за сайтаза рекламаза контактотговорности  
Виното - Vinoto.com - Vivat Vinum
  И историята
  Античност
  Средновековие
  Модерното вино

  Фактори
  Лозата
  Климат
  Концепция за тероара

  Гроздето
Тема на
месеца

  Как става?
  Общи процеси
  Бяло
  Червено
  Розе
  Шампанско
  Шери
  Портвайн

  По света

 В България
  Райони
  Сортове
  Винопроизводители
  В избата
  Как да съхраняваме
  виното
  Как старее виното
  На масата
  Сервиране
  Винени аксесоари

  Виното
  и храната
  Готвя с вино
  Дегустацията
  Речник
  Нашето мнение
  Вино и литература

  Книги
  по темата


  Нашите
  вина


Винен индекс
Винен Индекс Април 2009


Завърши второто издание на конкурса „Винен индекс” за 2009 г., който се провежда от „Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки” ЕООД („НИИВСН” ЕООД) с партньорството на списание „Мениджър” и сайтът vinoto.com. В него участват едни от най-добрите български и вносни вина предлагани на българският пазар. Ние поместваме само вината получили над 80 точки от журито. По-долу са победителите в отделните категории.

Дегустационната комисия оценява вината по 100-бална точкова система, като се изчислява средноаритметична стойност от оценката на отделните дегустатори, след което се разпределят в съответните категории: „КОЛЕКЦИЯ КЛАСИК” - много добри вина; „ПРЕПОРЪЧАНО ОТ ВИНЕН ИНДЕКС” - висококачествени вина; „ЗЛАТНА КОЛЕКЦИЯ” - отлични (впечатляващи) вина; „ВИП КОЛЕКЦИЯ” - превъзходни вина за колекционери, с изключително високо качество.

Това заседание, дегустационна комисия бе в състав: председател д-р Наум Симов – „НИИВСН” ЕООД - София, зам. председател инж. Стоян Геров – „НИИВСН” ЕООД - София и членове: доц. Христо Спасов, Университет по Хранителни технологии - Пловдив, инж. Добрин Рашков – представител на Съюз на енолозите в България (СЕБ), инж. Ваня Инджова – технолог „Червоморско Злато” АД, инж. Стефан Пирев - гл. технолог „Винекс Преслав”, инж. Снежана Мутафчийска – гл. технолог „Домейн Менада”, Яна Петкова – клуб „Винен наблюдател”, Ефросия Благоева – клуб „Винен наблюдател”, Ясен Бориславов – клуб „Винен наблюдател”.

1. Победител в категория „ВИНО НА МЕСЕЦА” и „ВИП КОЛЕКЦИЯ” стана виното:

Мерло Специална Селекция 2005, Черноморско Злато
Характеристика: Приятен тъмно червен цвят, с гранатов оттенък. Интригуващ букет от аромати съчетаващ зрели червени и черни плодове, подправки, ядки, сушени плодове, кафе, печен дъб, конфи, ликьор. Силно, плътно тяло, с много топлина, кадифеност и мекота. Долавя се приятна сладост, дължина и хармония, съчетани с развитие на фини вкусови аромат. Комплексно вино с много достойнства.
Препоръчителна цена: 10,60 лв.
Изгодна покупка

2. Победител в категория „ЗЛАТНА КОЛЕКЦИЯ” стана виното:

Вила Понте Каберне Совиньон & Сира 2006, Черноморско Злато
Характеристика: Плътен, наситено червен цвят. Ароматът е концентриран, събран, с добър баланс между плодовите аромати на гроздето и препечени нотки на дъба. Вкусово е много добре структурирано и хармонично, с плътно и дълго тяло, кадифени и меки танини, с приятно развитие на вкусови аромати. Завършва с дълъг и ароматен финал.
Препоръчителна цена: 8,50 лв.
Изгодна покупка

3. Победители в категория „ПРЕПОРЪЧАНО ОТ ВИНЕН ИНДЕКС”, станаха 8 вина:

Траминер 2007, Черноморско Злато
Характеристика: Нежен, жълто зелен цвят. Ароматът е богат и силен, доминиран от роза и приятно допълнен от нотки на ябълка, папая, личи, дюля и локум. Вкусово е нежно и елегантно, със средно тяло, добра хармония и приятна свежест.
Препоръчителна цена: 9,50 лв.

EM ROSE DE NOIR 2008, ЕДОАРДО МИРОЛИО
Характеристика: Много фин и нежен цвят на сьомга. Ароматът е подчертано плодов с нотки на червен плод, череша, цариградско грозде, флорални тонове (виолетка) и бонбони. Тялото е добре структурирано, с дължина, хармония и приятна свежест.
Препоръчителна цена: 11,00 лв.

Розе Търговище Пино Гри & Гренаж 2008, ЛВК-Винпром
Характеристика: Красив розов цвят. Ароматът е комплексен, нежен и интригуващ. Съчетава много добре плодови нотки на ягода и зрели горски плодове с тонове на канела и кардамон. Много добра структура, дълго и балансирано тяло, нежна хармония. Финалът и ароматен с приятна свежест.
Препоръчителна цена: 8,50 лв.
Изгодна покупка

SAINT ILIA ESTATE SPIRAL 2006 (Мерло & Пино Ноар & Рубин), ЕДОАРДО МИРОЛИО
Характеристика: Хубав черешов цвят. Силен и впечатляващ аромат доминиран от вишна, череша и горски плодове, елегантно допълнени от нотки на шоколад, подправки и конфи. Вкусово е със средно тяло, добре балансирано и хармонично.
Препоръчителна цена: 8,50 лв.

Мерул Каберне Совиньон 2006, ВИ „Румелия”
Характеристика: Дълбок и наситен тъмно червен цвят. Ароматът е добре развит с тонове на черна череша, къпина, марципан, подправки, ванилия и дъб. Вкусово е плътно, с дълго тяло, много топли танини, с развитие на подправки, горски плодове и дим във вкусовият аромат и послевкуса.
Препоръчителна цена: 17,00 лв.

Каберне Совиньон „Winemaker’s selection” 2006, ВИ „Хан Крум”
Характеристика: Плътен, наситен, тъмно червен цвят. Ароматът е интересен и силен. Долавят се горски плод, вишна с костилка, сушена слива и шоколад. Вкусово е с дълго тяло, добра структура, хармонично и балансирано, с меки танини и топъл финал.
Препоръчителна цена: 12,00 лв.

Каберне Совиньон Резерва 2006, ЛВК-Винпром
Характеристика: Наситен тъмно червен цвят. Събран и концентриран букет от аромати на шоколад, черни горски плодове, дим дъбова дървесина, подправки Добре структурирано и сочно, с кадифени танини, дълго тяло и мекота. Приятен, ароматен финал.
Препоръчителна цена:11,80 лв.

Траминер „Late Harvest” 2007, ВИ „Хан Крум”
Характеристика: Красив и искрящ кехлибарен цвят. Ароматът е много интензивен и мощен. Долавят се нотки на роза, индрише, смокиня, стафида и личи. Вкусово е много нежно с приятна сладост, дължина и финес. Развиват се вкусови аромати на дюля и праскова. Много интересно вино за любителите на ликьорни вина.
Препоръчителна цена: 15,00 лв.Прочетете още
 
Винен Индекс Август 2009

... прочети

 
Винен Индекс Юни 2009

... прочети

 
Винен Индекс Май 2009

Завърши третото издание на конкурса „Винен индекс” за 2009 г., който се провежда от „Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки” ЕООД („НИИВСН” ЕООД) с партньорството на спис... прочети


 
Винен Индекс Март 2009

Завърши първото издание на конкурса „Винен индекс” за 2009 г., който се провежда от „Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки” ЕООД („НИИВСН” ЕООД) с партньорството на спис... прочети


 
Винен Индекс Финали 2008 - II част

... прочети

 
Винен Индекс Финали 2008 - I част

Финален кръг 2008 – Бели вина, розе и пенливи ... прочети


 
Винен Индекс Декември 2008

Завърши петнадесетото издание на конкурс „Винен индекс”, който се провежда от „Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки” ЕООД („НИИВСН” ЕООД) с партньорството на списание „... прочети


 
Винен Индекс Ноември 2008

Завърши четиринадесетото издание на конкурса „Винен индекс”, който се провежда от „Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки” ЕООД („НИИВСН” ЕООД) с партньорството на списан... прочети


 
Винен Индекс Август-Септември 2008

През месец август „Винен Индекс” излиза в едномесечна ваканция. По време на почивката от виното ще бъде организиран и проведен годишен конкурс за ракии, резултатите от който също ще бъдат публикув... прочети

 
10 следващи >>>
  нагореначало
 Новини
23-03-2013
Вторият Балкански винен конкурс и фестивал (BIWC 2013) ще се проведе на 16-19 май 2013 в Гранд Хотел София, България
18-06-2012
БИН 41, Мерло 2008 на САНТА САРА е НАЙ-ДОБРОТО БАЛКАНСКО ВИНО за 2012 г.
25-05-2012
За пети пореден път София се превръща в столица на австрийското вино


  Клуб "Винен  наблюдател"

Винен индекс


 Любопитно
 • Вещество от състава на червеното вино помага в борбата срещу затлъстяването
 • КИТАЙСКИ АРХЕОЛОЗИ НАМЕРИХА ВИНО ОТ ПРЕДИ 2400 ГОДИНИ
 • Парфюмът и виното

 •  Абонамент
  Абонирай се за новото в сайта
  име

  e-mail

    Чуй вината

    10 въпроса
    за виното

   Търсене
   
   Препоръчай
  Препоръчай на приятел
  e-mail на приятел

  твоя e-mail


    за сайтаза рекламаза контактотговорности  
    (C) 2004-2022, Vinoto.com Created by ABC Design & Communication 

   
  counter