за сайтаза рекламаза контактотговорности  
Виното - Vinoto.com - Vivat Vinum
  И историята
  Античност
  Средновековие
  Модерното вино

  Фактори
  Лозата
  Климат
  Концепция за тероара

  Гроздето
Тема на
месеца

  Как става?
  Общи процеси
  Бяло
  Червено
  Розе
  Шампанско
  Шери
  Портвайн

  По света

 В България
  Райони
  Сортове
  Винопроизводители
  В избата
  Как да съхраняваме
  виното
  Как старее виното
  На масата
  Сервиране
  Винени аксесоари

  Виното
  и храната
  Готвя с вино
  Дегустацията
  Речник
  Нашето мнение
  Вино и литература

  Книги
  по темата


  Нашите
  вина


Сервиране
Как да извлечем максимална полза от винената листа?


Винената листа в ресторантите често може да изглежда почти заплашителна – заплашително дълга или заплашително зле подготвена и оформена.
Някои от вината в нея може и да са ви познати, за други изобщо не сте чували. В това няма нищо необикновено, ако се замислим за милионите съществуващи изби и търговски марки, и не би трябвало да е повод за стрес.

Ето няколко възможни кратко- и дългосрочни стратегии за по-добро опознаване на виното и по-добро справяне с винената листа:

 • Ако посещението ви в ресторанта е свързано с важна бизнес среща, най-добре е да се обадите предварително и да обсъдите плановете си с управителя на ресторанта или сомелиера (шансът да попаднете на истински такъв в нашите заведения, за съжаление, е заплашително малък). Помолете да ви изпратят предварително винената листа с техните 4 или 5 по-интересни предложения (и цени!). Това ще ви даде време да обмислите вариантите на спокойствие и ще ви освободи от стреса да взимате бързо, а може би и прибързано, решение.
 • Ако групата ви се състои от повече хора, поръчайте две различни вина. Поръчайте да ви ги сервират едновременно и окуражете всички да опитат и от двете. Единственият правилен избор не съществува и поръчвайки две вина, вие се освобождавате от отговорността да отговаряте за избора на вино, което трябва да се услади на всички.
 • Откажете се от отговорността напълно. Един от най-добрите начини да опитате нови вина е да оставите решението на по-опитен любител на вино, а не да се придържате към старото и добре познатото. У нас много рядко това може да е обслужващият ви персонал или сомелиер, обикновено може да е някой от групата. Обяснете какво ви се пие и споменете и ценови диапазон: “Плътно, силно червено за около 40 лв.” или “леко и свежо бяло за около 30 лв.”
 • Ако имате впечатлението, че в ресторанта се предлага интересна и авторска кухня (важи главно при посещенията ви в чужбина), попитайте какъв би бил изборът на главния готвач. Има световна статистика, че това, което той би подбрал, се комбинира много добре с повечето ястия в менюто.
 • Вземете решение да посветите цялата следваща година например на подробното запознаване с конкретни винени области. Концентрирайки се върху няколко области ще смекчите шока, който може да ви причини винена карта с вина от цял свят.

  Ето някои идеи за световно известни бели винени области (като начало):
  - Нова Зеландия (совиньон блан); Калифорния, Австралия (шардонета тип “Нов свят”); Бургундия (шардоне); Сансер в Долината на Лоара (совиньон блан); Елзас (ризлинг, траминер); Вахау, Австрия (ризлинг, грюнер велтлинер), Мозел-Заар-Рувер в Германия (ризлинг).

  И някои по-важни червени винени области, чийто вина могат да бъдат разпознавани като тип:
  - Риоха; Бургундия (пино ноар); Шатоньоф дьо Пап; Австралия (шираз); Кианти.
  Може би ще ви направи впечатление, че не сме споменали областта Бордо, която сама по себе си е най-важният крайпътен камък на едно винено образование, но изучаването й трае години и не по-маловажно - струва цяло състояние. Освен това гореспоменатите предложения могат да ви занимават повече от година, дори при усилено изучаване.

 • Практикувайте! Повечето хора търсят във винената листа познати имена, но само ако опитвате нови вина, ще разширите кръгозора си. Заделете си известна месечна (или дори седмична) сума за “научноизследователска работа” и поръчайте нещо ново.

Един от често срещаните проблеми у нас е много лошото познаване на винената карта и изобщо ниският интерес към виното от страна на обслужващия персонал. С много малко усилия вие ще знаете много повече от тях дори и за предлаганите в тяхната листа вина. Тогава за съжаление се разиграват тъжни сцени:

а) положението е толкова безнадеждно, че вие тихичко се съсредоточавате в избора си и просто съобщавате какво ще поръчате;

б) в някои от т. нар. “по-добри” ресторанти някой някога е казал на човека, който ви обслужва, че еди-кое си вино е хубаво и каквото и да попитате, той отново и отново ще се връща на това вино и ще се опита да ви го продаде на всяка цена.Прочетете още
 
Винени кристали

... прочети

 
Наздравицата

В много страни съществува не само кулинарна, но и култура на напитката. Под нея разбираме от една страна всички елементи, които спомагат за по-пълноценното консумиране на напитката, като избор на ... прочети


 
Винена етикеция

Виненият етикет е книга с много глави и рано или късно се надяваме да сме предложили на вашето внимание всички тях. Ето накратко някои от тях. ... прочети


 
Декантирането

Декантирането представлява прехвърляне на виното от бутилката в специален съд, обикновено от стъкло, с цел насищането му с кислород. ... прочети

 
Сомелиерите

Сомелиер е дума, пробиваща си път из речника ни напоследък (...соме-какво?...), когато стане дума за вино. Точното значение думата е неясно дори за голяма част от ресторантьорите, макар отскоро за... прочети


 
Oптимална температура на сервиране на някои по-известни вина

... прочети

 
Какво вино? Колко? При каква температура?

Няма да се опитваме да ви убеждаваме, че чаша вино и хубава книга, най-добре пред камината, не e нещо кой знае какво. ... прочети


 
  нагореначало
 Новини
23-03-2013
Вторият Балкански винен конкурс и фестивал (BIWC 2013) ще се проведе на 16-19 май 2013 в Гранд Хотел София, България
18-06-2012
БИН 41, Мерло 2008 на САНТА САРА е НАЙ-ДОБРОТО БАЛКАНСКО ВИНО за 2012 г.
25-05-2012
За пети пореден път София се превръща в столица на австрийското вино


  Клуб "Винен  наблюдател"

Винен индекс


 Любопитно
 • Вещество от състава на червеното вино помага в борбата срещу затлъстяването
 • КИТАЙСКИ АРХЕОЛОЗИ НАМЕРИХА ВИНО ОТ ПРЕДИ 2400 ГОДИНИ
 • Парфюмът и виното

 •  Абонамент
  Абонирай се за новото в сайта
  име

  e-mail

    Чуй вината

    10 въпроса
    за виното

   Търсене
   
   Препоръчай
  Препоръчай на приятел
  e-mail на приятел

  твоя e-mail


    за сайтаза рекламаза контактотговорности  
    (C) 2004-2021, Vinoto.com Created by ABC Design & Communication 

   
  counter