за сайтаза рекламаза контактотговорности  
Виното - Vinoto.com - Vivat Vinum
  И историята
  Античност
  Средновековие
  Модерното вино

  Фактори
  Лозата
  Климат
  Концепция за тероара

  Гроздето
Тема на
месеца

  Как става?
  Общи процеси
  Бяло
  Червено
  Розе
  Шампанско
  Шери
  Портвайн

  По света

 В България
  Райони
  Сортове
  Винопроизводители
  В избата
  Как да съхраняваме
  виното
  Как старее виното
  На масата
  Сервиране
  Винени аксесоари

  Виното
  и храната
  Готвя с вино
  Дегустацията
  Речник
  Нашето мнение
  Вино и литература

  Книги
  по темата


  Нашите
  вина


Винен индекс
Винен Индекс Финали 2008 - II част


ЧЕРВЕНИ ВИНА

Завърши финалният кръг на конкурс „Винен индекс” - 2008, който се провежда от „Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки” ЕООД („НИИВСН” ЕООД) с партньорството на списание „Мениджър” и сайтът vinoto.com. В него участват най-добрите български и вносни вина предлагани на българският пазар, които са получили в месечните кръгове оценка над 82 т. По-долу са публикувани резултатите и отличията на вината. В този брой ще представени червени вина. Дегустационната комисия оценява вината по 100-бална точкова система, като се изчислява средноаритметична стойност от оценката на отделните дегустатори. Според присъдените точки вината получават следните отличия – „Вино на годината” (за бели, розе,шумящи и червени), „Голям златен медал”, „Златен медал”, „Сребърен медал”, „Бронзов медал”, „Златен диплом” и „Диплом за качество”.

Това заседание, дегустационна комисия бе в състав: председател д-р Наум Симов – „НИИВСН” ЕООД - София, зам. председател инж. Стоян Геров – инженер-технолог в „НИИВСН” ЕООД - София и членове: доц. Христо Спасов, Университет по Хранителни технологии - Пловдив, инж. Владимир Влъчков – гл. технолог „Домейн Бояр”, инж. Димитър Грозев – гл. технолог „Тера Тангра”, инж. Димитър Ценов – началник производство „Винекс Славянци”, Ясен Бориславов – клуб „Винен наблюдател”, д-р Ясен Захариев – НБУ и клуб „Винен наблюдател”, Ефросия Благоева - клуб „Винен наблюдател”, инж. Валентин Николов – „Винпром Пещера”, представител на Съюз на енолозите в България (СЕБ).

1. Отличие „ЧЕРВЕНО ВИНО НА ГОДИНАТА” получи едно вино

Norwood Shiraz-Cabernet-Merlot 2004, Salomon Estate, Австралия
Вносител: Project-AW
Характеристика: Виното е с изключително плътен и наситен тъмно червен цвят, с аромат на кафе, шоколад, синя слива, касис, подправки и черни плодове (къпина). Вкусът е мощен, плътен с галещи и сладки танини. Много добре балансирано и хармонично тяло, с мекота, мазнота и елегантност. Финалът е атрактивен и завладяващ с лека горчивина.
Ориентировъчна цена: 32,64 лв.

2. Отличие „ЗЛАТЕН МЕДАЛ” получиха 10 вина

SOETTO Cabernet Franc 2005, Винарска изба “Логодаж”
Характеристика: Това е едно изключително класно и атрактивно тероарно вино от региона на Мелник. Цветът е тъмно рубинен, красив и плътен, с виолетови оттенъци. Ароматът е богат и многопластов, изграден от ухания на касис, зрял плод, листа и плодове на боровинка, допълнени от шоколад, ванилия и конфи тонове, с пикантни нотки на орех. Тялото е обемно, агресивно плодово, но много меко, със стопени танини, плътно, топло и хармонично. Доминират зряла сладост, много конфи и шоколад. Послевкусът е дълъг и атрактивен. Балансът между цвят, вкусове и аромати е забележителен. Елитно вино с голям потенциал, изразяващо по впечатляващ начин характера на сорта Каберне Фран.
Ориентировъчна цена: 15,00 лв.

Вила Любимец Мерло Премиум Резерва 2005, „Вертикал” АД
Характеристика: Хубав червен цвят с кафеникави нюанси. Невероятно интересен и интензивен аромат. Букетът е комплексен, като включва сладки сушени плодове, подправки, захаросани сладки, ром и чушка, приятно гарнирани с нежни нотки на дъбова дървесина. Тялото на виното е елегантно, дълго, с много меки и кадифени танини съпроводени от богат вкусов аромат – ванилия, шоколад, вишна и костилка. Едно много добро вино, комплексно, с чудесна корелация между аромати и вкус.
Ориентировъчна цена: 19,95 лв.

Каберне Совиньон Резерва 2006, „ЛВК-Винпром” АД
Характеристика: Наситен червен цвят с карамелен оттенък. Добре развит букет, с акценти върху касис, къпина, шума и кафе. Вкусово е с плътно и дълго тяло, много хармония и богатство от вкусови аромати, които преминават в сладък финал – череша, черница, подправки, печена слива. Виното предизвика дискусия и разнопосочност в комисията, но щом то предизвиква спор значи е едно интересно вино.
Ориентировъчна цена: 7,00 лв.

Мерло Пристис Премиум 2004, Винпром Русе
Характеристика: Наситен керемидено червен цвят. Силен и богат букет от аромати, съчетаващ тонове на червени плодове ( вишна, череша с костилка ), билки, подправки, добре вградена дъбова дървесина, копър, катран, сушен плод и др. Богат вкусов аромат, който ни съпровожда до финала, където отчетливо се усеща ванилия, малко мента и сладък дъб. Тялото е леко, елегантно, с чудесна хармония и финес.
Ориентировъчна цена: 3.50 лв.

Fleurieu Peninsula Syrah-Viognier 2004, Salomon Estate, Австралия
Вносител: Project-Aw
Характеристика: Плътен интензивен, керемидено червен цвят. Ароматът е интензивен и много интересен - на черни плодове, стафида, кафе и шоколад. Вкусово е елегантно, меко, със сладки и сочни танини, много добра хармония и баланс между компонентите. Тялото е дълго, плътно и стегнато. Отлична корелация между аромат и вкус. Впечатляващо вино с топлина и финес.
Ориентировъчна цена: 41,82 лв.

EDOARDO MIROGLIO Пино ноар 2006, ЕДОАРДО МИРОЛИО
Характеристика: Нежен светло червен цвят с керемидени оттенъци. Добре развит букет от аромати, с акценти на череша, ванилия, и костилкови плодове. Долавят се и какао, сушен плод, кожа и пикантни тонове. Виното е с лека, елегантна структура, меки и нежни танини, много добър вкусов аромат, дълго и елегантно, с ароматен финал.
Ориентировъчна цена: 25,00 лв.

Encore Syrah 2007, Катаржина Естейт
Характеристика: Наситен рубинено червен цвят. Аромат на тъмни горски плодове, шоколад, пикантни подправки, сушени чушки и дъб. Много добре структурирано, хармонично и балансирано тяло, с меки и кадифени танини, сладост, топлина и стил.
Ориентировъчна цена: 34,00 лв.

Twins Каберне Совиньон & Каберне Совиньон 2006, Катаржина Естейт
Характеристика: Интензивен плътен цвят с леко керемиден оттенък. Ароматът е експлозивен - зрели горски плодове, сушени листа и мъх. Много добре изразени тонове на пушек, дъбова дървесина и подправки. Тялото е плътно, дълго, с много добра структура и меки, сладки танини. Виното е много хармонично и атрактивно с дълъг и впечатляващ послевкус.
Ориентировъчна цена: 12,00 лв.

Мерул Каберне Совиньон 2007, ВИ „Румелия”
Характеристика: Плътен, рубинено червен цвят. Ароматът е интензивен, събран и плодов. Долавят се боровинка, червени плодове, (череша, вишна), допълнени от какао, смола и тютюн. Вкусово е с добра структура, сладост, хармония и дълго тяло. Танините са топли и меки с усещане за кадифе.
Ориентировъчна цена: 8,00 лв.

Мерло от Стамболово 2004, Винпром Хасково
Характеристика: Много добре съхранен червен цвят с керемидени нюанси. Букета е богат интензивен и добре развит. Долавят се акценти на сушени листа, трюфел, пипер и конфи. Вкусово е с добра хармония, отлично балансирани компоненти, и благороден финал.
Ориентировъчна цена: 5,50 лв.

3. Отличие „СРЕБЪРЕН МЕДАЛ” получиха 4 вина

Карменер Cuvee prestige 2007, „ЛВК-Винпром” АД
Характеристика: Красив и искрящ рубинено червен цвят. Ароматът е много впечатляващ, подчертано плодов, интензивен и богат. Усещат се вишна, череша, касис, черница, къпина, костилка и горски плодове. Вкусово е със средно тяло, добър баланс и развитие на пикантни аромати. Един нов за България сорт, но явно е перспективен и с добър потенциал. На членовете в комисията допадна атрактивният и чаровен плодов аромат. С интерес ще следим и следващата реколта от това вино.
Ориентировъчна цена: 12,00 лв.

Halla Мерло 2007, Катаржина Естейт
Характеристика: Плътен червен цвят. Ароматът е интензивен и богат, съчетаващ приятни дъбови нотки с дребни горски плодове, (касис, червена боровинка), какао, шума, шоколад, кафе и конфи. Тялото е много добре структурирано, хармонично, с меки нежни танини, кадифен вкус, богатство от вкусови аромати и пикантен финал.
Ориентировъчна цена: 13,00 лв.

Question Mark 2007, Катаржина Естейт
Характеристика: Плътен тъмно червен цвят с гранатов оттенък. Ароматът е мощен, дълбок и богат. Долавят се богата палитра от аромати на – боровинка, трюфел, конфи, ликьор, мъх и сладки сушени плодове. Вкусово е хармонично, много добре балансирано и сочно, с приятна сладост. Тялото е плътно, много дълго, изпълва устата с чудесни аромати и меки топли танини. Хубав ароматен финал.
Ориентировъчна цена: 36,00 лв.

„Братя Минкови – традиция от 1875” Кюве 2006, ВИ „Братя Минкови”
Характеристика: Виното притежава плътен и наситен пурпурен цвят. Ароматът е много интензивен и богат, с преобладаващи плодови нюанси на зрели черни плодове (череша, касис, боровинка), тъмен шоколад, вишна, дим и конфи. Допълнително се долавят подправки, препечени тонове и свеж цветист акцент. Плътно и мощно тяло с много мекота, сладост и топлина. Атрактивен и запомнящ се финал.
Ориентировъчна цена: 17,40 лв.

4. Отличие „БРОНЗОВ МЕДАЛ” получиха 4 вина

SANT’ ILIA Пино Ноар 2007, ЕДОАРДО МИРОЛИО
Характеристика: Черешово червен цвят с кафяв нюанс. Добре развит букет от аромати на череша, костилка, бял пипер, кожа, какао и подправки. Вкусово е много елегантно, с топлина и финес. Чудесен вкусов аромат съпровожда дългото тяло и завършва с ароматен финал.
Ориентировъчна цена: 8,00 лв.

Вила Понте Каберне Совиньон & Сира 2006, „Черноморско Злато” АД
Характеристика: Красив тъмен рубин, с интензивен и богат букет, съчетаващ интересен черен горски плод, вплетен във ванилови и дъбови нюанси, допълнени от орех, печено месо и мента. Тялото е меко и сочно, с кадифени танини, дължина и хармония. Развиват се вкусови аромати на кафе и шоколад. В послевкуса се долавя слива и касис. Виното предизвика дискусия в комисията, като на мнозинството то допадна, но имаше и контрапункти. Явно това е вино с характер.
Ориентировъчна цена: 8,50 лв.

Red Contemplations 2007, Катаржина Естейт
Характеристика: Жив и наситен тъмно червен цвят. Ароматът е интензивен и богат, съчетаващ в себе си изключително разнообразие - нотки на череша, къпина, чушка, препечен дъб, подправки и конфи. Виното е с отлична кореспонденция между аромат и вкус. Тялото е много добре оформено, сочно, дълго с приятна сладост, чудесни вкусови аромати и топлина. Финалът е дълъг и впечатляващ с тонове на кафе и шоколад.
Ориентировъчна цена: 16,00 лв.

„Каберне Совиньон” – специална селекция 2003, „Черноморско Злато” АД
Характеристика: Плътен и наситен, керемидено червен цвят. Ароматът е интензивен и събран в красив букет от нежни тонове на мента, касис, сушени листа, кафе, кожа и трюфел. Богата палитра от сложни и благородни аромати. Вкусово много, много дълго усещане във устата за карамел, дъбова дървесина, ванилия и дим. Дълго след като го отпием, ароматите на това вино ни преследват. Един класически пример, за класическо старо вино.
Ориентировъчна цена: 14.90лв.

5. Отличие „ЗЛАТЕН ДИПЛОМ” получиха 7 вина

Търговище Мерло 2007, „ЛВК - Винпром” АД
Характеристика: Жив и искрящ рубинено червен цвят. Изключително плодов аромат, интензивен и завладяващ. Преобладават череша, костилка и слива. Долавят се и аромати на касис и чушка. Вкусово е със средно тяло, с меки и приятни танини, добър баланс и приятни киселини. Едно приятно младо вино.
Ориентировъчна цена: 9,70 лв.

Мерул Мерло 2007, ВИ „Румелия”
Характеристика: Тъмно червен цвят с виолетови оттенъци. Ароматът е доминиран от черни горски плодове, зряла череша и какао. Долавят се и къпина, кафе, печена слива и приятни дъбови нотки. Вкусово е хармонично, добре балансирано, с дълго тяло, меки танини и нотки на черен шоколад. Приятен пикантен финал.
Ориентировъчна цена: 8,00 лв.

Las Karevo Мерло 2007, „ВИНИ – Бошкилов” ООД
Характеристика: Рубинено червен цвят. Аромат на зрял плод – черница, череша, слива, умело съчетани с нотки на ванилия подправки и дъб. Тялото е плътно, стегнато, с добра структура и приятно развитие на нежни вкусови аромати. Ароматен послевкус, с пикантна горчивина.
Ориентировъчна цена: NA

Кюве Престиж Каберне Фран 2007, „ЛВК-Винпром” АД
Характеристика: Жив и искрящ рубинено червен цвят. Ароматът е интензивен, плодов, много нежен и приятен. Усещат се черни горски плодове (касис, боровинка), добре преплетени с аромати на сухи листа, костилка, черен пипер и печено. Тялото е леко до средно, добре структурирано, с топлина и елегантност. Като цяло виното може да се определи като леко и приятно, с много красив аромат.
Ориентировъчна цена: 12.90 лв.

C & M Merul 2007, ВИ „Румелия”
Характеристика: Наситен, тъмно червен цвят. Ароматът е плътен и събран с нотки на червени плодове – дренки, череша, каркаде. Тялото е добре структурирано, балансирано и хармонично, с развитие на касис и шоколадови нотки. Финалът е дълъг, ароматен, с приятна тръпчивост
Ориентировъчна цена: 8,00 лв.

HYPNOSE MERLOT 2006, ВИ „ЛОГОДАЖ”
Характеристика: Интензивен и плътен наситено червен цвят. Ароматът е богат и многопластов. Доминират нотки на зрял плод, синя слива, карамел, конфи и кафе, съчетани с тонове на хубав дъб. Вкусово е с много добра структура, хармония и баланс. Тялото е дълго, с меки, топли танини и развитие на плодови аромати (препечен плод). Виното бе пуснато за повторна дегустация след интересната дискусия миналият месец.
Ориентировъчна цена: 25,00 лв.

Contemplation Red 2006, „Катаржина Естейт” ЕООД
Характеристика: Наситен червен цвят с керемидени нюанси. Ароматът е интензивен и много богат. Долавят се черни плодове (къпина, череша), сушени сладки плодове (черна стафида, смокиня, синя слива), които се допълват с акценти на шоколад. Букета от аромати се обогатява елегантно от тонове на пушек и хубава дървесина. Вкусово виното е много хармонично и добре балансирано със сочни и сладки танини. Притежава дълго тяло и атрактивен финал.
Ориентировъчна цена: 15,00 лв.

6. Отличие „ДИПЛОМ ЗА КАЧЕСТВО” получиха 5 вина

Пристис Перфект Каберне Совиньон & Мерло & Пино Ноар 2007 Винпром Русе
Характеристика: Жив и наситен червен цвят, с много интензивен и плътен аромат. Преобладават тонове на сладка череша, вишна с костилка, къпина и сушен плод. Вкусово е с много елегантни аромати. Долавят се дъбови нотки, подправки и сушена слива, придружени от топли и меки танини, дълго, сочно тяло и впечатляващ ароматен финал. Една чудесна комбинация, разкриваща очарованието и на трите сорта.
Ориентировъчна цена: 8.90 лв.

Медиста Каберне Совиньон 2007, „Вила Котис” ООД
Характеристика: Наситен и плътен червен цвят. Ароматът е интензивен, подчертано плодов. Доминират тонове на зрели плодове - къпина, касис, синя слива и черна череша. Вкусово ароматите се доразвиват и ни съпътстват до края. Тялото е със средна плътност и добра структура, дълго, сочно, със зрели и кадифени танини. Много приятно вино, с топлина и хармония.
Ориентировъчна цена: 7.00 лв.

Las Karevo Каберне Совиньон 2007 „ВИНИ – Бошкилов” ООД
Характеристика: Хубав, наситен рубинено червен цвят. Ароматът е интензивен, плътен и интригуващ. В богатството от аромати открояваме – сладки черни плодове, какао, ликьор, ром, шоколад и дъб. Вкусово е добре балансирано и хармонично с приятни меки танини.
Ориентировъчна цена: 14,00 лв.

White Soil Mezzek Каберне Совиньон & Мавруд 2006, Катаржина Естейт
Характеристика: Красив червен цвят с керемиден оттенък. Аромата е добре развит, богат и комплексен. Долавят се тонове на сушени листа, червена боровинка и костилка, много добре съчетани с дъбови тонове. Вкусово е сочно, елегантно, с меки танини и много добра структура. На финала се долавят закачливи киселини.
Ориентировъчна цена: 6,00 лв.

GOLDEN AGE Каберне Совиньон 2006, Винекс Преслав
Характеристика: Красив червен цвят с керемидени нюанси. Ароматът е интензивен, подчертано плодов, с тонове на горски плодове, къпина, череша и нюанси на дъб. Вкусово ароматът се обогатява с тонове на кафе и шоколад. Тялото е дълго, плътно и стегнато. Танините са много меки и придават на виното топлина и елегантност. Виното е балансирано и хармонично с дълъг и приятен финал.
Ориентировъчна цена: 14,40 лв.Прочетете още
 
Винен Индекс Август 2009

... прочети

 
Винен Индекс Юни 2009

... прочети

 
Винен Индекс Май 2009

Завърши третото издание на конкурса „Винен индекс” за 2009 г., който се провежда от „Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки” ЕООД („НИИВСН” ЕООД) с партньорството на спис... прочети


 
Винен Индекс Април 2009

Завърши второто издание на конкурса „Винен индекс” за 2009 г., който се провежда от „Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки” ЕООД („НИИВСН” ЕООД) с партньорството на спис... прочети


 
Винен Индекс Март 2009

Завърши първото издание на конкурса „Винен индекс” за 2009 г., който се провежда от „Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки” ЕООД („НИИВСН” ЕООД) с партньорството на спис... прочети


 
Винен Индекс Финали 2008 - I част

Финален кръг 2008 – Бели вина, розе и пенливи ... прочети


 
Винен Индекс Декември 2008

Завърши петнадесетото издание на конкурс „Винен индекс”, който се провежда от „Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки” ЕООД („НИИВСН” ЕООД) с партньорството на списание „... прочети


 
Винен Индекс Ноември 2008

Завърши четиринадесетото издание на конкурса „Винен индекс”, който се провежда от „Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки” ЕООД („НИИВСН” ЕООД) с партньорството на списан... прочети


 
Винен Индекс Август-Септември 2008

През месец август „Винен Индекс” излиза в едномесечна ваканция. По време на почивката от виното ще бъде организиран и проведен годишен конкурс за ракии, резултатите от който също ще бъдат публикув... прочети

 
10 следващи >>>
  нагореначало
 Новини
23-03-2013
Вторият Балкански винен конкурс и фестивал (BIWC 2013) ще се проведе на 16-19 май 2013 в Гранд Хотел София, България
18-06-2012
БИН 41, Мерло 2008 на САНТА САРА е НАЙ-ДОБРОТО БАЛКАНСКО ВИНО за 2012 г.
25-05-2012
За пети пореден път София се превръща в столица на австрийското вино


  Клуб "Винен  наблюдател"

Винен индекс


 Любопитно
 • Вещество от състава на червеното вино помага в борбата срещу затлъстяването
 • КИТАЙСКИ АРХЕОЛОЗИ НАМЕРИХА ВИНО ОТ ПРЕДИ 2400 ГОДИНИ
 • Парфюмът и виното

 •  Абонамент
  Абонирай се за новото в сайта
  име

  e-mail

    Чуй вината

    10 въпроса
    за виното

   Търсене
   
   Препоръчай
  Препоръчай на приятел
  e-mail на приятел

  твоя e-mail


    за сайтаза рекламаза контактотговорности  
    (C) 2004-2022, Vinoto.com Created by ABC Design & Communication 

   
  counter