за сайтаза рекламаза контактотговорности  
Виното - Vinoto.com - Vivat Vinum
  И историята
  Античност
  Средновековие
  Модерното вино

  Фактори
  Лозата
  Климат
  Концепция за тероара

  Гроздето
Тема на
месеца

  Как става?
  Общи процеси
  Бяло
  Червено
  Розе
  Шампанско
  Шери
  Портвайн

  По света

 В България
  Райони
  Сортове
  Винопроизводители
  В избата
  Как да съхраняваме
  виното
  Как старее виното
  На масата
  Сервиране
  Винени аксесоари

  Виното
  и храната
  Готвя с вино
  Дегустацията
  Речник
  Нашето мнение
  Вино и литература

  Книги
  по темата


  Нашите
  вина


Нашето мнение
В тази рубрика споделяме с вас нашето и мнението на гостуващи ни автори за всичко, свързано по някакъв начин с виното: ресторанти, хотели, ястия, места, личности, картини, кино, книги ...

Здравословните аспекти на любовта към виното


Фактът, че насладата от чаша вино от време на време допринася за благоразположението на тялото и душата е известна отдавна и намира израз и в думите, които си казваме, когато отпиваме от чашата - “Наздраве!”

Изследванията на учени от цял свят през последните две десетилетия показват, че консумацията на вино влияе положително върху здравето ни; при това обаче винаги трябва да помним известната още от Средновековието максима, че е важна дозата.

Дали виното, като едно от най-древните и обичани питиета в човешката история, влияе положително или отрицателно върху душата и сърцето ни зависи от качеството му, от консумираното количество, както и от подходящия момент на консумация. Никой не се опитва да отрече тежките медицински и социални проблеми, предизвикани от алкохолизма, своят дял в който със сигурност има и виното. Но и анатемосването на виното от хора, които виждат в него само алкохол, не е оправдано, защото усилените изследвания през последните години еднозначно показват, че виното подобрява не само здравето ни, но и качеството ни на живот. Това е особено вярно за възрастни хора, за които виното се превръща до известна степен в заместител на ежедневната доза лекарства, а и действа като стимулатор за поддържане на социални контакти.

Както във всички останали области на живота, така и в консумирането на вино, е изключително важно да се намери златната среда, което от своя страна предполага самокритично и обективно мислене.

Виното и инфарктите
Един известен ви от други наши материали факт: във Франция от инфаркт умират много по-малко хора, отколкото в САЩ. Отначало учените не са могли да си обяснят този феномен, тъй като обсебеността на американците от здравословния начин на живот е всеизвестна, а тази на французите граничи с почти пълната незаинтересованост, или поне така стоят нещата в края на 80-те години на 20 век. Междувременно обяснение е намерено: любовта на французите към червеното вино и дори си има и име: “френски парадокс”.

Защо?
Главната причина за сърдечния инфаркт е недостатъчното снабдяване на сърдечния мускул с богата на кислород кръв в следствие на стесняване на водещите към сърцето артерии. Тези стеснявания се предизвикват от отлагане на холестерин, като допълнително, на определени места могат да се образуват и съсиреци, които действат като истинска тапа за кръвоносната ни система.

Червеното вино може да противодейства на това по различни начини:
- танините на виното не позволяват оксидацията на холестерин (както и например Витамин В), чрез което се намалява опасността за отлагания по вътрешните стени на кръвоносните съдове;
- в комбинация с алкохола, танините предотвратяват образуването на кръвни съсиреци и дори могат да предизвикат разширение на кръвоносните съдове.

Виното и теглото
Консумацията на алкохол се свързва обикновено с увеличаване на теглото, но знаете ли, че можете да отслабнете с вино?

Още през 20-те години на 19 век лекарят Йохан Шрот разработва наречената на неговото име Шрот-терапия. Основите на това интензивно лечение с отслабващ и пречистващ организма ефект са диетичен хранителен план, изключващ готварска сол, мазнини и белтъчини и редуване на “течностни” (сухо бяло вино и вода) и “сухи” дни. Към диетата са прибавени стимулиращи силното изпотяване маски за тяло, в комбинация с които виното е в състояние чудесно да разгърне своето пречистващо действие и повлиява положително на кръвното налягане, нивото на мазнини (холестерин и триглицериди) и пикочна киселина.

Съвсем общо казано е възможно умерената консумация на вино да усили обмяната на веществата (виж и Вино и храносмилане), чрез което да се достигне до известно понижение на теглото.

Подобни лечения се прилагат успешно и при предразположение към затлъстяване, подагра, диабет, кожни заболявания и такива на дихателните пътища.

Много сухи вина (ниво на захарта под 4г/л) са подходящи и за хранителния план на диабетици.

Виното и храносмилането
Ароматите, минералните вещества, киселината и алкохолът на виното предизвикват усилено отделяне на слюнка и стомашен сок.

Затова виното, особено това от силно ароматни сортове, винаги се е консумирало и като аперитив и се прилага като средство против липса на апетит.

Алкохолът, съдържащ се във виното, засилва преди всичко отделянето на пепсин (ензим, отговорен за храносмилането) в стомаха. Освен това се увеличава и секрецията на панкреаса и жлъчката, чрез което се покачва общия храносмилателен капацитет и едновременно с това се понижава рискът от образуване на камъни в жлъчката.

Виното може да се прилага дори и като помощно средство при смущения на храносмилателната система: младите свежи бели вина (или дори намиращи се още в стадий на ферментация) помагат при констипация. Богатите на танини червени вина могат да бъдат използвани за третиране на стомашно разстройство. Това се обяснява с дезинфекциращото и антибактериално действие на виното в стомашно-чревния тракт.

Виното, мозъкът и нервната система
Умерено, но постоянно консумиране на вино е добра профилактика за обусловеното от напредващата възраст отслабване на мозъчните функции, както са показали резултатите от изследване с 4000 души на възраст над 65 години. Според изследването умерените консуматори на вино запазват за по-дълго време умствената си “свежест” в сравнение с пълните въздържатели и 250 мл вино на ден забавят процеса на мозъчното стареене с повече от една трета.

Отговорната наслада на виното касае нервната система главно по по-общ, психологически начин: външните възприятия, въздействащи на сетивата ни, се възприемат по-лесно. От повишаващите креативността и въображението качества на виното се е възползвал още Й. В. Гьоте, който е бил известен любител и познавач на тази напитка. Вече споменатото разширяване на кръвоносните съдове при консумацията на вино, предизвиква и засилено оросяване, респ. подобрено снабдяване на мозъка с кислород, което е възможно обяснение за въпросното положително въздействие.

Виното и любовта
Освен нервната система, организмът ни притежава една втора, вътрешно-регулираща система: хормоните. Хормоните са вещества, които се образуват на различни места в тялото ни (в щитовидната жлеза, в панкреаса, в междинния мозък или в половите жлези).

Умерената консумация на вино стимулира хормоналната ни система, заедно с това и продукцията на полови хормони. Алкохолът влияе върху производството на естроген и засилва действието му. По този начин - повдигайки нивото им на естроген- виното може да облекчи оплакванията на жени в менопауза.

От значение е и въздействието на виното върху щитовидната жлеза: чрез засилената й дейност се повишават съпротивителните сили срещу хрема и грип, ревматични оплаквания и общо срещу стрес.Прочетете още
 
Roadshow с вината на Иво Върбанов

ВИНЕНА ЛИСТА: ... прочети


 
Винен бар Булерия

В края на месец април 2010 в София отвори врати ново заведение - виненият бар с екзотичното име Buleria (за него четете накрая). ... прочети


 
Ранната смърт на виното в България

Авторът на статията – Димитър Димитров - е на 29 години, от Харманли. От 7 години работи като сертифициран сомелиер за Celebrity cruises, през последните три от които е и Cellar Master. Изработ... прочети


 
Старите вина - гарантирано качество или предизивкателна мода за богати

Стойчо Стоев е член на Управителния съвет на Съюза на енолозите в България. Към момента е главен енолог на винарска изба "Логодаж". ... прочети


 
Домашните вина - заслужена гордост или надценена реалност

Енологът Стойчо Стоев е член на Управителния съвет на Съюза на енолозите в България. Към момента е главен енолог на винарска изба "Логодаж". ... прочети


 
Ресторант “Да Види”

Преди известно време някъде, мисля в някой от броевете на “Бакхус”, четох интервю с мениджъра на ресторант “Да Види”, което изплува пред очите ми при поредното ми посещение в ресторанта. В интервю... прочети


 
Ресторант “Талисман”

В началото на тази седмица в София отвори (отново) врати ресторант “Талисман” на ул. Д. Хаджикоцев, в кв. Лозенец. Подобно на другите медии, бихме могли да ви обърнем внимание главно върху факта, че ... прочети

 
Ресторант "Вишните"

(Този път не в контекста на избирането му от списание “Бакхус” за Ресторант на годината, а в светлината на личните ни наблюдения). ... прочети


 
Вечеря с топ-тоскански вина от 13 май 2005

На 13 май в ресторант “ForEgo” в софийския Best Western Expo Hotel се проведе едно от за съжаление редките в София винени събития – винената вечеря със супер-тоскански вина, организирана от списан... прочети


 
10 следващи >>>
  нагореначало
 Новини
23-03-2013
Вторият Балкански винен конкурс и фестивал (BIWC 2013) ще се проведе на 16-19 май 2013 в Гранд Хотел София, България
18-06-2012
БИН 41, Мерло 2008 на САНТА САРА е НАЙ-ДОБРОТО БАЛКАНСКО ВИНО за 2012 г.
25-05-2012
За пети пореден път София се превръща в столица на австрийското вино


  Клуб "Винен  наблюдател"

Винен индекс


 Любопитно
 • Вещество от състава на червеното вино помага в борбата срещу затлъстяването
 • КИТАЙСКИ АРХЕОЛОЗИ НАМЕРИХА ВИНО ОТ ПРЕДИ 2400 ГОДИНИ
 • Парфюмът и виното

 •  Абонамент
  Абонирай се за новото в сайта
  име

  e-mail

    Чуй вината

    10 въпроса
    за виното

   Търсене
   
   Препоръчай
  Препоръчай на приятел
  e-mail на приятел

  твоя e-mail


    за сайтаза рекламаза контактотговорности  
    (C) 2004-2022, Vinoto.com Created by ABC Design & Communication 

   
  counter