за сайтаза рекламаза контактотговорности  
Виното - Vinoto.com - Vivat Vinum
  И историята
  Античност
  Средновековие
  Модерното вино

  Фактори
  Лозата
  Климат
  Концепция за тероара

  Гроздето
Тема на
месеца

  Как става?
  Общи процеси
  Бяло
  Червено
  Розе
  Шампанско
  Шери
  Портвайн

  По света

 В България
  Райони
  Сортове
  Винопроизводители
  В избата
  Как да съхраняваме
  виното
  Как старее виното
  На масата
  Сервиране
  Винени аксесоари

  Виното
  и храната
  Готвя с вино
  Дегустацията
  Речник
  Нашето мнение
  Вино и литература

  Книги
  по темата


  Нашите
  вина


Клуб Винен наблюдател
Национален клуб "Винен наблюдател" е сдружение с нестопанска цел, учредено на 2 февруари 2006г. в София.

Основатели са група винени ентусиасти от различни медии.

Главните цели на клуба са:

 • да насърчава обществен интерес и вкус към хубавото вино;
 • да оптимизира комуникациите между производители и търговци на вина и винолюбивата общественост;
 • да работи за утвърждаването на виното като постоянна тема в българските медии;
 • да създаде и да прилага собствена система за оценяване на качествата на вината, продавани на вътрешния пазар.
 • да издига и поддържа нивото на компетенции относно виното сред своите членове.
Учредители:
 1. Ефросия Благоева
 2. Жюстин Томс
 3. Иван Бакалов
 4. Мира Баджева
 5. Михаела Петрова
 6. Яна Петкова
 7. Ясен Бориславов
 8. д-р Ясен Захариев


ВИНЕН ИНДЕКС СЕПТЕМВРИ 2007


Имаме удоволствието да ви информираме за резултатите от конкурса „Винен индекс” за месец Септември 2007г.

Представени са вината с оценка над 80 т. и получили право да бъдат публикувани в сп. Мениджър и в специалната брошура, която можете да намерите в софийските ресторанти и магазини за алкохол.

Вино на месец септември е Ризлинг Мосбургерин 2005, изба Бухегер, Кремстал, Австрия с 86 точки.

ЛЕГЕНДИ:

95-100 т. ненадминат характер и потенциал, вина от най-висока класа
90-94 т. вина с превъзходен характер, впечатляващи и стилни
80-89 т. добри до много добри вина със специфични достойнства
70-79 т. средно, подходящо за консумация, вино, което може да има малки недостатъци
60-69 т. под средно, става за пиене, но не се препоръчва
под 59 т. негодно за пиене, не се препоръчва

ВИП - Вип колекция
ВМ - Вино на месеца
ПВИ - Препоръчано от „Винен Индекс”
ИП - Изгодна покупка
НП - Нов продукт

БЕЛИ ВИНА:

1. Шардоне Преслав 2006, ВИ “Хан Крум”, цена 6,80 лв., 81 точки
Златист цвят. Ароматът е интензивен, плодов с нежни тонове на грейпфрут и круша, далечен дъх на пролетни цветя. Тялото е балансирано, елегантно, плътно и дълго с минерални нотки. Има продължителен финал с приятна киселинност.

2. Романца Шардоне 2006, СИС Индустрийс, 15,00 лв., 84 точки
ПВИ
Красив жълтозелен цвят с много добър интензитет. В аромата доминират тонове на дъб, дим и ванилия, които много добре се допълват. Аромата е плътен с усещане за мед, цитрус, сушени плодове, зелени маслини и др. Виното е с интензивен вкусов аромат и елегантност. Много хармоничен и балансиран вкус, с дълъг послевкус. Едно много приятно вино за тези, които обичат Шардоне, отлежало в бъчви.

3. Шардоне 2006, Вила Хисар, 11.76 лв., 84 точки,
ПВИ, ИП
Жълто – златист цвят с добър интензитет. Ароматът е с тонове на сушени листа, мед, деликатен жълт плод и свежа ябълка. Тялото е дълго, плътно и елегантно. Виното е подходящо за стареене, при което то ще развие още по добре цвета, аромата и вкусовите си качества. В устата се усеща много приятна мазнота, пълнота и хармония. Нежни и приятни киселини ви съпътстват до финала и оставят усещане за свежест и настроение.

4. Ризлинг Тифентал 2006, изба Бухегер, Кремстал, Австрия, 34.42 лв., 83 точки
ПВИ
Интензивен и плътен цвят с жълто – зелен оттенък. Ароматът е много цветист, екзотичен и нежен на сладко от бели череши, цариградско грозде, цитрус, свеж плод и маракуя. Вкусово е сочно, плътно, с добра структура, балансирано, с очарователна свежест. Приятно за пиене вино с атракция в аромата и добър баланс между сладост и киселини.

5. Шато Карнобат Совиньон Блан 2006, СИС Индустрийс, 6,60 лв., 81 точки
НП
Ароматът е много фин и загадъчен, чувствен, с усещане на зелена ябълка и цитрус. Вкусът е балансиран, с добре структурирано тяло и свежи киселини. Виното е елегантно, приятно, интересно и провокативно – кара те да го преосмисляш като го търсиш отново и отново.

6. Едоардо Миролио Совиньон Блан 2006, Едоардо Миролио, 13,40 лв., 81 точки
Цветът е нежен със сивкаво-зелен оттенък. Ароматът е интензивен, характерен за сорта, с усещане на аспарагус, ананас и цитрус. Тялото е хармонично, елегантно и много добре балансирано. Финала е много приятен, продължителен и атрактивен.

7. Едоардо Миролио Гевюрцтраминер 2006, Едоардо Миролио, 15,50 лв., 84 точки,
ПВИ
Виното е с жълто - зелен цвят. Ароматът е интензивен, многопластов развива се в чашата и придобива сладък характер на зрели плодове, цветя, личи и роза. След нежния и ефирен аромат следва едно много добре балансирано и хармонично усещане във вкуса с продължителен и приятен после вкус. Има много добра кореспонденция между аромат и вкус.

8. Траминер Хан Крум Wine masters’ Selection 2006, ВИ “Хан Крум”, 13.90 лв., 82 точки
Цветът на виното е жълто – зелен. Ароматът е експлозивен и много нежен, като доминират цветисти аромати, роза и личи. Вкусът е много интензивен и съпровожда усещанията и в после вкуса, като на финала се усеща приятна горчивина. Тялото е елегантно и добре балансирано.

9. Шардоне Регалис 2005, Черноморско злато, 3,73 лева, 81 точки
Виното е с жълтеникав цвят. Ароматът е на зрели плодове съчетан с тонове на дъбова дървесина. Във вкуса се усещат аромати на пъпеш и препечен хляб. Тялото е елегантно и балансирано. Усещат се свежи киселини в после вкуса.

10. Ризлинг Мосбургерин 2005, изба Бухегер, Кремстал, Австрия, 42.36 лв., 86 точки
ВМ, ВИП
Виното е с красив, интензивен, сламено жълт цвят със зелен нюанс. Ароматът е много плътен, богат и атрактивен. Усещат се сладки плодове, восък, мед, цитрус, и маракуя. Вкусово се усеща приятна сладост, която много добре кореспондира с нежните киселини. Тялото е доста мощно, но същевременно не тежи, а се развива в устата. Разнася се богатство от тропически и екзотични плодове, а финала е богат и продължителен, като споменът за виното остава дълго, след като вече е отпито и преглътнато. Това вино ще ви достави огромно удоволствие със своето богатство, финес и екзотика.

РОЗЕ:

11. Едоардо Миролио Пино ноар Розе 2006, Едоардо Миролио, 8,90 лв., 82 точки
Цветът е с нюанс на лучена люспа, нежен и искрящ. Ароматът е много фин, интензивен, пикантен, плътен и плодов. Долавят се аромати на червена череша, съпътстващи с тонове на ягода и сухи листа. Тялото е ефирно и елегантно, а киселините са добре балансирани.

12. Персона Каберне Совиньон Розе 2006, Винпром Ямбол, 3,50 лв., 81 точки
Това розе е с малинено червен интензивен и жив цвят. Ароматът е плътен и плодов. Доминиращ аромат на ягода и горски плодове. Тялото е гладко, елегантно с дължина и мекота. Във финала се долавя горчивина, която му придава повече атракция. После вкуса е дълъг и приятен.

ЧЕРВЕНИ:

13. Мерул Каберне Совиньон 2006, Ковекс – 2 ЕООД, 7,60 лв., 82 точки
НП
Рубинен жив цвят с много добър интензитет. В аромата се долавят свежи и ясни червени плодове – череша, къпини и костилка. Вкусът е с елегантно тяло, с леко зърнести танини и топлина. Виното е много приятно за пиене сега, но има потенциал за развитие и ако го оставите още малко да отлежи в бутилката и го консумирате след 5-6 месеца ще усетите още по кадифени танини и по развит букет от аромати.

14. Маруд Качивела 2002, Черноморско злато, 3,93, 81 точки
Цветът е с карамелени оттенъци, типични за стари отлежали вина. В аромата се долавят сушени листа, карамел и кожа. Тялото е балансирано, хармонично и меко с приятно усещане в послевкуса.

15. Мерло 2003, Черноморско злато, 3.93 лв., 82 точки
ИП
Виното е с добро развитие, гранитов цвят с богат букет от аромати – сушени билки, трева и чай. Вкусът е елегантен с хармонично и балансирано тяло. Това вино е класическо старо вино, отлежало в големи бъчви и е подходящо за хора обичащи вина с развитие.

16. Регалис Каберне Совиньон 2003, Черноморско злато, 4,53 лв., 80 точки
Виното е с керемидено червен цвят с канелени оттенъци. Ароматът е приятен с тонове на костилкови плодове, суха трева, кожа и тютюневи листа. Вкусово е хармонично и е типичен представител на отлежали червени вина.

ШУМЯЩИ ВИНА:

17. Sweet Lady, ЛВК Търговище, 3,50 лв., 81 точки
Искрящ малинов цвят. То е много специфично, направено е с добавки на малинов сок. Ароматът на малини е много нежен, интензивен и доминиращ. Вкусово е много елегантно и нежно. Достигната е много добра комбинация между киселини, сладост и въглероден двуокис. Много интересно и атрактивно вино.Прочетете още
 
комюнике 40: Нови български надежди или продукцията на някои от по-новите български изби

Присъствали /по реда на оценяването/: Яна Петкова, Ясен Захариев, Ефросия Благоева, Ясен Бориславов, Иван Бакалов, Марина Караконова ... прочети


 
Комюнике 39: Вина, в които сме се влюбвали

12.03.2013г. ... прочети

 
Комюнике 38: Ценови диапазон 10-20 лева и как се представят в него българските вина.

Темата за февруари 2013 беше провокирана от анализите, които обикновено се правят в края на една година, прогнозите за следващата и наблюденията на клуб „Винен наблюдател”, че през 2012 година в т... прочети


 
Комюнике 37: Декември 2012: Вина, с които да зарадваме себе си и другите

Темата за декември 2012, когато „Винен наблюдател” се събра след малко по-дълго прекъсване беше формулирана като „нека всеки донесе вино, с което да иска да зарадва другите”. Получи се доста интер... прочети


 
Комюнике 36: Пино гриджо = пино гри = граубургундер = сив монах

Пино гри е член на семейство „Пино” и най-популярната мутация на пино ноар. Гроздовете му се отличават с цветове, вариращи между почти всички отсенки на сиво-синьото и червеникаво-кафявото, много ... прочети


 
Комюнике 35: Мавруд - преглед на пазара

На две сбирки през месец февруари клуб „Винен наблюдател” направи преглед на пазара на вината от мавруд. Вината са подредени по ред на дегустация на двете дегустационни сесии, а не по точки. ... прочети


 
Комюнике 34: Вина за празник

На 29 декември 2011 се проведе поредната сбирка на клуб „Винен наблюдател” на апетитно-празнична тема: „Вина за празник”. Всеки наблюдател трябваше да донесе вино/а, които счита за подходящи за пр... прочети


 
Комюнике 33: Вина, които ни впечатлиха през 2011

За ноемврийската си сбирка клуб „Винен наблюдател” беше гост на ресторант „Преди 10” (http://www.before10.eu/), а темата касаеше вината, които ни впечатлиха през 2011 година. ... прочети


 
Комюнике 32 Септември: През лятото не пия червено или защо червеното вино не е сезонно?

Въпреки, че с темата на поредната ни сбирка искахме да покажем, че червеното вино е идеално за лятото също толкова, колкото и бялото за зимата, се оказа, че се събрахме на 23-ти семптември или на ... прочети


 
Комюнике 31 Юли 2011: Закуска на тревата

Виното е неразделна част от безгрижното удоволствие да похапнеш на поляна - с проста храна и добра компания. Австралия извади на пазара вино в кенове, само и само да окуражи отиващите на пикник да... прочети


 
10 20 30 40 50 следващи >>>
  нагореначало
 Новини
23-03-2013
Вторият Балкански винен конкурс и фестивал (BIWC 2013) ще се проведе на 16-19 май 2013 в Гранд Хотел София, България
18-06-2012
БИН 41, Мерло 2008 на САНТА САРА е НАЙ-ДОБРОТО БАЛКАНСКО ВИНО за 2012 г.
25-05-2012
За пети пореден път София се превръща в столица на австрийското вино


  Клуб "Винен  наблюдател"

Винен индекс


 Любопитно
 • Вещество от състава на червеното вино помага в борбата срещу затлъстяването
 • КИТАЙСКИ АРХЕОЛОЗИ НАМЕРИХА ВИНО ОТ ПРЕДИ 2400 ГОДИНИ
 • Парфюмът и виното

 •  Абонамент
  Абонирай се за новото в сайта
  име

  e-mail

    Чуй вината

    10 въпроса
    за виното

   Търсене
   
   Препоръчай
  Препоръчай на приятел
  e-mail на приятел

  твоя e-mail


    за сайтаза рекламаза контактотговорности  
    (C) 2004-2021, Vinoto.com Created by ABC Design & Communication 

   
  counter