за сайтаза рекламаза контактотговорности  
Виното - Vinoto.com - Vivat Vinum
  И историята
  Античност
  Средновековие
  Модерното вино

  Фактори
  Лозата
  Климат
  Концепция за тероара

  Гроздето
Тема на
месеца

  Как става?
  Общи процеси
  Бяло
  Червено
  Розе
  Шампанско
  Шери
  Портвайн

  По света

 В България
  Райони
  Сортове
  Винопроизводители
  В избата
  Как да съхраняваме
  виното
  Как старее виното
  На масата
  Сервиране
  Винени аксесоари

  Виното
  и храната
  Готвя с вино
  Дегустацията
  Речник
  Нашето мнение
  Вино и литература

  Книги
  по темата


  Нашите
  вина


Винен индекс
Винен Индекс Финали 2008 - I част


Финален кръг 2008 – Бели вина, розе и пенливи

Завърши финалният кръг на конкурс „Винен индекс” - 2008, който се провежда от „Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки” ЕООД („НИИВСН” ЕООД) с партньорството на списание „Мениджър” и сайтът vinoto.com. В него участват едни от най-добрите български и вносни вина предлагани на българският пазар, които са получили в месечните кръгове оценка над 82 т. По-долу са публикувани резултатите и отличията на вината. В първата част ще представим бели, розе и шумящи вина. Дегустационната комисия оценява вината по 100-бална точкова система, като се изчислява средноаритметична стойност от оценката на отделните дегустатори. Според присъдените точки вината получават следните отличия – „Вино на годината” (за бели, розе,шумящи и червени), „Голям златен медал”, „Златен медал”, „Сребърен медал”, „Бронзов медал”, „Златен диплом” и „Диплом за качество”.

Това заседание, дегустационна комисия бе в състав: председател д-р Наум Симов – „НИИВСН” ЕООД - София, зам. председател инж. Стоян Геров – инженер-технолог в „НИИВСН” ЕООД - София и членове: доц. Христо Спасов, Университет по Хранителни технологии - Пловдив, д-р Димитър Гайдарски – зам. директор ИАЛВ, инж. Владимир Влъчков – гл. технолог „Домейн Бояр”, инж. Димитър Грозев – гл. технолог „Тера Тангра”, инж. Димитър Ценов – началник производство „Винекс Славянци”, инж. Стоян Булгуров – винен консултант, Ясен Бориславов – клуб „Винен наблюдател”, инж. Валентин Николов – „Винпром Пещера”, представител на СЕБ.

БЕЛИ ВИНА

1. Отличие „БЯЛО ВИНО НА ГОДИНАТА” получи едно вино

Chardonnay GOLDEN AGE 2006, Винекс Преслав
Характеристика: Отличава се с плътен и наситен жълто-златист цвят, със зелен оттенък. Ароматът е богат, интензивен и многопластов, с много добро развитие. Преобладават тонове на цитрус, мед, масло и ванилия, които елегантно се допълват от нотки на ядки, мента и восък. Във вкуса тези аромати се подсилват и развиват, в съчетание с плътното и елегантно тяло. Виното е много сочно, хармонично, с чудесен баланс на всички компоненти. Букетът и богатството от аромати са забележителни и ни преследват дълго след като сме преглътнали виното. Прекрасно вино, със завладяващи аромати, елегантност и финес, притежаващо потенциал за развитие в бутилка.
Препоръчителна цена: 14.40 лв.

2. Отличие „ГОЛЯМ ЗЛАТЕН МЕДАЛ” получиха две вина

Шардоне Резерва 2006, Изба Бухeгер, Кремстал, Австрия
Характеристика: Интензивен и красив жълто зелен цвят. Ароматът е много богат, наситен и комплексен. В пъстрата ароматна палитра можем да отличим зрели тропически плодове, пъпеш, минерални тонове, банан, ванилия и ябълка. Много добре усвоен дъбов аромат, с отлична кореспонденция между аромат и вкус. Дълго и обемно тяло, сочно, с приятна сладост и мекота, завършващо с елегантна свежест и нежен плодов послевкус. Едно много интригуващо шардоне.
Препоръчителна цена: 27,00 лв.

Chardonnay WMS 2007, ВИ „Хан Крум”
Характеристика: Интензивен златист цвят. Ароматът е комплексен, с дъх на цветя, сладки сушени плодове, ядки, масло и зрели жълти плодове. Добре интегрираните дъбови тонове допълват ароматният профил на виното. Вкусово е нежно, хармонично, с дълго тяло и приятен послевкус.
Препоръчителна цена: 13,00 лв.

3. Отличие „ЗЛАТЕН МЕДАЛ” получиха 5 вина

Шардоне Рубаят 2006, Винекс Преслав
Характеристика: Плътен и топъл златист цвят. Ароматът е фин и богат. Преобладават тонове на грейпфрут, сладко от кайсии, сметана и сушена сладка смокиня, в съчетание с нотки на ванилия, масло и препечен хляб. Виното е с мощна структура, пълнота и дълго тяло. Развиват се вкусови аромати, които преминават и в послевкуса. Виното е много добре структурирано, с хрупкави и свежи киселини на финала.
Препоръчителна цена: 40,00 лв.

EDOARDO MIROGLIO Chardonnay 2007, ЕДОAРДО МИРОЛИО ЕООД
Характеристика: Златист цвят със зеленикави нюанси. Ароматът е интензивен, подчертано плодов, с акцент на ябълка, лимон, праскова и цитрус. Долавят се папая и ванилия. Тялото е добре оформено и балансирано, с приятна хармония и нежен послевкус.
Препоръчителна цена: 15,00 лв.

Шардоне „Златен ритон” 2007, „Черноморско Злато” АД - Поморие
Характеристика: Приятен и наситен искрящ цвят, със зелени нюанси. Преобладават плодови аромати на ябълка и праскова, съпътствани от тонове на препечена хлебна коричка и минерали. Много нежни и фини аромати. Тялото е обемно, дълго, хармонично и много добре балансирано. Атрактивен финал на ванилия и дъб.
Препоръчителна цена: 14,80 лв.

Шардоне от Преслав КВГКНП 2007, Винекс Преслав
Характеристика: Жълто зелен цвят със зелен оттенък. В аромата преобладават тонове на ябълка, кайсия и праскова, приятно комбинирани с ванилия, минерали и в дълбочина мед. Тялото е добре структурирано, елегантно, сочно, с много приятна свежест и добър баланс на елементите. Послевкусът е дълъг и атрактивен.
Препоръчителна цена: 5,00

Zeyla Мискет 2007,Шато Копса
Характеристика: Нежен жълто зелен цвят. Ароматът е сортов, подчертано флорален, с нотки на роза, бъзов цвят и индрише, допълнени от плодови тонове на личи и цариградско грозде. Вкусово е хармонично и балансирано, със средно тяло, приятна свежест и цветист послевкус.
Препоръчителна цена: 6,50 лв.

4. Отличие „СРЕБЪРЕН МЕДАЛ” получиха 4 вина

Nobile Chardonnay 2007, ВИ „ЛОГОДАЖ”
Характеристика: Виното се отличава с приятен, красив сламено-жълт цвят, с оттенъци на старо злато. Ароматът е експлозивен, доминиран от цитруси, акациев мед, зрели екзотични плодове, с нюанси на ванилия и ядка. Вкусът е също толкова плодов и зрял с балансирани киселини, хармония и финес. Виното е атрактивно, плодово и вкусно. Финалът е дълъг и плодов, с усещане за сладост,свежест и нежност.
Препоръчителна цена: 13,00 лв.

Ризлинг Пфафенберг 2006, Изба Саломон - Ундхоф, Кремстал, Австрия
Характеристика: Хубав жълт цвят, с лек зеленикав оттенък. Ароматът е плътен, богат и многопластов. Много добре се съчетават цветистите аромати и тоновете на ябълка, ванилия, бяла праскова и ръжена коричка. Вкусово е сочно и плътно, с добра структура, дълго тяло и впечатляващо богатство от аромати. Фина свежест, особено добре изразена на финала.
Препоръчителна цена: 33,00 лв.

Совиньон Блан Golden Age 2007, Винекс Преслав
Характеристика: Светло жълт цвят със стоманен оттенък. Ароматът е експлозивен, атрактивен и богат. Преобладават тонове на сушена трева, зелена ябълка, маракуя, цветя и билки. Тялото е балансирано, хармонично и елегантно, с много добра структура и пикантна горчивина на финала.
Препоръчителна цена: 14,00

Траминер 2007, „Черноморско Злато” АД - Поморие
Характеристика: Интензивен и наситен жълто зелен цвят. Ароматът е силен, богат и атрактивен. Доминира тон на розови цветчета, обогатен от нотки на сладък бял плод, личи и подправки. Вкусово е хармонично, с елегантно тяло и дължина. Финалът е впечатляващ, дълъг и ароматен. Един много добър траминер.
Препоръчителна цена: 8,90 лв.

5. Отличие „БРОНЗОВ МЕДАЛ” получиха 6 вина

Шардоне „Златен Ритъм” 2007, „Черноморско Злато” АД - Поморие
Характеристика: Приятен жълт цвят. Фини аромати на бели цветя, цитрусови плодове и мед, елегантно съчетани с тонове на ванилия, ядка и препечена коричка хляб. Тялото е плътно, дълго и елегантно, с богат вкусов аромат и атрактивен послевкус.
Препоръчителна цена: 9,50 лв.

Совиньон Блан Кюве Престиж 2006, Винпром Търговище
Характеристика: Нежен златист цвят. Ароматът е многопластов и богат. Развил се е чудесен букет, в който са вплетени тонове на трева, цитрусови плодове, смокиня и билки. Вкусово е с дълго и плътно тяло, много балансирано и хармонично. Послевкусът е изразителен и приятен.
Препоръчителна цена: 9,30 лв.

Совиньон Блан 2006, „Черноморско Злато” АД - Поморие
Характеристика: Интензивен и приятен жълто зелен цвят. Ароматът е силен, с нотки на сушена трева, зелена чушка и сушени смокини. Виното е сочно, хармонично и добре балансирано, с усещане за цариградско грозде във вкусовия аромат. Виното е атрактивно и впечатляващо.
Препоръчителна цена: 7,50 лв.

Търговище – Траминер 2007, Винпром Търговище
Характеристика: Нежен светло жълт цвят. Ароматът е много интензивен, мощен и богат. Преобладават тонове на роза, красиво хармонизиращи с нотки на личи, пудра захар, здравец и трева. Във вкуса ароматите се доразвиват и обогатяват, долавя се сладка нотка. Добра структура и елегантна свежест на финала.
Препоръчителна цена: 9.90 лв.

EDOARDO MIROGLIO Гевюрцтраминер 2007, ЕДОАРДО МИРОЛИО
Характеристика: Прекрасен цвят. Ароматът не е много интензивен, но е богат, красив и многопластов. Усещат се тонове на роза, личи, зрели плодове и горски цветя. Тялото е много добре структурирано, сочно, плътно и вкусно. Отличен баланс и хармония, с чудесен финал.
Препоръчителна цена: 17,90

Траминер Golden Age 2007, Винекс Преслав
Характеристика: Наситен златист цвят. Ароматът е много силен, експлозивен и плътен, доминиран от роза и гюл. Долавят се и нотки на малки бели цветя, зрял плод, локум и индрише. Вкусово е много добре структурирано, балансирано и хармонично, с чудесно развитие на вкусови аромати.
Препоръчителна цена: 14,00 лв.

6. Отличие „ЗЛАТЕН ДИПЛОМ” получиха 3 вина

Шардоне Вила Хисар 2007, „ВЕРТИКАЛ „АД
Характеристика: Интензивен цвят със зелени оттенъци. Интригуващ и богат аромат, доминиран от плодове (лем, лимон, ябълка и праскова) нежно съпътствани от сметана и масло. Тялото е сочно, дълго и хармонично, като вкуса се развива и обогатява с нотки на ядка и ванилия. Приятен и атрактивен финал.
Препоръчителна цена: 6,00 лв.

Совиньон Блан Шато Карнобат 2007, „Винпром Карнобат”
Характеристика: Искрящ, сламест цвят със стоманен оттенък. Ароматът е интензивен, с нюанси на грейпфрут, пъпеш и папая и интригуващи акценти на чемшир. Тялото е сочно, много добре структурирано, хармонично и балансирано, с елегантна свежест на финала.
Препоръчителна цена: 8,30 лв.

Траминер Кюве Престиж 2006, Винпром Търговище
Характеристика: Светъл жълто зелен цвят. Ароматът е много мощен и експлозивен. Доминира роза и гюл, допълнени от нотки на цитрус, кора от дюля, индрише, цариградско грозде и бъз. Тялото е стегнато, с приятна сладост и дължина. Вкусово е добре балансирано и хармонично, с ароматен финал.
Препоръчителна цена: 13,00 лв.

7. Отличие „ДИПЛОМ ЗА КАЧЕСТВО” получиха 2 вина

Вила Понте Шардоне & Совиньон Блан 2007, „Черноморско злато” АД - Поморие
Характеристика: Красив жълто зелен цвят. Ароматът е много добре развит, интензивен и богат. Чудесно се вплитат аромати на суха трева, ябълка, билки и сладък зелен пъпеш. Вкусово е с плътно и добре оформено тяло, сочно, с ярко изразен и траен вкусов аромат. Финалът е впечатляващ. Едно комплексно вино.
Препоръчителна цена: 8,50 лв.

EDOARDO MIROGLIO Совиньон Блан 2007, ЕДОАРДО МИРОЛИО ЕООД
Характеристика: Приятен жълто зелен цвят. В аромата преобладават тонове на грейпфрут, лимон и цариградско грозде, придружени от нотки на трева и цветя. Тялото е много добре структурирано, обло, пълно и хармонично, с дължина и финес. Финалът е приятен, с елегантна свежест.
Препоръчителна цена: 7,50 лв.

ШУМЯЩИ ВИНА

1. Отличие „ШУМЯЩО ВИНО НА ГОДИНАТА”

ЕДОАРДО МИРОЛИО Розе Брют, ЕДОАРДО МИРОЛИО ЕООД
Характеристика: Нежен и приятен розов цвят - сьомга. Много продължителна игра на мехурчетата. Ароматът е интензивен, плодов, с нотки на масло и коричка хляб. Вкусово е хармонично, много добре структурирано и балансирано с отлична свежест и финес. Подходящо за тържествени моменти.
Препоръчителна цена: 24,00 лв.

2. Отличие „ДИПЛОМ ЗА КАЧЕСТВО” получи 1 вино

КРИСТА КЛАСИК Брют 2007, Винпром Търговище
Характеристика: Жив бледо златист цвят. Ароматът е интензивен, много приятен, с акценти на ябълка и цветя, съчетани с нотки на орех и масло. Нежно и ефирно тяло, много добре балансирано и хармонично, с приятна свежест и продължително усещане в устата. Подходящо вино за Вашият празник.
Препоръчителна цена: 9,60 лв.

РОЗЕ ВИНА

1. Отличие „РОЗЕ НА ГОДИНАТА” получи едно вино

Розе GP „Златен Ритъм” 2007, „Черноморско Злато” АД - Поморие
Характеристика: Много красив, искрящ цвят (сок от вишна). Ароматът е интензивен, подчертано плодов. Преобладават тонове на ягода, череша и нар. Вкусово е сочно, с дълго тяло, отлична хармония и свежест. Послевкусът е продължителен, приятен и плодов.
Препоръчителна цена: 9,50 лв.

2. Отличие „БРОНЗОВ МЕДАЛ” получиха 2 вина

Розе WMS 2007, Винекс Преслав
Характеристика: Елегантен искрящ цвят. Ароматът е ягодов, допълнен от нотки на черна сладка череша, малина, минерали и пикантност. Вкусово е добре структурирано, със стегнато тяло, дължина и елегантност. Хармонично и нежно розе.
Препоръчителна цена: 13,00 лв.

Шато Карнобат Розе 2007, Винпром Карнобат
Характеристика: Наситен малиново-розов цвят. Ароматът е комплексен и интензивен, доминиран от малина и сладки плодове (къпина и череша), с много интересен акцент на нар. Вкусът е сочен, с дълго и гладко тяло. Послевкусът е атрактивен, богат на аромати. Отлична хармония и баланс между отделните компоненти във виното. Едно много добро и впечатляващо розе.
Препоръчителна цена: 7,10 лв.

3. Отличие „ДИПЛОМ ЗА КАЧЕСТВО” получи 1 вино

Вила Любимец Розе Сира 2007, „ВЕРТИКАЛ„ АД
Характеристика: Цветът е лек, светъл, тип сьомга. Ароматът е плодов, с акцент на ягода, допълнен от нотки на малина и череша. Вкусово е добре структурирано, с плътно и дълго тяло и развитие на вкусови аромати – цариградско грозде, лимонена семка. Дълъг и нежен финал.
Препоръчителна цена: 12,00 лв.Прочетете още
 
Винен Индекс Август 2009

... прочети

 
Винен Индекс Юни 2009

... прочети

 
Винен Индекс Май 2009

Завърши третото издание на конкурса „Винен индекс” за 2009 г., който се провежда от „Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки” ЕООД („НИИВСН” ЕООД) с партньорството на спис... прочети


 
Винен Индекс Април 2009

Завърши второто издание на конкурса „Винен индекс” за 2009 г., който се провежда от „Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки” ЕООД („НИИВСН” ЕООД) с партньорството на спис... прочети


 
Винен Индекс Март 2009

Завърши първото издание на конкурса „Винен индекс” за 2009 г., който се провежда от „Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки” ЕООД („НИИВСН” ЕООД) с партньорството на спис... прочети


 
Винен Индекс Финали 2008 - II част

... прочети

 
Винен Индекс Декември 2008

Завърши петнадесетото издание на конкурс „Винен индекс”, който се провежда от „Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки” ЕООД („НИИВСН” ЕООД) с партньорството на списание „... прочети


 
Винен Индекс Ноември 2008

Завърши четиринадесетото издание на конкурса „Винен индекс”, който се провежда от „Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки” ЕООД („НИИВСН” ЕООД) с партньорството на списан... прочети


 
Винен Индекс Август-Септември 2008

През месец август „Винен Индекс” излиза в едномесечна ваканция. По време на почивката от виното ще бъде организиран и проведен годишен конкурс за ракии, резултатите от който също ще бъдат публикув... прочети

 
10 следващи >>>
  нагореначало
 Новини
23-03-2013
Вторият Балкански винен конкурс и фестивал (BIWC 2013) ще се проведе на 16-19 май 2013 в Гранд Хотел София, България
18-06-2012
БИН 41, Мерло 2008 на САНТА САРА е НАЙ-ДОБРОТО БАЛКАНСКО ВИНО за 2012 г.
25-05-2012
За пети пореден път София се превръща в столица на австрийското вино


  Клуб "Винен  наблюдател"

Винен индекс


 Любопитно
 • Вещество от състава на червеното вино помага в борбата срещу затлъстяването
 • КИТАЙСКИ АРХЕОЛОЗИ НАМЕРИХА ВИНО ОТ ПРЕДИ 2400 ГОДИНИ
 • Парфюмът и виното

 •  Абонамент
  Абонирай се за новото в сайта
  име

  e-mail

    Чуй вината

    10 въпроса
    за виното

   Търсене
   
   Препоръчай
  Препоръчай на приятел
  e-mail на приятел

  твоя e-mail


    за сайтаза рекламаза контактотговорности  
    (C) 2004-2022, Vinoto.com Created by ABC Design & Communication 

   
  counter