за сайтаза рекламаза контактотговорности  
Виното - Vinoto.com - Vivat Vinum
  И историята
  Античност
  Средновековие
  Модерното вино

  Фактори
  Лозата
  Климат
  Концепция за тероара

  Гроздето
Тема на
месеца

  Как става?
  Общи процеси
  Бяло
  Червено
  Розе
  Шампанско
  Шери
  Портвайн

  По света

 В България
  Райони
  Сортове
  Винопроизводители
  В избата
  Как да съхраняваме
  виното
  Как старее виното
  На масата
  Сервиране
  Винени аксесоари

  Виното
  и храната
  Готвя с вино
  Дегустацията
  Речник
  Нашето мнение
  Вино и литература

  Книги
  по темата


  Нашите
  вина


САЩ
САЩ


Съединените американски щати са четвъртата по големина винопроизвеждаща страна в света. Вино, стафиди и трапезно грозде идват от общо над 311 000 хектара площи, а като потребител страната е сериозен пазар за т. нар. fine wines.

История
Въпреки, че първите европейски заселници пристигат в днешните САЩ към края на 16 век, първият винен успех идва едва два века по-късно. Причината не е в липсата на лози или желание; още първите заселници са впечатлени от изобилието на местни лози и веднага започват да правят вино. С неудоволствие трябва да заключат обаче, че от американските лози не се получава такова вино, с каквото е свикнал европейския вкус. Следващата, логична, стъпка е внасянето на Vinifera-лозички от Европа, което става през 1619 година и с което започва засаждането на площи по Атлантическото крайбрежие и едновременно с това втората фаза на абсолютния неуспех да се произведе вино в Америка. Цяла Европа, дала достатъчно емигранти в различните части на САЩ, е съпричастна с неуспехите и отчаяно се опитва да помогне – с посадъчен материал, със специалисти, с технология – но опитите са напразни. Листната въшка, болести и неподходящ климат са главните фактори, които буквално съсипват европейските лозички. След дълги години на опити и неуспехи, случайности и съвпадения биват открити хибридните лози, които и до днес представляват основата на лозарството по Източното крайбрежие на САЩ.

Несравнимо по-важна за американското и световно винопроизводство е ролята на Калифорния. Успешното производство на вино там датира от около 1779 година и е тясно свързано с дейността на църквата в региона и по-точно на францисканския орден, както и със Златната треска. Калифорнийското винарство се развива с неравномерен темп, следвайки цикличността на историята, докато през 1894 година не се създава California Wine Association – съюз на големите производители и търговци от региона, който внася стабилност на пазара.

Два са факторите, които почти напълно унищожават американското вино: сухият режим и Великата Депресия през 30-те години на 20 век. През годините на прохибиционизма (1920-1933) произвеждането на вино не е съвсем забранено и домашната продукция разцъфтява както никога досега. Търсенето на гроздов концентрат е значително, което дори води до увеличаване на лозарските площи, но не и до развитие на винарството. След отмяната на сухия режим всичко трябва да започне отначало. Появяват се много нови изби, но пазарът има нужда от време, докато отново влезе в ритъм на достатъчно потребление на вино. Нацията се намира в дълбока икономическа депресия и виното се възприема като луксозен продукт. Подсилените сладки вина стават любими на това и следващото поколение в САЩ.

Втората световна война прекратява доставките на вино от Европа, което е от полза за местните изби, но пазарът поема по не особено благоприятна за самото вино посока: големи производители на спиртни напитки купуват масово изби, за да подсигурят суровини за продуктите си, на качеството не се обръща особено внимание и не се предприема нищо за повишаване на винената култура на потребителите. Изтокът на САЩ все повече запада, броят на избите драстично намалява и идващото от там вино от хибридни лозички не може да се похвали с добро качество.

През 70-те години на 20 век американското винарство като че ли изведнъж се събужда от съня си на спяща красавица и започва период на небивал успех и развитие; факт, за който и до днес не може да се даде конкретно обяснение, но за който със сигурност са допринесли многобройни и действали в продължение на години фактори. Появяват се нови изби, засаждат се нови лозя, винарите както никога досега започват да обръщат внимание на пригодността на дадени сортове за конкретни места. Сортовата палитра се стеснява значително и качеството и комплексността на виното се превръща в главна цел, за осъществяването на която се прилагат както последни технически нововъведения, така и традиционни европейски техники. Всичко това е съпътствано с небивали по размер инвестиции от японски, френски, британски, испански, швейцарски и немски предприятия, както и с бум на всякакви дейности и мероприятия за ограмотяване на потребителите. Семинари, клубове и публикации се стоварват от всички посоки върху главите на тънещите доскоро в пълно невежество потребители, апелирайки към желанието им да научат нещо повече.

Някои от тях, като сп. Уайн Спектейтър например, се превръщат в библия за огромна част от пиещите вино в САЩ. Освен положителни това носи и отрицателни последици, но за тях се заговаря едва в края на 90-те години на 20 век и днес образованият потребител няма вече такава голяма нужда от препоръката на нечии преексплоатирани сетива за да си купи дадено вино.

Потреблението скача с 10 мл хектолитра само в рамките на 27 години. Предприятието Гало от Модесто, Калифорния съумява да се превърне в най-голямата изба в света, която контролира американския пазар почти по монополен начин.

Извън Калифорния винарският бум протича като че ли още по-бурно. В традиционните лозаро-винарски региони, предимно в Ню Йорк и Охайо, се появяват много нови изби, лозята се обновяват изцяло, напредналите познания в областта на лозарството и новите технологии за борба с болести и вредители позволяват най-накрая, 300 години след първите неуспехи, и там да се прави вино с добро качество.

В Yakima Valley в щата Вашингтон и в Willamette Valley в Орегон се засаждат първите Vinifera-лозя с пино ноар и шардоне и днес особено пино ноарът от Орегон е едно от най-интересните вина, с които САЩ могат да се похвалят пред ценителите на виното.

Въпреки всичко, САЩ са далеч от това да бъдат сериозен консуматор на вино: годишното потребление на глава от населението все още се намира под 10 литра и 80% от американските домакинства дори не разполагат с тирбушон. Законите в отделните щати все още третират виното като спиртна напитка и спъват развитието на производството и търговията му с безбройни законови ограничения. Невероятно сложната и унизителна система на внос и търговия с вино беше Тема на месец септември 2005 на сайта. За повече подробности четете тук. От 1989 година на бутилките с американско вино трябва да има предупреждаващи текстове, подобно на тези по цигарените кутии (това, трябва да се признае, е факт и в Европа от 2005 година).

Модерна Америка
Днес в 46 от 50-те американски щата се произвежда вино. От 310 000 хектара площи, с които разполага страната, 170 000 хектара са за вино, а останалите 140 000 за производството на стафиди и в по-слаба степен на трапезно грозде.

Голяма част от произведеното вино задоволява местно потребление, но вината от Калифорния, Орегон, Ню Йорк, Вашингтон и Тексас могат да се похвалят със значителни икономически резултати и международно признание. (За по-важните лозаро-винарски региони очаквайте отделни статии.) Лозята в останалата част от страната се намират обикновено в близост до по-големи водни басейни, а напоследък се появяват все повече нови насаждения в подходящи долини и планински местности. Федералната правителствена политика се старае да превърне засаждането на собствени лозя в доходоносно фермерско занимание и не само в Калифорния, където това отдавна е ясно и земята е по-скъпа, отколкото в Бордо. Възможността да се продава вино в неделя и да се заплаща за него с кредитна карта може и да се струват смешни на европейците, но за американските винари те са значителна крачка напред в икономическо отношение. Непрекъснатите инвестиции в образованието на технолозите, изследователска дейност и ноу-хау резултират във все по-съвременни изби и все повече топ-вина, както и в култура на потребление, от която Европа би могла да се поучи. Американската изба с типичното за нея дегустационно-продажбено помещение е едно от нещата, които европейските винари често копират в собствените си страни.

Сортовата палитра в САЩ е изключително разнообразна и варира в зависимост от областта на отглеждане. Почти институционално значение вече са придобили калифорнийските шардонета, мерла и каберне совиньони. Започвайки от тях, преминавайки през не толкова масови сортове, като пино ноар, каберне фран, совиньон блан, ризлинг, санджовезе, барбера, пети вердо и много други и се стигне до хибридите Seyval и Seibel, в САЩ може да бъде намерен почти всеки сорт, който се отглежда в Европа.

Историята на американското винарство е невероятната история на един стремителен възход от пълна разруха до невероятни височини в рамките на по-малко от 50 години и една от най-достойните за уважение в историята на виното.Прочетете още
 
In memoriam: Робърт Мондави

На 16 май 2008 година на 94-годишна възраст в калифорнийския си дом почина Робърт Мондави - бащата на калифорнийското вино, един от малкото истински визионери и неуморими посланици на виното от по... прочети


 
  нагореначало
 Новини
23-03-2013
Вторият Балкански винен конкурс и фестивал (BIWC 2013) ще се проведе на 16-19 май 2013 в Гранд Хотел София, България
18-06-2012
БИН 41, Мерло 2008 на САНТА САРА е НАЙ-ДОБРОТО БАЛКАНСКО ВИНО за 2012 г.
25-05-2012
За пети пореден път София се превръща в столица на австрийското вино


  Клуб "Винен  наблюдател"

Винен индекс


 Любопитно
 • Вещество от състава на червеното вино помага в борбата срещу затлъстяването
 • КИТАЙСКИ АРХЕОЛОЗИ НАМЕРИХА ВИНО ОТ ПРЕДИ 2400 ГОДИНИ
 • Парфюмът и виното

 •  Абонамент
  Абонирай се за новото в сайта
  име

  e-mail

    Чуй вината

    10 въпроса
    за виното

   Търсене
   
   Препоръчай
  Препоръчай на приятел
  e-mail на приятел

  твоя e-mail


    за сайтаза рекламаза контактотговорности  
    (C) 2004-2022, Vinoto.com Created by ABC Design & Communication 

   
  counter