за сайтаза рекламаза контактотговорности  
Виното - Vinoto.com - Vivat Vinum
  И историята
  Античност
  Средновековие
  Модерното вино

  Фактори
  Лозата
  Климат
  Концепция за тероара

  Гроздето
Тема на
месеца

  Как става?
  Общи процеси
  Бяло
  Червено
  Розе
  Шампанско
  Шери
  Портвайн

  По света

 В България
  Райони
  Сортове
  Винопроизводители
  В избата
  Как да съхраняваме
  виното
  Как старее виното
  На масата
  Сервиране
  Винени аксесоари

  Виното
  и храната
  Готвя с вино
  Дегустацията
  Речник
  Нашето мнение
  Вино и литература

  Книги
  по темата


  Нашите
  вина


Клуб Винен наблюдател
Национален клуб "Винен наблюдател" е сдружение с нестопанска цел, учредено на 2 февруари 2006г. в София.

Основатели са група винени ентусиасти от различни медии.

Главните цели на клуба са:

 • да насърчава обществен интерес и вкус към хубавото вино;
 • да оптимизира комуникациите между производители и търговци на вина и винолюбивата общественост;
 • да работи за утвърждаването на виното като постоянна тема в българските медии;
 • да създаде и да прилага собствена система за оценяване на качествата на вината, продавани на вътрешния пазар.
 • да издига и поддържа нивото на компетенции относно виното сред своите членове.
Учредители:
 1. Ефросия Благоева
 2. Жюстин Томс
 3. Иван Бакалов
 4. Мира Баджева
 5. Михаела Петрова
 6. Яна Петкова
 7. Ясен Бориславов
 8. д-р Ясен Захариев


Комюнике № 15: Вината, които ни впечатлиха през 2008


На 25 януари 2009 г. в салона на ресторант „Скарабар” клуб „Винен наблюдател” проведе своята петнадесета сбирка с дегустация.

Темата беше „Виното, което най-силно ме впечатли през 2008-ма”. Участваха: Ефросия Благоева, Иван Бакалов, Мира Баджева, Михаела Петрова, Яна Петкова, Ясен Бориславов и д-р Ясен Захариев.

Преди дегустацията в духа на старите комсомолски традиции се проведе и кратко отчетно-изборно събрание за периода февруари 2006 - януари 2009 г. Цялостната дейност на клуба беше единодушно оценена като ползотворна, успешна и приятна. В суматохата председателят на клуба беше преизбран за още една година. Взеха се следните по-важни решения:

1. Сбирките на клуба да се провеждат в неделя от 14 часа и по-възможност всяка втора неделя от месеца.
2. Да се канят по-често гости на дегустациите.
3. Да се инвестират средства от членския внос на клуба за развитие на сайта www.vino-nabludatel.com.
4. Клубът да инициира дискусии по определени теми.
5. Клубът да издава свой годишник.

Ето и резултатите от дегустацията.

1. Renner Pannobile пино блан, 2004, Бургенланд, Австрия, 33 лв. Предложено от Яна Петкова. „Това вино ме удиви с много неща: на пино блан почти винаги се окачва етикета на безхарактерен и скромен сорт, а тук той е направо забележителен. Впечатли ме и невероятният потенциал на това вино - в петата година от реколтата то напълно е съхранило своите качества.”

Красив златист цвят с гланц. Много атрактивен комплексен нос с нюанси на липа, тютюн, мъх, сурови гъби, мед (восък), тропически плод и зряла жълта джанка. Плътно и обло тяло със стегнати фини киселини и галеща мекота във вкуса. Дълъг и плавен финал с минерален акцент и нюанси на препечен хляб и ядки.
Оценка: 88,6
еб 89, иб 88, мб 90, мп 90, яп 89, яз 89, яб 89

2. Гъмза „Боровица” 2007, „Валей Винтнърс”, 13,50 лв. Предложено от Яна Петкова. „ Преди няколко месеца опитах първото бутилиране на Гъмза Боровица и бях силно впечатлена от дълбочината, която може да бъде извадена от непретенциозната гъмза. Когато купих бутилката за сбирката ми направи впечатление, че етикетът е бял, а не сребрист, както преди. За огромно мое разочарование и виното не е същото: сега това е едно добро трапезно вино, особено за хората, които изпитват носталгия по автентичните образци на сорта Гъмза.”

Искрящ малинов цвят. Интензивен плодов нос с нюанси на малина, къпина, боровинка, зряла вишна и лек пикантен акцент (пипер, джоджен, сушен домат). Средно тяло с изпъкваща свежест във вкуса и пикантно сух завършек с усещане за минералност.
Оценка: 83
еб 86, иб 84, мб 78, мп 79, яп 85, яб 84, яз 85

3. Dux 2003, купаж от червени сортове, „Валей Винтнърс”, 69 лв. Предложено от Ясен Бориславов. „Когато през ноември 2008 г. опитах това вино, бях силно впечатлен от неговия комплексен и благороден характер. Ако не знаех, че е българско, бих се обзаложил, че не е. Цената му обаче озадачава.”

Наситен рубинен цвят с леко развитие. Интензивен, комплексен и сложен нос с изява на черен плод с конфи нюанс, шоколад, кожа, тютюн. Елегантно и балансирано тяло с обли танини, леко изсушаващи в завършека. Средно дълъг и леко пикантен финал.
Оценка: 84,7
еб 87, иб 83, мб 85, мп 85, яп 84, яб 87, яз 82

4. Thracian Gold мавруд 2006, Памидово, 4 лв. Предложено от Иван Бакалов. „Намирам това вино за особено впечатляващо заради съотношението цена – качество.”

Ярък рубинен цвят с нюанси на младо вино. Средно интензивен и подчертано плодов нос с усещане за прясно изстикани малини, череши, вишни, ягоди. Плътно и обемно тяло със свеж вкус и зърнести танини. Средно дълъг плодов завършек.
Оценка: 83,85
еб 85, иб 83, мб 83, мп 85, яп 82, яб 84, яз 85.

5. „Enigma” мавруд 2007, „Малката звезда”, Харманли, 20 лв. Предложено от Ефросия Благоева. „Приятно изненадата съм от ръста в качеството на вината от тази изба през последната година. Смятам, че мавруд „Енигма” е впечатляващо българско вино.”

Красив прозирно рубинен цвят. Интензивен и зрял нос с нюанси на пипер, захаросан плод (слива, ягода, малина), месо, тютюн и горски мъх. Стегнато и елегантно тяло с кадифени танини, сочно, живо и хармонично на вкус с приятно свеж плодово пикантен финал.
Оценка: 87,50
иб 86, мб 89, мп 87, яп 87, яб 89, яз 87

6. Nobile рубин 2006, „Логодаж”, 18 лв. Предложено от Ефросия Благоева. "През последните две години българските винари ни радват с все по-добри вина. Пример за вкусно, красиво вино е Рубин, Логодаж на Стойчо Стоев."

Красив гранатов цвят с блясък. Зрял и щедър нос с изява на черен плод, землисти тонове, шоколад, месо, конфитюр от боровинки и тъмни стафиди. Интензивен и пикантно сочен вкус с усещане за много зрял плод и меки сладки танини. Дълъг и динамичен финал. Вкусно вино.
Оценка: 86,7
иб 86, мп 81, мб 89, яп 89, яб 86, яз 89

7. Cuvee Alexander мерло 2005, Casa Lapostolle, Чили, 42 лв. Предложено от Михаела Петрова. „Опитах това вино на едно парти миналата година и така ми хареса, че започнах да се дразня, като виждах как и други хора си наливат от него.”

Плътен и интензивен гранатов цвят със свеж оттенък. Експлозивен комплексен нос с нюанси на касис, боровинки, ликорис, коприва, сушен домат, тютюн и землисти тонове. Сочно, обемно и пищно на вкус с усещане за зрял плод, черен шоколад и фин дъб, дълъг атрактивен финал.
Оценка: 88
еб 89, иб 87, мб 87, мп 90, яп 88, яб 87, яз 88

8. Nobile мелник 2006, „Логодаж”, 18 лв. Предложено от Ясен Захариев. „Всъщност исках да донеса „Нобиле рубин”, но сега видях, че продавачката е объркала вината, когато й казах да ми го завие, така че да не се вижда бутилката и ми е дала „Нобиле мелник”. От друга страна, така стана по-добре, защото и Ефросия го е донесла. Много харесвам усилието на този производител да прави атрактивни и вкусни вина.”

Плътен рубинен цвят със запазена свежест. Много увлекателен и комплексен винен нос с нюанси на червен плод, кафе (леблебия), препечен хляб, коприва, подправки и чушка. Плътно и обемно тяло с усещане за зрял черен плод (череша) с конфи тон и меки танини, сочен и дълъг завършек.
Оценка: 88
еб 88, иб 88, мб 88, мп 87, яп 88, яб 89

9. Hypnose мерло резерва 2006, „Логодаж”, 36 лв. Предложено от Мира Баджева. „Имах колебания между няколко български вина, но накрая избрах това. Явно най-много ми е харесало.”

Наситен гранатов цвят с гланц. Щедър и комплексен винен нос с нюанси на пушено месо, сушен плод, дренки, сушен домат, прясно тесто, аспержи, тютюн и подправки. Плътно и обемно тяло, стегнато и сочно на вкус с отличен баланс и дълъг атрактивен завършек.
Оценка: 89
еб 88, иб 89, мп 90, яп 89, яб 89, яз 90Прочетете още
 
комюнике 40: Нови български надежди или продукцията на някои от по-новите български изби

Присъствали /по реда на оценяването/: Яна Петкова, Ясен Захариев, Ефросия Благоева, Ясен Бориславов, Иван Бакалов, Марина Караконова ... прочети


 
Комюнике 39: Вина, в които сме се влюбвали

12.03.2013г. ... прочети

 
Комюнике 38: Ценови диапазон 10-20 лева и как се представят в него българските вина.

Темата за февруари 2013 беше провокирана от анализите, които обикновено се правят в края на една година, прогнозите за следващата и наблюденията на клуб „Винен наблюдател”, че през 2012 година в т... прочети


 
Комюнике 37: Декември 2012: Вина, с които да зарадваме себе си и другите

Темата за декември 2012, когато „Винен наблюдател” се събра след малко по-дълго прекъсване беше формулирана като „нека всеки донесе вино, с което да иска да зарадва другите”. Получи се доста интер... прочети


 
Комюнике 36: Пино гриджо = пино гри = граубургундер = сив монах

Пино гри е член на семейство „Пино” и най-популярната мутация на пино ноар. Гроздовете му се отличават с цветове, вариращи между почти всички отсенки на сиво-синьото и червеникаво-кафявото, много ... прочети


 
Комюнике 35: Мавруд - преглед на пазара

На две сбирки през месец февруари клуб „Винен наблюдател” направи преглед на пазара на вината от мавруд. Вината са подредени по ред на дегустация на двете дегустационни сесии, а не по точки. ... прочети


 
Комюнике 34: Вина за празник

На 29 декември 2011 се проведе поредната сбирка на клуб „Винен наблюдател” на апетитно-празнична тема: „Вина за празник”. Всеки наблюдател трябваше да донесе вино/а, които счита за подходящи за пр... прочети


 
Комюнике 33: Вина, които ни впечатлиха през 2011

За ноемврийската си сбирка клуб „Винен наблюдател” беше гост на ресторант „Преди 10” (http://www.before10.eu/), а темата касаеше вината, които ни впечатлиха през 2011 година. ... прочети


 
Комюнике 32 Септември: През лятото не пия червено или защо червеното вино не е сезонно?

Въпреки, че с темата на поредната ни сбирка искахме да покажем, че червеното вино е идеално за лятото също толкова, колкото и бялото за зимата, се оказа, че се събрахме на 23-ти семптември или на ... прочети


 
Комюнике 31 Юли 2011: Закуска на тревата

Виното е неразделна част от безгрижното удоволствие да похапнеш на поляна - с проста храна и добра компания. Австралия извади на пазара вино в кенове, само и само да окуражи отиващите на пикник да... прочети


 
10 20 30 40 50 следващи >>>
  нагореначало
 Новини
23-03-2013
Вторият Балкански винен конкурс и фестивал (BIWC 2013) ще се проведе на 16-19 май 2013 в Гранд Хотел София, България
18-06-2012
БИН 41, Мерло 2008 на САНТА САРА е НАЙ-ДОБРОТО БАЛКАНСКО ВИНО за 2012 г.
25-05-2012
За пети пореден път София се превръща в столица на австрийското вино


  Клуб "Винен  наблюдател"

Винен индекс


 Любопитно
 • Вещество от състава на червеното вино помага в борбата срещу затлъстяването
 • КИТАЙСКИ АРХЕОЛОЗИ НАМЕРИХА ВИНО ОТ ПРЕДИ 2400 ГОДИНИ
 • Парфюмът и виното

 •  Абонамент
  Абонирай се за новото в сайта
  име

  e-mail

    Чуй вината

    10 въпроса
    за виното

   Търсене
   
   Препоръчай
  Препоръчай на приятел
  e-mail на приятел

  твоя e-mail


    за сайтаза рекламаза контактотговорности  
    (C) 2004-2021, Vinoto.com Created by ABC Design & Communication 

   
  counter