за сайтаза рекламаза контактотговорности  
Виното - Vinoto.com - Vivat Vinum
  И историята
  Античност
  Средновековие
  Модерното вино

  Фактори
  Лозата
  Климат
  Концепция за тероара

  Гроздето
Тема на
месеца

  Как става?
  Общи процеси
  Бяло
  Червено
  Розе
  Шампанско
  Шери
  Портвайн

  По света

 В България
  Райони
  Сортове
  Винопроизводители
  В избата
  Как да съхраняваме
  виното
  Как старее виното
  На масата
  Сервиране
  Винени аксесоари

  Виното
  и храната
  Готвя с вино
  Дегустацията
  Речник
  Нашето мнение
  Вино и литература

  Книги
  по темата


  Нашите
  вина


Сервиране
Декантирането


Декантирането представлява прехвърляне на виното от бутилката в специален съд, обикновено от стъкло, с цел насищането му с кислород.

Какъв е смисълът на този процес? Кои вина е желателно да се декантират и трябва ли това да става изобщо? Това са въпроси, по които всеки винен експерт има собствено мнение. Основно се очертават три насоки:

1. Виното трябва да се декантира, тъй като за оптималното му състояние преди консумация е необходимо то да “диша” известно време, т.е. да влезе в контакт с кислорода от въздуха.

2. Научни изследвания са показали, че декантирането не оказва влияние върху виното и следователно е без значение.

3. Декантирането е дори вредно за качеството на виното.

Кое е правилно? Както споменахме по-горе, по въпроса не цари единодушие. Можете да се вслушвате в съветите на признати международни експерти, а можете и да полюбопитствате и въз основа на личния си опит, да прецените кое е най-добро за вас.

Личният опит на Vinoto.com досега е показал, че от декантирането принципно има полза, но към всяко вино трябва да се подходи индивидуално. Повечето червени вина и някои от белите със сигурност печелят от декантирането им поне 1-2 часа преди сервирането.
Има млади червени вина, направени така, че да бъдат консумирани в рамките на една година – със слаба танинова структура, плодови и леки. Те не биха спечелили почти нищо от декантирането.
Вина, при които често декантирането може да има негативни последици са старите червени. При контакт с въздуха, такова вино може буквално да се “срути” пред очите ви и да стане негодно за консумация. Ако въпреки това държите да декантирате подобни вина, за целта има специални гарафи, които позволяват съвсем ограничен достъп на въздух до виното.

Кое червено вино е старо? Някои смятат 10-годишните вина за стари, други – 20-годишните – за млади. Със сигурност обаче, едно 5-годишно червено вино не се смята за старо.

Важен момент при декантирането е запазването на подходящата температура на виното до момента на сервиране. При белите вина е възможно да поставите декантера в по-голям съд, пълен с лед и студена вода. При червените запазването на идеалната температура на сервиране е по-трудно. Това, което можете да направите, е поне да не слагате декантера до печката в кухнята или до радиатора. Можете също да го потопите в друг, по-голям съд, пълен с вода, чиято температура да регулирате. За целта ще ви трябва термометър за вино – от магазините за винени аксесоари. Ще трябва малко да си поиграете, но си заслужава.

Експериментирайте на воля и рано или късно ще откриете, че и вие самите вече имате мнение по въпроса за декантирането, което ревностно защитавате.Прочетете още
 
Винени кристали

... прочети

 
Наздравицата

В много страни съществува не само кулинарна, но и култура на напитката. Под нея разбираме от една страна всички елементи, които спомагат за по-пълноценното консумиране на напитката, като избор на ... прочети


 
Винена етикеция

Виненият етикет е книга с много глави и рано или късно се надяваме да сме предложили на вашето внимание всички тях. Ето накратко някои от тях. ... прочети


 
Сомелиерите

Сомелиер е дума, пробиваща си път из речника ни напоследък (...соме-какво?...), когато стане дума за вино. Точното значение думата е неясно дори за голяма част от ресторантьорите, макар отскоро за... прочети


 
Как да извлечем максимална полза от винената листа?

Винената листа в ресторантите често може да изглежда почти заплашителна – заплашително дълга или заплашително зле подготвена и оформена. ... прочети


 
Oптимална температура на сервиране на някои по-известни вина

... прочети

 
Какво вино? Колко? При каква температура?

Няма да се опитваме да ви убеждаваме, че чаша вино и хубава книга, най-добре пред камината, не e нещо кой знае какво. ... прочети


 
  нагореначало
 Новини
23-03-2013
Вторият Балкански винен конкурс и фестивал (BIWC 2013) ще се проведе на 16-19 май 2013 в Гранд Хотел София, България
18-06-2012
БИН 41, Мерло 2008 на САНТА САРА е НАЙ-ДОБРОТО БАЛКАНСКО ВИНО за 2012 г.
25-05-2012
За пети пореден път София се превръща в столица на австрийското вино


  Клуб "Винен  наблюдател"

Винен индекс


 Любопитно
 • Вещество от състава на червеното вино помага в борбата срещу затлъстяването
 • КИТАЙСКИ АРХЕОЛОЗИ НАМЕРИХА ВИНО ОТ ПРЕДИ 2400 ГОДИНИ
 • Парфюмът и виното

 •  Абонамент
  Абонирай се за новото в сайта
  име

  e-mail

    Чуй вината

    10 въпроса
    за виното

   Търсене
   
   Препоръчай
  Препоръчай на приятел
  e-mail на приятел

  твоя e-mail


    за сайтаза рекламаза контактотговорности  
    (C) 2004-2022, Vinoto.com Created by ABC Design & Communication 

   
  counter