за сайтаза рекламаза контактотговорности  
Виното - Vinoto.com - Vivat Vinum
  И историята
  Античност
  Средновековие
  Модерното вино

  Фактори
  Лозата
  Климат
  Концепция за тероара

  Гроздето
Тема на
месеца

  Как става?
  Общи процеси
  Бяло
  Червено
  Розе
  Шампанско
  Шери
  Портвайн

  По света

 В България
  Райони
  Сортове
  Винопроизводители
  В избата
  Как да съхраняваме
  виното
  Как старее виното
  На масата
  Сервиране
  Винени аксесоари

  Виното
  и храната
  Готвя с вино
  Дегустацията
  Речник
  Нашето мнение
  Вино и литература

  Книги
  по темата


  Нашите
  вина


Клуб Винен наблюдател
Национален клуб "Винен наблюдател" е сдружение с нестопанска цел, учредено на 2 февруари 2006г. в София.

Основатели са група винени ентусиасти от различни медии.

Главните цели на клуба са:

 • да насърчава обществен интерес и вкус към хубавото вино;
 • да оптимизира комуникациите между производители и търговци на вина и винолюбивата общественост;
 • да работи за утвърждаването на виното като постоянна тема в българските медии;
 • да създаде и да прилага собствена система за оценяване на качествата на вината, продавани на вътрешния пазар.
 • да издига и поддържа нивото на компетенции относно виното сред своите членове.
Учредители:
 1. Ефросия Благоева
 2. Жюстин Томс
 3. Иван Бакалов
 4. Мира Баджева
 5. Михаела Петрова
 6. Яна Петкова
 7. Ясен Бориславов
 8. д-р Ясен Захариев


ВИНЕН ИНДЕКС ОКТОМВРИ 2007


Завърши четвъртото издание на конкурса „Винен индекс”, който се провежда от Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки (НИИВСН) с партньорството на списание „Мениджър” и сайтът vinoto.com. В него участват най-добрите български и вносни вина предлагани на българският пазар. Ние поместваме само вината получили над 80 точки от авторитетното жури. По-долу са победителите в отделните категории.

Дегустационната комисия оценява вината по 100-бална точкова система, като се изчислява средноаритметична стойност от оценката на отделните дегустатори: 80-82 точки - качествени вина; 83-85 точки - много добри вина; 86-90 точки - отлични (впечатляващи) вина; над 90 точки - превъзходни вина за колекционери, с изключително високо качество.

При това издание на конкурса дегустационна комисия бе в състав: председател инж. Стоян Геров гл. експерт в НИИВСН - София и членове: доц. Христо Спасов, Университет по Хранителни технологии - Пловдив, ст. асистент Николай Стоянов, УХТ – Пловдив, инж. Стефан Пирев, гл. технолог „Винекс Преслав”, инж. Стоян Стоянов, производствен директор „Винпром Карнобат”, инж. Иван Димитров, производствен директор „Винпром Ямбол”, инж. Екатерина Гаргова, технолог „Вила Любимец”, инж. Димитър Грозев , гл. технолог „Тера Тангра”, Ясен Бориславов - Винен наблюдател, Ефросия Благоева, журналист, Винен наблюдател.

1. Победители в категория „ВИНО НА МЕСЕЦА” и „ВИП колекция” станаха две вина
Jacob`s Creek Шардоне 2006, Pernod Ricard Australia
Характеристика: Виното е с жив златисто зелен цвят. Ароматът е дълбок, богат и интригуващ. В началото се усещат зряла праскова, кайсия и екзотични тропически плодове, а след това в букета се развиват ухания на мед и ванилия. През цялото време ни съпровожда приятно докосване до дъбова дървесина. Вкусът е изключително добре балансиран и изящен, с нежни киселини. Във вкусовият аромат се долавят пчелен восък, ядки и костилка. Послевкуса е атрактивен и продължителен.
Точки: 85
Препоръчителна цена: 18 лв.

Jacob`s Creek Шираз х Каберне Совиньон 2005, Pernod Ricard - Australia
Характеристика: Гранатово червен цвят, много жив и искрящ, с перфектно развитие. Аромата е експлозивен и многопластов. Грабва веднага и те владее дълго. Доминират сладки сушени плодове, тютюн, печена дъбова дървесина и подправки. В богатия букет от аромати се долавя и приятна закачка от мента, евкалипт и сушени листа. Вкусово се усеща пълнота и мазнота, които дълго поддържат сетивата ни, а във финала ни докосва една пикантна горчивина. Впечатляващо вино за бизнес приеми и вечери, с изискани ястия от червено месо и дивеч..
Точки: 85
Препоръчителна цена: 19 лв.

2. Победители в категория „ПРЕПОРЪЧАНО ОТ ВИНЕН ИНДЕКС”, станаха 4 вина
Кюве – Престиж Каберне Совиньон 2004, „ЛВК-Винпром” АД, Търговище
Характеристика: Приятен и плътен цвят с кафеникави оттенъци. Ароматът е богат и комплексен. Долавят се кора от канела, мъх, сухи листа и карамел. Тоновете на пушена дървесина приятно допълват букета. Във чашата виното се развива и се долавят нотки на червени плодове и подправки. Вкусово е балансирано със средно тяло, но добра дължина и хармония.
Точки: 84
Препоръчителна цена: 9,30 лв.

Шато Карнобат Премиум Сира 206, „Винпром Карнобат”
Характеристика: Виното притежава красив и наситен червен цвят с виолетови оттенъци. Ароматът е богат, подчертано плодов, доминиран от зряла череша, горски плодове и слива. Долавят се нюанси на кора, подправки и костилка. Вкусът е елегантен, с приятна свежест на финала и усещане за зрял плод. Едно атрактивно вино, в което се откриват типичните за този престижен винен сорт характеристики.
Точки: 83
Препоръчителна цена: 6,96 лв.

Вила Понте Шардоне х Совиньон блан 2006, „Черноморско злато” АД, Поморие
Характеристика: Светло зелен цвят със стоманен оттенък. Ароматът е ярък и експлозивен. Усещат се много приятни тонове на индрише, праскова и екзотични тропически плодове. Силата на аромата е толкова завладяваща, че остава дълго в съзнанието ти, а богатството на аромати се доразвива с всяко следващо отпиване на виното, при което се откриват нови и нови ухания.
Точки: 83
Препоръчителна цена: 8,50 лв.

Jacob`s Creek Шираз 2005, Pernod Ricard Pasific - Australia
Характеристика: Виното е с топъл червен цвят и керемидени нюанси. Букета е добре развит, интензивен и завладяващ - на сушени плодове, подправки и сладък карамел, съчетани с много приятна дъбова дървесина. Долавя се и шоколад. Тялото на виното е много добре балансирано, дълго и хармонично с меки и фини танини. Финала е топъл и приятен. Едно комплексно вино за изискана вечеря с леки месни деликатеси.
Точки: 83
Препоръчителна цена: 20 лв.

3. Класация на участниците, получили над 80 точки – 17 вина
Вила Любимец Мерло 2005
Характеристика: Наситен тъмночервен цвят с кафеникави оттенъци. Ароматът е интензивен, топъл, богат и завладяващ. Усещат се тонове на добре изсушени плодове, листа, конфи, месо и печена чушка. Вкусово виното е меко, балансирано с кадифени танини и приятна сладост. Във финала има нежни и приятни киселини. Вино за романтични вечери.
Точки: 82
Препоръчителна цена: 14,00 лв.

Winemaker`s Selection Шардоне 2006, ВИ „Хан Крум” АД
Характеристика: Това вино е със светло златист цвят, съчетава богатство от аромати на зрял цитрусов плод, мед, круша и елегантно се допълва от тонове на печени ядки. Усещат се нотки на ванилия и дъб, които доразвиват и обогатяват общият букет на виното. Вкусово е много добре структурирано с плътно, мазно и хармонично тяло. Подходящо за изящни приеми и партита.
Точки: 82
Препоръчителна цена: 12,00 лв.

Кюве – Престиж Траминер 2006, „ЛВК-Винпром” АД, Търговище
Характеристика: Това вино е с много провокативен аромат. Преобладават тонове на личи, стафидирано грозде, грейпфрут и роза. Те се доразвиват и допълват с нотки на мед, лавандула и чубрица. Ароматът на виното предизвика дискусия в журито със своята специфичност. Вкусово е нежно и елегантно.
Точки: 82
Препоръчителна цена: 13,00 лв.

Каберне Совиньон Персона Специална Резерва 2003, „Винпром Ямбол” ЕАД
Характеристика: Добре структурирано вино с карамелени нотки в цвета. Има много добре развит букет. Във вкуса доминират тонове на благороден дъб, придаващи му красива хармония. Повей на подправки и нотки на кожа.
Точки: 82
Препоръчителна цена: 7,80 лв.

Кюве – Престиж Мерло 2004, „ЛВК-Винпром” АД, Търговище
Характеристика: Цветът е наситен, искрящ с кафеникави оттенъци. Ароматът е интензивен, съставен предимно от тонове на сухи листа, мъх и подправки. Има много добре интегрирана дъбова дървесина и конфи характер. Виното е със средно тяло и стопени танини.
Точки: 82
Препоръчителна цена: 9,30 лв.

Мерло Персона Специална Резерва 2003, „Винпром Ямбол” ЕАД
Характеристика: Много добре развит керемидено червен цвят с жълтеникави нотки. Виното е развило богат комплекс от аромати на сушени плодове, есенни листа, карамел и конфи. Тялото е елегантно и добре структурирано, със стопени танини. Послевкуса е дълъг и приятен.
Точки: 82
Препоръчителна цена: 7,80 лв.

ob`s Creek Шираз Розе 2006, Pernod Ricard Pasific – Australia
Характеристика: Много приятен ягодов цвят. Ароматът е топъл и богат – зрял червен плод в комбинация с ванилия и малинов сироп. Тялото е леко и елегантно с приятен финал. Нежно и интересно вино.
Точки: 81
Препоръчителна цена: 19 лв.

ло Персона 2006, „Винпром Ямбол” ЕАД
Характеристика: Красив червен цвят. Плодов аромат на череша, къпина и черни плодове. Средно тяло, с балансирани танини и лека киселина във финала. Виното е с добра кореспонденция между аромат и вкус.
Точки: 81
Препоръчителна цена: 3,50 лв.

ob`s Creek Мерло 2006, Pernod Ricard Pasific - Australia
Характеристика: Много добре развит червен цвят с кафеникави оттенъци. Ароматът е многопластов и интензивен, на зрял плод, приятно съчетан с нотки на слива, конфитюр и подправки. Тоновете на дървесина придават допълнително богатство на аромата. Вкусово е леко и елегантно, с кадифени танини и дълъг пикантен финал.
Точки: 81
Препоръчителна цена: 19 лв.

Каберне Совиньон Персона Резерва 2003, „Винпром Ямбол” ЕАД
Характеристика: Виното е с топъл керемидено червен цвят и доминиране на дъб във вкуса. Усещат се сушени листа и кожа. Тялото е хармонично и балансирано, с приятен послевкус.
Точки: 81
Препоръчителна цена: 4,60 лв.

хус Каберне Совиньон 2003, „Винпром Пещера” АД
Характеристика: Приятен червено-кафеникав цвят. Аромата е добре изразен и богат. Има изразен букет от аромати съчетани с благородството на отлежаването в бъчва. Танините са добре развити и придават топлина.
Тoчки: 81
Препоръчителна цена: 4,70 лв.

Вила Рустика Мерло 2003, „Синхрон Инвест” ООД
Характеристика: Цветът е плътен и интензивен с кафеникав нюанс. Аромата е комплексен и развит, с тонове на карамел, сушени листа и месо. Долавят се и черни плодове. Тялото е заоблено и добре оформено.
Точки: 81
Препоръчителна цена: 10 лв.

Бакхус Мерло 2003, „Винпром Пещера” АД
Характеристика: Притежава приятен червен цвят с добро развитие. Букета е интензивен, с тонове на дървесина, кожа и развит комплекс от аромати на подправки и сушени листа.
Точки: 81
Препоръчителна цена: 4,70 лв.

Талисман Шардоне 2006, „Винекс Преслав” АД
Характеристика: Цветът е светло жълт със зеленикави оттенъци. В аромата преобладават зрели тропически плодове и праскова. Виното е хармонично, с добре балансирано тяло и свежи киселини на финала.
Точки: 80
Препоръчителна цена: 4,50 лв.

Персона Резерва Мерло 2003, „Винпром Ямбол” ЕАД
Характеристика: Виното е с много добре запазен цвят. Интензивен аромат на зрели плодове с акцент на слива и череша, обогатен с печен дъб. Хармоничен вкус с добре закръглено тяло.
Точки: 80
Препоръчителна цена: 4,60 лв.

Каберне Савиньон Розе 2006, „Черноморско злато” АД, Поморие
Характеристика: Това е вино с характер. В описанието му преобладава усещането за ягода. Тя е както в цвета, така и в основата на ароматния комплекс. Той се допълва и от нотки на горски плодове и вишна. Вкусът е нежен и балансиран.
Точки: 80
Препоръчителна цена: 4,50 лв.

Персона Каберне Совиньон 2006, „Винпром Ямбол” ЕАД
Характеристика: Приятен червен цвят с виолетови оттенъци. Ароматът е плодов, с допълнителни тонове на череша и костилка. Тялото е балансирано и хармонично.
Точки: 80
Препоръчителна цена: 3,50 лв.Прочетете още
 
комюнике 40: Нови български надежди или продукцията на някои от по-новите български изби

Присъствали /по реда на оценяването/: Яна Петкова, Ясен Захариев, Ефросия Благоева, Ясен Бориславов, Иван Бакалов, Марина Караконова ... прочети


 
Комюнике 39: Вина, в които сме се влюбвали

12.03.2013г. ... прочети

 
Комюнике 38: Ценови диапазон 10-20 лева и как се представят в него българските вина.

Темата за февруари 2013 беше провокирана от анализите, които обикновено се правят в края на една година, прогнозите за следващата и наблюденията на клуб „Винен наблюдател”, че през 2012 година в т... прочети


 
Комюнике 37: Декември 2012: Вина, с които да зарадваме себе си и другите

Темата за декември 2012, когато „Винен наблюдател” се събра след малко по-дълго прекъсване беше формулирана като „нека всеки донесе вино, с което да иска да зарадва другите”. Получи се доста интер... прочети


 
Комюнике 36: Пино гриджо = пино гри = граубургундер = сив монах

Пино гри е член на семейство „Пино” и най-популярната мутация на пино ноар. Гроздовете му се отличават с цветове, вариращи между почти всички отсенки на сиво-синьото и червеникаво-кафявото, много ... прочети


 
Комюнике 35: Мавруд - преглед на пазара

На две сбирки през месец февруари клуб „Винен наблюдател” направи преглед на пазара на вината от мавруд. Вината са подредени по ред на дегустация на двете дегустационни сесии, а не по точки. ... прочети


 
Комюнике 34: Вина за празник

На 29 декември 2011 се проведе поредната сбирка на клуб „Винен наблюдател” на апетитно-празнична тема: „Вина за празник”. Всеки наблюдател трябваше да донесе вино/а, които счита за подходящи за пр... прочети


 
Комюнике 33: Вина, които ни впечатлиха през 2011

За ноемврийската си сбирка клуб „Винен наблюдател” беше гост на ресторант „Преди 10” (http://www.before10.eu/), а темата касаеше вината, които ни впечатлиха през 2011 година. ... прочети


 
Комюнике 32 Септември: През лятото не пия червено или защо червеното вино не е сезонно?

Въпреки, че с темата на поредната ни сбирка искахме да покажем, че червеното вино е идеално за лятото също толкова, колкото и бялото за зимата, се оказа, че се събрахме на 23-ти семптември или на ... прочети


 
Комюнике 31 Юли 2011: Закуска на тревата

Виното е неразделна част от безгрижното удоволствие да похапнеш на поляна - с проста храна и добра компания. Австралия извади на пазара вино в кенове, само и само да окуражи отиващите на пикник да... прочети


 
10 20 30 40 50 следващи >>>
  нагореначало
 Новини
23-03-2013
Вторият Балкански винен конкурс и фестивал (BIWC 2013) ще се проведе на 16-19 май 2013 в Гранд Хотел София, България
18-06-2012
БИН 41, Мерло 2008 на САНТА САРА е НАЙ-ДОБРОТО БАЛКАНСКО ВИНО за 2012 г.
25-05-2012
За пети пореден път София се превръща в столица на австрийското вино


  Клуб "Винен  наблюдател"

Винен индекс


 Любопитно
 • Вещество от състава на червеното вино помага в борбата срещу затлъстяването
 • КИТАЙСКИ АРХЕОЛОЗИ НАМЕРИХА ВИНО ОТ ПРЕДИ 2400 ГОДИНИ
 • Парфюмът и виното

 •  Абонамент
  Абонирай се за новото в сайта
  име

  e-mail

    Чуй вината

    10 въпроса
    за виното

   Търсене
   
   Препоръчай
  Препоръчай на приятел
  e-mail на приятел

  твоя e-mail


    за сайтаза рекламаза контактотговорности  
    (C) 2004-2021, Vinoto.com Created by ABC Design & Communication 

   
  counter