за сайтаза рекламаза контактотговорности  
Виното - Vinoto.com - Vivat Vinum
  И историята
  Античност
  Средновековие
  Модерното вино

  Фактори
  Лозата
  Климат
  Концепция за тероара

  Гроздето
Тема на
месеца

  Как става?
  Общи процеси
  Бяло
  Червено
  Розе
  Шампанско
  Шери
  Портвайн

  По света

 В България
  Райони
  Сортове
  Винопроизводители
  В избата
  Как да съхраняваме
  виното
  Как старее виното
  На масата
  Сервиране
  Винени аксесоари

  Виното
  и храната
  Готвя с вино
  Дегустацията
  Речник
  Нашето мнение
  Вино и литература

  Книги
  по темата


  Нашите
  вина


Климат
Валежи, вятър, слънчево греене


Особено важен за винопроизводството фактор се явява годишната сума на валежите. Смята се, че в региони с по-студен климат са достатъчни около 500 мм годишно за снабдяването на лозата с достатъчна за растежа й и за зреенето на гроздето влага. В по-топлите региони, където съответно и изпарението на влагата е по-голямо, за достатъчни се смятат 600 – 750 мм годишно. Това, разбира се, са само ориентировъчни стойности, голямо значение имат и видът, дълбочината и съставът на почвата, наличието на подпочвени води, които могат да бъдат достигнати от корените на лозата. При наличието на идеални почвени условия, гроздето може да узрее напълно и при по-малко от 500мм годишно.

В страните от Новия свят (Австралия, Нова Зеландия, Аржентина, Чили, Южна Африка, САЩ), където насажденията са под постоянна заплаха от суша, се прилагат различни методи за напояване. В страните от Европейския съюз напояването на лозовите насаждения принципно е забранено. Преди всичко във Франция се смята, че всяка форма на напояване се отразява неблагоприятно върху качеството на виното. Така, при присъединяването им към съюза, Испания и Португалия са принудени да се откажат от напояването на лозята си. Напоследък обаче се увеличават гласовете в полза на едно разумно, индивидуално взето решение, което да осигури получаването на най-доброто вино от даден регион, а не сляпото прилагане на правила. В този дух испанското правителството обявява винарската изба “Раймат” в контролираната винарска област Костерс дел Сегре за опитно предприятие, в което се работи с напояване. Резултатът са едни от най-добрите испански червени вина.

Друг важен въпрос е: кога падат валежите? В Южна Европа, както и в някои страни от Новия свят валежите падат главно през зимата и пролетта. Валежи по време на цъфтежа на лозата, т.е през май-юни, респ. ноември-декември в южното полукълбо, могат да имат голямо значение върху количеството и качеството на реколтата, тъй като лозата се намира в чувствителен по отношение на заразяване с болести и различни вредители период. Валежите през лятото не представляват голям проблем, стига да са в определени граници, разбира се. Ако влажността на въздуха се повиши прекалено, това ще благоприятства развитието на плесенните болести по лозята. Освен това дъждовният сезон почти винаги е и хладен и облачен, което лишава гроздето от необходимата му слънчева светлина.
След м. август (февруари в южното полукълбо) – в процеса на зреене на гроздето – дъждът е неканен гост на лозето. Дори ако лятото е било много сухо, прекаленото количество дъжд в края на лятото ще разводни гроздето. Реколтата може да се увеличи, но виното от нея ще бъде с ниска концентрация и средно качество.
Типичен пример за такава ситуация е 1992 година в Бордо, Франция.
Дъждът през септември може също така да причини напукването на ципата на гроздовите зърна, което да доведе да разпространението на неприятните гъбични или бактериални болести.
Дългата, суха и топла есен е най-добрият гарант за здраво, добре узряло грозде и качествена реколта.

Вятър Вятърът може да охлади нагорещените лозя или да изсуши мокрите. В разумни граници той определено има положително влияние върху реколтата. Постоянното движение укрепва ствола на лозата и благоприятства растежа й. Вятърът ограничава и разпространението на паразитите по листата. Особено след дъжд, топлите континентални ветрове не позволяват разпространението на плесенните и бактериални болести по лозята. Области с такива ветрове, като Прованс, Франция или в Северна Испания, имат сравнително малко проблеми с болести като сиво гниене, оидиум и др. Влажните и по-студени морски или океански ветрове от своя страна биха могли да смекчат едно прекалено горещо лято и да допринесат за оптималното узряване на гроздето през есента. От друга страна, непрестанно духащите ветрове могат да представляват заплаха за реколтата. Сухите и горещи ветрове предизвикват усилено изпарение на влага в лозата, която иначе би трябвало да й послужи за обмяна на веществата. Прекалено силните ветрове, летните бури например, могат дори да опустошат цели масиви с насаждения.

Слънчево греене Всеизвестна истина е, че обилната слънчева светлина допринася за по-добрите растеж на лозата и узряване на гроздето. Температурният интервал между 15 и 30° С предоставя на лозата най-добрата възможност за оползотворяване на слънчевата енергия, а оттам и за натрупване на максимално количество захари и пълно узряване на гроздето. Затова студените, но слънчеви дни с температура около 15 ° С не са вредни за процеса на зреене. Но, както вече беше споменато, не е възможно да разглеждаме климатичните фактори отделно един от друг, т.е. и работата със слънчевото греене не е толкова проста. От една страна, точно тези области, в които слънцето грее почти безспирно, са и най-горещите и сухи области, в които гроздето страда от липсата на влага. От друга, голямо значение има и през коя фаза на вегетационния си период лозата получава най-много слънчева енергия. Едно горещо и слънчево лято, но със студен, влажен и облачен месец август не обещава кой знае какво качество на виното. Едно не особено горещо лято, но с топъл месец август и достатъчно слънце до беритбата обаче, може да донесе прекрасна реколта. Решаващият момент е този, в който лозата обръща цялото си внимание към растежа и зреенето на гроздето – и това се случва, в зависимост от сорта, по някое време през месец август. Слънчеви и топли дни по време на този месец могат спокойно да компенсират едно не толкова слънчево лято до този момент. Практиката досега е показала, че последният месец на вегетационния период влияе върху качеството на гроздето много повече отколкото предхождащите го.Прочетете още
 
Температура

Климатът се явява вторият по значение след лозата и със сигурност най-непредвидимият фактор, от к... прочети


 
  нагореначало
 Новини
23-03-2013
Вторият Балкански винен конкурс и фестивал (BIWC 2013) ще се проведе на 16-19 май 2013 в Гранд Хотел София, България
18-06-2012
БИН 41, Мерло 2008 на САНТА САРА е НАЙ-ДОБРОТО БАЛКАНСКО ВИНО за 2012 г.
25-05-2012
За пети пореден път София се превръща в столица на австрийското вино


  Клуб "Винен  наблюдател"

Винен индекс


 Любопитно
 • Вещество от състава на червеното вино помага в борбата срещу затлъстяването
 • КИТАЙСКИ АРХЕОЛОЗИ НАМЕРИХА ВИНО ОТ ПРЕДИ 2400 ГОДИНИ
 • Парфюмът и виното

 •  Абонамент
  Абонирай се за новото в сайта
  име

  e-mail

    Чуй вината

    10 въпроса
    за виното

   Търсене
   
   Препоръчай
  Препоръчай на приятел
  e-mail на приятел

  твоя e-mail


    за сайтаза рекламаза контактотговорности  
    (C) 2004-2022, Vinoto.com Created by ABC Design & Communication 

   
  counter