за сайтаза рекламаза контактотговорности  
Виното - Vinoto.com - Vivat Vinum
  И историята
  Античност
  Средновековие
  Модерното вино

  Фактори
  Лозата
  Климат
  Концепция за тероара

  Гроздето
Тема на
месеца

  Как става?
  Общи процеси
  Бяло
  Червено
  Розе
  Шампанско
  Шери
  Портвайн

  По света

 В България
  Райони
  Сортове
  Винопроизводители
  В избата
  Как да съхраняваме
  виното
  Как старее виното
  На масата
  Сервиране
  Винени аксесоари

  Виното
  и храната
  Готвя с вино
  Дегустацията
  Речник
  Нашето мнение
  Вино и литература

  Книги
  по темата


  Нашите
  вина


Португалия
Португалия


Интересна подробност от виненото досие на Португалия е, че в продължение на дълги години тя е известна по-скоро с корка, в производството на който заема неоспорваното първо място, отколкото заради вината, които прави.

Световната цивилизация дължи откриването на значителна част от Новия свят на разположената в западния край на Пиренейския полуостров мореплавателска държава. Във винен аспект Португалия се числи към Стария свят поне що се отнася до многобройните местни сортове, отглеждани там. През миналото усамотената в географско отношение (а отчасти и в политическо преди приемането й в Европейския съюз) Португалия се развива изолирано от глобалната икономика и дори от съседката си Испания, но поддържа усилена търговия с чужбина. Именно на нея дължи успехите си силно развитото винопроизводство на тази малка държава.

Лозята на Португалия са намаляли от 358 000 ха в края на 80-те на 260 000 ха в края на 90-те години и въпреки това през някои години Португалия успява да измести Германия от 4-то място (след Италия, Франция и Испания) по обем на производство. То възлиза на 6-7 мил. хектолитра, като около 1,5-2 мил. от тях се изнасят. Освен това, с потребление от средно 50 л./год. на гл. от нас. португалците конкурират сериозно французите и италианците.

История
Великобритания винаги е хранела топли чувства към португалците. Още през 12 век от Minho в Северозападна Португалия се е изнасяло вино за Англия. През 1386г. договорът от Уиндзор скрепява приятелство, което практически остава непокътнато и до ден-днешен. Винаги, когато Англия се е намирала във война с Франция, Португалия е била естествената алтернатива за вино. Когато Англия и Португалия подписват през 1703г. договора от Метуен, в Порто вече се е установила благоденстваща общност от английски и немски търговци на вино.

В края на 19 век листната въшка върлува в Португалия, както и из останалата Европа. Някои от областите така и не успяват да се възстановят от катастрофата. През значителна част от 20 век страната обръща гръб на света около себе си. Заради тоталитарния еднопартиен режим на Антонио Салазар, и кратката военна диктатура. Парадоксалното е, че на фона на тази международна изолация Португалия изкарва на винения пазар едни от най-успешните интернационални марки от близкото минало: полусухите, пенливи розета Mateus и Lancers. Приемането на страната в Европейския съюз има изключително благотворно влияние върху винарската й индустрия. Средствата, идващи от европейските фондове помагат за основното модернизиране на лозарството и винарството.

География и климат
Страната има приблизително правоъгълна форма с дължина 600 км и широчина 200 км.

За една толкова малка страна Португалия произвежда забележително много и разнообразни стилове вина. Една от решаващите предпоставки за това е невероятно разнообразната структура на почвата. Тя варира от гранит през шиста до варовикови образувания, като всички те се отличават с ниско плодородие и оскъдно наличие на органични вещества.

Климатът е умерен, морски, с топло лято и студена и влажна зима, като в северните и южните части на страната става по-екстремен. Средните годишни температури се движат от 10°С в планините на север до 17,5°С в долините на юг, като максималните често превишават 35°С. Средната годишна сума на валежите също варира значително: от 2000 мм на север от Порто до 500 мм в някои области във вътрешността на страната. Това също допринася за вече споменатото разнообразие от вина като например Vinho Verde и портвайн, които се произвеждат в съседни райони.

Сортове
Поради сравнително изолираното икономическо развитие на страната много малко чужди сортове са успели да проникнат през границите й и днес Португалия е пълно със скъпоценности ковчеже по отношение на местни сортове грозде: култивират се общо 330 бели и червени сортове. Наред с Италия и Гърция, тя е един от най-значителните генни резервоари на световното винопроизводство.

От края на 19 век обаче изследователска работа почти не е провеждана и оставените на произвола на съдбата лозя са terra incognita не само за външни хора, а много често и за местните. След приемането на страната в ЕС са проведени много студии за определяне на най-благонадеждните и заслужаващи внимание португалски сортове. Като такива са определени следните бели:
- Loureiro и Alvarinho (в областта Vinho Verde), Bical (в Bairrada), Encruzado (в Dao), Arinto (в Bucelas и цяла Южна Португалия) и
червени сортове:
- Touriga Nacional (Douro и Dao), Tinta Roriz – испанският Tempranillo (в Douro и в Alentejo, където се нарича още Aragonez), Baga (в Bairrada), Castelao Frances (в Ribatejo и Южна Португалия) и Trincadeira (в Alentejo).

Интернационални сортове като каберне совиньон и шардоне не се радват на популярност.

Характерът и качеството на португалските вина претърпяват коренна промяна през 90-те години на миналия век. Това касае особено тежките червени вина, за които се твърди, че притежават почти легендарен потенциал за отлежаване, но са почти негодни за консумация през първите години. Сега тези вина се правят в значително по-модерен стил и са “достъпни” значително по-рано във времето, без при това да губят сортовия си и тероарен характер.

Подсилените ликьорни вина мадейра и портвайн, в производството на които Португалия е традиционно силна, правят португалците една от първите занимаващи се с износ търговски нации.

Винени региони
Вино се прави навсякъде в Португалия, от Алгарве на юг до границата с испанска Галиция на север. Някои от районите като Алентехо или Естремадура показват потенциала, който крият в себе си едва от десетина години насам. В други области, като долината на Дуро, наред с традиционните (тук портвайн) се развиват нови, интернационално конкурентноспособни стилове вина. Областите Байрада и Дао, известни в миналото главно като производители на нискокачествено вино, са направили изключително голям скок по отношение на качеството. Намаляването на площите е свързано и с изкореняването на некачествени сортове и с повишаването на качеството, както се наблюдава в района Рибатехо.

Закони
Законите за виното на Португалия са по-стари от тези на повечето европейски страни. През 1756г. тогавашният министър-председател маркиз де Помбал определя границите на винарския район по долината на р. Дуро, с цел гарантиране произхода на произвеждания там портвайн, което представлява първото прилагане на принципа за географско обвързване на виното с конкретен регион.

С приемането на Португалия в ЕС се въвежда ред в съществуващия тогава хаос от недефинирани винени райони и наименования за произход. По примера на френската система за АОС–наименования за контролиран произход се създава група от междувременно 26 на брой (2003г.) Denominacao de Origem Controlada (DOC). Такъв статус имат например районите Algarve, Bairrada, Bucelas, Colares, Carcavelos, Dao, Douro, Madeira, Setubal, Vinho Verde.

Под нея се намира групата на 6-те Indicacao de Proveniencia Regulamentada (IPR), която се допълва от третата, по-обширна степен на регионалното вино – Vinho Regional. С 8-те огромни района за регионално вино се покрива практически цялата територия на страната. Често те се припокриват с DОС-районите, като законът определя конкретните лозя за дадените стилове вино.

Съществува и обозначението за трапезно вино – Vinho de mesa.Прочетете още
 
Още малко за порта: улегналата красота на Tawny и Colheita

Цял свят се прехласва по винтидж порта, когато стане въпрос за порт. Познавачите твърдят обаче, че най-големите съкровища отлежават незабелязано в хладните складове на Vila Nova de Gaia на река Ду... прочети


 
  нагореначало
 Новини
23-03-2013
Вторият Балкански винен конкурс и фестивал (BIWC 2013) ще се проведе на 16-19 май 2013 в Гранд Хотел София, България
18-06-2012
БИН 41, Мерло 2008 на САНТА САРА е НАЙ-ДОБРОТО БАЛКАНСКО ВИНО за 2012 г.
25-05-2012
За пети пореден път София се превръща в столица на австрийското вино


  Клуб "Винен  наблюдател"

Винен индекс


 Любопитно
 • Вещество от състава на червеното вино помага в борбата срещу затлъстяването
 • КИТАЙСКИ АРХЕОЛОЗИ НАМЕРИХА ВИНО ОТ ПРЕДИ 2400 ГОДИНИ
 • Парфюмът и виното

 •  Абонамент
  Абонирай се за новото в сайта
  име

  e-mail

    Чуй вината

    10 въпроса
    за виното

   Търсене
   
   Препоръчай
  Препоръчай на приятел
  e-mail на приятел

  твоя e-mail


    за сайтаза рекламаза контактотговорности  
    (C) 2004-2022, Vinoto.com Created by ABC Design & Communication 

   
  counter