за сайтаза рекламаза контактотговорности  
Виното - Vinoto.com - Vivat Vinum
  И историята
  Античност
  Средновековие
  Модерното вино

  Фактори
  Лозата
  Климат
  Концепция за тероара

  Гроздето
Тема на
месеца

  Как става?
  Общи процеси
  Бяло
  Червено
  Розе
  Шампанско
  Шери
  Портвайн

  По света

 В България
  Райони
  Сортове
  Винопроизводители
  В избата
  Как да съхраняваме
  виното
  Как старее виното
  На масата
  Сервиране
  Винени аксесоари

  Виното
  и храната
  Готвя с вино
  Дегустацията
  Речник
  Нашето мнение
  Вино и литература

  Книги
  по темата


  Нашите
  вина


Клуб Винен наблюдател
Национален клуб "Винен наблюдател" е сдружение с нестопанска цел, учредено на 2 февруари 2006г. в София.

Основатели са група винени ентусиасти от различни медии.

Главните цели на клуба са:

 • да насърчава обществен интерес и вкус към хубавото вино;
 • да оптимизира комуникациите между производители и търговци на вина и винолюбивата общественост;
 • да работи за утвърждаването на виното като постоянна тема в българските медии;
 • да създаде и да прилага собствена система за оценяване на качествата на вината, продавани на вътрешния пазар.
 • да издига и поддържа нивото на компетенции относно виното сред своите членове.
Учредители:
 1. Ефросия Благоева
 2. Жюстин Томс
 3. Иван Бакалов
 4. Мира Баджева
 5. Михаела Петрова
 6. Яна Петкова
 7. Ясен Бориславов
 8. д-р Ясен Захариев


ВИНЕН ИНДЕКС ДЕКЕМВРИ 2007


Завърши шестото издание на конкурса „Винен индекс”, който се провежда от Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки (НИИВСН) с партньорството на списание „Мениджър” и сайтът vinoto.com. В него участват едни от най-добрите български и вносни вина предлагани на българският пазар. Поместваме само вината получили над 80 точки от журито. По-долу са победителите в отделните категории.

Дегустационната комисия оценява вината по 100-бална точкова система, като се изчислява средноаритметична стойност от оценката на отделните дегустатори: 80-82 точки - качествени вина; 83-85 точки - много добри вина; 86-90 точки - отлични (впечатляващи) вина; над 90 точки - превъзходни вина за колекционери, с изключително високо качество.

При това заседание дегустационната комисия бе в състав: председател д-р Наум Симов НИИВСН - София, зам. председател инж. Стоян Геров гл. експерт в НИИВСН - София и членове: доц. Христо Спасов, Университет по Хранителни технологии - Пловдив , д-р Неда Проданова, Стефан Пирев - гл. технолог „Винекс Преслав”, Снежана Мутафчийска – гл. технолог Домейн Менада, инж. Бойка Стоева – гл. технолог Винпром Русе, инж. Наталия Гаджева – председател на СЕБ, Ясен Захариев - винен наблюдател, Ясен Бориславов - винен наблюдател

1. Победител в категория „ВИНО НА МЕСЕЦА” и „ВИП колекция” стана виното

Question mark 2006 Катаржина Естейт
Характеристика: Плътен интензивен тъмно червен цвят. Аромата е силен, дълбок и изключително богат. Зрели черни плодове (къпина, боровинка, касис) се допълват от сушени смокини и сливи, а подправковите тонове (черен пипер) му придават още повече емоция и чар. Като фон и допълнителна окраска се вплетени тонове на ванилия и дъбова дървесина, които дооформят аромата на това вино. Тялото е плътно, сочно и много добре структурирано. Танините са меки и създават топлина и финес. Едно сладко кадифено усещане ни съпровожда дълго в устата и ни подтиква към нова глътка. Комплексно вино за вълнуващи преживявания.
Точки: 86
Препоръчителна цена: 36 лв.

2. Победител в категория „ВИП колекция” стана виното

First vintage 2006 Катаржина Естейт,
Характеристика: Жив, наситен цвят, с керемиден оттенък. Много събран аромат, богат и комплексен. Добра хармония между ароматите от гроздето и тези, придадени от дъбовата дървесина. На фона от печени и пушени тонове на дъба, изпъква богата палитра от червени и черни горски плодове, вишна, череша, подправки, костилка, конфи и зрели сушени плодове. Аромата навява сладост. Вкусово виното е с добра структура и хармония. Тялото е дълго и елегантно.
Точки: 85
Препоръчителна цена: 21 лв.

3. Победители в категория „ПРЕПОРЪЧАНО ОТ ВИНЕН ИНДЕКС”, станаха 4 вина

Merlot Grand Selection Levent 2006, Винарска Къща Русе,
Характеристика: Плътен и наситен тъмно червен цвят. Аромата е много добре развит, комплексен и богат. Отлична интеграция между тоновете на дървесина, подправки и дим, дължащи се на отлежаването в малки дъбови бъчви, и ароматите на сочни плодове, вишна, къпина, череша с костилка, дължащи са на гроздето и ферментацията. Вкусът е изключително хармоничен, с много приятна сладост, много меки и топли танини, с развитие на акценти от черен шоколад и кафе във вкусовият аромат. Послевкуса е очарователен.
Точки: 84
Препоръчителна цена: 18,75 лв.

Halla 2006 Катаржина Естейт
Характеристика: Красив и наситен червен цвят. Аромата е интензивен, богат и завладяващ. Могат да се усетят различни компоненти, като сушени плодове, зрели горски и черни плодове, сухи листа, конфи, тъмен шоколад. Тялото е със средна пълнота, добре структурирано и хармонично. Танините са меки и топли. Виното е сочно и вкусът остава дълго в устата.
Точки: 84
Препоръчителна цена: 11,90 лв.

Пенливо вино EDOARDO MIROGLIO 2005
Характеристика: Сламено- жълт цвят на естествено пенливо вино, с много добро развитие. Има закачлива игра на множество малки мехурчета, интензивен аромат на сладко от дюли, круша, ябълка и зрял плод. В устата се усеща деликатна свежест и приятно съчетание между аромати и вкус. Тялото е нежно и ефирно, преминаващо в един елегантен и запомнящ се финал. Стилно вино за вашите празници.
Точки: 84
Препоръчителна цена: 20 лв.

Chardonnay Grand Selection Levent 2006 Винарска Къща Русе
Характеристика: Жълт цвят, със сламени оттенъци. Ароматът е експлозивен, с тонове на дим и дъбова дървесина. Силно изразено усещане на ванилия. Дървесината е много добре интегрирана и обогатява вкуса и аромата на виното. Тялото е плътно, с приятна мазнота и дълго усещане за ядки и кора от хляб. На финала се долавя закачлива горчивина.
Точки: 83
Препоръчителна цена: 18,75 лв.

3. Класация на участниците, получили над 80 точки – 14 вина

Chardonnay Barrel fermented Levent 2006 Винарска Къща Русе
Характеристика: Жълто-зелен цвят, с много интензивен и завладяващ аромат. Преобладават тонове на дъбова дървесина и ванилия, успешно съчетани с кокос, праскова и цитрусови плодове. Тялото е плътно и дълго се развива в устата. Финалът е продължителен и атрактивен, с лека горчивина.
Точки: 82
Препоръчителна цена: 18,75 лв.

Талисман Каберне & Совиньон Мерло 2006 Винекс Преслав
Характеристика: Интензивен и плътен червен цвят, с керемиден оттенък. Интензивен плодов аромат на черен плод (касис, къпина, череша) и сушени сливи. Вкусът е дълъг, хармоничен и сочен, с приятни танини.
Точки: 82
Препоръчителна цена: 5,50 лв.
(Изгодна покупка)

Rubin Levent 2006 Винарска Къща Русе
Характеристика: Цветът е добре развит, с карамелени нотки. Аромата е интензивен, ярък с доминиране на много добра дъбова дървесина (дим, печено) и акценти на къпина, зрели червени плодове и конфи. Вкусово е със средно тяло, меко и елегантно, с чудесна хармония между компонентите и лека горчивина на финала.
Точки: 82
Препоръчителна цена: 18,75 лв.

Merlot Levent 2006 Винарска Къща Русе” АД
Характеристика: Цветът е добре развит, с карамелени нотки. Аромата е интензивен, ярък с доминиране на много добра дъбова дървесина (дим, печено) и акценти на къпина, зрели червени плодове и конфи. Вкусово е със средно тяло, меко и елегантно, с чудесна хармония между компонентите и лека горчивина на финала.
Точки: 82
Препоръчителна цена: 18,75 лв.

Талисман Ризлинг 2006 Винекс Преслав
Характеристика: Приятни зеленикави оттенъци в цвета и интензивен плодов аромат. В аромата доминират грейпфрут и флорални тонове. Вкусът е много сочен, с усещане за ябълка и лимон, съпроводени с нежни киселини, придаващи му елегантна свежест и хармония.
Точки: 81
Препоръчителна цена: 5,50 лв.

Traminer Levent 2006 Винарска Къща Русе
Характеристика: Светъл и нежен цвят. Аромата е силен и елегантен, доминиран от роза. Долавят се и сладки бели плодове и цитрус. Вкуса е балансиран, хармоничен, с добра структура и дължина. Оставя дълъг спомен. Един хубав и типичен траминер.
Точки: 81
Препоръчителна цена: 18,75 лв.

Merlot Wini Terra – Levent 2006 Винарска Къща Русе
Характеристика: Наситен червен цвят, с кафеникав оттенък. Аромата е събран, плътен и интензивен. Усещат се черни плодове, сушени листа, кожа и трюфели. Тялото е добре структурирано, с меки танини, топлина и горски плодове във вкусовият аромат. Долавя се и мъх.
Точки: 81
Препоръчителна цена: 8,50 лв.

+359 Каберне Совиньон 2006 Вертикал
Характеристика: Жив, рубинено червен цвят. Аромата е интензивен, събран, с тонове на дим, кожа и подправки. Средно, добре структурирано тяло, с нежни танини и приятно вплетени аромати на сушени плодове и пипер. Сочно и вкусно вино.
Точки: 81
Препоръчителна цена: 7 лв.

Вила Понте Каберне Совиньон * Сира 2006 Черноморско Злато АД
Характеристика: Наситен рубинено червен цвят. Аромата е интензивен и интригуващ. Преобладават тонове на червени плодове, шоколад, дим и подправки. Във вкуса се усещат сладки танини. Сочно и хармонично вино, с добър баланс.
Точки: 81
Препоръчителна цена: 8,50 лв.

Winemaker`s selection Каберне Совиньон 2005 Винекс Преслав
Характеристика: Добре развит червен цвят с карамелени оттенъци. Виното има богат букет и добър баланс между ароматите на подправки, дим и дъбова дървесина, съчетани с тонове на конфи, сушени плодове, черна череша и шоколад. Тялото е балансирано и добре структурирано, с меки танини и приятен финал.
Точки: 81
Препоръчителна цена: 13 лв.

Шардоне Преслав 2006 Винекс Преслав
Характеристика: Жълто- зелен цвят, с много приятен и фин аромат на ябълка, праскова и зрели тропически плодове. Вкуса е хармоничен, с леко и нежно тяло, приятна свежест.
Точки: 80
Препоръчителна цена: 5,50 лв.

Пенливо вино КРИСТА Класик 2006 ЛВК-Винпром
Характеристика: Виното е с нежен, светло жълт цвят, със зеленикав оттенък. Аромата е фин и плодов, с усещане за праскова и ябълка. Има малки мехурчета и продължителна игра. Вкусът е хармоничен, с приятна свежест и финес.
Точки: 80
Препоръчителна цена: 3,50 лв.

Басара Пино Ноар 2006 Тракия Естейд
Характеристика: Керемидено червен цвят, с добра еволюция. Аромата е нежен и приятен, с нюанси на череша, черница и кожа. Добро развитие и еволюция на ароматите, с умело вплетени тонове на дървесина. Вкуса е с леко тяло, хармонично и балансирано.
Точки: 80
Препоръчителна цена: 9,50 лв.

Данубия Мерло 2004 Винпром Русе
Характеристика: Добре развит червен цвят с карамелени оттенъци. Виното има богат букет и добър баланс между ароматите на подправки, дим и дъбова дървесина, съчетани конфи- тонове, сушени плодове, черна череша и шоколад. Тялото е балансирано и добре структурирано, с меки танини и приятен финал.
Точки: 80
Препоръчителна цена: 8,40 лв.Прочетете още
 
комюнике 40: Нови български надежди или продукцията на някои от по-новите български изби

Присъствали /по реда на оценяването/: Яна Петкова, Ясен Захариев, Ефросия Благоева, Ясен Бориславов, Иван Бакалов, Марина Караконова ... прочети


 
Комюнике 39: Вина, в които сме се влюбвали

12.03.2013г. ... прочети

 
Комюнике 38: Ценови диапазон 10-20 лева и как се представят в него българските вина.

Темата за февруари 2013 беше провокирана от анализите, които обикновено се правят в края на една година, прогнозите за следващата и наблюденията на клуб „Винен наблюдател”, че през 2012 година в т... прочети


 
Комюнике 37: Декември 2012: Вина, с които да зарадваме себе си и другите

Темата за декември 2012, когато „Винен наблюдател” се събра след малко по-дълго прекъсване беше формулирана като „нека всеки донесе вино, с което да иска да зарадва другите”. Получи се доста интер... прочети


 
Комюнике 36: Пино гриджо = пино гри = граубургундер = сив монах

Пино гри е член на семейство „Пино” и най-популярната мутация на пино ноар. Гроздовете му се отличават с цветове, вариращи между почти всички отсенки на сиво-синьото и червеникаво-кафявото, много ... прочети


 
Комюнике 35: Мавруд - преглед на пазара

На две сбирки през месец февруари клуб „Винен наблюдател” направи преглед на пазара на вината от мавруд. Вината са подредени по ред на дегустация на двете дегустационни сесии, а не по точки. ... прочети


 
Комюнике 34: Вина за празник

На 29 декември 2011 се проведе поредната сбирка на клуб „Винен наблюдател” на апетитно-празнична тема: „Вина за празник”. Всеки наблюдател трябваше да донесе вино/а, които счита за подходящи за пр... прочети


 
Комюнике 33: Вина, които ни впечатлиха през 2011

За ноемврийската си сбирка клуб „Винен наблюдател” беше гост на ресторант „Преди 10” (http://www.before10.eu/), а темата касаеше вината, които ни впечатлиха през 2011 година. ... прочети


 
Комюнике 32 Септември: През лятото не пия червено или защо червеното вино не е сезонно?

Въпреки, че с темата на поредната ни сбирка искахме да покажем, че червеното вино е идеално за лятото също толкова, колкото и бялото за зимата, се оказа, че се събрахме на 23-ти семптември или на ... прочети


 
Комюнике 31 Юли 2011: Закуска на тревата

Виното е неразделна част от безгрижното удоволствие да похапнеш на поляна - с проста храна и добра компания. Австралия извади на пазара вино в кенове, само и само да окуражи отиващите на пикник да... прочети


 
10 20 30 40 50 следващи >>>
  нагореначало
 Новини
23-03-2013
Вторият Балкански винен конкурс и фестивал (BIWC 2013) ще се проведе на 16-19 май 2013 в Гранд Хотел София, България
18-06-2012
БИН 41, Мерло 2008 на САНТА САРА е НАЙ-ДОБРОТО БАЛКАНСКО ВИНО за 2012 г.
25-05-2012
За пети пореден път София се превръща в столица на австрийското вино


  Клуб "Винен  наблюдател"

Винен индекс


 Любопитно
 • Вещество от състава на червеното вино помага в борбата срещу затлъстяването
 • КИТАЙСКИ АРХЕОЛОЗИ НАМЕРИХА ВИНО ОТ ПРЕДИ 2400 ГОДИНИ
 • Парфюмът и виното

 •  Абонамент
  Абонирай се за новото в сайта
  име

  e-mail

    Чуй вината

    10 въпроса
    за виното

   Търсене
   
   Препоръчай
  Препоръчай на приятел
  e-mail на приятел

  твоя e-mail


    за сайтаза рекламаза контактотговорности  
    (C) 2004-2021, Vinoto.com Created by ABC Design & Communication 

   
  counter