за сайтаза рекламаза контактотговорности  
Виното - Vinoto.com - Vivat Vinum
  И историята
  Античност
  Средновековие
  Модерното вино

  Фактори
  Лозата
  Климат
  Концепция за тероара

  Гроздето
Тема на
месеца

  Как става?
  Общи процеси
  Бяло
  Червено
  Розе
  Шампанско
  Шери
  Портвайн

  По света

 В България
  Райони
  Сортове
  Винопроизводители
  В избата
  Как да съхраняваме
  виното
  Как старее виното
  На масата
  Сервиране
  Винени аксесоари

  Виното
  и храната
  Готвя с вино
  Дегустацията
  Речник
  Нашето мнение
  Вино и литература

  Книги
  по темата


  Нашите
  вина


Новият свят: обетованата земя на виното?
Новият свят: обетованата земя на виното?
Яна Петкова

Материалът, с малки изменения, е публикуван за първи път в сп. “Wine & Dine” от месец март 2009 г.

Ако обичате вино и го потребявате сравнително често, то почти със сигурност сте се сблъсквали с думите “Нов свят”; някой с важен тон е споделил с вас колко са добри чилийските вина или както ми се случи на мен – обясниха ми как Калифорния била известна главно с розетата си (?!).

Новият свят е изключително интересен феномен, обхващащ естеството на продукта “вино” в цялата му комплексност: стил; прилагането на най-модерни енологични практики в избата; лозарство, повишено в чин “vineyard management”; маркетинг и светоглед, за който старата Европа би могла само да мечтае.

И така, какво означава Нов свят? Много просто: в понятието “Нов свят” се обединяват всички онези винарски региони, които се намират извън Европа, най-важните от които са САЩ, Чили, Аржентина, Южна Африка, Нова Зеландия и Австралия. Въпрос на време е причисляването към него на страни като Китай и Индия.

И тъй като нищо не е толкова просто, колкото изглежда на пръв поглед, можете да чуете да се говори и за вина в стил Нов Свят. Тогава се имат пред вид вина от Европа, направени в стила на тези от Новия свят. Любимо упражнение на един мой преподавател беше да открием коя Риоха се е предрешила като калифорнийско темпранийо и кое американско каберне совиньон се прави на Бордо.

УСПЕХЪТ

Днес вината от Новия свят са изключително успешни и представата ни за едно добро вино не би била пълна, ако не познаваме калифорнийските каберне совиньони и шардонета, чилийските карменери, австралийските ширази или новозеландските совиньон блани и пино ноари. Когато се анализира успехът на дадено вино най-важните критерии са цената и качеството:
- принципно вината от Новия свят са с прекрасно съотношение “цена-качество”, но успехът им в никакъв случай не е въпрос само на цена, защото някои калифорнийски или новозеландски вина например са по-скъпи от европейските си аналози;
- не може да бъде и въпрос само на качество, защото през последните години някои части на “старата” Европа могат да се похвалят със значително покачване на качеството: Лангдок-Русийон (Франция), Португалия, Испания, Австрия и Германия са само някои примери за това.

Най-вероятно тайната се крие в комбинацията от различни фактори, един от които е, че вината от Новия свят съумяват да дадат на потребителя постоянно и високо за цената си качество. За разлика от европейските вина, при които, за съжаление, все още може да се случи да се заплати висока цена за разочароващо в последствие вино.

Друг много важен фактор за успеха на вината от Новия свят е, че те открито и без капка арогантност адресират всички, които пият вино – и начинаещите, и напредналите. Голяма част от европейските производители оформят етикетите на вината си по объркващ и не особено приятен начин, събуждащ у потребителите или подозрение, че има опит за скриване на произхода, или неудобство от собствената неподготвеност например по въпроса що е Pouilly-Fuisse (Пюй-Фюисе – чистосортово шардоне от Южна Бургундия, обикновено без или с минимална намеса на дъб). От своя страна, производителите от Новия свят се стараят да дадат на клиента максимална информация при минимално затормозяване на сетивата му, както при купуването на виното, така и при консумирането му. Новият свят направи чисто сортовите вина социално приемливи, като акцентира върху възможно най-ароматната, сочна и плодова изява на конкретния сорт. Тероарът отначало остава на заден план, към днешна дата положението е различно, но за това – по-нататък в материала.

Новият свят е създател и на задния етикет, върху който се поставя разнообразна информация: от характеристики на виното, през кулинарни препоръки до любопитни истории за избата или региона. Потребителите добиват ясна представа за това, какво ги очаква и все по-често започват да протягат ръка към бутилка вино от Новия свят.

РАЗЛИКИТЕ

Предимствата на винарите от Новия свят пред колегите им от Европа са многобройни и от различно естество:
- климатът в Новия свят като цяло е по-благоприятен от този на континентална Европа. Дългият вегетативен период на лозата е важна предпоставка за получаването на качествени вина. Лозите са по-здрави, а в държави като Чили даже стоят на собствени корени, тъй като не са били засегнати от филоксерата;
- земята за лозарство обикновено е евтина;
- лозята се планират така, че да бъдат обработвани машинно. Това намалява разходите за работна ръка, която
- е по-евтина отколкото в Европа;
- винарите се радват на не толкова рестриктивни закони, колкото са европейските: често няма ограничения на добива; изкуственото напояване е разрешено, разреждането на прекалено алкохолните вина с вода (Калифорния) – също и т.н.

Когато всички други предпоставки са равни, решаващи са разликите в манталитета и възгледите на европейските и отвъдокеанските винари. До преди десетина години европеецът не виждаше нужда да променя или подобрява нещо, в края на краищата семейството му е правило и продавало вино по този начин от векове насам. Защо да се променят нещата? За щастие, младото поколение, което е на власт в европейските изби е на друго мнение - то иска промяна, модерни технологии и високо качество.

Само до преди няколко години бих изброила уверено кои са основните характеристики на вината от Новия свят и бих обяснила какво ги различава от европейските. Щях да кажа, че те са силно плодови и ароматни, с мощни, обли и кадифени тела, а че европейските са по-фини, по-стегнати, по-сдържани и като цяло по-недостъпни.

Щях също така да кажа, че вината от Новия свят са прекрасен, но някак си лекомислен израз на сортовата красота, а тези от Европа – носители на почти мистичен тероар.

Днес нещата са по-различни, децата са пораснали и не се дърпат за косите кой е по-красив и по-умен. Знае се, че медалът има две страни: Франция все по-често пише името на сорта на етикета, а Новият свят признава верността на концепцията за тероара, правейки невероятно стилни и дълбоки вина от миниатюрни по площ лозя.

Световните авторитети във винената журналистика понякога казват, че вината от Новия свят са прекрасно учебно помагало по вино за любопитни ценители в началото на кариерата си, а тези от Стария свят - за по-напреднали и по-задълбочили знанията си. Когато става въпрос за вино е хубаво да се знаят някои основни неща, като например: а) че обсъждането и оценяването му е много субективна задача, която никога няма едно единствено правилно решение; б) че е силно повлияна от сугестия и автосугестия и в) винаги е за препоръчване в дискусията да се участва със собствен опит, а не с папагалското повтаряне на казаното от този или онзи. Българският пазар изобилства от вина от Новия свят във всяка възможна ценова категория и предоставя прекрасна възможност за практически занимания. Същото се отнася и до интернет и книжният пазар, които да формират теоретичните ви знания по наистина голямата тема “Нов свят”. Този материал е само плахата ръка, която чука на вратата на вашето любопитство.Прочетете още
 
  нагореначало
 Новини
23-03-2013
Вторият Балкански винен конкурс и фестивал (BIWC 2013) ще се проведе на 16-19 май 2013 в Гранд Хотел София, България
18-06-2012
БИН 41, Мерло 2008 на САНТА САРА е НАЙ-ДОБРОТО БАЛКАНСКО ВИНО за 2012 г.
25-05-2012
За пети пореден път София се превръща в столица на австрийското вино


  Клуб "Винен  наблюдател"

Винен индекс


 Любопитно
 • Вещество от състава на червеното вино помага в борбата срещу затлъстяването
 • КИТАЙСКИ АРХЕОЛОЗИ НАМЕРИХА ВИНО ОТ ПРЕДИ 2400 ГОДИНИ
 • Парфюмът и виното

 •  Абонамент
  Абонирай се за новото в сайта
  име

  e-mail

    Чуй вината

    10 въпроса
    за виното

   Търсене
   
   Препоръчай
  Препоръчай на приятел
  e-mail на приятел

  твоя e-mail


    за сайтаза рекламаза контактотговорности  
    (C) 2004-2022, Vinoto.com Created by ABC Design & Communication 

   
  counter