за сайтаза рекламаза контактотговорности  
Виното - Vinoto.com - Vivat Vinum
  И историята
  Античност
  Средновековие
  Модерното вино

  Фактори
  Лозата
  Климат
  Концепция за тероара

  Гроздето
Тема на
месеца

  Как става?
  Общи процеси
  Бяло
  Червено
  Розе
  Шампанско
  Шери
  Портвайн

  По света

 В България
  Райони
  Сортове
  Винопроизводители
  В избата
  Как да съхраняваме
  виното
  Как старее виното
  На масата
  Сервиране
  Винени аксесоари

  Виното
  и храната
  Готвя с вино
  Дегустацията
  Речник
  Нашето мнение
  Вино и литература

  Книги
  по темата


  Нашите
  вина


Клуб Винен наблюдател
Национален клуб "Винен наблюдател" е сдружение с нестопанска цел, учредено на 2 февруари 2006г. в София.

Основатели са група винени ентусиасти от различни медии.

Главните цели на клуба са:

 • да насърчава обществен интерес и вкус към хубавото вино;
 • да оптимизира комуникациите между производители и търговци на вина и винолюбивата общественост;
 • да работи за утвърждаването на виното като постоянна тема в българските медии;
 • да създаде и да прилага собствена система за оценяване на качествата на вината, продавани на вътрешния пазар.
 • да издига и поддържа нивото на компетенции относно виното сред своите членове.
Учредители:
 1. Ефросия Благоева
 2. Жюстин Томс
 3. Иван Бакалов
 4. Мира Баджева
 5. Михаела Петрова
 6. Яна Петкова
 7. Ясен Бориславов
 8. д-р Ясен Захариев


ВИНЕН ИНДЕКС АПРИЛ 2008


Завърши второто издание на конкурса „Винен индекс” за 2008 г., който се провежда от Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки (НИИВСН) с медийното партньорство на списание „Мениджър”, сайтът vinoto.com и подкрепата на Съюза на Енолозите в България (СЕБ) и клуб „Винен наблюдател”. В него участват едни от най-добрите български и вносни вина предлагани на българският пазар. Ние поместваме само вината получили над 80 точки от авторитетното жури. По-долу са победителите в отделните категории.

Дегустационната комисия оценява вината по 100-бална точкова система, като се изчислява средноаритметична стойност от оценката на отделните дегустатори, след което се разпределят в съответните категории: „КОЛЕКЦИЯ КЛАСИК” - много добри вина; „ПРЕПОРЪЧАНО ОТ ВИНЕН ИНДЕКС” - висококачествени вина; „ЗЛАТНА КОЛЕКЦИЯ” - отлични (впечатляващи) вина; „ВИП КОЛЕКЦИЯ” - превъзходни вина за колекционери, с изключително високо качество.

Това заседание, дегустационната комисия бе в състав: председател д-р Наум Симов - НИИВСН - София, зам. председател инж. Стоян Геров - гл. експерт в НИИВСН - София и членове: доц. Христо Спасов, Университет по Хранителни технологии - Пловдив, инж. Екатерина Гаргова – гл. технолог „Вила Любимец”, инж. Елена Матеева - гл. технолог „ЛВК-Винпром”, инж. Венелина Латинова – гл. технолог ВИ „Магура”, инж. Александър Алексиев – технолог „Белведере”, инж. Николай Колев - технолог „Винпром Карнобат”, Десислава Байчева – Производствен директор „Едоардо Миролио” ЕООД, инж. Валентин Николов – Винпром Пещера, представител на СЕБ, инж. Стефан Георгиев – „Нова Индустриална Компания”, Ясен Бориславов – клуб „Винен наблюдател”, Яна Петкова – клуб „Винен наблюдател”.

1. Победител в категория „ВИНО НА МЕСЕЦА” и „ВИП КОЛЕКЦИЯ” стана виното

Братя Минкови Кюве 2006 (Каберне Совиньон, Мерло и Сира), ВИ „Братя Минкови”- Карнобат
Винарската изба на братя Минкови е основана през 1875 г. във възрожденската част на гр. Карнобат – Черковна. Амбициозните братя развиват винарството и го превръщат в своя страст. През 1894 г. те изпращат на международното изложение за вина в Брюксел от най-доброто вино в избата си. Международното жури на конкурса го удостоява със златен медал и то става първото българско вино, получило най-престижното европейско отличие за онова време. Вината на Братя Минкови печелят награди и от елитния конкурс за вина в Лондон, както и от Международния панаир в Пловдив.

„Братя Минкови Кюве” 2006 носи характера на вината от стара Европа, повлиян от тероарната идентичност на района и стила на новото време. Виното притежава плътен и наситен пурпурен цвят. Ароматът е много интензивен и богат, с преобладаващи плодови нюанси на зрели черни плодове (череша, касис, боровинка), тъмен шоколад, вишна, дим и конфи. Допълнително се долавят подправки, препечени тонове и свеж цветист акцент. Плътно и мощно тяло с много мекота, сладост и топлина. Атрактивен и запомнящ се финал.

Виното е подходящо за хора предпочитащи по-екстрактивни и плътни вина. Интензивният му характер се комбинира добре с наситени и ароматни основни ястия от червени меса с подправки, винени сосове и диви гъби, меса на скара със зеленчуци, дребен дивеч с ароматни подправки, ястия от агнешки меса, зрели овчи сирена. При правилно съхранение, виното може да отлежава до 2012 г.
Ориентировъчна цена: 17,40 лв.

2. Победители в категория „ЗЛАТНА КОЛЕКЦИЯ” станаха 2 вина

Вила Любимец - Мерло Премиум Резерва 2005
Характеристика: Хубав червен цвят с кафеникави нюанси. Интересен и интензивен аромат. Букетът е комплексен, като включва сладки сушени плодове, подправки, захаросани сладки, ром и чушка, приятно гарнирани с нежни нотки на дъбова дървесина. Тялото на виното е елегантно, дълго, с много меки и кадифени танини съпроводени от богат вкусов аромат – ванилия, шоколад, вишна и костилка. Едно много добро вино, комплексно, с чудесна корелация между аромати и вкус.
Ориентировъчна цена: 19,95 лв.

EDOARDO MIROGLIO Пино ноар 2006
Характеристика: Нежен светло червен цвят с керемидени оттенъци. Добре развит букет от аромати, с акценти на череша, ванилия, и костилкови плодове. Долавят се и какао, сушен плод, кожа и пикантни тонове. Виното е с лека, елегантна структура, меки и нежни танини, много добър вкусов аромат, дълго и елегантно, с ароматен финал.
Ориентировъчна цена: 25,00 лв.

3. Победители в категория „ПРЕПОРЪЧАНО ОТ ВИНЕН ИНДЕКС”, станаха 12 вина

EDOARDO MIROGLIO Шардоне 2007
Характеристика: Златист цвят със зеленикави нюанси. Ароматът е интензивен, подчертано плодов с акцент на ябълка, лимон, праскова и цитрус. Долавят се папая и ванилия. Тялото е добре оформено и балансирано, с приятна хармония и нежен послевкус.
Ориентировъчна цена: 15,00 лв.

Вила Понте Шардоне & Совиньон Блан 2006, „Черноморско Злато”АД
Характеристика: Красив жълто зелен цвят. Ароматът е много добре развит, интензивен и богат. Чудесно се вплитат аромати на суха трева, ябълка, билки и сладък зелен пъпеш. Вкусово е с плътно и добре оформено тяло, сочно, с ярко изразен и траен вкусов аромат. Финалът е впечатляващ. Едно комплексно вино.
Ориентировъчна цена: 8,50 лв.
Изгодна покупка

Совиньон Блан 2006, „Черноморско Злато”АД
Характеристика: Интензивен и приятен жълто зелен цвят. Ароматът е силен с нотки на сушена трева, зелена чушка и сушени смокини. Виното е сочно, хармонично и добре балансирано с усещане за цариградско грозде във вкусовия аромат. Виното е атрактивно и впечатляващо.
Ориентировъчна цена: 7,50 лв.
Изгодна покупка

Траминер 2006, „Черноморско Злато”АД
Характеристика: Нежен жълто зелен цвят. Аромата е експлозивен, плътен и мощен. Преобладават роза, личи и пудра захар. Долавят се и тонове на цветя, дъвка и смола. Тялото е с добра структура, балансирани и нежни киселини, с пикантен финал. Един хубав представител на сорта траминер.
Ориентировъчна цена: 8,90 лв.
Изгодна покупка

Совиньон блан Кюве Престиж 2006, ЛВК – Винпром Търговище
Характеристика: Нежен златист цвят. Ароматът е многопластов и богат. Развил се е чудесен букет, в който са вплетени тонове на трева, цитрусови плодове, смокиня и билки. Вкусово е с дълго и плътно тяло, много балансирано и хармонично. Послевкуса е изразителен и приятен.
Ориентировъчна цена: 9,30 лв.

Мерло 2007, ЛВК – Винпром Търговище
Характеристика: Жив и искрящ рубинено червен цвят. Изключително плодов аромат, интензивен и завладяващ. Преобладават череша, костилка и слива. Долавят се и аромати на касис и чушка. Вкусово е със средно тяло, с меки и приятни танини, добър баланс и приятни киселини. Едно приятно младо вино.
Ориентировъчна цена: 9,70 лв.
Изгодна покупка

+359 Мавруд 2006 Вила Любимец
Характеристика: Рубинено червен цвят, с лек керемиден нюанс. Ароматът на виното е много интересен и закачлив. Долавят се дивите нотки на мавруда, изкусно примесени с тонове на костилкови плодове, сушени листа, малина и дъбова дървесина. Вкусово е с лека, до средна структура с добър вкусов аромат. Хармонично и приятно вино с възможности за стареене в бутилката, при което ще се получи още по-добро развитие.
Ориентировъчна цена: 6,00 лв.
Изгодна покупка

Мерул С & М 2006, ВИ “Румелия”
Характеристика: Гранатов цвят с добър интензитет и запазени червено-виолетови нюанси. Усещат се аромати на черни плодове (череша касис), придружени от тонове на шоколад и карамел. Вкусово виното е с добра структура, балансирано, хармонично и с меки танини.
Ориентировъчна цена: 8,00 лв.
Изгодна покупка

White soil Mezzek Мерло 2006, Катаржина Естейт
Характеристика: Искрящ рубинено червен цвят с керемидени оттенъци. Ароматът е дискретен, с нотки на сушени листа, препечен плод и дъбова дървесина. Тялото е със средна плътност и меки танини. Вкусово е хармонично и балансирано с благороден финал.
Ориентировъчна цена: 6,00 лв.
Изгодна покупка

White soil Mezzek Каберне Совиньон 2006, Катаржина Естейт
Характеристика: Жив гранатов цвят. Много добър баланс между плодови и дъбови аромати. Долавят се касис, череша, кафе, ванилия и смолисти тонове. Виното е сочно, хармонично с богат вкус, меки танини, топлина и финес. Във вкусовия аромат преобладават препечени нотки и шоколад.
Ориентировъчна цена: 6,00 лв.
Изгодна покупка

Черга 2005, Домейн Менада
Характеристика: Наситен червен цвят с керемидени оттенъци. Аромата е комплексен, с тонове на шоколад, ванилия, подправки, червени горски плодове умело съчетани с дъбова дървесина. Вкусово е със средно, до дълго тяло, кадифени танини, много хармонично и балансирано. Финалът е топъл и запомнящ се.
Ориентировъчна цена: 15,00 лв.

Мерло от Стамболово 2004, Винпром Хасково
Характеристика: Много добре съхранен червен цвят с керемидени нюанси. Букета е богат интензивен и добре развит. Долавят се акценти на сушени листа, трюфел, пипер и конфи. Вкусово е с добра хармония, отлично балансирани компоненти, и благороден финал.
Ориентировъчна цена: 5,50 лв.
Изгодна покупка

4. Победители в категория „КОЛЕКЦИЯ КЛАСИК”, станаха 2 вина

Ризлинг 2006, ЛВК – Винпром Търговище
Характеристика: Цветът е златист, леко уморен. Ароматът е цветист и приятен с нотки на праскова. Тялото е леко и нежно, с много добър баланс и хармония във вкуса. Има приятни киселини, които придават свежест на виното.
Ориентировъчна цена: 7,90 лв.

Мерло от Стамболово Резерва 2003, Винпром Хасково
Характеристика: Керемидено червен цвят, отлично запазен за реколтата. Букета от аромати е комплексен и включва – череша, костилка, слива, сушен плод и ванилия. Вкусово е хармонично с много топлина и финес. Послевкуса е дълъг и приятен. Да се консумира сега.
Ориентировъчна цена: 5,00 лв.
Изгодна покупкаПрочетете още
 
комюнике 40: Нови български надежди или продукцията на някои от по-новите български изби

Присъствали /по реда на оценяването/: Яна Петкова, Ясен Захариев, Ефросия Благоева, Ясен Бориславов, Иван Бакалов, Марина Караконова ... прочети


 
Комюнике 39: Вина, в които сме се влюбвали

12.03.2013г. ... прочети

 
Комюнике 38: Ценови диапазон 10-20 лева и как се представят в него българските вина.

Темата за февруари 2013 беше провокирана от анализите, които обикновено се правят в края на една година, прогнозите за следващата и наблюденията на клуб „Винен наблюдател”, че през 2012 година в т... прочети


 
Комюнике 37: Декември 2012: Вина, с които да зарадваме себе си и другите

Темата за декември 2012, когато „Винен наблюдател” се събра след малко по-дълго прекъсване беше формулирана като „нека всеки донесе вино, с което да иска да зарадва другите”. Получи се доста интер... прочети


 
Комюнике 36: Пино гриджо = пино гри = граубургундер = сив монах

Пино гри е член на семейство „Пино” и най-популярната мутация на пино ноар. Гроздовете му се отличават с цветове, вариращи между почти всички отсенки на сиво-синьото и червеникаво-кафявото, много ... прочети


 
Комюнике 35: Мавруд - преглед на пазара

На две сбирки през месец февруари клуб „Винен наблюдател” направи преглед на пазара на вината от мавруд. Вината са подредени по ред на дегустация на двете дегустационни сесии, а не по точки. ... прочети


 
Комюнике 34: Вина за празник

На 29 декември 2011 се проведе поредната сбирка на клуб „Винен наблюдател” на апетитно-празнична тема: „Вина за празник”. Всеки наблюдател трябваше да донесе вино/а, които счита за подходящи за пр... прочети


 
Комюнике 33: Вина, които ни впечатлиха през 2011

За ноемврийската си сбирка клуб „Винен наблюдател” беше гост на ресторант „Преди 10” (http://www.before10.eu/), а темата касаеше вината, които ни впечатлиха през 2011 година. ... прочети


 
Комюнике 32 Септември: През лятото не пия червено или защо червеното вино не е сезонно?

Въпреки, че с темата на поредната ни сбирка искахме да покажем, че червеното вино е идеално за лятото също толкова, колкото и бялото за зимата, се оказа, че се събрахме на 23-ти семптември или на ... прочети


 
Комюнике 31 Юли 2011: Закуска на тревата

Виното е неразделна част от безгрижното удоволствие да похапнеш на поляна - с проста храна и добра компания. Австралия извади на пазара вино в кенове, само и само да окуражи отиващите на пикник да... прочети


 
10 20 30 40 50 следващи >>>
  нагореначало
 Новини
23-03-2013
Вторият Балкански винен конкурс и фестивал (BIWC 2013) ще се проведе на 16-19 май 2013 в Гранд Хотел София, България
18-06-2012
БИН 41, Мерло 2008 на САНТА САРА е НАЙ-ДОБРОТО БАЛКАНСКО ВИНО за 2012 г.
25-05-2012
За пети пореден път София се превръща в столица на австрийското вино


  Клуб "Винен  наблюдател"

Винен индекс


 Любопитно
 • Вещество от състава на червеното вино помага в борбата срещу затлъстяването
 • КИТАЙСКИ АРХЕОЛОЗИ НАМЕРИХА ВИНО ОТ ПРЕДИ 2400 ГОДИНИ
 • Парфюмът и виното

 •  Абонамент
  Абонирай се за новото в сайта
  име

  e-mail

    Чуй вината

    10 въпроса
    за виното

   Търсене
   
   Препоръчай
  Препоръчай на приятел
  e-mail на приятел

  твоя e-mail


    за сайтаза рекламаза контактотговорности  
    (C) 2004-2021, Vinoto.com Created by ABC Design & Communication 

   
  counter