за сайтаза рекламаза контактотговорности  
Виното - Vinoto.com - Vivat Vinum
  И историята
  Античност
  Средновековие
  Модерното вино

  Фактори
  Лозата
  Климат
  Концепция за тероара

  Гроздето
Тема на
месеца

  Как става?
  Общи процеси
  Бяло
  Червено
  Розе
  Шампанско
  Шери
  Портвайн

  По света

 В България
  Райони
  Сортове
  Винопроизводители
  В избата
  Как да съхраняваме
  виното
  Как старее виното
  На масата
  Сервиране
  Винени аксесоари

  Виното
  и храната
  Готвя с вино
  Дегустацията
  Речник
  Нашето мнение
  Вино и литература

  Книги
  по темата


  Нашите
  вина


Винен индекс
Винен Индекс Август 2009


Завърши петото издание на конкурса „Винен индекс” за 2009 г., който се провежда от „Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки” ЕООД („НИИВСН” ЕООД) www.wineinbg.org, www.wine-spirituous.com с партньорството на списания „На кафе”, „BGBusiness”, вестник „19’” и сайтът www.vinoto.com. В него участват български и вносни вина предлагани на българският пазар. Ние поместваме само вината получили над 80 точки от журито. По-долу са победителите в отделните категории.

Дегустационната комисия оценява вината по 100-бална точкова система, като се изчислява средноаритметична стойност от оценката на отделните дегустатори, след което се разпределят в съответните категории: „КОЛЕКЦИЯ КЛАСИК” - много добри вина; „ПРЕПОРЪЧАНО ОТ ВИНЕН ИНДЕКС” - висококачествени вина; „ЗЛАТНА КОЛЕКЦИЯ” - отлични (впечатляващи) вина; „ВИП КОЛЕКЦИЯ” - превъзходни вина за колекционери, с изключително високо качество.

Това заседание, дегустационна комисия бе в състав: председател инж. Стоян Геров – „НИИВСН” ЕООД - София и членове: доц. Христо Спасов, Университет по Хранителни технологии - Пловдив, Елена Матеева – гл. технолог „ЛВК-Винпром” АД, инж. Стойчо Стоев – технолог „ВИ Логодаж”, инж. Бойка Стоева – гл. технолог „Винпром Русе” ЕООД, Яна Петкова – клуб „Винен наблюдател”, Ясен Захариев – клуб „Винен наблюдател”, Ефросия Благоева – клуб „Винен наблюдател”, Ясен Бориславов – клуб „Винен наблюдател”.

1. Победители в категория „ВИНО НА МЕСЕЦА” и „ЗЛАТНА КОЛЕКЦИЯ” станаха три вина:

Шенин & Совиньон Блан 2008 Винпром Търговище
Характеристика: Бледо златист цвят. Ароматът е много нежен, концентриран, подчертано цветист – бели цветчета, акация, допълнени от нотки на екзотични плодове – цариградско грозде, цитрус, личи. Вкусово е с много добре оформено тяло, сочно, с приятни хрупкави киселини и добър вкусов аромат.
Препоръчителна цена: 9,00 лв.
Изгодна покупка

EM Совиньон Блан 2008, ЕДОАРДО МИРОЛИО
Характеристика: Бледо златист цвят, със стоманен оттенък. Интензивен аромат, с тревисти нотки, цариградско грозде, акация, зелен лимон, чемшир и грейпфрут. Вкусово е с много добра структура, сочно, със силен вкусов аромат – трева, лайм, грейпфрут.
Препоръчителна цена: 15,00 лв.

САНС 2008 (Мерло & Каберне Фран & Сира & Марселан), „Памексвин” ООД
Характеристика: Жив, рубинен цвят – тъмна череша. Аромата е събран, интензивен и много приятен с нотки на черен плод, череша, къпина, печена слива, орех. Вкусово е хармонично и балансирано, с нежни и фини танини, добра структура и дължина. Развиват се приятни плодови аромати и завършва с пикантна свежест.
Препоръчителна цена: 15,80 лв.

2. Победители в категория „ПРЕПОРЪЧАНО ОТ ВИНЕН ИНДЕКС”, станаха шест вина:

+359 Шардоне 2008 Вила Хисар
Характеристика: Жив жълто зелен цвят. Аромата е богат, устойчив, съдържащ нотки на цитрусов плод, банан, ябълка, ядка, восък, и акациев цвят. Вкусово е с плътно, много добре структурирано тяло, с развитие на вкусови аромати и приятна свежест.
Препоръчителна цена: 7,00 лв.

Резерва Шардоне 2007, Винпром Русе
Характеристика: Топъл, златист цвят. Ароматът е елегантен, с тонове на масло, стафида, восък, тропически плод, жълта круша, ванилия и дъб. Вкусово е с плътно тяло, добра структура и дължина, Развиват се приятни вкусови нотки на пъпеш, манго и бяла череша.
Препоръчителна цена: 6,00 лв.
Изгодна покупка

St. Ilia Estate Sprilal 2008, Едоардо Миролио
Характеристика: Бледо златист цвят. Ароматът е фин, нежен на бели цветя, билки, чемшир, цариградско грозде, цитрус, грейпфрут. Вкусово е със стегнато и дълго тяло, приятна свежест и баланс. Развиват се приятни растителни аромати. На финала приятна бадемова горчивина.
Препоръчителна цена: 8,50 лв.
Изгодна покупка

Cuvee prestige Chardonnay & Viognier 2008, Винпром Търговище
Характеристика: Бледо златист цвят. Подчертано плодов аромат, зряла ябълка, круша, цитрус и мед. Средно до добро тяло, хармонично и нежно с развитие на приятни плодови нотки – праскова, кайсия. Добър баланс и свежест във финала.
Препоръчителна цена: 11,00 лв.

Cuvee prestige Rose Pinot Gris & Grenache 2008, Винпром Търговище
Характеристика: Бледо розов цвят с нюанс на сок от нар. Ароматът е богат с акценти на червено френско грозде, горска ягода и ядки. Вкусово е с много добре оформено и елегантно тяло, финес, чудесен баланс, гладкост и дължина, съчетани с развитие нежни плодови аромати.
Препоръчителна цена: 11,00 лв.

Зейла Розе Мерло 2008, ВИ „КОПСА”
Характеристика: Жив ягодово-розов цвят. Силен и добре изразен аромат с преобладаващи нотки на ягода, череша и нар. Вкусово започва с приятна сладост, добра дължина и завършва с нежна свежест и ароматен финал.
Препоръчителна цена: 8,50 лв.

3. Победител в категория „КОЛЕКЦИЯ КЛАСИК”, стана едно вино:

Мерул Шардоне Барел 2008, ВИ „Румелия”
Характеристика: Искрящ, бледо златист цвят. Ароматът е силен и ясно изразен, като преобладават аромати на дъб, печено, коричка хляб, и ядка. Вкусово е със стегнато тяло, добра структура, с пикантна горчивина на финала. Вино с подчертано дъбов характер.
Препоръчителна цена: 12,00 лв.Прочетете още
 
Винен Индекс Юни 2009

... прочети

 
Винен Индекс Май 2009

Завърши третото издание на конкурса „Винен индекс” за 2009 г., който се провежда от „Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки” ЕООД („НИИВСН” ЕООД) с партньорството на спис... прочети


 
Винен Индекс Април 2009

Завърши второто издание на конкурса „Винен индекс” за 2009 г., който се провежда от „Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки” ЕООД („НИИВСН” ЕООД) с партньорството на спис... прочети


 
Винен Индекс Март 2009

Завърши първото издание на конкурса „Винен индекс” за 2009 г., който се провежда от „Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки” ЕООД („НИИВСН” ЕООД) с партньорството на спис... прочети


 
Винен Индекс Финали 2008 - II част

... прочети

 
Винен Индекс Финали 2008 - I част

Финален кръг 2008 – Бели вина, розе и пенливи ... прочети


 
Винен Индекс Декември 2008

Завърши петнадесетото издание на конкурс „Винен индекс”, който се провежда от „Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки” ЕООД („НИИВСН” ЕООД) с партньорството на списание „... прочети


 
Винен Индекс Ноември 2008

Завърши четиринадесетото издание на конкурса „Винен индекс”, който се провежда от „Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки” ЕООД („НИИВСН” ЕООД) с партньорството на списан... прочети


 
Винен Индекс Август-Септември 2008

През месец август „Винен Индекс” излиза в едномесечна ваканция. По време на почивката от виното ще бъде организиран и проведен годишен конкурс за ракии, резултатите от който също ще бъдат публикув... прочети

 
10 следващи >>>
  нагореначало
 Новини
23-03-2013
Вторият Балкански винен конкурс и фестивал (BIWC 2013) ще се проведе на 16-19 май 2013 в Гранд Хотел София, България
18-06-2012
БИН 41, Мерло 2008 на САНТА САРА е НАЙ-ДОБРОТО БАЛКАНСКО ВИНО за 2012 г.
25-05-2012
За пети пореден път София се превръща в столица на австрийското вино


  Клуб "Винен  наблюдател"

Винен индекс


 Любопитно
 • Вещество от състава на червеното вино помага в борбата срещу затлъстяването
 • КИТАЙСКИ АРХЕОЛОЗИ НАМЕРИХА ВИНО ОТ ПРЕДИ 2400 ГОДИНИ
 • Парфюмът и виното

 •  Абонамент
  Абонирай се за новото в сайта
  име

  e-mail

    Чуй вината

    10 въпроса
    за виното

   Търсене
   
   Препоръчай
  Препоръчай на приятел
  e-mail на приятел

  твоя e-mail


    за сайтаза рекламаза контактотговорности  
    (C) 2004-2022, Vinoto.com Created by ABC Design & Communication 

   
  counter