му киселини, лек цвят и тяло и остри танини. Кои са основните характеристики на вината от санджовезе? Средно дълбок цвят, тъмен костилков плод и цветисти нотки в носа, висока свежест и високи танини при средно тяло. Използването на дъб подсилва ароматите и го обогатява с нотки на печена слива, малина, изсушени билки, лист на домат, кожа и шоколад.

Най-подходящ партньор за санджовезе в бленда за Кианти се оказва каберне совиньон, чийто интензивни, но по френски елегантни, цвят и плод се комбинират прекрасно с тези на темпераментния местен благородник.

Известно количество ориентиране

Гората от етикети, наименования и различни степени на качество в Кианти е не по-малко гъста от тази в Бургундия например, така че предварително ориентиране е от полза. Вина, етикетирани само като Chianti са обикновени трапезни вина, без претенции за качество, замислени за възможно най-бърза консумация и на приемливи цени. Ако цената на такова вино надвишава равностойността на 15 лева, това по-скоро е надценено, отколкото много добро Кианти. Приемете го като знак за внимание и се прехвърлете на по-висока категория. Кианти Класико (с вариант за Резерва) и Кианти Руфина са двата подрегиона на Кианти, от които идва най-висококачественото вино към момента.

Chianti Classico
Кианти Класико е сърцето на региона и обозначава най-старата зона за производство, дефинирана в споменатия по-горе указ на Козимо III Медичи от 1716 г. В последствие зоната се разширява и към оригиналните се прибавят по-леки и не толкова качествени вина, което със сигурност не се отразява добре на репутацията й. Подобно на останалата част от региона и Кианти Класико преживява тежък период на масови и некачествени вина през 70-те и 80-те години на 20 век, но след допускането на сортове като каберне совиньон, мерло и сира в бленда за Кианти Класико, както и на възможността виното да е 100% санджовезе, качеството на вината се подобрява.

На гърлото на всяка бутилка Кианти Класико се вижда номерираният печат на Consorzio Chianti Classico, изобразяващ черен петел. Кианти Класико излиза на пазара най-рано на 1 октомври след годината на реколтата, а Кианти Класико Ризерва трябва да отлежава минимум 24 месеца, 3 от тях - в бутилка.

Chianti Rufina
Кианти Руфина също е споменат в указа на Козимо III Медичи като произход за добри вина, макар и не под това, а под името „Помино” (името на известното имение на семейство Албици). Днес Помино е собственост на маркизи Фрескобалди и има собствено DOC, което в общи линии следва установените от Козимо Медичи граници. Освен Фрескобалди, другите големи собственици в региона са маркизите Антинори.

Руфина се намира в североизточната част на Кианти. Долината на река Арно и хълмистата верига в северната част на региона формират по-хладен и сух микроклимат за разположените на около 900 м.н.в. лозя. Вината от Руфина са може би най-висококачествените и дълголетни вина на Кианти и винаги са се наслаждавали на отлична репутация в Италия, но са сравнително непознати за външния свят. Ако ви попадне бутилка Кианти Руфина не се колебайте, рядко едно Кианти може да е толкова елегантно, многопластово и красиво.

Пазарът у нас предлага Кианти за всеки вкус и джоб: вина на едни от най-големите имена на Тоскана, във всички качествени категории, на цени от 9 до 60 лева. Търговците са се погрижили да осигурят едно наистина задълбочено запознаване със сорта и региона, сега ние, клиентите, сме на ход. Това, което лично аз разбрах за Кианти от дългите ми и упорити опити за връзка с него е, че то, повече от много други вина, никога не бива да бъде оставяно без храна. Би било толкова нещастно и в невъзможност да комуникира, колкото италианец с вързани ръце.

Текстът е публикуван със съкращения. Пълният текст можете да прочетете в брой 8 на DiVino Magazine.Прочетете още
 
Бароло и Барбареско

Статията е написана за списание "Дивино" и се публикува тук с любезното съгласие на издателите му. ... прочети

 
Prosecco

Съдбините на просекото – звънтящо-пенливата италианска напитка, олицетворение на леката и въздушна безгрижност във винения свят – са на път да се променят. Към по-добри, надяват се всички, които о... прочети


 
(Не)Фатални италиански заблуди

Тази работа с италианското вино е почти като онази с българското - почти всеки у нас разбира от него. Подобно на голяма част от света, българите изпитват силна симпатия към италианското вино, като... прочети


 
Виното в Италия – дълга история с (не)очаквано развитие

Да се ориентира човек в необятния свят на италианските вина е трудно до невъзможност и в същото време приятно и предизвикателно начинание. Дори изложение като Винитали, което всяка пролет събира в... прочети


 
Поредната италианска криза

В началото на месец април 2008 международната и българска преса затръбиха за поредната криза в Италия: този път не политическа, а хранителна. Аферата “Моцарела”, при която тонове заразено с диокси... прочети


 
Италианската система за качество на виното

Историята на италианското вино е впечатляваща: първите лозя датират от около 800 г.пр.н.е. Етруските са произвеждали вино както за консумация, така и с цел търговия. Римляните развиват дори системи з... прочети

 
  нагореначало
 Новини
23-03-2013
Вторият Балкански винен конкурс и фестивал (BIWC 2013) ще се проведе на 16-19 май 2013 в Гранд Хотел София, България
18-06-2012
БИН 41, Мерло 2008 на САНТА САРА е НАЙ-ДОБРОТО БАЛКАНСКО ВИНО за 2012 г.
25-05-2012
За пети пореден път София се превръща в столица на австрийското вино


  Клуб "Винен  наблюдател"

Винен индекс


 Любопитно
 • Вещество от състава на червеното вино помага в борбата срещу затлъстяването
 • КИТАЙСКИ АРХЕОЛОЗИ НАМЕРИХА ВИНО ОТ ПРЕДИ 2400 ГОДИНИ
 • Парфюмът и виното

 •  Абонамент
  Абонирай се за новото в сайта
  име

  e-mail

    Чуй вината

    10 въпроса
    за виното

   Търсене
   
   Препоръчай
  Препоръчай на приятел
  e-mail на приятел

  твоя e-mail


    за сайтаза рекламаза контактотговорности  
    (C) 2004-2021, Vinoto.com Created by ABC Design & Communication 

   
  counter