за сайтаза рекламаза контактотговорности  
Виното - Vinoto.com - Vivat Vinum
  И историята
  Античност
  Средновековие
  Модерното вино

  Фактори
  Лозата
  Климат
  Концепция за тероара

  Гроздето
Тема на
месеца

  Как става?
  Общи процеси
  Бяло
  Червено
  Розе
  Шампанско
  Шери
  Портвайн

  По света

 В България
  Райони
  Сортове
  Винопроизводители
  В избата
  Как да съхраняваме
  виното
  Как старее виното
  На масата
  Сервиране
  Винени аксесоари

  Виното
  и храната
  Готвя с вино
  Дегустацията
  Речник
  Нашето мнение
  Вино и литература

  Книги
  по темата


  Нашите
  вина


Винен индекс
Винен Индекс Май 2009


Завърши третото издание на конкурса „Винен индекс” за 2009 г., който се провежда от „Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки” ЕООД („НИИВСН” ЕООД) с партньорството на списание „Мениджър” и сайтът vinoto.com. В него участват едни от най-добрите български и вносни вина предлагани на българският пазар. Ние поместваме само вината получили над 80 точки от авторитетното жури. По-долу са победителите в отделните категории.

Дегустационната комисия оценява вината по 100-бална точкова система, като се изчислява средноаритметична стойност от оценката на отделните дегустатори, след което се разпределят в съответните категории: „КОЛЕКЦИЯ КЛАСИК” - много добри вина; „ПРЕПОРЪЧАНО ОТ ВИНЕН ИНДЕКС” - висококачествени вина; „ЗЛАТНА КОЛЕКЦИЯ” - отлични (впечатляващи) вина; „ВИП КОЛЕКЦИЯ” - превъзходни вина за колекционери, с изключително високо качество.

Това заседание, дегустационна комисия бе в състав: председател д-р Наум Симов – „НИИВСН” ЕООД - София, зам. председател инж. Стоян Геров – „НИИВСН” ЕООД - София и членове: доц. Христо Спасов, Университет по Хранителни технологии - Пловдив, гл. ас. Красимир Бамбалов, Университет по Хранителни технологии - Пловдив, инж. Стойчо Стоев – технолог „ВИ Логодаж”, инж. Стефан Пирев - гл. технолог „Винекс Преслав”, д-р Димитър Гайдарски - дир. ИАЛВ, Ефросия Благоева – клуб „Винен наблюдател”.

1. Победител в категория „ВИНО НА МЕСЕЦА” и „ЗЛАТНА КОЛЕКЦИЯ” станаха две вина:

SANT’ILIA ROSE 2008, ЕДОАРДО МИРОЛИО
Характеристика: Светло розов цвят (розов грейпфрут), топъл и красив. Ароматът е концентриран и силен. Преобладават тонове на ягодов сироп и зрели плодове – череша, червено френско грозде и карамелени бонбони. Вкусово е с много добра структура, приятна сладост, чудесна хармония и финес. Много впечатляващо розе.
Препоръчителна цена: 5,80 лв.
Изгодна покупка

Гевюрцтраминер Барел Ферментед 2008 ВИ „Братя Минкови”
Характеристика: Наситен и красив жълто зелен цвят. Ароматът е събран, силен и богат съчетаващ – роза, цветя, цъфнал храст и цитрусови плодове. Вкусово е много добре структурирано, с плътно и дълго тяло, чудесен баланс и нежни киселини. Един интересен и впечатляващ траминер.
Препоръчителна цена: 7,80 лв.
Изгодна покупка

2. Победители в категория „ПРЕПОРЪЧАНО ОТ ВИНЕН ИНДЕКС”, станаха 4 вина:

Ризлинг Търговище 2008, „ЛВК-Винпром” АД
Характеристика: Жив и нежен златисто зелен цвят. Ароматът е фин, подчертано плодов, с тонове на ябълка и цитрусови плодове. Вкусово е сочно, балансирано и хармонично, с прекрасна свежест.
Препоръчителна цена: 9,50 лв.

WINE POINT Шардоне & Вионие 2008, “Памексвин” ООД
Характеристика: Искрящ, светло жълт цвят. Ароматът е подчертано плодов, представен от нюанси на нектарина, круша, пъпеш и банан. Добро тяло, хармония и баланс.
Препоръчителна цена: 19,00 лв.

Вила Хисар +359 Метафора 2008
Характеристика: Красив, жълто зелен цвят. Ароматът е много приятен, съчетаващ умело плодови нотки и нежни цветисти тонове. Вкусово ароматите се доразвиват и обогатяват. Виното е много хармонично, с чудесен баланс на компонентите, приятна свежест и ароматен финал.
Препоръчителна цена: 7,00 лв.
Изгодна покупка

Гевюрцтраминер EDOARDO MIROGLIO 2008
Характеристика: Много красив и искрящ жълто зелен цвят. Ароматът е интензивен, цветист с акценти от роза, дребни пролетни цветя, бели цветове и бонбони. Вкусово е с чудесна хармония, стегнато и сочно тяло, дължина и прекрасни вкусови аромати.
Препоръчителна цена: 18,50 лв.

3. Победители в категория „КОЛЕКЦИЯ КЛАСИК”, станаха 5 вина

Chardonnay Grand Selection Levent 2008, Винарска къща “Русе”
Характеристика: Хубав златист цвят. Ароматът е комплексен съчетаващ тонове на зрели плодове и дъбови нотки. Вкусово е с плътно и силно тяло, мекота и пикантна горчивина на финала.
Препоръчителна цена: 30,00 лв.

Traminer & Vrachanska Temenuga Levent 2008, Винарска къща “Русе”
Характеристика: Светло жълт цвят. Ароматът е интензивен и събран, подчертано цветист, красиво допълнен от нотки на зрели и сладки плодове. Вкусово е добре структурирано, с плътно и дълго тяло.
Препоръчителна цена: 15,00 лв.

Traminer Levent 2008 Винарска къща “Русе” АД
Характеристика: Бледо жълт цвят. Ароматът е много фин и нежен. Преобладават растителни и цветисти тонове. Вкусово е много добре структурирано, с плътно тяло, чудесен баланс и хармония.
Препоръчителна цена: 18,75 лв.

Мерул Розе 2008, ВИ „Румелия”
Характеристика: Красив светъл цвят с нюанс на пушен сьомга. Ароматът е подчертано плодов с акценти върху зряла ягода. Вкусово е сочно, свежо с добра дължина и финес.
Препоръчителна цена: 8,00 лв.

Rose Levent 2008, Винарска къща “Русе”
Характеристика: Красив и наситен цвят – сок от нар. Ароматът е много интензивен, преобладава ягода и зрели плодове. Вкусово е с добро тяло, дължина и хармония. Финалът е дълъг и ароматен.
Препоръчителна цена: 15,00 лв.Прочетете още
 
Винен Индекс Август 2009

... прочети

 
Винен Индекс Юни 2009

... прочети

 
Винен Индекс Април 2009

Завърши второто издание на конкурса „Винен индекс” за 2009 г., който се провежда от „Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки” ЕООД („НИИВСН” ЕООД) с партньорството на спис... прочети


 
Винен Индекс Март 2009

Завърши първото издание на конкурса „Винен индекс” за 2009 г., който се провежда от „Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки” ЕООД („НИИВСН” ЕООД) с партньорството на спис... прочети


 
Винен Индекс Финали 2008 - II част

... прочети

 
Винен Индекс Финали 2008 - I част

Финален кръг 2008 – Бели вина, розе и пенливи ... прочети


 
Винен Индекс Декември 2008

Завърши петнадесетото издание на конкурс „Винен индекс”, който се провежда от „Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки” ЕООД („НИИВСН” ЕООД) с партньорството на списание „... прочети


 
Винен Индекс Ноември 2008

Завърши четиринадесетото издание на конкурса „Винен индекс”, който се провежда от „Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки” ЕООД („НИИВСН” ЕООД) с партньорството на списан... прочети


 
Винен Индекс Август-Септември 2008

През месец август „Винен Индекс” излиза в едномесечна ваканция. По време на почивката от виното ще бъде организиран и проведен годишен конкурс за ракии, резултатите от който също ще бъдат публикув... прочети

 
10 следващи >>>
  нагореначало
 Новини
23-03-2013
Вторият Балкански винен конкурс и фестивал (BIWC 2013) ще се проведе на 16-19 май 2013 в Гранд Хотел София, България
18-06-2012
БИН 41, Мерло 2008 на САНТА САРА е НАЙ-ДОБРОТО БАЛКАНСКО ВИНО за 2012 г.
25-05-2012
За пети пореден път София се превръща в столица на австрийското вино


  Клуб "Винен  наблюдател"

Винен индекс


 Любопитно
 • Вещество от състава на червеното вино помага в борбата срещу затлъстяването
 • КИТАЙСКИ АРХЕОЛОЗИ НАМЕРИХА ВИНО ОТ ПРЕДИ 2400 ГОДИНИ
 • Парфюмът и виното

 •  Абонамент
  Абонирай се за новото в сайта
  име

  e-mail

    Чуй вината

    10 въпроса
    за виното

   Търсене
   
   Препоръчай
  Препоръчай на приятел
  e-mail на приятел

  твоя e-mail


    за сайтаза рекламаза контактотговорности  
    (C) 2004-2022, Vinoto.com Created by ABC Design & Communication 

   
  counter