за сайтаза рекламаза контактотговорности  
Виното - Vinoto.com - Vivat Vinum
  И историята
  Античност
  Средновековие
  Модерното вино

  Фактори
  Лозата
  Климат
  Концепция за тероара

  Гроздето
Тема на
месеца

  Как става?
  Общи процеси
  Бяло
  Червено
  Розе
  Шампанско
  Шери
  Портвайн

  По света

 В България
  Райони
  Сортове
  Винопроизводители
  В избата
  Как да съхраняваме
  виното
  Как старее виното
  На масата
  Сервиране
  Винени аксесоари

  Виното
  и храната
  Готвя с вино
  Дегустацията
  Речник
  Нашето мнение
  Вино и литература

  Книги
  по темата


  Нашите
  вина


Клуб Винен наблюдател
Национален клуб "Винен наблюдател" е сдружение с нестопанска цел, учредено на 2 февруари 2006г. в София.

Основатели са група винени ентусиасти от различни медии.

Главните цели на клуба са:

 • да насърчава обществен интерес и вкус към хубавото вино;
 • да оптимизира комуникациите между производители и търговци на вина и винолюбивата общественост;
 • да работи за утвърждаването на виното като постоянна тема в българските медии;
 • да създаде и да прилага собствена система за оценяване на качествата на вината, продавани на вътрешния пазар.
 • да издига и поддържа нивото на компетенции относно виното сред своите членове.
Учредители:
 1. Ефросия Благоева
 2. Жюстин Томс
 3. Иван Бакалов
 4. Мира Баджева
 5. Михаела Петрова
 6. Яна Петкова
 7. Ясен Бориславов
 8. д-р Ясен Захариев


ВИНЕН ИНДЕКС ФИНАЛИ 2007 - I ЧАСТ


Завърши финалният кръг на конкурса „Винен индекс”, който се провежда в Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки (НИИВСН) с партньорството на списание „Мениджър” и сайтът vinoto.com. В него участват едни от най-добрите български и вносни вина предлагани на българският пазар и получили в месечните кръгове оценка над 82т. По-долу са публикувани резултатите и отличията на белите, розе, шумящи и ликьорни вина.

Дегустационната комисия оценява вината по 100-бална точкова система, като се изчислява средноаритметична стойност от оценката на отделните дегустатори: Според присъдените точки вината получават следните награди – вино на годината (за бели и червени), голям златен медал, златен, сребърен и бронзов медал.

Това заседание, дегустационна комисия бе в състав: председател д-р Наум Симов НИИВСН - София, зам. председател инж. Стоян Геров гл. експерт в НИИВСН - София и членове: доц. Христо Спасов, Университет по Хранителни технологии - Пловдив , д-р Димитър Гайдарски – зам. директор в Агенция па лозата и виното, инж. Стефан Пирев - гл. технолог „Винекс Преслав”, инж. Снежана Мутафчийска – гл. технолог Домейн Менада, инж. Наталия Гаджева – Председател на Съюза на енолозите, инж. Екатерина Гаргова – технолог „Вила Любимец”, Яна Петкова – Винен наблюдател, Ефросия Благоева – Винен наблюдател, Ясен Захариев - Винен наблюдател, преподавател в НБУ, Ясен Бориславов - Винен наблюдател

„БЯЛО ВИНО НА ГОДИНАТА” и отличие „ГОЛЯМ ЗЛАТЕН МЕДАЛ” получиха две вина:

Montana Sauvignon blanc 2006, Montana Wines, New Zealand
Характеристика: Нежен и жив цвят с зеленикъв оттенък. Ароматът е експлозивен, мощен и богат. Характерното е, че аромата е сложен с преобладаващи тонове на цариградско грозде и коприва, а в допълнение се усещат зелена ябълка, цитрус и акация. Финалът е богат, дълъг и запомнящ се. Бихме препоръчали това вино на всеки, който иска да опита един истински представител на Совиньон Блан, в характерния за Нова Зеландия стил, с мощен и впечатляващ аромат.
Отличие: Голям Златен Медал
Препоръчителна цена: 14,50 лв.

Winemaker`s Selection Chardonnay 2006, ВИ „Хан Крум”
Характеристика: Това вино е със светло златист цвят, съчетаващо богатство от аромати на зрял цитрусов плод, мед, круша и елегантно се допълва от тонове на печени ядки. Усещат се нотки на ванилия и дъб, които доразвиват и обогатяват общият букет на виното. Вкусово е много добре структурирано с плътно, мазно и хармонично тяло. Подходящо за изящни приеми и партита.
Отличие: Голям Златен Медал
Препоръчителна цена: 12 лв.

Отличие „ЗЛАТЕН МЕДАЛ” получиха 8 вина:

Riesling Tiefenthal 2006, Buchegger, Austria
Характеристика: Интензивен и плътен цвят с жълто – зелен оттенък. Ароматът е много цветист, екзотичен и нежен на сладко от бели череши, цариградско грозде, цитрус, свеж плод и маракуя. Вкусово е сочно, плътно, с добра структура, балансирано, с очарователна свежест. Приятно за пиене вино с атракция в аромата и добър баланс между сладост и киселини.
Отличие: Златен Медал
Препоръчителна цена: 34,42 лв.

Шардоне Медово 2006, Винарна Медово
Характеристика: Това елегантно бяло вино е с интензивен сламено жълт цвят, експлозивен плодов аромат на зрял тропически плод, цитрус и круша. Има мощна вкусова атака с балансиран плътен вкус, сладост, мазнота и добре интегриран дъб, който придава допълнително богатство и финес. Притежава дълъг и запомнящ се послевкус.
Отличие: Златен Медал
Препоръчителна цена: 11,55 лв.

Вила Хисар Шардоне 2006, “ВЕРТИКАЛ” АД
Характеристика: Жълто – златист цвят с добър интензитет. Ароматът е с тонове на сушени листа, мед, деликатен жълт плод и свежа ябълка. Тялото е дълго, плътно и елегантно. Виното е подходящо за стареене, при което то ще развие още по добре цвета, аромата и вкусовите си качества. В устата се усеща много приятна мазнота, пълнота и хармония. Нежни и приятни киселини ви съпътстват до финала и оставят усещане за свежест и настроение.
Отличие: Златен Медал
Препоръчителна цена: 11,76 лв.

Едоардо Миролио Гевюрцтраминер 2006, Едоардо Миролио
Характеристика: Виното е с жълто - зелен цвят. Ароматът е интензивен, многопластов развива се в чашата и придобива сладък характер на зрели плодове, цветя, личи и роза. След нежния и ефирен аромат следва едно много добре балансирано и хармонично усещане във вкуса с продължителен и приятен после вкус. Има много добра кореспонденция между аромат и вкус.
Отличие: Златен Медал
Препоръчителна цена: 15,50 лв.

Траминер Хан Крум –WMS 2006, ВИ “Хан Крум”
Характеристика: Цветът на виното е жълто – зелен. Ароматът е експлозивен и много нежен, като доминират цветисти аромати, роза и личи. Вкусовият аромат е много интензивен и съпровожда усещанията ни и в после вкуса. Тялото е нежно елегантно и балансирано. Киселините са хрупкави и хармонични, като на финала се усеща приятна горчивина.
Отличие: Златен Медал
Препоръчителна цена: 13,90 лв.

Gruener Veltliner Pfarrweingarten (Попско лозе) 2005, „Buchegger”, Austria
Характеристика: За това вино често ще използваме думата много. Цвета е интензивен със зелен нюанс. Аромата е много богат и разностранен. Долавят се зрели жълти плодове, мед и масло. Нуждае се от малко време и завъртане в чашата за да разкрие още повече от ароматите си. Вкуса е изключително приятен. Едно много дълго усещане за виното съпроводено с елегантна сладост и мекота. Тялото е плътно, много добре структурирано и балансирано. Вкусово се усеща много приятна мазнота и богатство от вкусови аромати, на киви, манго, цитруси и конфи. Послевкусът е много дълъг и приятен с лека, но приятна горчивина. Едно много богато и комплексно вино, което заслужава вашето внимание.
Отличие: Златен Медал
Препоръчителна цена: 38,00 лв.

Riesling Moosburgerin 2005, Buchegger, Austria
Характеристика: Виното е с красив, интензивен, сламено жълт цвят със зелен нюанс. Ароматът е много плътен, богат и атрактивен. Усещат се сладки плодове, восък, мед, цитрус, и маракуя. Вкусово се усеща приятна сладост, която много добре кореспондира с нежните киселини. Тялото е доста мощно, но същевременно не тежи, а се развива в устата. Разнася се богатство от тропически и екзотични плодове, а финала е богат и продължителен, като споменът за виното остава дълго, след като вече е отпито и преглътнато. Това вино ще ви достави огромно удоволствие със своето богатство, финес и екзотика.
Отличие: Златен Медал
Препоръчителна цена: 42,36 лв.

Понтус Ркацители 1991, Винком Бургас, ликьорно
Характеристика: Кехлибарен цвят със зрял сушен плод в аромата, напомнящ за сладко от смокини карамел и кафе. Вкуса е плътен, кадифен и елегантен, като ароматите тук се доразвиват и обогатяват. Тялото е много добре балансирано и хармонично. Виното излъчва топлина и романтика. Подходящо е за консумация с изискани сладкиши и някои видове сирена.
Отличие: Златен Медал
Препоръчителна цена: 15,45 лв.

Отличие „СРЕБЪРЕН МЕДАЛ” получиха 12 вина:

Gruener Veltliner Gebling 2006, Buchegger, Austria
Характеристика: Много интензивен, жив и искрящ цвят, наситено жълт със зеленикави оттенъци. Аромата не е експлозивен, но е комплексен и богат – киви, аспарагус, ябълка. Има плътно и дълго тяло, добре структурирано. Виното е с много приятни и нежни киселини. Има потенциал за развитие и обогатяване на вкуса и аромата. Това определено е едно много приятно вино, на което може да се насладите вечер с приятели.
Отличие: Сребърен медал
Препоръчителна цена: 24,40лв.

Шардоне от Поморие 2006, „Черноморско злато” АД
Характеристика: Цвят с добър интензитет и приятни жълтеникави оттенъци. В аромата има много добро интегриране на плодовите нотки от гроздето и хубав дъбов аромат. Плодовата част съдържа тонове на банан, подправки и канела. Вкусово има елегантно тяло, с добра структура и приятна свежест, но в края на вкуса се долавя лека горчивина. Едно вино много подходящо за прохладните летни вечери.
Отличие: Сребърен медал
Препоръчителна цена: 4,60 лв.

Романца Шардоне 2006, Винпром Карнобат
Характеристика: Красив жълтозелен цвят с много добър интензитет. В аромата доминират тонове на дъб, дим и ванилия, които много добре се допълват. Аромата е плътен с усещане за мед, цитрус, сушени плодове, зелени маслини и др. Виното е с интензивен вкусов аромат и елегантност. Много хармоничен и балансиран вкус, с дълъг после вкус. Едно много приятно вино за хората, които обичат Шардоне, отлежало в бъчви.
Отличие: Сребърен медал
Препоръчителна цена: 15 лв.

Jacob’s Creek Chardonnay 2006, Australia
Характеристика: Виното е с жив златисто зелен цвят. Ароматът е дълбок, богат и интригуващ. В началото в се усеща зряла праскова, кайсия и екзотични тропически плодове, а след това в букета се развиват ухания на мед, ванилия. През цялото време като фон се долавя приятно докосване до дъбова дървесина. Вкусът е изключително добре балансиран и изящен с нежни киселини. Във вкусовият аромат се долавят пчелен восък, ядки и костилка. Послевкуса е атрактивен и продължителен.
Отличие: Сребърен медал
Препоръчителна цена: 15,50 лв.

Совиньон Блан 2006, „Черноморско Злато” АД
Характеристика: Жив, златисто – зеленикав цвят. Фин аромат на прясно окосена трева съчетан с цитрусов плод. Плътен и добре балансиран вкус, нежен и хармоничен. Вкусовият аромат се развива и обогатява, с тонове на грейпфрут и екзотични плодове. Притежава дълго тяло и силен финал.
Отличие: Сребърен медал
Препоръчителна цена: 7,14 лв.

Golden Age Traminer 2006, Винекс Преслав
Характеристика: Много приятен цвят на суха трева. С деликатен и интензивен аромат на цвят от роза и бели плодове. Вкусово е сочно, с добре структурирано тяло и дължина. Виното е елегантно, нежно с приятни киселини и финес. Споменът за него остава и след като виното се преглътне.
Отличие: Сребърен медал
Препоръчителна цена: 14,40лв.

Montana Unoaked Chardonay 2005, Montana Wines, New Zealand
Характеристика: Интензивен цвят с жълто зелен нюанс, наситен с много добро развитие. Ароматът е силен, комплексен с цитрусови плодове, круша, праскова и масло. Вкусът е дълъг, нежен и приятен. Тялото е добре структурирано, хармонично, с хрупкави киселини и дълъг запомнящ се финал. Консумира се охладено, а ако го оставите малко в чашата и я завъртите за да се аерира ще се насладите на още по-богати и красиви аромати.
Отличие: Сребърен медал
Препоръчителна цена: 15,50 лв.

Кюве Престиж Шардоне 2003, „ЛВК-Винпром” АД, Търговище
Характеристика: Привлекателен и въздействащ положително цвят на старо злато. Един класически стил на отгледано в бъчви Шардоне. Интензивен букет с мирис на дим, коричка хляб, нюанси на круша и захаросани фурми. Богат, свеж вкус с приятни киселини и откриващи се аромати на плодова салата, киви, ананас, кейк и мед. Хармония, богатство и финес ви съпровождат от сипването в чашата до преглъщането и на последната глътка на това запомнящо се вино.
Отличие: Сребърен медал
Препоръчителна цена: 11 лв.

Едоардо Миролио Розе Пино Ноар 2006, Едоaрдо Миролио
Характеристика: Цветът е с нюанс на лучена люспа, нежен и искрящ. Ароматът е много фин, интензивен, пикантен, плътен и плодов. Долавят се аромати на червена череша, съпътстващи с тонове на ягода и сухи листа. Тялото е ефирно и елегантно, а киселините са добре балансирани.
Отличие: Сребърен медал
Препоръчителна цена: 8,90 лв.

Персона Розе Каберне Совиньон 2006, Винпром Ямбол
Характеристика: Това розе е с малинено червен интензивен и жив цвят. Ароматът е плътен и плодов. Усеща се доминиращ аромат на ягода и горски плодове. Тялото е гладко, елегантно с дължина и мекота. Във финала се долавя горчивина, която му придава повече атракция. После вкуса е дълъг и приятен.
Отличие: Сребърен медал
Препоръчителна цена: 3,50 лв.

Едоардо Миролио Пенливо вино Брют 2005, Едоaрдо Миролио
Характеристика: Сламено- жълт цвят на естествено пенливо вино, с много добро развитие. Има закачлива игра на множество малки мехурчета, интензивен аромат на сладко от дюли, круша, ябълка и зрял плод. В устата се усеща деликатна свежест и приятно съчетание между аромати и вкус. Тялото е нежно и ефирно, преминаващо в един елегантен и запомнящ се финал. Стилно вино за вашите празници.
Отличие: Сребърен медал
Препоръчителна цена: 20 лв.

Отличие „БРОНЗОВ МЕДАЛ” получиха 6 вина:

Черга – бяла 2006, Домейн Менада
Характеристика: Цветът е с лек интензитет, но нежен и интригуващ. Ароматът е приятен и фин на зрял плод, комбиниран с дъб. Вкусово е добре структурирано, свежо и елегантно с не натрапчива горчивина и дълго усещане в послевкуса.
Отличие: Бронзов медал
Препоръчителна цена: 12 лв.

Кюве Престиж Траминер 2005, „ЛВК-Винпром” АД Търговище
Характеристика: Виното има атрактивен цвят и показва палитра от преливащи миризми – бял и розов цвят; екзотична плодовост – манго, кокос, пчелен восък. Вкусовият аромат е интензивен с характерните нюанси на роза, розмарин, личи и сок от мандарина. Долавят се и тонове на бяла дъвка, борови игли и индрише. Богатството от аромати е наистина забележително в това вино. Вкусът е консистентен, хармоничен, с галеща свежест. Едно трайно впечатляващо вино.
Отличие: Бронзов медал
Препоръчителна цена: 13 лв.

Вила Понте Шардоне & Совиньон Блан 2006, „Черноморско Злато” АД - Поморие
Характеристика: Светло зелен цвят със стоманен оттенък. Ароматът е ярък и експлозивен. Усещат се много приятни тонове на личи, индрише, праскова и екзотични тропически плодове. Силата на аромата е толкова завладяваща, че остава дълго в съзнанието ти, а богатството на аромати се доразвива с всяко следващо помирисване на виното, при което се откриват нови и нови ухания. Вкусът е хармоничен с пикантен финал.
Отличие: Бронзов медал
Препоръчителна цена: 8,50 лв.

Winemaker`s Selection Sauvignon blanc 2006, „Хан Крум” АД
Характеристика: Жив, интензивен и интригуващ цвят със зеленикави оттенъци. Аромата е експлозивен, плътен и богат - на прясно окосена трева, момина сълза, здравец, цариградско грозде и смокиня. Тялото е леко, елегантно с дълъг и приятен послевкус, съпроводен с лека горчивина. Ароматите и нежното усещане за това вино ви съпътстват дълго след като сте го преглътнали и оставят у вас усещане за лято, наслада и екзотика.
Отличие: Бронзов медал
Препоръчителна цена: 10,20 лв.

Вила Хисар Шардоне 2006, „ВЕРТИКАЛ” АД
Характеристика: Красив цвят и букет от аромати – масло, ядки, портокал и “конфи”- водят осезанието към един ярък вкус и трайни, екзотични тонове на киви и грейпфрут. Нюанси на дъбова дървесина и ванилия обогатява виното без да доминират. Тялото е много добре структурирано с хармонична сладост във вкуса. Виното показва явна свежест и характерна киселинност.
Отличие: Бронзов медал
Препоръчителна цена: 13 лв.

Шато Карнобат Розе 2006, „Винпром Карнобат”
Характеристика: Това розе предлага искрящ розов цвят, наподобяващ сок от череша. Има атрактивен и интензивен плодов аромат – ягода, малина и костилка на вишна. Притежава приятна свежест във вкуса, нежна хармония и плодов финал. Тялото е балансирано и елегантно с дълъг послевкус
Отличие: Бронзов медал
Препоръчителна цена: 4,68 лв.Прочетете още
 
комюнике 40: Нови български надежди или продукцията на някои от по-новите български изби

Присъствали /по реда на оценяването/: Яна Петкова, Ясен Захариев, Ефросия Благоева, Ясен Бориславов, Иван Бакалов, Марина Караконова ... прочети


 
Комюнике 39: Вина, в които сме се влюбвали

12.03.2013г. ... прочети

 
Комюнике 38: Ценови диапазон 10-20 лева и как се представят в него българските вина.

Темата за февруари 2013 беше провокирана от анализите, които обикновено се правят в края на една година, прогнозите за следващата и наблюденията на клуб „Винен наблюдател”, че през 2012 година в т... прочети


 
Комюнике 37: Декември 2012: Вина, с които да зарадваме себе си и другите

Темата за декември 2012, когато „Винен наблюдател” се събра след малко по-дълго прекъсване беше формулирана като „нека всеки донесе вино, с което да иска да зарадва другите”. Получи се доста интер... прочети


 
Комюнике 36: Пино гриджо = пино гри = граубургундер = сив монах

Пино гри е член на семейство „Пино” и най-популярната мутация на пино ноар. Гроздовете му се отличават с цветове, вариращи между почти всички отсенки на сиво-синьото и червеникаво-кафявото, много ... прочети


 
Комюнике 35: Мавруд - преглед на пазара

На две сбирки през месец февруари клуб „Винен наблюдател” направи преглед на пазара на вината от мавруд. Вината са подредени по ред на дегустация на двете дегустационни сесии, а не по точки. ... прочети


 
Комюнике 34: Вина за празник

На 29 декември 2011 се проведе поредната сбирка на клуб „Винен наблюдател” на апетитно-празнична тема: „Вина за празник”. Всеки наблюдател трябваше да донесе вино/а, които счита за подходящи за пр... прочети


 
Комюнике 33: Вина, които ни впечатлиха през 2011

За ноемврийската си сбирка клуб „Винен наблюдател” беше гост на ресторант „Преди 10” (http://www.before10.eu/), а темата касаеше вината, които ни впечатлиха през 2011 година. ... прочети


 
Комюнике 32 Септември: През лятото не пия червено или защо червеното вино не е сезонно?

Въпреки, че с темата на поредната ни сбирка искахме да покажем, че червеното вино е идеално за лятото също толкова, колкото и бялото за зимата, се оказа, че се събрахме на 23-ти семптември или на ... прочети


 
Комюнике 31 Юли 2011: Закуска на тревата

Виното е неразделна част от безгрижното удоволствие да похапнеш на поляна - с проста храна и добра компания. Австралия извади на пазара вино в кенове, само и само да окуражи отиващите на пикник да... прочети


 
10 20 30 40 50 следващи >>>
  нагореначало
 Новини
23-03-2013
Вторият Балкански винен конкурс и фестивал (BIWC 2013) ще се проведе на 16-19 май 2013 в Гранд Хотел София, България
18-06-2012
БИН 41, Мерло 2008 на САНТА САРА е НАЙ-ДОБРОТО БАЛКАНСКО ВИНО за 2012 г.
25-05-2012
За пети пореден път София се превръща в столица на австрийското вино


  Клуб "Винен  наблюдател"

Винен индекс


 Любопитно
 • Вещество от състава на червеното вино помага в борбата срещу затлъстяването
 • КИТАЙСКИ АРХЕОЛОЗИ НАМЕРИХА ВИНО ОТ ПРЕДИ 2400 ГОДИНИ
 • Парфюмът и виното

 •  Абонамент
  Абонирай се за новото в сайта
  име

  e-mail

    Чуй вината

    10 въпроса
    за виното

   Търсене
   
   Препоръчай
  Препоръчай на приятел
  e-mail на приятел

  твоя e-mail


    за сайтаза рекламаза контактотговорности  
    (C) 2004-2021, Vinoto.com Created by ABC Design & Communication 

   
  counter