за сайтаза рекламаза контактотговорности  
Виното - Vinoto.com - Vivat Vinum
  И историята
  Античност
  Средновековие
  Модерното вино

  Фактори
  Лозата
  Климат
  Концепция за тероара

  Гроздето
Тема на
месеца

  Как става?
  Общи процеси
  Бяло
  Червено
  Розе
  Шампанско
  Шери
  Портвайн

  По света

 В България
  Райони
  Сортове
  Винопроизводители
  В избата
  Как да съхраняваме
  виното
  Как старее виното
  На масата
  Сервиране
  Винени аксесоари

  Виното
  и храната
  Готвя с вино
  Дегустацията
  Речник
  Нашето мнение
  Вино и литература

  Книги
  по темата


  Нашите
  вина


Германия
Германия


Германия е една от най-самостоятелните и независими винарски страни. Немските вина и ... немските проблеми са уникални по рода си. Винарството в Германия е малък, но престижен клон от селското стопанство. За съжаление малка част от реколтата се преработва във вина с изключително качество и в стил, който не се среща никъде другаде по света. Останалата, възлизаща на повече от половината, част се появява на пазара на скромни цени и при скромно качество.

Лесно е да направиш приемливо вино в условията на топлия средиземноморски климат, където гроздето винаги узрява. Дори в континенталния студен климат на северна Европа е възможно да се постигне средно добър резултат, но да се прави висококачествено вино в Германия изисква не само техническо можене, но и пълна отдаденост и безкомпромисност по отношение на качеството.

География и климат
Лозарските площи на Германия варират силно през вековете, главно в зависимост от нуждите на селското стопанство от земя за зърнени култури. Днес много от най-скъпоценните немски лозя се намират на стръмни склонове, върху които не би могло да вирее друго растение освен лозата. Отглеждането на грозде по бреговете на реките Рейн, Майн, Некар, Нае, Ар, Мозел и техните притоци има смисъл само благодарение на високото качество на вината, които могат да се получат там – себестойността на тези вина е три пъти по-висока от тази на вина от лозя в равнинни и хълмисти терени.

Винарските региони на Европейския съюз се категоризират според климата си в различни зони. От немските региони единствено Баден попада в умерената Зона В, в която са и Долината на Лоара, Шампан и Елзас. Всички останали региони са в маргиналната в климатично отношение Зона А – зоната, в която винарството достига да крайния си предел и в която само в много горещи години цялата реколта има шанс да узрее. Типично за немските лозя е, че всяко едно се отличава със собствени микро- и мезоклимат. Дори в границите на едно лозе при едновременна беритба на един сорт могат да бъдат регистрирани разлики от 1,5% алкохол във виното, получено от грозде от различни части на лозето. Възможно е също така алкохолните градуси на вино от едно лозе, но от две различни реколти да показват разлики от 6%. Именно затова географската ширина, топографията и изложението на лозето са едни от решаващите фактори за получаването на добро вино в сравнително студената Германия.

Винопроизводство
Целта на днешните немски винари е производството на вино, което по най-добър начин да пресъздава сортовите и тероарни характеристики. То трябва да е чисто и плодово и да е резултат от физични, а не химични процеси. Гроздето се обработва изключително внимателно. Ферментацията на белите вина се провежда почти винаги при температури по-ниски от 20ºС. По-качествените червени вина ферментират с ципите, а в големите кооперативи, където се произвеждат вина за скорошна консумация, се използва методът на загряване на мъстта, в резултат на което се получават не особено трайни, но пък леки и ароматни вина.

Немското вино от последните две десетилетия съвсем не е толкова сладко, колкото това от 70-те години на миналия век. Днес елегантна и дискретна сладост се открива най-вече във висококачествените десертни вина, получени чрез намесата на благородната плесен Botrytis Cinerea. Подобна, макар и не толкова елегантна, сладост се открива и в един друг немски специалитет – Eiswein (Айсвайн), който се получава от замръзнало грозде. В общ план се забелязва съществена промяна във вкуса на германците, които откриват новата си любов към сухи и полусухи вина, в резултат на което на немското вино днес се гледа по нов и доста по-благосклонен начин. Тази промяна във вкусовете е и причината за настъпилото оживление в сектора за червено вино. Ако темпото на успеха на 80-те и 90-те години на 20 век се запази, в скоро време немските Spaetburgunder (немското име на пино ноар) ще могат да се мерят с всички останали вина от този сорт, с изключение може би на най-елегантните бургундски пино ноари.

Сортове Разнообразието от сортове в Германия е огромно. На 100 000 хектара площи се отглеждат почти 140 различни сорта, като пазарно значение имат около 10-15 от тях.

При повечето сортове грозде полученото от тях вино е толкова по-слабо и незабележимо, колкото по-екстремен е климатът, при който са отглеждани. При ризлинга, класическия немски сорт, нещата стоят по точно обратния начин. На северната граница на винарството изобщо – по склоновете на реките Мозел, Заар, Рувер и Нае – ризлингът загубва всяка излишна “дебелина” и пищност и му остават само стил и структура. Сравнението с елегантна и слаба манекенка може да звучи банално, но е вярно. Концепцията за качествено вино започва да си пробива път в главите и във винарските имения на църквата и благородниците през 18в. Преди това в немските лозя властва съвместното отглеждане на различни сортове – с тайната надежда, че поне някой изобщо ще узрее, а самата степен на зрялост не играе кой знае каква роля. Привлекателността на ризлинга по това време е най-вече в неговата издръжливост на суровите климатични условия в Германия, а не в самото вино. За щастие в хаоса на съществуващите един до друг и взаимно конкуриращи се сортове ризлингът съумява да се наложи и когато немските винари осъзнават предимствата, които им носи късната беритба, той засенчва всички останали сортове.

Близо 80% от немските лозя за заети от бели сортове, като ризлингът и неговият потомък Мюлер-Тургау (Mueller-Thurgau), наричан още Риванер, заемат около 43% от общите площи. Червените сортове и преди всичко Шпетбургундер, Португизер (Portugieser) и Дорнфелдер (Dornfelder) увеличават дела си през последните години за сметка на някои бели сортове, между които някои не особено успешни местни кръстоски и за съжаление намаляващия Силванер.

Качествените критерии на немското вино са дефинирани със закон и се базират на концентрацията на гроздова захар в мъстта, измерена в градуси Oechsle, т.е. доста сложни за запомняне и разгадаване. Освен това системата търпи сериозни критики, че е обективна, когато се отнася за един сорт в ограничена област на разпространение, но е доста ненадеждна, когато се прилага в по-широки граници.

Може би най-важната и най-добре ориентираща подробност от немското вино е името на производителя. Няма винарска област, която да държи монопола на качествени вина, но концентрацията на топ производители (на ризлинг) е най-голяма в Райнгау и Мозел-Заар-Рувер.

Етикети
Европейският съюз основно разделя вината на трапезно и на качествено вино.

Категорията на качественото вино се разделя в Германия на:
- Качествено вино от определен район (Qualitaetswein bestimmter Anbaugebiete – QBA) и
- Качествено вино с предикат (Qualitaetswein mit Praedikat – QMP).

Категорията QMP съдържа от своя страна степените:
- Kabinett (Кабинет)
- Spaetlese (Шпетлезе)
- Auslese (Ауслезе)
- Beerenauslese (Бееренауслезе)
- Trockenbeerenauslese (Трокенбееренауслезе)
- Eiswein (Айсвайн).

Разликите между отделните степени на виното с предикат онагледяват разлики в стила и в алкохолното съдържание, но НЕ и в качеството. Все пак в асортимента на една изба обикновено виното “Шпетлезе” е по-добро и по-скъпо от “Кабинет”. Практиката изобилства обаче и с примери, когато QbA- вино (от определен район) на реномирана изба с цена 4 EUR е много по-добро от една “късна реколта”, бутилирана за някоя от веригите супермаркети и предлагана там за цена от 2 евро.

Винарските райони на Германия са: Ар, Баден, Вюртемберг, Заале-Унструт, Заксен, Мителрайн, Мозел-Заар-Рувер, Нае, Пфалц, Райнгау, Райнхесен, Франкен и Хесише Бергщрасе.

Немското вино днес е по-добро и по-качествено, от когато и да било и запознанството с него си струва, макар и понякога да са необходими известни усилия за откриването и разбирането му.Прочетете още
 
  нагореначало
 Новини
23-03-2013
Вторият Балкански винен конкурс и фестивал (BIWC 2013) ще се проведе на 16-19 май 2013 в Гранд Хотел София, България
18-06-2012
БИН 41, Мерло 2008 на САНТА САРА е НАЙ-ДОБРОТО БАЛКАНСКО ВИНО за 2012 г.
25-05-2012
За пети пореден път София се превръща в столица на австрийското вино


  Клуб "Винен  наблюдател"

Винен индекс


 Любопитно
 • Вещество от състава на червеното вино помага в борбата срещу затлъстяването
 • КИТАЙСКИ АРХЕОЛОЗИ НАМЕРИХА ВИНО ОТ ПРЕДИ 2400 ГОДИНИ
 • Парфюмът и виното

 •  Абонамент
  Абонирай се за новото в сайта
  име

  e-mail

    Чуй вината

    10 въпроса
    за виното

   Търсене
   
   Препоръчай
  Препоръчай на приятел
  e-mail на приятел

  твоя e-mail


    за сайтаза рекламаза контактотговорности  
    (C) 2004-2022, Vinoto.com Created by ABC Design & Communication 

   
  counter