за сайтаза рекламаза контактотговорности  
Виното - Vinoto.com - Vivat Vinum
  И историята
  Античност
  Средновековие
  Модерното вино

  Фактори
  Лозата
  Климат
  Концепция за тероара

  Гроздето
Тема на
месеца

  Как става?
  Общи процеси
  Бяло
  Червено
  Розе
  Шампанско
  Шери
  Портвайн

  По света

 В България
  Райони
  Сортове
  Винопроизводители
  В избата
  Как да съхраняваме
  виното
  Как старее виното
  На масата
  Сервиране
  Винени аксесоари

  Виното
  и храната
  Готвя с вино
  Дегустацията
  Речник
  Нашето мнение
  Вино и литература

  Книги
  по темата


  Нашите
  вина


Клуб Винен наблюдател
Национален клуб "Винен наблюдател" е сдружение с нестопанска цел, учредено на 2 февруари 2006г. в София.

Основатели са група винени ентусиасти от различни медии.

Главните цели на клуба са:

 • да насърчава обществен интерес и вкус към хубавото вино;
 • да оптимизира комуникациите между производители и търговци на вина и винолюбивата общественост;
 • да работи за утвърждаването на виното като постоянна тема в българските медии;
 • да създаде и да прилага собствена система за оценяване на качествата на вината, продавани на вътрешния пазар.
 • да издига и поддържа нивото на компетенции относно виното сред своите членове.
Учредители:
 1. Ефросия Благоева
 2. Жюстин Томс
 3. Иван Бакалов
 4. Мира Баджева
 5. Михаела Петрова
 6. Яна Петкова
 7. Ясен Бориславов
 8. д-р Ясен Захариев


ВИНЕН ИНДЕКС МАРТ 2008


Завърши първото издание на конкурса „Винен индекс” за 2008 г., който се провежда от Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки (НИИВСН) с партньорството на списание „Мениджър” и сайтът vinoto.com. В него участват едни от най-добрите български и вносни вина предлагани на българският пазар. Ние поместваме само вината получили над 80 точки от журито.

Дегустационната комисия оценява вината по 100-бална точкова система, като се изчислява средноаритметична стойност от оценката на отделните дегустатори, след което се разпределят в съответните категории: „КОЛЕКЦИЯ КЛАСИК” - много добри вина; „ПРЕПОРЪЧАНО ОТ ВИНЕН ИНДЕКС” - висококачествени вина; „ЗЛАТНА КОЛЕКЦИЯ” - отлични (впечатляващи) вина; „ВИП КОЛЕКЦИЯ” - превъзходни вина за колекционери, с изключително високо качество.

На това заседание дегустационната комисия бе в състав: председател д-р Наум Симов - НИИВСН - София, зам. председател инж. Стоян Геров - гл. експерт в НИИВСН - София и членове: доц. Христо Спасов, Университет по Хранителни технологии - Пловдив, д-р Димитър Гайдарски - дир. ИАЛВ, инж. Стефан Пирев - гл. технолог „Винекс Преслав”, инж. Снежана Мутафчийска – гл. технолог „Домейн Менада”, инж. Екатерина Гаргова – гл. технолог „Вила Любимец”, инж. Стойчо Стоев - гл. технолог „Винпром Логодаж”, инж. Елена Матеева - гл. технолог „ЛВК-Винпром”, д-р Ясен Захариев – клуб „Винен наблюдател”, Яна Петкова – клуб „Винен наблюдател”.

1. Победител в категория „ВИНО НА МЕСЕЦА” и „ЗЛАТНА КОЛЕКЦИЯ” стана виното

Fleurieu Peninsula Syrah-Viognier 2004, Salomon Estate, Австралия
Характеристика: Плътен интензивен, керемидено червен цвят. Ароматът е интензивен и много интересен: черни плодове, стафида, кафе и шоколад. Вкусово е елегантно, меко, със сладки и сочни танини, много добра хармония и баланс между компонентите. Тялото е дълго, плътно и стегнато. Отлична корелация между аромат и вкус. Впечатляващо вино с топлина и финес.
Ориентировъчна цена: 41,82 лв.

2. Победители в категория „ЗЛАТНА КОЛЕКЦИЯ” станаха 3 вина

Norwood Shiraz-Cabernet-Merlot 2004, Salomon Estate, Австралия
Характеристика: Виното е с изключително плътен и наситен тъмно червен цвят, с аромат на кафе, шоколад, синя слива, касис, подправки и черни плодове (къпина). Вкуса е мощен, плътен с галещи и сладки танини. Много добре балансирано и хармонично тяло, мекота, мазнота и елегантност. Финала е атрактивен и завладяващ с лека горчивина.
Ориентировъчна цена: 32,64 лв

Каберне совиньон GOLDEN AGE 2006, Винекс Преслав
Характеристика: Красив червен цвят с керемидени нюанси. Ароматът е интензивен, подчертано плодов, с тонове на горски плодове, къпина, череша и нюанси на дъб. Вкусово аромата се обогатява с тонове на кафе и шоколад. Тялото е дълго, плътно и стегнато. Танините са много меки и придават на виното топлина и елегантност. Виното е балансирано и хармонично с дълъг и приятен финал.
Ориентировъчна цена: 14,40 лв., Изгодна покупка

Contemplation Red 2006, Катаржина Естейт
Характеристика: Наситен червен цвят с керемидени нюанси. Ароматът е интензивен и много богат. Долавят се черни плодове (къпина, череша), сушени сладки плодове (черна стафида, смокиня, синя слива), които се допълват с акценти на шоколад. Букета от аромати се обогатява елегантно от тонове на пушек и хубава дървесина. Вкусово виното е много хармонично и добре балансирано със сочни и сладки танини. Притежава дълго тяло и атрактивен финал.
Ориентировъчна цена: 15,00 лв., Изгодна покупка

3. Победители в категория „ПРЕПОРЪЧАНО ОТ ВИНЕН ИНДЕКС”, станаха 4 вина

White Soil Mezzek Мавруд 2006, Катаржина Естейт
Характеристика: Плътен и наситен керемидено червен цвят. Ароматът е интензивен, богат, красив и атрактивен. Долавят се елегантни тонове на дъб, подправки, сушени листа, мъх, шоколад, марципан и къпина. Тялото е дълго, стегнато, хармонично с отлична структура и благородни танини. Нежни киселини на финала и приятен послевкус. Това е един много добър мавруд.
Ориентировъчна цена: 6,00 лв., Изгодна покупка

Twins Каберне Совиньон& Каберне Совиньон 2006, Катаржина Естейт
Характеристика: Интензивен плътен цвят с леко керемиден оттенък. Ароматът е експлозивен - зрели горски плодове, сушени листа и мъх. Много добре изразени тонове на пушек, дъбова дървесина и подправки. Тялото е плътно, дълго, с много добра структура и меки, сладки танини. Виното е много хармонично и атрактивно с дълъг и впечатляващ послевкус.
Ориентировъчна цена: 12,00 лв., Изгодна покупка

Junior Сира& Мерло 2007, Катаржина Естейт
Характеристика: Жив рубинен цвят, не особено плътен, но искрящ. Ароматът е интензивен, с доминиране на червени плодове, боровинка, череша, костилка, орехови ядки, какао, марципан. Тялото е леко до средно, много нежно и елегантно с добра дължина. Структурата не е тромава и тежка, а напротив с много леки танини, мекота и финес. В края на вкуса се усещат леки киселини.
Ориентировъчна цена: 6,00 лв., Изгодна покупка

White Soil Mezzek Каберне Совиньон& Мавруд 2006, Катаржина Естейт
Характеристика: Красив червен цвят с керемиден оттенък. Аромата е добре развит, богат и комплексен. Долавят се тонове на сушени листа, червена боровинка и костилка, много добре съчетани с дъбови тонове. Вкусово е сочно, елегантно, с меки танини и много добра структура. На финала се долавят закачливи киселини.
Ориентировъчна цена: 6,00 лв., Изгодна покупка

4. Победители в категория „КОЛЕКЦИЯ КЛАСИК”, станаха 5 вина

Мерло 2005, Черноморско Злато,
Характеристика: Цветът е плътен, добре развит, с керемиден нюанс. Виното ни предлага добре развит букет от аромати на сухи листа, кожа, сушени плодове и кора. Тялото е със среден интензитет, хармонично и балансирано. Развива се добре в устата и има приятен послевкус.
Ориентировъчна цена: 4,13 лв.

GP – Златен ритъм – Каберне Совиньон 2003, Черноморско Злато
Характеристика: Цветът е керемидено червен, а букета от аромати е много добре развит. Долавят се сушени листа, конфи, череша, костилка, съпътствани от тонове на сушени плодове и дъбова дървесина. Вкусът е елегантен, хармоничен със средно тяло и приятни меки танини.
Ориентировъчна цена: 9,50 лв.

Каберне Совиньон 2005, Черноморско Злато
Характеристика: Червено кафяв цвят с аромат на сушени листа, мъх и костилка. Долавят се тонове на дървесина и череша. Тялото е със среден интензитет и структура. Вкусово е хармонично, добре балансирано със стопени танини.
Ориентировъчна цена: 4,13 лв.

Мерло 2006, Винарска Изба "Румелия"
Характеристика: Средно интензивен цвят с керемидени оттенъци. Ароматът е комплексен с тонове на сухи листа, мъх, орехова черупка и черни плодове. Тялото е добре балансирано, хармонично, с елегантна структура и приятни танини, с леки киселини на финала.
Ориентировъчна цена: 7,60 лв.

Мерло Специална Резерва 2004, Нова Индустриална Компания
Характеристика: Керемиденочервен цвят. Ароматът е интензивен, приятен, с усещане за сладки сушени плодове - конфи, стафида, смокиня, синя слива, допълващи се от тонове на печена дъбова дървесина. Вкусово е с добра структура, хармонично и балансирано.
Ориентировъчна цена: 8,90 лв.Прочетете още
 
комюнике 40: Нови български надежди или продукцията на някои от по-новите български изби

Присъствали /по реда на оценяването/: Яна Петкова, Ясен Захариев, Ефросия Благоева, Ясен Бориславов, Иван Бакалов, Марина Караконова ... прочети


 
Комюнике 39: Вина, в които сме се влюбвали

12.03.2013г. ... прочети

 
Комюнике 38: Ценови диапазон 10-20 лева и как се представят в него българските вина.

Темата за февруари 2013 беше провокирана от анализите, които обикновено се правят в края на една година, прогнозите за следващата и наблюденията на клуб „Винен наблюдател”, че през 2012 година в т... прочети


 
Комюнике 37: Декември 2012: Вина, с които да зарадваме себе си и другите

Темата за декември 2012, когато „Винен наблюдател” се събра след малко по-дълго прекъсване беше формулирана като „нека всеки донесе вино, с което да иска да зарадва другите”. Получи се доста интер... прочети


 
Комюнике 36: Пино гриджо = пино гри = граубургундер = сив монах

Пино гри е член на семейство „Пино” и най-популярната мутация на пино ноар. Гроздовете му се отличават с цветове, вариращи между почти всички отсенки на сиво-синьото и червеникаво-кафявото, много ... прочети


 
Комюнике 35: Мавруд - преглед на пазара

На две сбирки през месец февруари клуб „Винен наблюдател” направи преглед на пазара на вината от мавруд. Вината са подредени по ред на дегустация на двете дегустационни сесии, а не по точки. ... прочети


 
Комюнике 34: Вина за празник

На 29 декември 2011 се проведе поредната сбирка на клуб „Винен наблюдател” на апетитно-празнична тема: „Вина за празник”. Всеки наблюдател трябваше да донесе вино/а, които счита за подходящи за пр... прочети


 
Комюнике 33: Вина, които ни впечатлиха през 2011

За ноемврийската си сбирка клуб „Винен наблюдател” беше гост на ресторант „Преди 10” (http://www.before10.eu/), а темата касаеше вината, които ни впечатлиха през 2011 година. ... прочети


 
Комюнике 32 Септември: През лятото не пия червено или защо червеното вино не е сезонно?

Въпреки, че с темата на поредната ни сбирка искахме да покажем, че червеното вино е идеално за лятото също толкова, колкото и бялото за зимата, се оказа, че се събрахме на 23-ти семптември или на ... прочети


 
Комюнике 31 Юли 2011: Закуска на тревата

Виното е неразделна част от безгрижното удоволствие да похапнеш на поляна - с проста храна и добра компания. Австралия извади на пазара вино в кенове, само и само да окуражи отиващите на пикник да... прочети


 
10 20 30 40 50 следващи >>>
  нагореначало
 Новини
23-03-2013
Вторият Балкански винен конкурс и фестивал (BIWC 2013) ще се проведе на 16-19 май 2013 в Гранд Хотел София, България
18-06-2012
БИН 41, Мерло 2008 на САНТА САРА е НАЙ-ДОБРОТО БАЛКАНСКО ВИНО за 2012 г.
25-05-2012
За пети пореден път София се превръща в столица на австрийското вино


  Клуб "Винен  наблюдател"

Винен индекс


 Любопитно
 • Вещество от състава на червеното вино помага в борбата срещу затлъстяването
 • КИТАЙСКИ АРХЕОЛОЗИ НАМЕРИХА ВИНО ОТ ПРЕДИ 2400 ГОДИНИ
 • Парфюмът и виното

 •  Абонамент
  Абонирай се за новото в сайта
  име

  e-mail

    Чуй вината

    10 въпроса
    за виното

   Търсене
   
   Препоръчай
  Препоръчай на приятел
  e-mail на приятел

  твоя e-mail


    за сайтаза рекламаза контактотговорности  
    (C) 2004-2021, Vinoto.com Created by ABC Design & Communication 

   
  counter