за сайтаза рекламаза контактотговорности  
Виното - Vinoto.com - Vivat Vinum
  И историята
  Античност
  Средновековие
  Модерното вино

  Фактори
  Лозата
  Климат
  Концепция за тероара

  Гроздето
Тема на
месеца

  Как става?
  Общи процеси
  Бяло
  Червено
  Розе
  Шампанско
  Шери
  Портвайн

  По света

 В България
  Райони
  Сортове
  Винопроизводители
  В избата
  Как да съхраняваме
  виното
  Как старее виното
  На масата
  Сервиране
  Винени аксесоари

  Виното
  и храната
  Готвя с вино
  Дегустацията
  Речник
  Нашето мнение
  Вино и литература

  Книги
  по темата


  Нашите
  вина


Винен индекс
Винен Индекс Декември 2008


Завърши петнадесетото издание на конкурс „Винен индекс”, който се провежда от „Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки” ЕООД („НИИВСН” ЕООД) с партньорството на списание „Мениджър” и сайтът vinoto.com. В него участват най-добрите български и вносни вина предлагани на българският пазар. Ние поместваме само вината получили над 80 точки от авторитетното жури. По-долу са победителите в отделните категории.

Дегустационната комисия оценява вината по 100-бална точкова система, като се изчислява средноаритметична стойност от оценката на отделните дегустатори, след което се разпределят в съответните категории: „КОЛЕКЦИЯ КЛАСИК” - много добри вина; „ПРЕПОРЪЧАНО ОТ ВИНЕН ИНДЕКС” - висококачествени вина; „ЗЛАТНА КОЛЕКЦИЯ” - отлични (впечатляващи) вина; „ВИП КОЛЕКЦИЯ” - превъзходни вина за колекционери, с изключително високо качество.

Това заседание, дегустационна комисия бе в състав: председател д-р Наум Симов – „НИИВСН” ЕООД - София, зам. председател инж. Стоян Геров – инженер-технолог в „НИИВСН” ЕООД - София и членове: доц. Христо Спасов, Университет по Хранителни технологии - Пловдив, д-р Димитър Гайдарски - дир. ИАЛВ, инж. Снежана Мутафчийска – гл. технолог „Домейн Менада”, инж. Иван Пумпалов – технолог „Винпром Карнобат”, инж. Бойка Стоева – гл. технолог „Винпром Русе” ЕООД, инж. Стойчо Стоев - гл. технолог „Винпром Логодаж”, инж. Елена Матеева - гл. технолог „ЛВК-Винпром” АД, Яна Петкова – клуб „Винен наблюдател”, д-р Ясен Бориславов – клуб „Винен наблюдател”, инж. Наталия Гаджева – СЕБ.

Победител в категория „ВИНО НА МЕСЕЦА” и „ВИП КОЛЕКЦИЯ” стана 1 вино:

Red Contemplations 2007, Katarzyna Estate
Характеристика: Жив и наситен тъмно червен цвят. Ароматът е интензивен и богат, съчетаващ в себе си изключително разнообразие - нотки на череша, къпина, чушка, препечен дъб, подправки и конфи. Виното е с отлична кореспонденция между аромат и вкус. Тялото е много добре оформено, сочно, дълго с приятна сладост, чудесни вкусови аромати и топлина. Финалът е дълъг и впечатляващ с тонове на кафе и шоколад.
Препоръчителна цена: 16,00 лв.
Изгодна покупка

Победители в категория „ЗЛАТНА КОЛЕКЦИЯ” станаха 4 вина:

Cabernet Sauvignon Barrel Selected 2007 by Minkov Brothers
Характеристика: Наситен, тъмно червен цвят. Ароматът е мощен, плътен и многопластов. В чудесна хармония са вплетени аромати на черни и червени плодове (къпина, боровинка, вишна, касис) и аромати на шоколад и фин препечен дъб. Тялото е плътно, много добре оформено, гладко, с приятна сладост и топли танини. Във вкусовият аромат се развива богата палитра от плодови аромати и какао, преминаващи и в послевкуса.
Препоръчителна цена: 12,00 лв.
Изгодна покупка

Question Mark 2007, Katarzyna Estate
Характеристика: Плътен тъмно червен цвят с гранатов оттенък. Ароматът е мощен, дълбок и богат. Долавят се богата палитра от аромати на – боровинка, трюфел, конфи, ликьор, мъх и сладки сушени плодове. Вкусово е хармонично, много добре балансирано и сочно, с приятна сладост. Тялото е плътно, много дълго, изпълва устата с чудесни аромати и меки топли танини. Хубав ароматен финал.
Препоръчителна цена: 36,00 лв.

HYPNOSE MERLOT 2006, ВИ „ЛОГОДАЖ”
Характеристика: Интензивен и плътен наситено червен цвят. Ароматът е богат и многопластов. Доминират нотки на зрял плод, синя слива, карамел, конфи и кафе, съчетани с тонове на хубав дъб. Вкусово е с много добра структура, хармония и баланс. Тялото е дълго, с меки, топли танини и развитие на плодови аромати (препечен плод). Виното бе пуснато за повторна дегустация след интересната дискусия миналият месец.
Препоръчителна цена: 25,00 лв.

Reserve 2006, Katarzyna Estate
Характеристика: Красив гранатов цвят. Ароматът е фин, богат и многопластов. Долавят си тонове на зрял плод, ядка, стафида, сухи листа и подправки, месо и трюфел. Вкусово е изключително приятно, с нежна сладост, много плътно и сочно, с интензивно развитие на плодови аромати, кафе шоколад и препечена филийка. Тялото е дълго, гладко и балансирано, с отлична хармония и финес.
Препоръчителна цена: 99,00 лв.

Победители в категория „ПРЕПОРЪЧАНО ОТ ВИНЕН ИНДЕКС”, станаха 7 вина:

Las Karevo 2007, ВИНИ – Бошкилов
Характеристика: Хубав, наситен рубинено червен цвят. Ароматът е интензивен, плътен и интригуващ. В богатството от аромати открояваме – сладки черни плодове, какао, ликьор, ром, шоколад и дъб. Вкусово е добре балансирано и хармонично с приятни меки танини.
Препоръчителна цена: 14,00 лв.

C & M Merul 2007, ВИ „Румелия”
Характеристика: Наситен, тъмно червен цвят. Ароматът е плътен и събран с нотки на червени плодове – дренки, череша, каркаде. Тялото е добре структурирано, балансирано и хармонично, с развитие на касис и шоколадови нотки. Финалът е дълъг, ароматен, с приятна тръпчивост
Препоръчителна цена: 8,00 лв.
Изгодна покупка

Seven Grapes 2007, Katarzyna Estate
Характеристика: Хубав наситено червен цвят. Ароматът е дълбок, плътен и богат, съставен от – сушени плодове, ликьор, конфи, хумус, подправки, трюфел, и кафе. Вкусово е много сочно, дълго, с развитие на горски плодове и шоколад. Меки танини и отличен баланс, последвани от ароматен финал с приятна тръпчивост.
Препоръчителна цена: 21,00 лв.

MAGLET CABERNET SAUVIGNON 2006, ВИ „ЛОГОДАЖ”
Характеристика: Хубав рубинен цвят. Ароматът е интензивен с добро развитие. Доминират тонове на подправки, тютюн, стара кожа, съчетани с нотки на боровинка и горски плодове. Тялото е балансирано, с добра структура и развитие на приятни вкусови аромати – ванилия, дъб и шоколад.
Препоръчителна цена: 10,00 лв.
Изгодна покупка

MAGLET MERLOT 2005, ВИ „ЛОГОДАЖ”
Характеристика: Плътен и красив гранатов цвят. Букетът е интензивен и много добре развит. Усещат се тонове на зрял плод, карамел, ликьор, слива и подправки. Вкусово е с много добра структура, плътно, заоблено и балансирано. Развиват се ванилия и сушени сладки плодове. Тялото е дълго, с приятна тръпчивост във финала.
Препоръчителна цена: 10,00 лв.
Изгодна покупка

КРИСТА КЛАСИК Брют 2007, „ЛВК-Винпром” АД
Характеристика: Жив бледо златист цвят. Ароматът е интензивен, много приятен с акценти на ябълка и цветя, съчетани с нотки на орех и масло. Нежно и ефирно тяло, много добре балансирано и хармонично, с приятна свежест и продължително усещане във устата. Подходящо вино за вашият празник.
Препоръчителна цена: 9,60 лв.

Розе Брют 2006, ЕДОАРДО МИРОЛИО
Характеристика: Нежен и приятен розов цвят - сьомга. Много продължителна игра на мехурчетата. Ароматът е интензивен, плодов, с нотки на масло и коричка хляб. Вкусово е хармонично, много добре структурирано и балансирано с отлична свежест и финес. Подходящо за тържествени моменти.
Препоръчителна цена: 24,00 лв.

4. Победители в категория „КОЛЕКЦИЯ КЛАСИК”, станаха 5 вина:

Шардоне селекция 2007 Вила Любимец
Характеристика: Много хубав, наситен жълто зелен цвят. Ароматът съчетава приятни плодови нотки на ябълка с нежни тонове на ванилия и дъб. Вкусово е добре структурирано, с приятна свежест и елегантно тяло.
Препоръчителна цена: 15,00 лв.

Нобилитас 2007, „Черноморско Злато”
Характеристика: Нежен жълто зелен цвят. В аромата се долавят нотки на ябълка и цитрус, придружени от тонове на дъб и препечена филийка хляб. Тялото е добре оформено гладко, с чудесен ароматен финал.
Препоръчителна цена: 24,00 лв.

Фюме Блан 2007, Черноморско Злато
Характеристика: Светло жълт цвят с зеленикав нюанс. Ароматът е много фин, цветист, с нотки на окосена трева, допълнени от цитрус, грейпфрут и ванилия. Тялото е елегантно, балансирано и хармонично.
Препоръчителна цена: 17,00 лв.

Нъгет Мерло 2007, Винпром Хасково
Характеристика: Искрящ рубинено червен цвят, нежен аромат на сушени плодове, шума и дъб. Вкусово е с леко до средно тяло, добре балансирано и хармонично с тръпчивост на финала.
Препоръчителна цена: 7,00 лв.

Страждата Мерло 2003, ВИ „Страждата”
Характеристика: Развит цвят с керемиден нюанс. В букета от аромати комплексно са вплетени нотки на плод и дъбова дървесина. Тялото е със добра структура, хармония и деликатно вплитане на вкусови аромати.
Препоръчителна цена: 7,20 лв.Прочетете още
 
Винен Индекс Август 2009

... прочети

 
Винен Индекс Юни 2009

... прочети

 
Винен Индекс Май 2009

Завърши третото издание на конкурса „Винен индекс” за 2009 г., който се провежда от „Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки” ЕООД („НИИВСН” ЕООД) с партньорството на спис... прочети


 
Винен Индекс Април 2009

Завърши второто издание на конкурса „Винен индекс” за 2009 г., който се провежда от „Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки” ЕООД („НИИВСН” ЕООД) с партньорството на спис... прочети


 
Винен Индекс Март 2009

Завърши първото издание на конкурса „Винен индекс” за 2009 г., който се провежда от „Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки” ЕООД („НИИВСН” ЕООД) с партньорството на спис... прочети


 
Винен Индекс Финали 2008 - II част

... прочети

 
Винен Индекс Финали 2008 - I част

Финален кръг 2008 – Бели вина, розе и пенливи ... прочети


 
Винен Индекс Ноември 2008

Завърши четиринадесетото издание на конкурса „Винен индекс”, който се провежда от „Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки” ЕООД („НИИВСН” ЕООД) с партньорството на списан... прочети


 
Винен Индекс Август-Септември 2008

През месец август „Винен Индекс” излиза в едномесечна ваканция. По време на почивката от виното ще бъде организиран и проведен годишен конкурс за ракии, резултатите от който също ще бъдат публикув... прочети

 
10 следващи >>>
  нагореначало
 Новини
23-03-2013
Вторият Балкански винен конкурс и фестивал (BIWC 2013) ще се проведе на 16-19 май 2013 в Гранд Хотел София, България
18-06-2012
БИН 41, Мерло 2008 на САНТА САРА е НАЙ-ДОБРОТО БАЛКАНСКО ВИНО за 2012 г.
25-05-2012
За пети пореден път София се превръща в столица на австрийското вино


  Клуб "Винен  наблюдател"

Винен индекс


 Любопитно
 • Вещество от състава на червеното вино помага в борбата срещу затлъстяването
 • КИТАЙСКИ АРХЕОЛОЗИ НАМЕРИХА ВИНО ОТ ПРЕДИ 2400 ГОДИНИ
 • Парфюмът и виното

 •  Абонамент
  Абонирай се за новото в сайта
  име

  e-mail

    Чуй вината

    10 въпроса
    за виното

   Търсене
   
   Препоръчай
  Препоръчай на приятел
  e-mail на приятел

  твоя e-mail


    за сайтаза рекламаза контактотговорности  
    (C) 2004-2022, Vinoto.com Created by ABC Design & Communication 

   
  counter