за сайтаза рекламаза контактотговорности  
Виното - Vinoto.com - Vivat Vinum
  И историята
  Античност
  Средновековие
  Модерното вино

  Фактори
  Лозата
  Климат
  Концепция за тероара

  Гроздето
Тема на
месеца

  Как става?
  Общи процеси
  Бяло
  Червено
  Розе
  Шампанско
  Шери
  Портвайн

  По света

 В България
  Райони
  Сортове
  Винопроизводители
  В избата
  Как да съхраняваме
  виното
  Как старее виното
  На масата
  Сервиране
  Винени аксесоари

  Виното
  и храната
  Готвя с вино
  Дегустацията
  Речник
  Нашето мнение
  Вино и литература

  Книги
  по темата


  Нашите
  вина


Австрия
Червеното лице на Австрия
Ясен Бориславов

Сред винолюбивата публика по света Австрия е популярна предимно със своите бели вина от Грюнер велтлинер и Ризлинг от няколко винарски региона, северозападно от Виена - Трайзентал, Вахау, Кремстал, Ваграм, Камптал и Вайнвиртел. Онези, които са посещавали Виена, няма как да не познават и стила Gemischter Satz - свежи бели вина от различни сортове, размесени в лозето, които се предлагат в типичните местни кръчми (Heurigen). По-любопитните ценители познават също поне още два много интересни местни бели сорта - Цирфандлер и Ротер велтлинер, както и австрийските десертни вина, а за любителите на Совиньон блан и Шардоне вече няма съмнение, че в Щирия се правят някои от най-добрите вина от тези сортове.

Австрийските бели вина излязоха от анонимност и трайно привлякоха вниманието през 2002, когато на сляпа дегустация в Лондон с участие на двайсетина водещи британски винени журналисти и сомелиери местни грюнери и шардонета се оказаха по-високо оценени от вина с почти митологична слава от Бургундия, Калифорния, Италия, Нова Зеландия и Южна Африка. След това събитие, което австрийските винари гордо сравняват с „Парижкото възмездие” от 1976-та, Австрия се настани във винените листи на много престижни ресторанти. Малко по-рано сходни резултати бяха показали слепи дегустации в Токио, Виена и на други места.

Любопитно е, че от няколко години страната привлича интерес и с червените си вина. През март 2009 Wine Advocate на Робърт Паркър публикува оценките на 640 австрийски вина и 260 от тях имаха над 90 точки. Забележително в случая беше не толкова доброто представяне на белите, а високите оценки на някои червени, между които имаше блауфренкиш с 95 точки. Тази класация сигурно би изглеждала разточителна, ако резултатите й не бяха потвърдени по-късно и от други авторитетни издания и форуми. (International Wine Challenge, Decanter World Wine Awards, Wine Spectator)

Явно развитието в червения сектор е заслужава внимание, след като вече мотивира заглавия като „A new Austrian empire?” (Джансиз Робинсън, Файненшиъл таймс, 11 март 2011). Щом една страна прави еднакво добри бели и червени вина, може би вече е време да похлопа на вратата на клуба на Великите винени сили.

Червеното лице на Австрия се свързва основно с три местни сорта и главно с провинция Бургенланд, макар че и в двата гранични от северозапад винарски района (Карнунтум и Терменрегион) също има много добри червени вина.

Най-популярният червен австрийски сорт с около 14% от насажденията е Блауер Цвайгелт (Blauer Zweigelt). Това е кръстоска между Блауфренкиш (Blaufrankish) и Санкт Лаурент (St. Laurent), създадена през 20-те години на миналия век от проф. Фриц Цвайгелт. Като по-млади вината са много свежи, сочни и подчертано плодови с нюанси на вишна и зряла череша в аромата и вкуса. При отлежаване и контакт с дъб се развиват в интересни посоки - времето и бъчвите може да добавят подправъчни тонове, кафе, евкалипт, препечен хляб, ванилия, тамян, горчив бадем и други нюанси, без това да нарушава баланса и плодовата им свежест. Типични за областта Карнунтум са вината „Rubin Carnuntum”. Това е Цвайгелт, често с изразителни минерални нюанси на мидени черупки, море и понякога с лека соленоватост във вкуса. Най-впечатляващите и елегантно балансирани вина от този сорт, които имах удоволствието да дегустирам в края на май по време на Austrian Wine Summit 2011 (събитие, организирано на всеки две години от Австрийския винен борд за журналисти от цял свят) бяха „Рубин Карнунтум” 2008 на изба „Герхард Маркович”, „Zweigelt Haidacker 2008 на изба “Marko, Lukas Markowitsch” и „Zweigelt Haidacker 2008” на изба „Netzl”, “Zweigelt Pannobile 2008” на изба “Claus Preisinger” и “Zweigelt Sacris 2008 на изба „Salzl”. При голяма част от дегустираните над 30 вина ясно личи усилието на австрийските винари да проверят потенциала на този сорт при добре дозирана употреба на дъб. Впрочем една от причините за добрия образ на местните червени вина, както пише Джансиз Робинсън в споменатата статия, е „вече приключилата любовна афера с бариците и постигнатите балансирани отношения с дъба”.

Блауфренкиш е вторият по значимост червен местен сорт. Отглежда се изключително в Бургенланд и по-специално в три от DAC зоните на областта - Среден Бургенланд (Mittelburgenland), Лайтаберг (Leithaberg) и Айзенберг (Eisenberg). (В скоби ще добавим, че DAC - Districtus Austriae Controllatus - е австрийската система за категоризация на вината според тяхната регионална типичност и качество, въведена през 2002 г.) Вината от този сорт са плътни и сочни, с изразителна плодова свежест и нюанси на дребни горски плодове (дренки), череша и слива, с високи киселини и високи танини. Поради разликите в почвено-климатичните условия характерът им от север на юг се променя. В по-северните зони Лайтаберг и Среден Бургенланд те са по-минерални и малко по-свежи, докато в Южен Бургенланд стават по-мощни и плътни явно заради високото съдържание на желязо в почвите. При някои се долавя петролен тон. Явно заради твърде високите нива на киселини и танини регламентът за блауфренкиш с категория DAC допуска вината да бъдат купажирани с до 15% пино ноар или санкт лаурент.

От дегустираните над петдесет вина от този сорт най-добри впечатления ми оставиха „Hochberg” 2008 на изба “Hans Igler” (комплексно и елегантно, с леко пино-характер), „Mitterberg” 2008 на изба “Neubauer” (балансирано и сочно със зрели танини), “Steineiche” 2008 на изба “Lehrner”, “Reserve Goldberg” 2008 на изба “K & K Kirnbauer”, “Reserve Alte Reben” 2007 на изба “Weninger” и “Reserve” 2008 на изба “Franz Weninger”.

Санкт Лаурент е третата червена австрийска звезда. Това е сравнително рядък сорт, заема под 2% от лозята и се отглежда предимно в Терменрегион и северните зони на Бургенланд. Вината са кадифено меки и с приятна плодова свежест. По характер малко напомнят за пино ноар в по-плодов стил. Ароматът е доминиран от вишна, боровинки и зряла синя слива. Със сигурност никой ценител не би подминал чаша от това вино на изба “Umathum”, реколта 2007 или 2008.

Освен сортови вина австрийските винарни предлагат и впечатляващо балансирани и дори драматични купажи. С разтворено сърце бих посочил като най-изящен пример “Imperial” 2007 (купаж от блауфренкиш, каберне совиньон, мерло и каберне фран) на винарната “Schloss Halbturn”. Това е вино, което трудно се забравя и макар да е забележително като баланс и хармония, то не стои самотно сред останалите червени австрийски вина. В Среден Булгенланд бях силно впечатлен от „Cuvee Avus” 2007 (блауфр., цвайгелт, каб. совиньон и мерло) на малката семейна винарна „Вебер” от градчето Люцмансбург на границата с Унгария.

Забележително е, че през последните години местните винарни предлагат също така добри вина от магистрални сортове като Пино ноар, Каберне совиньон, Мерло и Сира. Явно Австрия има какво да покаже и на тази писта, както пролича през август м.г., когато на сляпа дегустация на Пино ноар август 2010 в Сингапур 12 австрийски вина се наредиха в първата двайсетица между всепризнати звезди от Бургундия, Нова Зеландия и Орегон.

Няколко думи за Австрия извън виното. Австрийците са весели, жизнелюбиви и дружелюбни хора с изострен усет за красивото. Австрийската провинция е прелестна, предимно едноетажна или двуетажна, изрядно подредена и по някакъв свой начин успява да бъде едновременно кокетна и достолепна. Пътувайки, човек минава край грижливо обработени ниви и лозя, през гори и малки градчета или села, в които на всеки ъгъл от къща, двор, площад или улица личи как някой е мислил какво да направи или да сложи там, за да стане това място приятно и привлекателно за окото. После някаква грижлива ръка е поставила или малък паметник на местен светец или е засадила цветя, най-често мушката и петунии, които цъфтят трескаво в най-различни цветове, сякаш за да се насладят колкото може повече и по-бързо на живота и да покажат колко е хубаво за едно цвете да расте в Австрия. Ако човек сравни модерни снимки на много от тези градчета с образа им от стари гравюри и литографии, вероятно ще установи, че преди два или три века те са имали същия силует, много от сградите са изглеждали по същия начин, а времето единствено се е грижило за тяхното добро поддържане - стените са измазани и боядисани в свежи цветове, вратите и прозорците изглеждат като нови, а цветята по первазите са също така красиви, както сигурно са били и по времето на Мария Терезия. С урбанистичния си облик австрийската провинция създава усещането, че тук никога не са живели простаци. Сигурно не е точно така, но усещането е такова. Изглежда всяко следващо поколение е съумявало да оцени построеното преди него и внимателно е добавяло по нещо свое към вече създаденото, но без да го руши и да му отнема от собственото очарование. Прави впечатление, че дори гробищата тук са предмет на особено есететическо внимание. Австрийското провинциално гробище е специално място - идеално поддържано, спретнато, чисто (понякога е в средата на селото или градчето) и по един особен, някак тъжен начин то е приветливо.

На пръв поглед всичко това няма отношение към австрийските вина, но всъщност има. Във винарско отношение Австрия е малка, но много подредена, разнообразна и внимателно премислена страна. Във всяка от нейните 16 апелации се отглеждат сортовете, които биха показали най-добре типичността на австрийските тероари. Поради което днес тя има всичко или почти всичко, което може да направи една винена дестинация трайно интересна и търсена - пищни гюнери и ризлинги, каменисти шардонета и пикантно свежи совиньони, дълбокомислени десертни вина, свежи и пивки червени вина от Цвайгелт, темпераментни и плътни вина от Блауфренкиш, елегантен и кадифено мек Санкт Лаурент, както и все по-добри вина от Пино ноар, Каберне, Мерло и Сира. Забележително е, че всичко това е постигнато с търпеливи и последователни усилия, подчинени да внимателно обмислена стратегия през последните 20 години. Преди това никой не се е отнасял сериозно към австрийските вина.Прочетете още
 
Австрия: вина за напреднали

Всичко по-интересно там е станало през последните 20 години ... прочети

 
Робърт Паркър и австрийските вина

“Wine Advocate” на Робърт Паркър публикува оценките си за австрийските вина за реколта 2006: повече от 200 вина са отличени с над 90 точки! ... прочети


 
ВАХАУ

1 390 хектара скалиста красота: приказната австрийска винарска област Вахау е кът от рая както във винарско, така и в географско отношение, на който са посветени хиляди материали и книги. ... прочети


 
  нагореначало
 Новини
23-03-2013
Вторият Балкански винен конкурс и фестивал (BIWC 2013) ще се проведе на 16-19 май 2013 в Гранд Хотел София, България
18-06-2012
БИН 41, Мерло 2008 на САНТА САРА е НАЙ-ДОБРОТО БАЛКАНСКО ВИНО за 2012 г.
25-05-2012
За пети пореден път София се превръща в столица на австрийското вино


  Клуб "Винен  наблюдател"

Винен индекс


 Любопитно
 • Вещество от състава на червеното вино помага в борбата срещу затлъстяването
 • КИТАЙСКИ АРХЕОЛОЗИ НАМЕРИХА ВИНО ОТ ПРЕДИ 2400 ГОДИНИ
 • Парфюмът и виното

 •  Абонамент
  Абонирай се за новото в сайта
  име

  e-mail

    Чуй вината

    10 въпроса
    за виното

   Търсене
   
   Препоръчай
  Препоръчай на приятел
  e-mail на приятел

  твоя e-mail


    за сайтаза рекламаза контактотговорности  
    (C) 2004-2021, Vinoto.com Created by ABC Design & Communication 

   
  counter