за сайтаза рекламаза контактотговорности  
Виното - Vinoto.com - Vivat Vinum
  И историята
  Античност
  Средновековие
  Модерното вино

  Фактори
  Лозата
  Климат
  Концепция за тероара

  Гроздето
Тема на
месеца

  Как става?
  Общи процеси
  Бяло
  Червено
  Розе
  Шампанско
  Шери
  Портвайн

  По света

 В България
  Райони
  Сортове
  Винопроизводители
  В избата
  Как да съхраняваме
  виното
  Как старее виното
  На масата
  Сервиране
  Винени аксесоари

  Виното
  и храната
  Готвя с вино
  Дегустацията
  Речник
  Нашето мнение
  Вино и литература

  Книги
  по темата


  Нашите
  вина


Нова Зеландия
Нова Зеландия


Освен страна със зашеметяваща и поразително красива природа, Нова Зеландия е и най-южната винопроизвеждаща страна на Земята. Комбинацията от климат, география и човешки умения ражда на двата острова вина с ясно отличим характер, силна индивидуалност и завидно високо качество.

Първите лози са засадени в Нова Зеландия през 1819 година, но историята на новозеландския успех започва едва в края на 60-те години на 20 век. През 1960 г. едва 12% от виното е трапезно; останалите 88% се продават като ликьорено вино. Основният използван сорт е Albany Surprise, наричан още Isabella, останка от тъжните дни на филоксерата и прохибицията. Но въпреки програмата за изкореняване на лозя през 1986 и принципно недоверчивото отношение на новозеландците към виното, винената промишленост започва да си поема дух. Лозарска площ, брой на избите, продукция, консумация и износ на вино нарастват с невероятно бърз темп само в рамките на 20 години.

Статистиката за периода 1995 – 2006 показва следното развитие:
- броят на избите нараства от 204 на 530;
- площта на лозята нараства от 6 110 на 22 616 хектара;
- общата продукция нараства от 56,4 на 133,20 милиона литра;
- износът нараства от 7,8 на 57,8 милиона литра.

За известна изненада, новозеландците не са такива активни консуматори на вино, каквито се очаква, имайки предвид качеството на виното им. Годишната консумация на глава от населението на местно вино е 12,1 литра.

География
Нова Зеландия е страна на контрастите и разнообразието с нейните гъсти естествени гори, покрити със сняг планини и грандиозно крайбрежие. Десетте й винарски района се простират между 36 и 45 градуса географска дължина, покриват площ от 1 600 км и разполагат с най-разнообразни климатични и почвени условия, които в последствие обуславят и широката стилова палитра на новозеландските вина. Географският еквивалент на Нова Зеландия от Северното Полукълбо би се простирал от Бордо през Бургундия до Южна Испания. В климатично отношение тя попада в една зона заедно с Бордо и Бургундия. Океанският климат, със сравнително хладни лета и меки зими, е най-голямото предимство на новозеландските винари. Между Северния и Южния остров има значителни разлики: около Окланд в Северния остров се наблюдава почти субтропичен, влажен климат, докато в Отаго на Южния Остров климатът е континентален и според статистиката (но не и според действителността) прекалено студен за произвеждане на качествени вина. Обратната страна на климатичния медал са обилните валежи, главно по западната част на двата острова, и ураганните ветрове – два фактора, които биха могли (и често го правят) да повлияят отрицателно върху реколтата. Върху плодородни почви с лош дренаж обилните валежи могат да стимулират нежелан растеж на листна маса и издънки на лозата. Борейки се с този домашен проблем, новозеландците се превръщат, главно благодарение на пионерската дейност на д-р Ричард Смарт, в най-големите специалисти по осигуряването на максимално добро проветряване и огряване от слънцето на лозята. Модерното лозарство дължи на Нова Зеландия термина canopy management.

Сортов рай
След като през 60-те години на 20 век интересът към виното се пробужда в Нова Зеландия, започват години на търсене на винена идентичност. През 70-те години промишлеността е силно повлияна от проф. Хелмут Бекер от известният Институт по лозата и виното в Гайзенхайм, Германия и това довежда до масовото засаждане на сорта Мюлер-Тургау, респ. до производството на леки, плодови бели вина. Едва през 80-те години на 20 век новозеландските винари осъзнават, че страната им е способна на много повече. Следва засаждане на френски сортове от области с подобен климат: каберне совиньон, мерло, шардоне и совиньон блан, по-късно и пино ноар. Шардоне и совиньон блан бързо изместват мюлер-тургау, а пино ноар се налага над каберне совиньон.

Днес новозеландският совиньон блан не е просто вино, а винена институция; пино ноарът от Южния Остров е на път да го догони.

През 2006 сортовата палитра на плододаващите лозя на Нова Зеландия изглежда така:
- совиньон блан – 8860 ха
- пино ноар – 4 063 ха
- шардоне – 3 779 ха
- мерло - 1 420 ха
- каберне совиньон – 531 ха

През 2002 г. насажденията със совиньон блан изпреварват тези с шардоне и от тогава насам нарастват със средно 1000 хектара на година. Отглеждат се още ризлинг, гевюрцтраминер, пино гри, семийон, каберне фран, сира, малбек, пинотаж и др.

Нова Зеландия има десет основни винарски района, разположени на два острова.

На Северния Остров се намират:

- Northland – мястото, където за първи път се засаждат лози в страната. Най-малкият район, до скоро изоставащ, през последните години се радва на силен интерес и показва значителен растеж. В климатично отношение най-топлият район, което обяснява популярността на каберне совиньон, мерло и шардоне. Лозята се намират главно в равнини или на полегати склонове. Почвите варират от плитки глинени през песъкливо-глинени до добре дренирани вулканични.

- Auckland – каберне совиньон, мерло и шардоне са най-популярните сортове, въпреки, че има насаждения и на совиньон блан, семийон и др. Почвите са предимно плитки глинести върху твърди песъкливи наноси. Лозята се намират най-вече в закътани равнинни парцели на по-сухото източно крайбрежие. През 80-те години на 20 век Waiheke Island бива етаблиран като модерен район за производството на висококачествени каберне совиньон, мерло и каберне фран. Matakana, на 1 час път с кола от Окланд, също има завидна репутация за каберне совиньон и се радва на сериозен растеж през последните години.

- Waikato/Bay of Plenty – двата региона южно от Окланд представляват малки, но постоянно нарастващи лозарски площи, разпръснати между фермерска земя. Произвежда се главно шардоне, каберне совиньон и совиньон блан. Климатът е умерено топъл за местните стандарти, почвите са глинести.

- Gisborne – най-източните лозя на страната, а и на света, намиращи се най-близко до 180-градусовия меридиан. Това са лозята, които първи на света биват огрявани от слънцето всеки ден. Закътаното източно крайбрежие получава много слънчеви часове. Лозята са разположени предимно на равнинни терени върху алувиална глина с песъкливи или вулканични подпочви. Шардонето заема около половината от лозята на Гизборн, заради което местните винари наричат района си “Столицата на шардонето на Нова Зеландия”. Червените сортове възлизат едва на 10% от сортовата палитра.

- Hawke’s Bay е вторият по големина район на Нова Зеландия и има над 100-годишна винарска история. Разнообразните топография и почви – от плодородна глина през камениста до добре дрениран чакъл – дават голяма вариация в стиловете вина. Най-разпространеният сорт е шардоне, но дългото слънцегреене привлича и къснозреещи сортове като каберне совиньон, мерло, каберне фран и сира, но и раннозреещия пино ноар.

- Wellington е официалното име за обширния регион в южната част на Северния остров. Wairarapa е единственият му район, а Martinborough е най-старата и най-известна област в него. Пино ноар е най-разпространеният сорт тук, а местните винари са известни с динамичността си и ориентираността си високо качество. В климатично отношение Уайрарапа е по-близо до Марлборо, отколкото до който и да е район от Северния остров. Свидетелство за това е успехът на местния совиньон блан. Малък като количество, но голям като качество район.

На Южния остров се намират:

- Nelson - известен като арт-района на новозеландското винарство. Място на артистични, занаятчийски, стилни вина. Лозята са разпръснати между градински парцели върху глинести и алувиални почви и нетипично разположени в западната част на Южния остров. Планините в западната част на района го предпазват от силните дъждове, а крайбрежието се грижи за умерени температури. Избите от Нелсън се специализират в отглеждането на сортове, подходящи за по-хладен климат. Шардоне, совиньон блан, ризлинг и пино ноар заемат над 80% от лозята.

- Marlborough – когато през 1973 г. се засаждат първите лозя в района надали някой предполага, че той ще се превърне в най-големият и най-известен новозеландски винарски район за по-малко от 20 години. Характерната изразителност и пикантните плодови аромати на първите вина веднага привличат вниманието на местните винари и любители на виното, което отприщва невероятния световен бум на новозеландския совиньон блан. Алувиалните глинести почви върху чакълести подпочви с много добър дренаж са идеална предпоставка за отглеждането на лозя. Изобилното слънцегреене, комбинирано със студени нощи и дълъг вегетационен период способстват за формирането на кристално свежите плодови аромати, с които Марлборо е известен на всеки любител на виното по света. В лозята води совиньон блан, следван от шардоне, пино ноар и ризлинг. Совиньон блан може и да е звездата на региона, но Марлборо има и завидна репутация като производител на пенливи вина по традиционна технология.

- Canterbury се състои от две основни винарски области: равнините около Крайстчърч, където лозята са засадени в края на 70-те години и по-новата долина около Уайрапа. Почвите варират: от алувиална глина до глина с примеси от варовик. Дълги, сухи лета, много слънце и сравнително хладен вегетационен период са типични за района. Шардоне и пино ноар са най-разпространени, следвани от ризлинг и совиньон блан.

- Central Otago – ако искате да видите най-дивните лозя на света, посетете Отаго. Той е най-високо разположеният район на Нова Зеландия и най-южният на света. “Вина с височина” е мотото на местните изби. Тук е и единственото място в страната, където се наблюдава истински континентален климат със значителни дневни и сезонни температурни разлики. Почвената структура също е много по-различна от другите райони в страната, показвайки стабилни натрупвания от минерална слюда и шисти, включени в глина. Отаго е нова, но силно амбициозна област с невероятно развитие на винарството през последните години. Преобладаващият сорт е пино ноар и ако се съди по търсенето, това надали ще се промени за в бъдеще. Следват го шардоне и совиньон блан, далеч след тях е ризлинг. Вината от Сентрал Отаго се отличават с чистота, интензивност и свежест на ароматите, която прекрасно хармонира с невероятната природа на региона.

Някои от най-известните изби на Нова Зеландия:

Северен остров:
- Ata Ranghi, Martinborough
- Babich, Auckland (може да бъде намерено в България)
- C. J. Pask, Hawke’s Bay
- Craggy Range Winery, Hawke’s Bay and Martinborough
- Dry River, Martinborough
- Escarpement Vineyard, Martinborough
- Goldwater Estate, Waiheke Island,
- Kumeu River, Auckland
- Martinborough Vineyard, Martinborough
- The Milton Vineyard, Gisborne
- Palliser Estate, Martinborough
- Te Mata, Hawke’s Bay
- Trinity Hill, Hawke’s Bay
- Villa Maria Estate, Auckland (може да бъде намерено у нас)

Южен остров:
- Cloudy Bay, Marlborough
- Felton Road Wines, Central Otago
- Fromm, Marlborough
- Giesen, Canterbury
- Hunter’s, Marlborough
- Isabel Estate, Marlborough
- Montana, Marlborough (може да бъде намерено у нас)
- Mount Edward, Central Otago,
- Neudorf Vineyards, Nelson
- Pegasus Bay, Canterbury
- Quartz Reef, Central Otago
- Rippon Vineyards, Otago
- Seresin Estate, MarlboroughПрочетете още
 
Новозеландският совиньон блан

За Нова Зеландия совиньон бланът е това, което е ризлингът за Германия, грюнер велтлинерът за Австрия и ширазът за Австралия: национален винен герб. ... прочети


 
  нагореначало
 Новини
23-03-2013
Вторият Балкански винен конкурс и фестивал (BIWC 2013) ще се проведе на 16-19 май 2013 в Гранд Хотел София, България
18-06-2012
БИН 41, Мерло 2008 на САНТА САРА е НАЙ-ДОБРОТО БАЛКАНСКО ВИНО за 2012 г.
25-05-2012
За пети пореден път София се превръща в столица на австрийското вино


  Клуб "Винен  наблюдател"

Винен индекс


 Любопитно
 • Вещество от състава на червеното вино помага в борбата срещу затлъстяването
 • КИТАЙСКИ АРХЕОЛОЗИ НАМЕРИХА ВИНО ОТ ПРЕДИ 2400 ГОДИНИ
 • Парфюмът и виното

 •  Абонамент
  Абонирай се за новото в сайта
  име

  e-mail

    Чуй вината

    10 въпроса
    за виното

   Търсене
   
   Препоръчай
  Препоръчай на приятел
  e-mail на приятел

  твоя e-mail


    за сайтаза рекламаза контактотговорности  
    (C) 2004-2022, Vinoto.com Created by ABC Design & Communication 

   
  counter