за сайтаза рекламаза контактотговорности  
Виното - Vinoto.com - Vivat Vinum
  И историята
  Античност
  Средновековие
  Модерното вино

  Фактори
  Лозата
  Климат
  Концепция за тероара

  Гроздето
Тема на
месеца

  Как става?
  Общи процеси
  Бяло
  Червено
  Розе
  Шампанско
  Шери
  Портвайн

  По света

 В България
  Райони
  Сортове
  Винопроизводители
  В избата
  Как да съхраняваме
  виното
  Как старее виното
  На масата
  Сервиране
  Винени аксесоари

  Виното
  и храната
  Готвя с вино
  Дегустацията
  Речник
  Нашето мнение
  Вино и литература

  Книги
  по темата


  Нашите
  вина


Южна Африка
Южна Африка


Мнозинството от хората не мислят за Южна Африка като за люлка на винарството. Фактът, че там изобщо се произвежда вино може би звучи изненадващо, освен за професионалистите или за по-любопитните ценители на виното. Прохладни хълмове и богата растителност не са картината, с която свързваме Южна Африка. Всеки, който за първи път посещава Капщат, се изненадва от свежите, зелени и плодородни земи в околностите.

За основател на южноамериканското винарство се счита Jan van Riebeeck. Той акостира с кораба на Нидерландската-Източноиндийска компания на 22 юли 1655г. в залива на Капщат, носеки със себе си няколко лози. Идеята му: по това време виното представлява по-качествена провизия за корабите от замърсената вода, освен това е добра профилактика срещу скорбут. Надали първото произведено в Залива на Капщат вино се е числяло към вкусовите и ароматни висини на винения свят, но пък и първите заселници, главно приключенци и моряци, не са могли да се нарекат точно рафинирани енолози. Толкова по-добри в правенето на вино обаче са хугенотите, които през 1685г. са прогонени от Луи XIV от Франция и през Холандия достигат Южна Африка. Те се заселват във Франчхук (Franschhoek – френско кътче).

През 1806г. и 1861г. южноафриканското винарство изживява кратък период на разцвет. Наказателните мита на английската корона ограничават френския износ и британците, в ролята си на господари-колониалисти, задоволяват нуждите си от вино с южноафриканското. С отменянето на тези мита, французите отново възвръщат позициите си, което е значително препятствие пред южноафриканското винарство, а след 1885г. листната въшка нанася следващия, изключително сериозен удар. Едва след края на Апартейда през 1993-94г. винарството в Южна Африка влиза отново в успешен и плодотворен период.

Въпреки стабилната годишна продукция от около 8,8 мил. хектолитра, самите южноафриканци не са особено активни потребители на собственото си вино: годишното потребление на глава от населението възлиза на 9,1 литра. При това положение винарите насочват усилията си за реализиране на продукцията главно към износа. Качеството на южноафриканското вино се покачва непрекъснато. Създадените преди десет години лозя вече са достигнали възраст, която позволява достатъчно екстракт и интензивност на вината, особено червените.

Климат и почви
Ако винарите от Южна Франция с гордост отбелязват, че виното им е vin du soleil (слънчево вино), то колегите им от Южна Африка предпочитат да премълчават африканското слънце, когато говорят за иначе средиземноморския климат на страната си. Всъщност Южна Африка е по-хладна, отколкото би могло да предположи географското й положение. След дългото, горещо лято от ноември до май следва студена и влажна зима. Пролетни слани са толкова рядко явление, колкото и силни дъждове през лятото. Комбинацията от климат и почви създава много добри предпоставки за развитие на винарството. По-старите масиви се намират в крайбрежните райони, където прохладният морски бриз влияе положително на лозята. Снабдяването с влага е проблематично, тъй като само по крайбрежието и на североизток има достатъчно валежи. Вътрешността на страната е обградена отвсякъде с планински вериги, което прави напояването в тези региони задължително.

Формираните през различни климатични епохи почви на Южна Африка са изключително разнообразни. В крайбрежните райони се срещат пясъчни почви, прорязани от гранит, а в по-високите места – от шисти. В равнините и речните долини преобладават пясъчници и алувиални, т.е. силно плодородни, почви.

От 1973г. съществува системата за контролирани наименования за произход – т.нар. Wines of Origin. Тя гарантира надеждността на данните за произход, сорт и реколта върху етикета на вината. Наименованията за произход се контролират от независимата инстанция “Wine and Spirits Board”.

Региони
Южна Африка е разделена на Regions, Districts, Wards и Estates (отделни изби). По-важните региони са Stellenbosch (Стеленбош), Paarl, Franschhoek, Constantia, Swartland, Worcester, Overberg (Walker Bay, Elgin), Durbanville.

Сортове
За себе си Южна Африка мисли като за страна на бялото вино. Наистина от около 118 000-те хектара площи 4/5 са засадени с бели сортове, но трябва да се отбележи, че това са предимно сортове като коломбар (Colombard) и шенин блан (Chenin Blanc), които принципно дават не особено впечатлителни вина. В миналото голяма част от тези вина са дестилирани или преработвани в подсилени. Едва с изместване на акцента от количеството върху качеството, започва усиленото засаждане на червени винени сортове. Наред с класическите сортове от Бордо, като каберне совиньон, мерло и каберне фран, усилено се засаждат и малбек, пети вердо, както и сортовете от Долината на Рона – мурведр и гренаш. Към тях трябва да се добавят совиньон блан и шардоне от белите сортовете и разбира се местният пинотаж (Pinotage). Получен от кръстосването на сензо (cinsault) и пино ноар, пинотажът е съкровището на Южна Африка в днешното универсален винен свят. Заедно с шираз и каберне совиньон той участва в т. нар. Cape Blends, но има и доста чисто сортови вина от пинотаж, с които някои от местните винари впечатляват публиката.

Пионери във винарството
Въпреки, че според тогавашните закони е било забранено да притежава земя в Капщат, холандският губернатор Симон ван дер Стеел съумява да си издейства специално разрешение и закупува през 1685г. земи в долината на Констанция (Constantia). С едноименното имение той полага основите на едно от най-известните вина в ранната винарска история на Южна Африка: “Vin de Constance”. Полученото от Фронтинянски мускат десертно вино възторгва тогавашните европейски държавници и познавачи на виното: Наполеон, Фридрих Велики и Бисмарк не са можели да му се наситят, а Чарлз Дикенс и Джейн Остин възхваляват в произведенията си «сладкото злато от Капщат». Днес имението е разделено на отделни, по-малки изби, най-известните от които са Groot Constantia, Klein Constantia, Buichtenverwachting. В Klein Constantia се произвежда Vin de Constance, което по всяка вероятност се добива от оригиналния клон на оригиналния сорт от 17 век.

Много по-влиятелно, поради политическото влияние, което е оказвало върху южноафриканското винарство, е основаното през 1918г. сдружение Kooperatiewe Wijnbouwers Vereniging van Zuid Afrika – KWV. Падащите по това време цени на виното са главната причина за сдружаването на винарите. По-късно KWV получава и законови пълномощия за ограничаване на реколтата и определяне на цените. Дълги години KWV диктуват условията на винения пазар в страната и дори днес, след либерализирането на пазара, те се ползват с изключително голямо влияние. Освен производството на висококачествени вина, KWV работи усилено за подобряване нивото на енологичното образование. Седалището на избата KWV е в Паарл.

Най-голямата и със сигурност една от най-известните изби е Nederburg (Недербург) с площ над 700 хектара. Ежегодният аукцион на Недербург е едно от обществените събития с най-голямо значение в южноафриканската винена сцена.

WIETA – Black Empowerment
Историята на Южна Африка не може и не трябва да бъде премълчавана или забравяна. Дори и политиката на правителствата след падането на апартейда да е поела в коренно различна посока по отношение на черното население на страната, икономическото им положение не се е променило особено много. В продължение на десетки години чернoкожите работници са фундамента на винарството, работейки по лозята и в избите. Целта днес е чрез придобиване на земя и подходящо образование те да постигнат икономическа самостоятелност. Различни групи и организации подкрепят тази инициатива; някои от собствениците на изби основават Joint ventures с работниците си и им помагат в избата и при менажирането на предприятията. Въпреки, че проектът е главно с политическа цел, нивото на вината е толкова добро, че те се продават успешно на световния пазар и марки като Freedom Road, Fair Valley, Thandi или Winds of Change са си създали име на качествени продукти.

През 2002г. е основана WIETA – Wine Ethnical Trade Association. Тя се грижи не само за образованието и подкрепата на членовете си, но и играе ролята на дискусионен партньор за акционерите в големите изби в Капщат, с който да се обсъждат аспектите на т. нар. “ethical trade”. Самите членове на WIETA биват контролирани за спазването на определени критерий, най-важните от които забраната на детски труд, нормирано работно време и спазване на човешките права.

През 2003г. се създава BEE – Black Economic Empowerment, в което участват 300 представители на винарската промишленост в Южна Африка. Те избират за ръководители на South African Wine Trust чернокожи икономически експерти. Разработва се също така модел за придобиване на акции от страна на чернокожите земеделски работници в предприятията, в които работят.Прочетете още
 
  нагореначало
 Новини
23-03-2013
Вторият Балкански винен конкурс и фестивал (BIWC 2013) ще се проведе на 16-19 май 2013 в Гранд Хотел София, България
18-06-2012
БИН 41, Мерло 2008 на САНТА САРА е НАЙ-ДОБРОТО БАЛКАНСКО ВИНО за 2012 г.
25-05-2012
За пети пореден път София се превръща в столица на австрийското вино


  Клуб "Винен  наблюдател"

Винен индекс


 Любопитно
 • Вещество от състава на червеното вино помага в борбата срещу затлъстяването
 • КИТАЙСКИ АРХЕОЛОЗИ НАМЕРИХА ВИНО ОТ ПРЕДИ 2400 ГОДИНИ
 • Парфюмът и виното

 •  Абонамент
  Абонирай се за новото в сайта
  име

  e-mail

    Чуй вината

    10 въпроса
    за виното

   Търсене
   
   Препоръчай
  Препоръчай на приятел
  e-mail на приятел

  твоя e-mail


    за сайтаза рекламаза контактотговорности  
    (C) 2004-2022, Vinoto.com Created by ABC Design & Communication 

   
  counter