за сайтаза рекламаза контактотговорности  
Виното - Vinoto.com - Vivat Vinum
  И историята
  Античност
  Средновековие
  Модерното вино

  Фактори
  Лозата
  Климат
  Концепция за тероара

  Гроздето
Тема на
месеца

  Как става?
  Общи процеси
  Бяло
  Червено
  Розе
  Шампанско
  Шери
  Портвайн

  По света

 В България
  Райони
  Сортове
  Винопроизводители
  В избата
  Как да съхраняваме
  виното
  Как старее виното
  На масата
  Сервиране
  Винени аксесоари

  Виното
  и храната
  Готвя с вино
  Дегустацията
  Речник
  Нашето мнение
  Вино и литература

  Книги
  по темата


  Нашите
  вина


Клуб Винен наблюдател
Национален клуб "Винен наблюдател" е сдружение с нестопанска цел, учредено на 2 февруари 2006г. в София.

Основатели са група винени ентусиасти от различни медии.

Главните цели на клуба са:

 • да насърчава обществен интерес и вкус към хубавото вино;
 • да оптимизира комуникациите между производители и търговци на вина и винолюбивата общественост;
 • да работи за утвърждаването на виното като постоянна тема в българските медии;
 • да създаде и да прилага собствена система за оценяване на качествата на вината, продавани на вътрешния пазар.
 • да издига и поддържа нивото на компетенции относно виното сред своите членове.
Учредители:
 1. Ефросия Благоева
 2. Жюстин Томс
 3. Иван Бакалов
 4. Мира Баджева
 5. Михаела Петрова
 6. Яна Петкова
 7. Ясен Бориславов
 8. д-р Ясен Захариев


ВИНЕН ИНДЕКС МАЙ 2008


Завърши третото издание на конкурса „Винен индекс” за 2008 г., който се провежда в Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки (НИИВСН) с медийното партньорство на списание „Мениджър”, сайтът vinoto.com и подкрепата на Съюза на Енолозите в България (СЕБ) и клуб „Винен наблюдател”. В него участват едни от най-добрите български и вносни вина предлагани на българският пазар. Поместваме само вината получили над 80 точки от журито.

Дегустационната комисия оценява вината по 100-бална точкова система, като се изчислява средноаритметична стойност от оценката на отделните дегустатори, след което се разпределят в съответните категории: „КОЛЕКЦИЯ КЛАСИК” - много добри вина; „ПРЕПОРЪЧАНО ОТ ВИНЕН ИНДЕКС” - висококачествени вина; „ЗЛАТНА КОЛЕКЦИЯ” - отлични (впечатляващи) вина; „ВИП КОЛЕКЦИЯ” - превъзходни вина за колекционери, с изключително високо качество.

Това заседание, дегустационната комисия бе в състав: председател д-р Наум Симов - НИИВСН - София, зам. председател инж. Стоян Геров - гл. експерт в НИИВСН - София и членове: инж. Елена Матеева – гл. технолог „ЛВК-Винпром”, инж. Стойчо Стоев – гл. технолог „Винарска изба Логодаж”, инж. Стефан Пирев – гл. технолог „Винекс Преслав”, инж. Бойка Стоева – гл. технолог „Винпром Русе”, инж. Димитър Докузанов – технолог „Винарска изба Румелия”, гл. ас. д-р Николай Стоянов – УХТ - Пловдив, представител на СЕБ, Ясен Захариев – клуб „Винен наблюдател”, Яна Петкова – клуб „Винен наблюдател”.

1. Категория „ВИНО НА МЕСЕЦА” и „Златна Колекция” станаха 2 вина

NOBILE MELNIK 2006 , винарска изба “Логодаж”
Характеристика: Плътен наситено червен цвят. Виното е с богата палитра от аромати – синя слива, пушек, дим, ванилия, шоколад, черна череша, сладки сушени плодове, какао, подправки и други съжителстват в чудесна хармония, за да изградят един многопластов и богат букет от аромати, със силен интензитет, плътност и атракция. Вкусово е с меки и топли танини, добра структура и финес. Очарователно вино със стил.
Ориентировъчна цена: 15.00 лв.

Траминер селекция 2007, Вила Хисар
Характеристика: Цветът е жълто зелен с добър интензитет. Ароматът е атрактивен и интензивен, плътен и многопластов. Преобладават тропически плодове, роза, личи и мед. Във вкуса отлична свежест, дължина и финес, съпътствани от богатство на цветисти и цитрусови аромати. Финалът е силен и завладяващ. Един много хубав и впечатляващ траминер.
Ориентировъчна цена: 14.00лв.
Изгодна покупка

2. В категория „ЗЛАТНА КОЛЕКЦИЯ” се класираха 2 вина

Ризлинг Пфафенберг 2006, изба Саломон-Ундхоф, Кремстал, Австрия
Характеристика: Хубав жълт цвят, с лек зеленикав оттенък. Ароматът е плътен, богат и многопластов. Много добре се съчетават цветистите аромати и тоновете на ябълка, ванилия, бяла праскова и ръжена коричка. Тялото е сочно, плътно и впечатляващо с богатство на вкусови аромати, мазнота и елегантност. Съпътства ни една фина свежест, особено добре изразена на финала.
Ориентировъчна цена: 33 лв.

Пристис Перфект 2007 (Каберне Совиньон & Мерло & Пино Ноар), Винпром Русе
Характеристика: Жив и наситен червен цвят, с много интензивен и плътен аромат. Преобладават тонове на сладка череша, вишна с костилка, къпина и сушен плод. Вкусово е с много елегантни аромати. Долавят се дъбови нотки, подправки и сушена слива, придружени от топли и меки танини, дълго, сочно тяло и впечатляващ ароматен финал. Една чудесна комбинация, разкриваща очарованието и на трите сорта.
Ориентировъчна цена: 8.90 лв.
Изгодна покупка

3. В категория „ПРЕПОРЪЧАНО ОТ ВИНЕН ИНДЕКС”, се класираха 9 вина

SANT’ ILIA – Chardonnay 2007, ЕДОАРДО МИРОЛИО
Характеристика: Виното се характеризира със светло жълт цвят, с зеленикави оттенъци. Ароматът е впечатляващ и силен, подчертано плодов с акценти на цитрусови плодове, диня, пъпеш и с богата палитра от цветисти тонове. Във вкуса тези аромати се доразвиват в елегантно съчетание с гладкото и хармонично тяло, нежните киселини и дългият послевкус.
Ориентировъчна цена: 6.00 лв.
Изгодна покупка

Пристис Елегант Шардоне & Совиньон Блан 2007, Винпром Русе
Характеристика: Виното е с приятен, жълтозелен цвят. Чудесната комбинация от двата сорта, ни дава възможност да се насладим на едно богатство от аромати – жълти плодове, мед, сладки подправки, допълнени от нежно присъствие на дъбова дървесина. Вкусово е много хармонично и балансирано с дълго тяло и цветист послевкус.
Ориентировъчна цена: 8.90 лв.
Изгодна покупка

Траминер Търговище 2007, ЛВК-Търговище
Характеристика: Нежен светло жълт цвят. Ароматът е много интензивен, мощен и богат. Преобладават тонове на роза, красиво хармонизиращи с нотки на личи, пудра захар, здравец и трева. Във вкуса ароматите се доразвиват и обогатяват, долавя се една сладка част, добра структура и елегантна свежест на финала.
Ориентировъчна цена: 9.90 лв.

Ризлинг Щайнтерасен 2006, Изба Кремс, Кремстал, Австрия
Характеристика: Цветът е светло жълт, малко стоманен. Ароматът е интензивен и богат, на сладки плодове, бели цветя, и минерали. Във вкуса тези плодове се доразвиват и ни съпътстват дълго. Тялото е добре структурирано, плътно и дълго с нежни киселини, (характерни за сорта и региона), които се проявяват във втората част на вкуса и придават елегантна свежест.
Ориентировъчна цена: 25 лв.

Кюве Престиж Каберне Фран 2007, ЛВК-Търговище
Характеристика: Жив и искрящ рубинено червен цвят. Ароматът е интензивен, плодов, много нежен и приятен. Усещат се черни горски плодове (касис, боровинка), добре преплетени с аромати на сухи листа, костилка, черен пипер и печено. Тялото е леко до средно, добре структурирано, с топлина и елегантност. Като цяло виното може да се определи като леко и приятно, с много красив аромат.
Ориентировъчна цена: 12.90 лв.

Сливенска Шевка 2006, Вини - Сливен
Характеристика: Светло червен цвят с керемиден нюанс. Ароматът е много нежен, интензивен и атрактивен. Долавя се много интересен тон на бял и черен пипер, придружени от вишна, слива (джанка) и череша. Тялото е леко, да средно, с много добра хармония и баланс. Изключително интересно вино, по отношение на палитрата от аромати. Подходящо за хора, предпочитащи леки елегантни вина с приятен аромат.
Ориентировъчна цена: 4,10 лв.
Изгодна покупка

Медиста Каберне Совиньон 2007, Вила Котис
Характеристика: Наситен и плътен червен цвят. Ароматът е интензивен, подчертано плодов. Доминират тонове на зрели плодове - къпина, касис, синя слива и черна череша. Вкусово ароматите се доразвиват и ни съпътстват до края. Тялото е със средна плътност и добра структура, дълго, сочно, със зрели и кадифени танини. Много приятно вино, с топлина и хармония.
Ориентировъчна цена: 7.00 лв.
Изгодна покупка

Пристис Премиум Мерло 2004, Винпром Русе
Характеристика: Наситен керемидено червен цвят. Силен и богат букет от аромати, съчетаващ тонове на червени плодове ( вишна, череша с костилка ), билки, подправки, добре вградена дъбова дървесина, копър, катран, сушен плод и др. Богат вкусов аромат, който ни съпровожда до финала, където отчетливо се усеща ванилия, малко мента и сладък дъб. Тялото е леко, елегантно, с чудесна хармония и финес.
Ориентировъчна цена: 13.50 лв.

Каберне Совиньон Специална селекция 2003, Черноморско Злато
Характеристика: Плътен и наситен, керемидено червен цвят. Ароматът е интензивен и събран в красив букет от нежни тонове на мента, касис, сушени листа, кафе, кожа и трюфел. Богата палитра от сложни и благородни аромати. Вкусово много, много дълго усещане във устата за карамел, дъбова дървесина, ванилия и дим. Дълго след като го отпием, ароматите на това вино ни преследват. Един класически пример, за класическо старо вино.
Ориентировъчна цена: 14.90лв.

4. В категория „КОЛЕКЦИЯ КЛАСИК”, се класираха 7 вина

+ 359 Мискет 2007, Вила Хисар
Характеристика: Виното е с лек, бледо жълт цвят, и много нежни и фини аромати. Отлична кореспонденция между аромат и вкус (основно те могат да се охарактеризират с думите – нежност и финес). Сочно и елегантно тяло, с много свежест, добра структура и дължина. Приятни плодови и цветисти нотки на финала.
Ориентировъчна цена: 6.00 лв.
Изгодна покупка

SANT’ ILIA - Sauvignon Blanc 2007, ЕДОАРДО МИРОЛИО
Характеристика: Светло жълт цвят, със стоманен оттенък. Ароматът е приятен, плодов, с акценти на окосена трева и цитрусови плодове. Вкусово е с плътно и дълго тяло, много добра свежест, нежни киселини и хармония.
Ориентировъчна цена: 7.50 лв.

Мадонна Шардоне 2006, Вини Сливен
Характеристика: Нежен жълт цвят, с зелени оттенъци. Ароматът е доминиран от тонове на добре изпечена дъбова дървесина, дим и ванилия. Като фон се долавят и нотки на жълти плодове. Вкусово е със сладка част в началото на вкуса и финал, съпроводен с тонове на дъбова дървесина. Това вино би се харесало на хора, почитатели на вина с преобладаващо дъбов характер.
Ориентировъчна цена: 5.00 лв.

Мерул Мавруд & Мерло & Каберне Совиньон 2006, ВИ “Румелия”
Характеристика: Приятен червен цвят с керемиден оттенък. Ароматът е интензивен, подчертано плодов, с лек нюанс на дъбова дървесина и дим. Долавят се червени плодове, череша, вишна, както и тонове на сушени листа и сладки сушени плодове. Вкусово е с добра структура и дължина, меки танини и приятно галене от нежни вкусови аромати.
Ориентировъчна цена: 7.20 лв.

Мизия Каберне Совиньон 2005, „Синхрон Инвест” ООД
Характеристика: Рубинено червен цвят. Подчертано плодов аромат, на череша, къпина и нотки на карамел и канела. Тялото е с лека до средна структура, добре балансирано и хармонично. Вкусовите аромати се развиват и преминават в един приятен послевкус.
Ориентировъчна цена: 10.50 лв.

Вила Рустика Каберне Совиньон & Мерло 2004, „Синхрон Инвест” ООД
Характеристика: Наситен, рубинено червен цвят. Ароматът е комплексен, съчетаващ плодови тонове (череша, костилка, вишна) и нотки на карамел, ванилия и подправки. Виното изглежда по младо за посочената реколта, със сочни и меки танини, добра структура и хармония. Тялото е дълго и балансирано, с приятен и топъл финал.
Ориентировъчна цена: 12.00 лв.

„Бургус „В” Каберне Совиньон Специална резерва 2001, Черноморско Злато
Характеристика: Керемидено червен цвят с добро развитие. В букета преобладават тонове на стафида, сушени плодове, билки, кожа и треви. Вкусово тези тонове се облагородяват и доразвиват. Има чудесна хармония между компонентите, с много добре стопени танини, топлина, финес и атрактивен финал
Ориентировъчна цена: 12,60 лв.Прочетете още
 
комюнике 40: Нови български надежди или продукцията на някои от по-новите български изби

Присъствали /по реда на оценяването/: Яна Петкова, Ясен Захариев, Ефросия Благоева, Ясен Бориславов, Иван Бакалов, Марина Караконова ... прочети


 
Комюнике 39: Вина, в които сме се влюбвали

12.03.2013г. ... прочети

 
Комюнике 38: Ценови диапазон 10-20 лева и как се представят в него българските вина.

Темата за февруари 2013 беше провокирана от анализите, които обикновено се правят в края на една година, прогнозите за следващата и наблюденията на клуб „Винен наблюдател”, че през 2012 година в т... прочети


 
Комюнике 37: Декември 2012: Вина, с които да зарадваме себе си и другите

Темата за декември 2012, когато „Винен наблюдател” се събра след малко по-дълго прекъсване беше формулирана като „нека всеки донесе вино, с което да иска да зарадва другите”. Получи се доста интер... прочети


 
Комюнике 36: Пино гриджо = пино гри = граубургундер = сив монах

Пино гри е член на семейство „Пино” и най-популярната мутация на пино ноар. Гроздовете му се отличават с цветове, вариращи между почти всички отсенки на сиво-синьото и червеникаво-кафявото, много ... прочети


 
Комюнике 35: Мавруд - преглед на пазара

На две сбирки през месец февруари клуб „Винен наблюдател” направи преглед на пазара на вината от мавруд. Вината са подредени по ред на дегустация на двете дегустационни сесии, а не по точки. ... прочети


 
Комюнике 34: Вина за празник

На 29 декември 2011 се проведе поредната сбирка на клуб „Винен наблюдател” на апетитно-празнична тема: „Вина за празник”. Всеки наблюдател трябваше да донесе вино/а, които счита за подходящи за пр... прочети


 
Комюнике 33: Вина, които ни впечатлиха през 2011

За ноемврийската си сбирка клуб „Винен наблюдател” беше гост на ресторант „Преди 10” (http://www.before10.eu/), а темата касаеше вината, които ни впечатлиха през 2011 година. ... прочети


 
Комюнике 32 Септември: През лятото не пия червено или защо червеното вино не е сезонно?

Въпреки, че с темата на поредната ни сбирка искахме да покажем, че червеното вино е идеално за лятото също толкова, колкото и бялото за зимата, се оказа, че се събрахме на 23-ти семптември или на ... прочети


 
Комюнике 31 Юли 2011: Закуска на тревата

Виното е неразделна част от безгрижното удоволствие да похапнеш на поляна - с проста храна и добра компания. Австралия извади на пазара вино в кенове, само и само да окуражи отиващите на пикник да... прочети


 
10 20 30 40 50 следващи >>>
  нагореначало
 Новини
23-03-2013
Вторият Балкански винен конкурс и фестивал (BIWC 2013) ще се проведе на 16-19 май 2013 в Гранд Хотел София, България
18-06-2012
БИН 41, Мерло 2008 на САНТА САРА е НАЙ-ДОБРОТО БАЛКАНСКО ВИНО за 2012 г.
25-05-2012
За пети пореден път София се превръща в столица на австрийското вино


  Клуб "Винен  наблюдател"

Винен индекс


 Любопитно
 • Вещество от състава на червеното вино помага в борбата срещу затлъстяването
 • КИТАЙСКИ АРХЕОЛОЗИ НАМЕРИХА ВИНО ОТ ПРЕДИ 2400 ГОДИНИ
 • Парфюмът и виното

 •  Абонамент
  Абонирай се за новото в сайта
  име

  e-mail

    Чуй вината

    10 въпроса
    за виното

   Търсене
   
   Препоръчай
  Препоръчай на приятел
  e-mail на приятел

  твоя e-mail


    за сайтаза рекламаза контактотговорности  
    (C) 2004-2021, Vinoto.com Created by ABC Design & Communication 

   
  counter