за сайтаза рекламаза контактотговорности  
Виното - Vinoto.com - Vivat Vinum
  И историята
  Античност
  Средновековие
  Модерното вино

  Фактори
  Лозата
  Климат
  Концепция за тероара

  Гроздето
Тема на
месеца

  Как става?
  Общи процеси
  Бяло
  Червено
  Розе
  Шампанско
  Шери
  Портвайн

  По света

 В България
  Райони
  Сортове
  Винопроизводители
  В избата
  Как да съхраняваме
  виното
  Как старее виното
  На масата
  Сервиране
  Винени аксесоари

  Виното
  и храната
  Готвя с вино
  Дегустацията
  Речник
  Нашето мнение
  Вино и литература

  Книги
  по темата


  Нашите
  вина


Винен индекс
Винен Индекс Август-Септември 2008


През месец август „Винен Индекс” излиза в едномесечна ваканция. По време на почивката от виното ще бъде организиран и проведен годишен конкурс за ракии, резултатите от който също ще бъдат публикувани при нас и в списание “Мениджър”.

На тринадесетото издание на конкурса „Винен индекс”, който се провежда от Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки (НИИВСН) и с партньорството на списание „Мениджър” и сайта vinoto.com дегустационна комисия бе в състав: председател д-р Наум Симов - НИИВСН - София, зам. председател инж. Стоян Геров - гл. експерт в НИИВСН - София и членове: инж. Снежана Мутафчийска – гл. технолог „Домейн Менада”, инж. Екатерина Гаргова – гл. технолог „Вила Любимец”, инж. Елена Матеева - гл. технолог „ЛВК-Винпром”, инж. Стоян СТоянов – гл. технолог „Винпром Карнобат”, Яна Петкова – клуб „Винен наблюдател, д-р Ясен Захариев – клуб „Винен наблюдател”, Ясен Бориславов – клуб „Винен наблюдател”, Ефросия Благоева – клуб „Винен наблюдател”.

Дегустационната комисия оценява вината по 100-бална точкова система, като се изчислява средноаритметична стойност от оценката на отделните дегустатори, след което се разпределят в съответните категории: „КОЛЕКЦИЯ КЛАСИК” - много добри вина; „ПРЕПОРЪЧАНО ОТ ВИНЕН ИНДЕКС” - висококачествени вина; „ЗЛАТНА КОЛЕКЦИЯ” - отлични (впечатляващи) вина; „ВИП КОЛЕКЦИЯ” - превъзходни вина за колекционери, с изключително високо качество.

Поместваме само вината получили над 80 точки от авторитетното жури. По-долу са победителите в отделните категории.

1. Победител в категория „ВИНО НА МЕСЕЦА” и „ВИП КОЛЕКЦИЯ” стана 1 вино:

Шардоне Резерва 2006, Изба Бухегер, Кремстал, Австрия
Характеристика: Интензивен и много красив жълто зелен цвят. Ароматът е много богат, наситен и комплексен. В пъстрата ароматна палитра можем да отличим зрели тропически плодове, пъпеш, минерални тонове, банан, ванилия и ябълка. Много добре усвоен дъбов аромат с отлична кореспонденция между аромат и вкус. Дълго и обемно тяло, сочно, с приятна сладост и мекота, завършващо с много елегантна свежест и нежен плодов послевкус. Едно много интригуващо Шардоне.
Препоръчителна цена: 27,00 лв.

2. Победители в категория „ЗЛАТНА КОЛЕКЦИЯ” станаха 2 вина:

Кармeнер Кюве Престиж 2007, „ЛВК-Винпром” АД
Характеристика: Красив и искрящ рубинено червен цвят. Ароматът е много впечатляващ, подчертано плодов, интензивен и богат. Усещат се вишна, череша, касис, черница, къпина, костилка и горски плодове. Вкусово е със средно тяло, добър баланс и развитие на пикантни аромати. Един нов за България сорт, но явно е перспективен и с добър потенциал. На членовете в комисията допадна атрактивният и чаровен плодов аромат. С интерес ще следим и следващата реколта от това вино.
Препоръчителна цена: 12,00 лв.
Изгодна покупка

Вила Понте Каберне Совиньон & Сира 2006, „Черноморско Злато” АД
Характеристика: Красив тъмен рубин, с интензивен и богат букет, съчетаващ интересен черен горски плод, вплетен във ванилови и дъбови нюанси, допълнени от орех, печено месо и мента. Тялото е меко и сочно, с кадифени танини, дължина и хармония. Развиват се вкусови аромати на кафе и шоколад. В послевкуса се долавя слива и касис. Виното предизвика дискусия в комисията, като на мнозинството то допадна, но имаше и контрапункти, очевидно това е вино с характер.
Препоръчителна цена: 8,50 лв.
Изгодна покупка

3. Победители в категория „ПРЕПОРЪЧАНО ОТ ВИНЕН ИНДЕКС”, станаха 7 вина:

Розе от Каберне Совиньон 2007, Вила Любимец
Характеристика: Красив малиново червен цвят. Ароматът е много интензивен, плътен и богат. Доминира малина, елегантно допълнена от червени костилкови плодове, ягода и касис. Тялото е добре балансирано, стегнато с приятна сладост и пикантна горчивина на финала.
Препоръчителна цена: 6,50 лв.
Изгодна покупка

Мерул Мерло 2007, ВИ „Румелия”
Характеристика: Тъмно червен цвят с виолетови оттенъци. Ароматът е доминиран от черни горски плодове, зряла череша и какао. Долавят се и къпина, кафе, печена слива и приятни дъбови нотки. Вкусово е хармонично, добре балансирано, с дълго тяло, меки танини и нотки на черен шоколад. Приятен пикантен финал.
Препоръчителна цена: 8,00 лв.
Изгодна покупка

Каберне Совиньон Резерва 2006, „ЛВК-Винпром” АД
Характеристика: Наситен червен цвят с карамелен оттенък. Добре развит букет, с акценти върху касис, къпина, шума и кафе. Вкусово е с плътно и дълго тяло, много хармония и богатство от вкусови аромати, които преминават в сладък финал – череша, черница, подправки, печена слива. Виното предизвика дискусия и разнопосочност в комисията, но щом то предизвиква спор значи е едно интересно вино.
Препоръчителна цена: 7,00 лв.
Изгодна покупка

Les Fleurs Chardonnay 2007, Катаржина Естейт
Характеристика: Светъл жълто зелен цвят. Ароматът е силен, интензивен, с акцент върху ванилия, крем и препечена коричка хляб. Долавят се приятни нотки на цитрус, ядки и кокос. Стегнато и сочно тяло с приятна сладка част, дължина и финес. Финалът е ароматен с усещане за грейпфрут, лимон и дъб.
Препоръчителна цена: 18,00 лв.

Les Amandiеrs 2006 Chardonnay & Sauvignon Blanc, Катаржина Естейт
Характеристика: Нежен жълто зелен цвят. Ароматът е интензивен, много добре развит, с отлично асамблиране на дъбовата дървесина. Усещат се зрели плодове, цитрус и приятни цветисти нотки. Вкусово виното е впечатляващо с много гладко, дълго, обемно и хармонично тяло, с развитие на чудесна сладост и нежни аромати на ванилия, ядки и дъб.
Препоръчителна цена: 18,00 лв.

Траминер Кюве Престиж 2006, „ЛВК-Винпром” АД
Характеристика: Светъл жълто зелен цвят. Ароматът е много мощен и експлозивен. Доминира роза и гюл, допълнени от нотки на цитрус, кора от дюля, индрише, цариградско грозде и бъз. Тялото е стегнато, с приятна сладост и дължина. Вкусово е добре балансирано и хармонично с ароматен финал.
Препоръчителна цена: 13,00 лв.

Розе Сира 2007, Вила Любимец
Характеристика: Цветът е лек, светъл, тип сьомга. Ароматът е плодов с акцент на ягода, допълнен от нотки на малина и череша. Вкусово е добре структурирано с плътно и дълго тяло и развитие на вкусови аромати – цариградско грозде, лимонена семка. Дълъг и нежен финал.
Препоръчителна цена: 12,00 лв.

4. Победители в категория „КОЛЕКЦИЯ КЛАСИК”, станаха 2 вина:

Bulgarian Hеritage Pinot Gris 2007, Bulgarian Hеritage
Характеристика: Виното е със златист, леко уморен цвят. Ароматът е интензивен, подчертано цветист (виолетка), допълнен от зрели плодове, жълта джанка и праскова. Тялото е средно дълго, стегнато с цитрус на финала.

Bulgarian Heritage Chardonnay 2007, Bulgarian Heritage
Характеристика: Виното е с интензивен жълт цвят, долавят се аромати на ябълка и дюля. Тялото е стегнато, с добра хармония, свежи киселини и нежен финал.Прочетете още
 
Винен Индекс Август 2009

... прочети

 
Винен Индекс Юни 2009

... прочети

 
Винен Индекс Май 2009

Завърши третото издание на конкурса „Винен индекс” за 2009 г., който се провежда от „Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки” ЕООД („НИИВСН” ЕООД) с партньорството на спис... прочети


 
Винен Индекс Април 2009

Завърши второто издание на конкурса „Винен индекс” за 2009 г., който се провежда от „Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки” ЕООД („НИИВСН” ЕООД) с партньорството на спис... прочети


 
Винен Индекс Март 2009

Завърши първото издание на конкурса „Винен индекс” за 2009 г., който се провежда от „Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки” ЕООД („НИИВСН” ЕООД) с партньорството на спис... прочети


 
Винен Индекс Финали 2008 - II част

... прочети

 
Винен Индекс Финали 2008 - I част

Финален кръг 2008 – Бели вина, розе и пенливи ... прочети


 
Винен Индекс Декември 2008

Завърши петнадесетото издание на конкурс „Винен индекс”, който се провежда от „Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки” ЕООД („НИИВСН” ЕООД) с партньорството на списание „... прочети


 
Винен Индекс Ноември 2008

Завърши четиринадесетото издание на конкурса „Винен индекс”, който се провежда от „Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки” ЕООД („НИИВСН” ЕООД) с партньорството на списан... прочети


 
10 следващи >>>
  нагореначало
 Новини
23-03-2013
Вторият Балкански винен конкурс и фестивал (BIWC 2013) ще се проведе на 16-19 май 2013 в Гранд Хотел София, България
18-06-2012
БИН 41, Мерло 2008 на САНТА САРА е НАЙ-ДОБРОТО БАЛКАНСКО ВИНО за 2012 г.
25-05-2012
За пети пореден път София се превръща в столица на австрийското вино


  Клуб "Винен  наблюдател"

Винен индекс


 Любопитно
 • Вещество от състава на червеното вино помага в борбата срещу затлъстяването
 • КИТАЙСКИ АРХЕОЛОЗИ НАМЕРИХА ВИНО ОТ ПРЕДИ 2400 ГОДИНИ
 • Парфюмът и виното

 •  Абонамент
  Абонирай се за новото в сайта
  име

  e-mail

    Чуй вината

    10 въпроса
    за виното

   Търсене
   
   Препоръчай
  Препоръчай на приятел
  e-mail на приятел

  твоя e-mail


    за сайтаза рекламаза контактотговорности  
    (C) 2004-2022, Vinoto.com Created by ABC Design & Communication 

   
  counter