за сайтаза рекламаза контактотговорности  
Виното - Vinoto.com - Vivat Vinum
  И историята
  Античност
  Средновековие
  Модерното вино

  Фактори
  Лозата
  Климат
  Концепция за тероара

  Гроздето
Тема на
месеца

  Как става?
  Общи процеси
  Бяло
  Червено
  Розе
  Шампанско
  Шери
  Портвайн

  По света

 В България
  Райони
  Сортове
  Винопроизводители
  В избата
  Как да съхраняваме
  виното
  Как старее виното
  На масата
  Сервиране
  Винени аксесоари

  Виното
  и храната
  Готвя с вино
  Дегустацията
  Речник
  Нашето мнение
  Вино и литература

  Книги
  по темата


  Нашите
  вина


Винен индекс
Винен Индекс Март 2009


Завърши първото издание на конкурса „Винен индекс” за 2009 г., който се провежда от „Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки” ЕООД („НИИВСН” ЕООД) с партньорството на списание „Мениджър” и сайтът vinoto.com. В него участват най-добрите български и вносни вина предлагани на българският пазар. Ние поместваме само вината получили над 80 точки от авторитетното жури. По-долу са победителите в отделните категории.

Дегустационната комисия оценява вината по 100-бална точкова система, като се изчислява средноаритметична стойност от оценката на отделните дегустатори, след което се разпределят в съответните категории: „КОЛЕКЦИЯ КЛАСИК” - много добри вина; „ПРЕПОРЪЧАНО ОТ ВИНЕН ИНДЕКС” - висококачествени вина; „ЗЛАТНА КОЛЕКЦИЯ” - отлични (впечатляващи) вина; „ВИП КОЛЕКЦИЯ” - превъзходни вина за колекционери, с изключително високо качество.

Това заседание, дегустационна комисия бе в състав: председател д-р Наум Симов – „НИИВСН” ЕООД - София, зам. председател инж. Стоян Геров – „НИИВСН” ЕООД - София и членове: доц. Христо Спасов, Университет по Хранителни технологии - Пловдив, Николай Стоянов – представител на Съюз на енолозите в България (СЕБ), инж. Ваня Инджова – технолог „Червоморско Злато” АД, инж. Стефан Пирев - гл. технолог „Винекс Преслав”, инж. Стойчо Стоев - гл. технолог „Винпром Логодаж”, инж. Елена Матеева - гл. технолог „ЛВК-Винпром”, гл. ас. Красимир Бамбалов - Университет по Хранителни технологии - Пловдив, инж. Владо Влъчков – гл. технолог „Домейн Бояр”, д-р Ясен Захариев – клуб „Винен наблюдател”, Ефросия Благоева – клуб „Винен наблюдател”, Ясен Бориславов – клуб „Винен наблюдател”.

1. Победител в категория „ВИНО НА МЕСЕЦА” и „ЗЛАТНА КОЛЕКЦИЯ” стана виното

Шардоне Медово 2007, „Винекс Преслав” АД
Характеристика: Отличен, жив, плътен и златист цвят. Ароматът е богат и интригуващ, съчетаващ в превъзходен баланс ароматите на грозде и дъб. Долавят се нежни аромати на зряла круша, манго и други цитрусови плодове, допълнени от нотки на лешник, мед и ванилия. Вкусово е много добре структурирано, хармонично и балансирано с приятни киселини, елегантност и финес. Вино носещо наслада.
Препоръчителна цена: 12,00 лв.

2. Победител в категория „ЗЛАТНА КОЛЕКЦИЯ” стана виното

„Понтус” Ркацители 1991, Черноморско Злато
Характеристика: Красив и наситен кехлибарен цвят. Чудесен букет от аромати съчетаващ тонове на кайсия, смокиня, стафида, карамел, ядки, восък и др. Вкусово е с много добра хармония и финес, усещат се аромати на мед, орех, сушени плодове. Завършва с приятна свежест и остава дълъг ароматен спомен. Чудесно ликьорно вино.
Препоръчителна цена: 15,50 лв.

3. Победители в категория „ПРЕПОРЪЧАНО ОТ ВИНЕН ИНДЕКС”, станаха 5 вина

Совиньон Блан Търговище 2008, „ЛВК-Винпром” АД
Характеристика: Цветът е светло златист със зеленикави нюанси. Ароматът е силно изявен, типичен, с подчертано плодови (цитрусови) и растителни (тревисти) нотки. Вкусово е сочно много, добре структурирано, с нежни киселини придаващи приятна свежест, придружени от развитие на минерални тонове, лайм, и цитрусови аромати.
Препоръчителна цена: 9,00 лв.

Вила Любимец Фемела Мерло 2008, „Вертикал” АД
Характеристика: Красив и искрящ рубинено червен цвят. Ароматът е интензивен, подчертано плодов, доминират от сладки тъмни плодове - слива, арония, нар, череша. Вкусово е с добър баланс, силен вкусов аромат и приятен свеж финал.
Препоръчителна цена: 7,00 лв.

EM Мерло 2007, ЕДОАРДО МИРОЛИО
Характеристика: Красив цвят с гранатов нюанс. Богат букет от аромати, съчетаващ нотки от гроздето и от дъба. Долавят се аромати на зрял сушен плод, смолисти нотки, шума, ванилия и дим. Дълго и добре структурирано тяло с развитие на вкусови аромати – дъб, черен пипер, чушка, мъх и чай.
Препоръчителна цена: 13,00 лв.

Зейла Каберне Совиньон 2007, ВИ КОПСА
Характеристика: Плътен и наситен червен цвят. Ароматът е добре развит, съставен от вишна, слива и с нежно вплетени нотки на дъб и ванилия. Долавят се и тонове на шоколад, печено и дим. Вкусово е много хармонично, с дълго тяло, кадифени танини и топлина.
Препоръчителна цена: 10,50 лв.

Бренди Каск Каберне Совиньон 2007, Черноморско Злато
Характеристика: Плътен, жив цвят. Ароматът е богат и комплексен, съчетаващ нотките на зрели тъмни плодове с пикантни тонове, дъб, печено и конфи. Специфичните нотки извлечени от бъчвите за винено бренди, раздвоиха комисията и предизвикаха дискусия. Вкусово е плътно, хармонично с дълго тяло и приятен финал.
Препоръчителна цена: 60,00 лв.

4. Победители в категория „КОЛЕКЦИЯ КЛАСИК”, станаха 3 вина

Траминер Търговище 2008 „ЛВК-Винпром” АД
Характеристика: Виното е с интензивен и цветист аромат, доминиран от роза. Тялото е със добра структура и баланс. Притежава приятна свежест и ароматен финал.
Препоръчителна цена: 15,00 лв.

EM Каберне Фран 2007, ЕДОАРДО МИРОЛИО
Характеристика: Жив, рубинен, добре запазен цвят. Ароматът е комплексен, дължащ се на плодовите нотки на гроздето и от дъба. Долавят се препечена кора на хляб, череша и вишна. Добра структура, със средно тяло и приятна мекота.
Препоръчителна цена: 13,00 лв.

Casillero del Diablo Reserva Privada Cabernet Sauvignon & Syrah 2006, Pernot Ricard Bulgaria
Характеристика: Приятен рубинено червен цвят. Добре развит комплекс от аромати, доминирани от дъб. Долавят се много приятни нотки на сладки сушени плодове, кожа и конфи. Вкусово е с много добро тяло, плътно, сладко, сочно и елегантно. Препоръчително е да се отвори по-рано и да се използва декантер.Прочетете още
 
Винен Индекс Август 2009

... прочети

 
Винен Индекс Юни 2009

... прочети

 
Винен Индекс Май 2009

Завърши третото издание на конкурса „Винен индекс” за 2009 г., който се провежда от „Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки” ЕООД („НИИВСН” ЕООД) с партньорството на спис... прочети


 
Винен Индекс Април 2009

Завърши второто издание на конкурса „Винен индекс” за 2009 г., който се провежда от „Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки” ЕООД („НИИВСН” ЕООД) с партньорството на спис... прочети


 
Винен Индекс Финали 2008 - II част

... прочети

 
Винен Индекс Финали 2008 - I част

Финален кръг 2008 – Бели вина, розе и пенливи ... прочети


 
Винен Индекс Декември 2008

Завърши петнадесетото издание на конкурс „Винен индекс”, който се провежда от „Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки” ЕООД („НИИВСН” ЕООД) с партньорството на списание „... прочети


 
Винен Индекс Ноември 2008

Завърши четиринадесетото издание на конкурса „Винен индекс”, който се провежда от „Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки” ЕООД („НИИВСН” ЕООД) с партньорството на списан... прочети


 
Винен Индекс Август-Септември 2008

През месец август „Винен Индекс” излиза в едномесечна ваканция. По време на почивката от виното ще бъде организиран и проведен годишен конкурс за ракии, резултатите от който също ще бъдат публикув... прочети

 
10 следващи >>>
  нагореначало
 Новини
23-03-2013
Вторият Балкански винен конкурс и фестивал (BIWC 2013) ще се проведе на 16-19 май 2013 в Гранд Хотел София, България
18-06-2012
БИН 41, Мерло 2008 на САНТА САРА е НАЙ-ДОБРОТО БАЛКАНСКО ВИНО за 2012 г.
25-05-2012
За пети пореден път София се превръща в столица на австрийското вино


  Клуб "Винен  наблюдател"

Винен индекс


 Любопитно
 • Вещество от състава на червеното вино помага в борбата срещу затлъстяването
 • КИТАЙСКИ АРХЕОЛОЗИ НАМЕРИХА ВИНО ОТ ПРЕДИ 2400 ГОДИНИ
 • Парфюмът и виното

 •  Абонамент
  Абонирай се за новото в сайта
  име

  e-mail

    Чуй вината

    10 въпроса
    за виното

   Търсене
   
   Препоръчай
  Препоръчай на приятел
  e-mail на приятел

  твоя e-mail


    за сайтаза рекламаза контактотговорности  
    (C) 2004-2022, Vinoto.com Created by ABC Design & Communication 

   
  counter